Mamici de Ghiocei Martie-Aprilie 2009 (66)
Raspunsuri - Pagina 11
Ayla21 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui m_monique Ayla21 asa e: dupa nastere si putinii neuroni care au mai ramas se duc la plimbare. cu putin exercitiu de memorie revin la loc. 31+ si Andrei (16.12.2006) |
Cand? Pe la majorat?
Cum stie mama daca sugarul primeste suficient lapte?
- scutece ude in 24 ore (peste 6)
- mai multe scaune pe zi (4-8)
- copilul este multumit dupa alaptare.
_
I love you so much my tiny princess
Ayla21 spune:
Pretravaliul
Aceasta perioada incepe cu cateva saptamani inaintea nasterii, cand fatul isi schimba pozitia in uter, pregatindu-se cu capul inainte, spre vagin. In perioada de pretravaliu au loc unele modificari care anunta nasterea si pregatesc colul uterin pentru urmatoarea faza:
-Usoara preziune in bazin, senzatie nedureroasa (contractii Braxton Hicks)
- Respiratia devine mai usoara- fatul orientat spre partea de jos a pelvisului nu mai apasa pe diafragm si respiratia se realizeaza mai facil
-Urinezi mai des decat inainte, in special noaptea datorita faptului ca fatul apasa pe vezica urinara
-Colul uterin se inmoaie si incepe sa se deschida, iar mucusul gelatinos ce protejeaza fatul poate fi eliminat pe cale vaginala amestecat cu mici striuri de sange
Treptat, pe masura ce nasterea se apropie, apar contractii dureroase scurte cam la 20 de minute si sunt percepute ca dureri menstruale (crampe abdominale) sau dureri de spate. Un alt semn ce anunta inceputul travaliului este eliminarea lichidului amniotic pe cale vaginala (“s-a rupt apa”) impreuna cu cateva urme de sange.
Inceputul travaliului
Contractiile uterine dureroase, energice resimtite in zona mijlocului sau in regiunea inferioara a abdomenului devin mai frecvente si au o durata mai mare, ajungand spre sfarsitul nasterii la durata de 1 minut si succedandu-se la fiecare 3 minute.
Aceste contractii au rolul de a ajuta fatul sa iasa din burtica mamei si de a dilata colul uterin. Cand cervixul este dilatat complet (la aproximativ 10 cm), vei simti o senzatie de apasare asupra pelvisului.
Faza de expulzie a fatului
Odata ce colul uterin este dilatat complet, iar contractiile devin mai energice, trebuie sa impingi si tu, contribuind activ la nasterea bebelusului tau. Medicul care te asista va coordona travaliul si iti va spune in fiecare etapa ce trebuie sa faci. Cea mai grea incercare la care esti supusa in aceasta faza este expulzia capului copilului, restul partilor corpului fiind expulzate mult mai usor.
Faza de nastere propriu-zisa a bebelusului dureaza aproximativ 1 ora in cazul primei nasteri, iar pentru urmatoarele aproximativ 30 de minute.
Ultima perioada a nasterii- eliminarea placentei
Aceasta perioada are o durata scurta (nu mai mult de o ora) si are loc la cateva minute dupa expulzia fatului. Apar contractii ce cresc in intensitate (suportabile in comparatie cu cele din timpul nasterii) ce au ca scop eliminarea placentei. Contractiile determina desprinderea placentei de uter si eliminarea ei pe cale vaginala impreuna cu o cantitate de sange. Odata eliminarea placentei fiind incheiata, medicul te va consulta pentru a constata starea organelor genitale in urma nasterii; se va examina colul uterin si se vor constata eventualele rupturi vaginale. Tot acum medicul va coase perineul daca acesta a fost taiat in cursul nasterii.
Nasterea este considerata incheiata la aproximativ 2 ore dupa expulzia bebelusului- in acest interval uterul se mentine in contractie pentru a impiedica pierderile masive de sange.
La sfarsitul nasterii vei face cunostinta cu nou-nascutul pe care vei incepe sa-l hranesti la sanul tau.
De acum vei incepe o noua viata alaturi de copilasul tau, pe care il vei ocroti si ingriji, il vei indruma in viata si mai presus de toate il vei iubi necontenit.
_
I love you so much my tiny princess
m_monique spune:
Ayla21 la ce ai scris tu as mai adauga ca in perioada lauziei poate se apara si "mica mentruatie".
asta e ca o menstruatie, dar care apare in perioada de lauzie.
eu am avut vreo 3 episoade din astea. primul a aparut la 3 saptamani de la nastere. atunci mi-am sunat medicul speriata, dar el m-a linistit ca totul e normal.
31+
si Andrei (16.12.2006)
m_monique spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Ayla21
Cand? Pe la majorat? Cum stie mama daca sugarul primeste suficient lapte? - scutece ude in 24 ore (peste 6) - mai multe scaune pe zi (4-8) - copilul este multumit dupa alaptare. _ I love you so much my tiny princess |
asa cum a fost pana acum, nu va mai fi niciodata!
dupa cateva saptamani de la nastere tb sa incepi sa faci exercitii de memorie.
edit: chestia cu nr. de scaune pe zi e relativa. la copilul alaptat sunt considerate situatii normale: si 2 scaune pe saptamana, si 4-8 scaune pe zi.
cred ca foarte importanta e starea genarala a copilului. un copil satul e unul linistit si fericit. si asta o spune o mama de mare mancau.
31+
si Andrei (16.12.2006)
Ayla21 spune:
O mama care alapteaza produce in jur de 650-750 ml lapte pe zi, continand 330 mg de calciu per litru. Acest lucru necesita un consum suplimentar de energie de minim 500 calorii pe zi.
Calitatea laptelui produs de sanii proaspetei mamici este afectata doar in cazuri extreme de malnutritie sau de consumul excesiv al unui anumit aliment. Insa cantitatea de lapte depinde foarte mult de dieta mamei. Mancarea ingerata de o mama care alapteaza nu numai ii indeplineste nevoile nutritionale, care sunt mai mari in perioada postnatala, dar ii permite si sa produca lapte. O femeie care nu se hraneste corespunzator poate avea totusi un copil sanatos, dar va fi in detrimentul propriei stari de sanatate. Daca aveti lipsuri nutritionale, corpul va face din productia de lapte prioritatea sa numarul 1, in timp ce nevoile mamei vor avea de suferit. Este exact ca in sarcina, cand nevoile nutritionale ale fatului erau primele satisfacute, inaintea celor ale mamei. De fapt, bebelusul, care cantareste cateva kilograme, va primi in jur de 1000 calorii zilnic din laptele mamei!
Se vorbeste foarte mult despre alimentele care l-ar putea irita pe bebelus, creandu-i gaze si colici sau schimband gustul laptelui: guliile, telina, citricele, ceapa, varza, varza de Brussels, condimentele, conopida, broccoli, prazul, mazarea, fasolea sau laptele de vaca. De exemplu, unii oameni spun ca usturoiul creste productia de lapte, altii ca ii creeaza gaze bebelusului.
_
I love you so much my tiny princess
Kea spune:
aris , eu n-am montat inca masa, de asta intrebam. Mai avem cate ceva de pus la punct in camera si avem nevoie de spatiu inca. Ma bucur ca nu trebuie prinsa, ca am tapet din acela ce se zugraveste si e nou pus, parca nu l-as gauri deja.
29+
joanna27 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui carmenada
Bine ai revenit Sa inteleg ca gata ai terminat cu spitalul? Pana vine bebe poti sta in paticul tau acasa? Ai PM Carmen 30+ |
Mersi de pm .l-am primit.asa sper ca pana nasc sa nu ma intorc, da asa am sperat de fiecare data.Acum cum vrea Doamne Doamne,targetul pt noi mcar inca 3 saptamani.Sunt monitorizata zilnic cu un MST, iar valorile sunt acelesi din spital, perfuzii si injectii imi face tata asa ca medicul m-a lasat acasa cat se mai poate, nu mai rezistam pshic in spital.
Voi bine? Capu sus ca mai avem un pic.
34+
alex2alex spune:
semnez condica insomniacelor...
..vad ca ati avut spor nu gluma la scris.
noi acu ne-am pus netul pe picioare...:(
Am de recuperat ce-ati scris in 2 zile....revin
Alex... ... 30+
alex2alex spune:
Citat: |
citat din mesajul lui denisamada Buna dimineata! Punem de cafea? Denisa-Madalina 29+ cu Adela-Marisa |
Buna dimineata !
Ai zis cafea ????
Alex... ... 30+