Juniori de iunie-iulie 2003 (8)
Raspunsuri - Pagina 9
Magdone spune:
Hello fetele,
La multi ani de 8 martie! Sper ca ati petrecut cu bine si ati primit cadouri frumoase.
La noi pe aici a trecut ca si neobservata, am luat doar 1 tort si am fost pe la sormea sa-l mancam.
Nma, funny bancul
Apropo de teme de la gradi, eu m-as bucura sa-i dea, ca sa-l mai tin ocupat cu ceva, ca nu mai stiu ce sa mai inventez pe acasa. Mi-am comandat acum niste carti pe net cu exercitii sa mai facem din ele, ca pe el il tenteaza tare, dar nu mai mult de 5 min
Ca ati adus vorba de ADHD, eu ma documentez intens acum, citesc tot felul de carti si pe masura ce citesc, parca mai tare ma ametesc, nu mai stiu ce sa cred, ca e boala sau nu. Tot ce recomanda ei in carti ca si strategii de comportament pentru un copil cu ADHD sunt niste reguli de bun simt pe care le aplici cu orice copil, adica reguli, rutini, recompense, time-out etc. Adica reguli a la super nanny si atunci unde e boala? ca mie nu-mi vine sa cred ca exista copii care asculta din prima daca le zici sa faca ceva, sau or fi ?? sa nu-mi ziceti ca da
Ca sporturi recomandate sunt cele individuale, nu de echipa: inot, karate, judo, patinaj, la care nu exista competitie.
Alinutza, daaa sa stii ca din cartile ei ma inspir la mancare, dar o sa intru si pe site sa vad daca mai gasesc ceva. Pupici la fete.
Vreau sa va zic ca am fetita mare, Olivia s-a ridicat azi singura in picioruse, de ieri dadea semne si azi a reusit
La voi a venit primavara? ca pe noi ne amageste vremea asta, intr-o zi 10 grade, a doua 0 grade si tot asa.
va pup
Magda, cu Razvan (5 ani) si Olivia (9 luni)
_
"Pentru a castiga ceea ce merita sa ai, s-ar putea sa fie nevoie sa renunti la tot ceea ce ai deja."
floric_ea spune:
fetele, ca e tema preferata stiti ca si eu am suspectat-o si inca nah nu m-am convins daca e sau ba - de hiperactivitate. in schimb am avut noroc la gradi de educatoare oarecum intelegatoare si ne-a ajutat mult. plus cercul de creatie cu pisaloaga plus plus mai multe. nici azi n-as baga mana in foc ca e ok .
ca ai intrebat cornelia de trat homeopat eu stiu dar in bucuresti pe cineva care trateaza simptome de genul celor descrise de tine prin trat homeopat. daca aveti drum si va tenteaza poti sa-mi scrii pm (eu acolo lucrez, nah nu fac reclama dar poate va ajuta cumva).
ii dau si eu taisiei acum, un singur remediu pe zi si asteptam sa vedem. oricum, tb scoase din alimentatie pe cat posibil: ciocolata, colorantii de orice fel - galbeni, rosii, portocalii, e-urile...
ma duc, am de culcat doua bucati,
pup
madishor spune:
Salutare dragi mamici,
Si eu in clubul celor care citesc carti despre ADHD. Sincer vorbind nu cred ca e o boala, cat o variatiune a normalitatii. Statistica spune ca 5% din copii au ADHD, cam tot atata e probabilitatea de a fii genial (si, din pozitia de mama Anei stiu ca e greu si sa ai un copil in aia 5% geniali), acum ce facem, daca sunt usor diferiti le punem etichete si ii strangem la muzeu?
Ce pot sa spun ca functioneaza la Matei: in primul rand sa fie ascultat si tratat binevoitor. Anul trecut a fost intr-o gradinita unde fusese clasificat de capul rautatilor si tratat ca atare, drept urmare se purta ca un veritabil cap al rautatilor. Cand l-am mutat intr-un mediu pozitiv a devenit calm, dragut si cooperant. Numarul de incidente e in continuare mai mare decat al celorlalti copii, dar nu cu exagerare.
La invatat are in continuare probleme cand sunt multi copii si e zgomot (aici nu exista notiunea de stat cuminti in banca lor) sau cand subiectul este plicticos. Aici a fost de mare ajutor faptul ca invatatoarea isi gaseste ceva minute in plus sa lucreze 1-1 cu el. Alta problema - daca nu are ceva de lucru isi va gasi si s-ar putea sa iti para, asa ca toti ne-am obisnuit sa-i plasam ceva de facut, cand il vedem ca incepe sa se foiasca. Din pacate nu poti sa-i gasesti tot timpul ceva.
Ca si Stefan nu vrea sa invete. A refuzat cu indarjire sa invete sa numere pana cand l-am lasat in pace si le-a prins pur si simplu. Acum nu vrea sa citeasca daca il punem dar l-am surprins ca stie o gramada de cuvinte, de fapt. Cu cat il impingem mai mult cu atat e mai rau, dar daca il lasam in pace pare sa se descurce onorabil. Mama mea zice ca nu se mira nici o secunda daca se uita la ce parinti "la din contra" are copilul.)
Si noua ni s-a recomandat un sport, dar Matei e un kkcios. La schi nu vrea sa mearga, la inot e mai ceva ca o pisica, iar ultima data cand am fost la patinoar s-a intins pe gheata si a urlat "patinatul e periculooooos. copiii ca mine nu ar trebui sa patineze" pana cand i-am scos patinele si l-am lasat in pace. Nu stiu de unde a luat asta, pentru ca pana acum era destul de fericit sa patineze. Acum l-am inscris la fotbal - trebuie sa incepa in aprilie, si astept sa implineasca 6 ani sa il trimit la karate. Magda, nici la voi nu ii primesc la karate sub 6 ani?
S-a terminat pauza de masa :)
pe curand,
madishor
Cornelia spune:
Va multumesc pentru raspunsuri!
Nma, Magdone, m-am gandit sa il dau la karate. Sa vad daca gasesc ceva sa ne convina si programul si sa il si primeasca. Am auzit totusi ca aici e nevoie de concentrare si cam e un cerc vicios: eu il duc pentru autocontrol, concentrare etc. si acolo nu se adapteaza tocmai pentru ca ii lipsesc aceste calitati . Asta m-a pus putin pe ganduri (mi-a spus o cunostinta ca asta s-a intamplat cu copilul ei). Probabil ca e important profesorul.
Madishor, eu am probleme ca nu prea gasesc alt sport in afara de karate, unde sa il primeasca inainte de 4-5 ani. Nici la inot. La patinoar si el a avut o reactie de genul: vreau acasa si sa nu ma mai aduci niciodata aici . Si da, am observat si eu ca solutia e sa ii dau tot timpul ceva de "lucru" si sa ii si alternez sarcinile, dar cum prinde un timp mort, s-a dus orice urma de liniste.
Gio, multumesc! L-am programat vineri la un homeopat pe aici. Sa vedem ce imi zice. Imi e cam greu sa ma deplasez la Bucuresti. Adica as veni pt. o Ikea , dar cu el dupa mine in perioada asta, mai greu.
Maria a participat la un concurs pt. prescolari. A venit cu o diploma de participare , un puzzle, un caietel... In sfarsit, ea nici nu stia cand a fost concursul si cand si-a amintit in sfarsit ca a participat a inceput sa rada si mi-a povestit ca a facut "varza" in fisa ei . A completat-o fara sa asculte ce le-a spus doamna si deja "scrisese" altceva bineinteles cand le-a dat instructiunile. A facut "repede-repede" pe toate randurile cifre (pe unele le-a scris invers), si apoi a aflat ca alta era tema. Se pare ca nu prea a afectat-o primul esec la un concurs .
Va pup,
Cornelia, mami de Maria (2 iulie 2003) si Stefan (4 mai 2005)
www.flickr.com/photos/cornelianis/" target="_blank">poze; poze2
Magdone spune:
Madishor, da asa e nu-i primeste, dar eu l-am inscris la YMCA ca avem abonament de familie si ne-au zis sa vorbim cu profesorul sa se uite la el si poate il primeste. Si l-a primit. Cred ca depinde si de profesor.
Sa stii ca si eu cred ca e o variatie a normalitatii, noi totusi suntem normali, nu? ca cica se mosteneste, si eu nu vreau sa cred ca nu sunt normala
Cornelia, pai tocmai asta e ca le trebuie concentrare, autocontrol si ii forteaza intr-un fel sa se stapaneasca, sa se concentreze un pic mai mult decat pot ei. Stefan totusi e cam mic pentru karate, poate la inot sa incerci. Patinaj nici la noi nu a mers. Mai incercam la iarna.
Si pe mine ma tenteaza sa incerc cu homeopatie, dar nu stiu nimic pe aici, deocamdata i-am luat niste vitamine care au ulei de peste, si ii plac f mult.
Floric_ea, e f bine ca ai gasit o educatoare cooperanta. Cam greu cu tot ce ai zis tu acolo trebuie scoase din alimentatie, clar, dar cine poate sa le elimine chiar pe toate.
La noi mai functioneaza f bine metoda 1-2-3, apoi time-out, o si dau astia exemplu prin carti. Dar Razvan a devenit asa expert ca ne numara el pe noi acum . Uuff greu.
Magda, cu Razvan (5 ani) si Olivia (9 luni)
_
"Pentru a castiga ceea ce merita sa ai, s-ar putea sa fie nevoie sa renunti la tot ceea ce ai deja."
Cornelia spune:
Uitasem: Stefan e si dependent de dulciuri. Si zici ca intra in sevraj cand nu are. Am ajuns sa nu mai tin nimic dulce in casa, nici macar Actimel. Pana acum mai urcam una alta pe frigider, dar acum si acolo se urca . Dar nu i le-am scos de tot din "bogatul" lui meniu.
Magdone, si noi numaram la greu . Merge in 10% din cazuri...Iar time-out de buna voie nu exista la Stefan.
Va pup,
madic spune:
Neata fetelor,
M-ati atins cu subiectul ADHD, ca si eu ma gandisem sa merg cu Mariuca la doctorita ei sa-i spun ca o suspectez de ceva hiperactivitate, ca ne-a dovedit pe toti.
Si ea coopereaza doar daca i se pare interesant, va spuneam de altfel ca refuza sa scrie liniute, dar cifre sau cuvinte scrie din proprie initiativa, cum a si invatat de altfel tot alfabetul si cifrele (mai nou numara pana la o suta si in engleza).
Dar mi-am spus ca s-ar putea ca doctorita noastra, amabila dealtfel, sa ma trimita pe mine sa ma caut la cap, ca ea tine foarte mult la fie-mea, iar copilu' da foarte bine in public , adica in afara casei pare copilu' ideal...
Iar ce ziceti voi de time-out, la noi a fost singura metoda care n-a mers niciodata, cand era mai mica a avut ca rezultat faptul ca n-a mai vrut sa doarma singura in camera ei, iar acum se duce in camera ei, dar cand ma duc sa-i spun ca time-out-ul s-a terminat, imi raspunde: n-ai spus tu sa stau in camera mea? Acum stau aici si nu vreau sa mai ies . Asa ca am renuntat la asta, dar am adoptat metoda luatului de jucarii - si incep intotdeauna cu una dintre cele 4 pisici cu care doarme (plus Bambi), dar si aici ma santajeaza, ca ea are o familie de pisici (mama+tata+2 copii), iar intr-o seara, cand ii luasem mama-pisica, a venit la mine si mi-a zis: mami, ia-l mai bine pe Mr. Jinx(tata ), ca Matu plinge dupa mama lui.
Ce ma mai linisteste momentan e faptul ca noua (adica fosta ) bona se intelege foarte bine cu Maria, de altfel acesta a si fost motivul pentru care am revenit la ea, adica stie cum s-o ia si cum s-o motiveze astfel incat sa faca aproape tot ceea ce trebuie.
Dar asta e alta poveste, face parte din saga mea cu bone, care mi-ar lua o zi sa v-o povestesc.
Va pup si va doresc o zi buna.
Madi si Mariuca
nma spune:
Buna dimineata!
Eu nu cred ca toate avem copii cu ADHD . Cunosc copii foarte linistiti si sincer mie mi-ar lipsi prostioarele lui Alex. m-am obisnuit cu el asa.
De karate nu stiu ce sa mai spun. Am vrut si eu sa incerc si mi s-a spus ca il opresc din crestere. daca e sa ma iau dupa kinetoterapeut la karate nu, la tenis nu (are tendinta de a se cocosa si se devolta mai bine partea dreapta a corpului), hambal nu mai stiu de ce nu, pt baschet e prea mic, inot nu se face in oras (nu avem nici un bazin), la dansuri e foarte murdara sala si profesoara foarte dura. Mai ramane fotbalul la care nu vreau eu. prin aprilie vraeu sa il trimit o luna la socrii si sa mearga acolo la inot si dupa probabil va merge iar la tenis ( i-a placut mult) sau la dansuri dar cautam o alta sala. Acum ma amagesc ca face gimnastica medicala (tot e ceva decat nimic).
Madi si eu am avut muuulte experiente cu bonele.
Nico, mami de Andra si Alex
poze
Poze in concurs Clipe de viata 2008 www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Clipe%20de%20viata%202008&page=18" target="_blank">nm1 si nm2
anamaria spune:
salutare fetelor!
ADHD ?! ce-i aia???? nici macar nu e pe romaneste
eu nu cred in asa ceva!
copiii care pe vremuri sau pe romaneste se chemau nazdravani, neascutatori, 'argint viu' samd... s-au imblolnavit subit de ADHD
am si eu pe bogdan, cat a fost prescolar se inscria in 'tipic': nu statea o clipita (cu exceptia desenelor animate), nu avea rabdare sa deseneze/ coloreze, sa asculte o poveste, sa invete literele/ numerele, parea ca nu-l preocupa asa ceva: numai sa alerge, sa se cocoatze, sa se joace, etc.
la gradi insa era cuminte, macar atata 'bucurie' am avut. zic eu insa ca am avut noroc s-o indrageasca mult pe educatoare, si ea pe el la fel ca altfel nu stiu ce ne faceam
oricum, pe masura ce a crescut s-a linistit in ce priveste partea de scoala, desi lectiile le face cu un picior sub el, gata sa zburde la joaca (exact ca maica-sa )
sfatul meu este sa schimbi educatoarea, eu cred ca daca ai gasi o educatoare cu care stefan sa se placa reciproc, mare parte din problema se va rezolva!
restu' partilor din problema lui stefan ma tem ca e legata de burtica ta... si aici numai cu rabdare si... rabdare vei gasi solutii! stiu pt. ca 'am fost acolo' - si din pacate nu am alte solutii 'magince', caci inca am unele probleme de gelozie, mai mult sau mai putin serioase
in rest, in sfarsit se pare ca am scapat de gripa lui tudor, desi inca mai are un picutz de muci (apropos: n-a vrut in ruptul capului sa manance mucenici - a zis ca nu manana el ceva care are muci )
de vreo 2 zile mergem si la gradi...
marti a participat si el la concursul ala cu puzzle si diploma d eparticipare, a rezolvat totul corect si doamna a zis ca mare noroc are cu el, pt ca restul au facut cam varza din fisele de la concurs (aveau niste silabe sa faca cuvinte din ele, aici s-au incurcat majoritatea; mie oricum mi s epare exagerat ca un copil de nici 6 ani sa poata face cuvinte din silabe amestecate )
Ajutati-l pe Razvan sa lupte cu o boala necunoscuta!
ANAMARIA, mami de 2 baieti ca in filme:
Nascut pe 4 iulie (2000)
si
Vineri, 13 (iunie, 2003)
poze cu frumosii mei (si nu numai )
Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu,
nu inseamna ca nu te iubeste cu toata fiinta sa!
Cornelia spune:
Anamaria, cred ca Maria a fost la alt concurs , ca nu mi-a zis nimic de silabe doar de cifre. Nici eu nu am insistat cu intrebarile, sa nu stresez copilul .
Cat despre Stefan, parte a coportamentului probabil se datoreaza si geloziei (ca doar am mai trecut prin asta ), dar la el s-adeclansat "furia" dupa inceperea gradinitei. Educatoarea am inteles ca se va schimba la anul. Nu am reusit nimic cu mutarea, ca nu e nici un pat disponibil la alta grupa (stiam asta). Dar macar am promisiunea ca voi alege daca il tin aici la anul sau il mut, in functie de ce educatoare va prelua grupa.
Pupici nazdravanilor!
nma, zici ca de la karate nu ar creste? pai atunci chiar ma mai gandesc. El e si cam pitic in comparatie cu Maria . Tot la inot cred ca ajung. Dar el inca urla la spalatul pe cap .
Madic, cred ca Maria e doar incapatanata , ca nu s-ar zic eca are probleme de invatare. Succes cu noua veche bona!
Va pup,