LISTA GRADINITELOR FARA AUTORIZATII DIN BUCURESTI
In toamna anului trecut a aparut un articol in "Gandul", unde se ridica problema gradinitelor fara autorizatie care totusi functioneaza in Bucuresti.
Va atasez aceasta lista si linkul catre articolul despre care va vorbeam , pentru a verfica veridicitatea acestei informatii.
Gradinitele ilegale din Bucuresti
Sectorul 1: Little Einstein School, Diamond Kids, Domino, Mini Terra, Teddybar, AristoKids, Salut, Winnie, Biene Maja, Pitiriki, Raza Soarelui, Dreams World, Tom Degetel, Wonder Kids
Sectorul 2: Simsala Grimm, Bell, Kids First, Golden Kids, Dani’s Children, Happy Place, Brotacel, Dino, Crionera, Universcult, La petite ecole, Oxigen sport, Maria, Tonya, Necta Kids
Sectorul 3: Îngerasul meu, Noel, ABCDino, Condor, Kinder Planet, A&M Kids Club, Diana
Sectorul 4: Barba-Cot, Doris, Aniela Asociatia Club Boreal, Children’s Academy, Tic-Pitic
Sectorul 5: Conil Kindergarten, Pestisorul auriu, Maryland
Sectorul 6: Maryland, Rikki-Tikki, Scooby&Friends, Marienkafer, Asociatia pentru Educatie Dana, Loreley, Dreams World, Curcubeul veseliei
http://www.gandul.info/scoala/gradinitele-particulare-ilegale-sunt-o-afacere-de-sute-de-mii-de-euro.html?3934;3197204
Raspunsuri
anuscha2009 spune:
Cand am inscris eu copilul in luna octomrie la gradinita Curcubeul Veseliei, scria pe site ul gradinitei ca este in curs de acrediare.
Cand m-am dus sa vizitez gradinita am intrebat de ce este in curs de si nu este acreditata? Raspunsul de la directoarea gradinitei a fost ca acreditarea dureaza trei ani si cum gradinita este deschisa din iulie (2008) de aceea sunt in curs de..in schimb m-a asigurat ca gradinita are toate autorizatiile de functionare. In timp nu m-am mai interesat pentru ca toate lucrurile decurg ok.
Ana mami de Mara!
ovidiu_d2001 spune:
Daca gradinita apare pe site-ul ARACIP ca fiind ilegala, inseamna ca la ei nu s-a depus niciun dosar de acreditare.
Andries spune:
Eh... eu sunt absolut de acord ca directoarea gradinitei la care il duc pe fiul meu sa ramana cu 100mii euro pe an (desi tare ma indoiesc de veridicitatea acestei cifre) pentru ca face o treaba absolut excelenta si eu sunt foarte multumita si pentru mine a fost un real ajutor in cresterea copilului.
Iar faptul ca imi apare pe lista 'neacreditatelor/neautorizatelor' ma face sa cred ca sau siteul nu e actualizat, sau era in curs de actualizare, sau dosarul era in lucru, sau era momentul unei noi evaluari si nu s-o fi platit taxa (apropos' ati vazut ce taxe are ARACIP? )
ARACIP sa puna pe site si data actualizarii si calendarul actualizarilor...altfel nu vad de ce sa dam cu rosii in munca unor oameni care-si sparg capul educatia copiilor nostri, muncind si cate 14 ore pe zi cateodata!!
Andries
ovidiu_d2001 spune:
Pe mine ma amuza atitudinea asta parinteasca de oblojire a patronilor de gradinite.Nu dau cu rosii in munca nimanui, dar daca e ilegal , e ilegal! Si la umbra unei ilegalitati se ascund si altele...O gradinita care functioneaza fara avize nu raspunde in fata nimanui.MI se pare periculos ca cineva sa aiba libertatea de a face ce vrea, cum vrea, cum crede ca e ok, cum are chef, in ce conditii are la indemana si sa nu dea socoteala pentru asta.
Somnul ratiunii naste monstrii...TREZITI-VA!
sorana spune:
Eu am copilul la o gradi autorizata (nu-i pe lista aaia) dar ... articolul mi se pare tendentios. In titlu zice ca "sunt o afacere de sute de mii de euro" apoi mai jos "Venitul lunar pe care îl poate ob#355;ine o gr#259;dini#355;#259; particular#259; este de minimum 12.000 de euro" dar ... din banii astia se platesc salarii, se plateste chirie sau se amortizeaza cumpararea unei proprietati, se plateste mancarea, se plateste lumina, gazul, curatenia, se cumpara jucarii si nu numai (DVD-uri, plasme, ma rog).
La un moment dat m-a dus capul sa fac un after-school si am facut socoteala. Am renuntat repede, nu merita.
La 15 copii, fie si a 1000 lei (desi la fi-mea sunt 12 si taxa e de 550 + 10lei/zi mancare). Venit lunar : 15000 - te costa masa 8-9 lei/zi, hai 7 = 7x15x20 = 2100 RON/luna, salariu educatoare minim 1000 + taxe (CAS, somaj) = 1700 RON, salariu profa de engleza (inclusa in taxa) = 200 RON + taxe = 300 RON, salariu ingrijitoare (asta se imparte la 2 grupe) 300 ron + taxe = 500 ron. Chirie spatiu aprox. 200 EUR = 800 RON, lumina + incalzire + apa + sapun, hartie igienica = 200 ron; material didactic (foi, culori, pensule, etc, etc) = 100 RON.
Total cheltuieli 5700 RON.
Apoi mai ai bodyguard, directoarea gradinitei, sofer. Ai acea taxa ARACIP. Mai ai profu' de muzica, profa' de dans. Mai ai de recuperat investitia si pus la loc ce se strica - de la DVD la lampi, covoare, etc. Mai platesti benzina, sofer + masina.
Dupa parerea mea de la o grupa de 15 iti taman maximim 1000 RON, deci sub 1000 EUR pe luna de la 3 grupe. De unde "sute de mii de euro" eu nu pricep.
Cat despre "educatia de calitate" si ideea ca MEC o garanteaza - ma apuca rasul. Cu alte cuvinte la gradinitele de stat e "educatie de calitate" ca doar e garantata 100% de MEC, nu?
Si scolile si universitatile ... alea garantate de MEC - cate sunt in top 100 in lume?
Si in plus - la gradi nu stiu cat conteaza ce invata - gradi e un fel de "day care" iti lasi copilul acolo sa nu stea singur acasa. Nu trebuie sa invete nimic. Va invata la scoala. Ideea asta a MEC de a avea "programa scoalara" pentru copii de 3 ani mie mi se pare aberanta total. Ca parinte, in loc de urmarirea "programei scolare" la o gradinita de stat cu 40 de copii in grupa, daca n-ar exista particularele, as prefera bona si sa nu mai invete nimic ... sa alerge pe afara toata ziua. Ca de-aia are 3 ani ... si nu 15!
Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein
ovidiu_d2001 spune:
E posibil sa ai dreptate Sorana.Nici eu nu cred ca se castiga 100.000 de euro pe an , desi cred ca exista cateva gradinite care au mai multe sedii si la care veniturile sunt substantiale.Eu am o prietena care are o gradinita particulara si pot sa iti spun ca venitul lunar se invarte in jurul cifrei de 2000 euro( uneori mai sunt si cheltuieli neprevazute), dupa ce a platit tot ce era de platit.E posibil ca unii sa faca mai mult, altii mai putin.
Eu vroiam sa atrag atentia nu asupra MEC si autorizatiilor lui sau programei, etc, ci a faptului constatat de mine vizitand mai multe gradinite, ca la cele fara autorizatii lucrurile stau prost.De asemenea este f posibil ca si la cele acreditate lucrurile sa mearga prost.Nici nu mai stii cum e bine...
Cert este ca daca acest forum vuieste de nemultumiri la adresa multor gradinite , unele dintre ele sunt si din cauza ca acestea functioneaza haotic, fara cadru legal.Si aceasta se datoreaza noua, parintilor, ca ne lasam prostiti de oricine, ca suntem ignoranti si ca , din pacate la unii dintre noi functioneaza foarte bine " las-o , mai ca merge asa"!Cand e vorba de copilul meu ...nu merge nimic "asa".
cu bine
anuscha2009 spune:
Ovidiu, sunt de acord cu ce spui. Dar poate si birocratia de la MEC si spagile sunt foarte mari si de aia multe gradinite nu sunt inca acreditate. Eu stiu ce spun de birocratia de la MEC pentru ca intru in contact foarte des cu aceasta institutie prin natura serviciului si stiu ce inseamna sa faci "talpa" pe la usile lor.
Eu am luat drept buna ce mi-a spus directoarea si daca am fost multumita de gradinita am ignorat intr-adevar aspectul acreditarii.
Singura problema pe care mi-am pus-o cand am auzit ca gradinita nu este acreditata a fost sa nu se desfiinteze pe la mijlocul anului (cum am auzit ca s-a intamplat cu o alta gradi particulara si parintii au fost anuntati de pe o zi pe alta - copiii ramanad pe afara)
Eu am avut ca singura alternativa o gradinita particulara, deoarece am schimbat copilul la grupa mare mutandu-ma dintr-un cartier in altul si sanse sa gasesc o gradinita de statcu program prelungit au fost minime.
Sunt si plusuri si minusuri chiar si la gradinita fetei mele de care in mare sunt multumita. Daca ar trebui din nou sa aleg, nu as mai duce copilul la o gradinita de stat - cu toate ca alea au toate acreditarile. Chiar si la scoala ma bate gandul sa o dau tot in privat, chiar daca ar fi un efort financiar mare pentru noi.
Ana mami de Mara
sorana spune:
Ovidiu - ai fost si in gradinite de stat? Poti face o comparatie Gradi particulara acreditata - gradi particulara neacreditata - gradi de stat?
Eu cand avea fi-mea 3 ani am ales o particulara fara sa-mi pese de acreditari (avea, dar eu nici nu ma gandeam sa intreb) pentru ca ... la stat nu-mi primea copilul cu pampers, copilul nu avea inca 3 ani impliniti si ... erau 35-40 in grupa!!! Mi s-a parut total aiurea sa-mi duc copilul intr-un loc unde sunt 35 de copii intr-o sala. Macar la particulara erau 12 in grupa! Si o schimbau de pampers
Ulterior, la grupe mai mari (fara pampers ) am constatat ca nu exista gradinite de stat care sa aiba limba engleza intensiv. Ori deja copilul facuse engleza intensiv, era pacat sa renuntam.
In plus noi ajungem la gradi dimineata pe la 9.30-10.00. Ce zici - la stat ar fi ok sa venim la ora asta? Eu zic ca nu, nu ne-ar primi .... Si eu nu-mi scol copilul inainte de 9. Are tot timpul cand o fi la scoala sa se scoale de dimineata, sa aiba obligatii si program.
Mie mi se pare ca "oamenii din sistem" ar trebui sa se ocupe un pic si de gradinitele de stat. Sa fie maxim 15 copii in grupa, sa aibe conditii (la gradi de langa noi cica mananca si dorm in sala unde fac ore - toti cei 35 din grupa!), educatoarele si directoarele sa fie flexibile, in functie de dorintele copiilor si parintilor, ma rog, multe chestii .... Sincer, la grupa de varsta 3-6 ani e mult mai putin important sa stie sa desparta in silabe si ce-s alea siruri crescatoare de numere (ca asta se invata) decat sa fie sanatosi, veseli, bine-ingrijiti.
Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein
anuscha2009 spune:
Numarul mare de copii din gradinita de stat (30 erau si la copila mea in grupa la gradinita de stat) a fost prima diferenta pe care am observat-o. Si ,,beneficiile,, acestui lucru le-am observat pe pielea copilului. Boli cu febra 40 faea cam la doua trei saptamani, plus ca de tusit tusea din septembrie de cand o duceam pana in iulie cand se inchidea gradinita.
Un alt aspect care ma nemultumea la gradi de stat era modul de desfasurare al activitatilor educative. Pentru ca erau multi copii in grupa si o singura doamna educatoare, aceasta nu se putea ocupa de toti (de lucru pe particularitatile copilului nici nu putea fi vorba) si invatarea se producea dupa principiul cine prinde prinde cine nu nu. Niciodata in doi ani de zile la sedintele cu parintii nu s-a discutat de progresul copilului ci sedintele se axau pe cati bani trebuie sa mai dam noi ca si parinti pentru una sau pentru alta.
Despre ceea ce spui tu Sorana - sa se faca la gradinite de stat minim 15 copii in grupa, nu cred ca este posibil cel putin nu acum - sa nu uitam de scandalul gradinitelor, care se intampla in fiecare an cand vine vremea inscrierilor celor mici.
sper sa nu fi fost off topic
Ana mai de Mara!
sorana spune:
Anuska - visam si eu. Realizez ca nu-i posibil
De fapt e posibil - dar in 2-3 ani. Numai ca ar trebui sa se apuce de construit gradinite.
Recunosc ca la noi in cartier tocmai s-a construit una noua, in curtea unui liceu. Cred ca din 2009 primesc copii.
Dar cred ca ar mai trebui cel putin inca una ca sa mai micsoreze numarul de copii pe grupa.
Si sincer mi s-ar parea mai cinstit sa fie un fel de taxa, de fapt de "fondul clasei" decat sa se ceara tot timpul una si alta parintilor. Ca numai gratuite nu sunt gradinitele de stat.
Dar uite ca sunt unii de parere ca "parintii sunt de vina" - ca sunt inconstienti si-si duc copii la particulare. Dar nu se gandesc ca daca ar mai veni la stat si cei care sunt acum la particulare n-ar mai fi 30 in grupa ci 40!
Si in plus - important e cat castiga patronul gradinitei - nu cum e ingrijit copilul meu acolo
Pai poate sa castige si un milion de euro - ce-mi pasa mie? Bravo lui! Important e sa-i fie bine fica-mii! Parca ma incalzeste cu ceva ca directoarea sau educatoarea de la stat are salariu mic ... cand copilul meu trebuie sa imparta camera cu inca 30 .... zau ca nu.
Sorana si Monica (6 ani)