sterilizare in masa

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Eu stiu ca macar 2 asociatii din Bucuresti dau ciini spre adoptie doar microcipati, asa ca banuiesc ca au aparut si destule cititoare de microcipuri prin cabinete.
Dreptul de monta nu il poate obtine decit un ciine cu pedigree, un astfel de ciine, in functie de rasa, costa de la 200 euro in sus (ba chiar mai mult cred) pe cind participarea la expo inseamna o taxa de inscriere mai mica de 100 de euro. Expo sint organizate in toate orasele mari, de asociatiile chinologice; in Bucuresti se organizeaza mai multe in fiecare an. Asadar, e destul de usor sa obtii un drept de monta si nu presupune asa cheltuieli imense...

In plus fata de amenzile pe care le mentionezi, ar trebui amendati serios si cei care arunca pui pe strada. Atunci sa vad cita lume si-ar mai pui dimbovito-pichinetzu numai pt ca e "simpatic minca-l-ar mama pe el"

if you can't say something nice, then don't say it at all
http://pisigri.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lala spune:

pisigri, spune-ne si cat costa un microcip si cum sunt afectate animalele de aceste operatii (complicatii, obezitate, boli asociate, etc)

Am un caine cu pedigree si unul fara. Pentru cel cu pedigree nu ma intereseaza obtinerea dreptului de monta asa ca nu sunt dispusa nici sa dau banii respectivi si nici sa il castrez, gratis sau contra cost. Cainele l-am luat pentru copil si pentru efectele benefice pe care le-a avut la momentul resprectiv asupra lui; este 'membru al familiei' si achizitionarea lui a presupus un efort financiar diminuat de rezolvarea issue-urilor respective.

Pe cel fara pedigree nu vad de ce trebuie sa il supun acestui chin atata vreme cat sta la mine in curte si nu deranjeaza pe nimeni.

Am dus la vet cu ani in urma doua pisici (in aceeasi zi) si mi-am promis ca daca voi mai avea un animal nu am sa repet experienta. O consider traumatizanta atat pentru animal cat si pentru stapan.

Sincer, lasand la o parte considerentele de ordin sentimental, financiar chiar nu mi se pare OK sa vine primaria si sa imi impuna cum trebuie sa traiesc atata vreme cat actiunile mele sunt de bun simt si nu deranjeaza pe nimeni.

Stiu care este locul unui animal intr-o casa/familie dar este prea mult sa vina primaria si sa imi dicteze cum sa imi tratez animalul de companie, cu atat mai mult cu cat repectiva primarie nu este in stare sa rezolve problemele cainilor vagabonzi, ale sobolanilor sau ale celor fara adapost. A terminat primaria de curatat propria ograda si a trecut la cele ale cetatenilor?!




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Bine, cu castrarea am inteles.
Dar nu s-ar putea macar sa le coase fundul la catei, sa terminam cu rahatii de pe strada? (ca pisica macar isi ingroapa mizeria).

Si apropos de amenzi: cunoasteti personal sau din auzite vreo persoana amendata ca i s-a rahatit cainele pe trotuar si nu l-a luat in punga? (exista lege in acest sens)

poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns StMihaela spune:

Citat:

Dar nu s-ar putea macar sa le coase fundul la catei, sa terminam cu rahatii de pe strada? (ca pisica macar isi ingroapa mizeria).

Si apropos de amenzi: cunoasteti personal sau din auzite vreo persoana amendata ca i s-a rahatit cainele pe trotuar si nu l-a luat in punga? (exista lege in acest sens)


Super tare! Subscriu. Donez bani de ata si ac daca se ia o astfel de masura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

In Iasi implantarea unui microcip costa 30 lei/animal. Manevra in sine produce disconfortul unei injectii, si daca se respecta regulile de antisepsie locala folosite si in cazul injectiilor nu au de ce sa apara complicatii. Nici pe departe nu e adevarat ca implantarea acestor cipuri ar favoriza aparitia cancerului, cum am mai citit pe la niste "avizati" pe alte forumuri si grupuri de discutii.

Sterilizarea in Iasi are preturi diferite in functie de cabinet. La medicul la care apelez eu (eu lucrez in invatamint si nu fac decit tratamente uzuale pe la cunoscuti...in rest ma ocup cu altceva) sterilizarea le femele este in jur de 120-150 lei/pisica, 150-300 lei/catea. Insa mare parte din banii astia sint manopera, daca ar fi sa calculam doar costul medicamentelor pretul ar fi undeva la jumate (sau chiar mai putin)

Despre dezavantaje s-a dezbatut mult. O sa incerc sa le iau in ordine, si daca omit ceva...o sa-mi amintiti voi.
Animalele sterilizate
- se spune ca dorm mai mult. Din proprie experienta, un ciine sterilizat e la fel de activ ca unul nesterilizat, cu diferenta ca ste mai putin incitat de stimulii de ordin sexual. Scos afara va alerga la fel de mult, antrenat de stapin se va juca la fel de vioi.
- ingrasatul; nu este neaparat o problema, tine mult si de alimentatie si de gradul de activitate a animalului. un ciine care face o plimbare sau doua pe zi, 10 minute cit isi face nevoile, se va ingrasa indiferent daca e sau nu sterilizat. Unele studii spun caacest ingrasat se produce doar in primele 2-3 luni dupa sterilizare, si daca in perioada asta ii controlezi alimentatia, pericolul "trece". Casi la oameni insa, consider ca exista muuulti factori care influenteaza greutatea corporala. O veste buna este ca exista mincare "light" special conceputa pt animale cu tendinta spre obezitate.
- la unele femele (catele) deficitul de estrogeni poate conduce la o incontinenta urinara temporara, care se corecteaza prin administrarea (la fel de temporara) a unor mici doze de estrogeni. Dureaza de obicei 2-3 luni.
- la motani s-a considerat mult timp ca sterilizarea determina aparitia calculilor renali sau vezicali. In realitate, aparitia acestor calculi depinde de multi factori printre care se numara factori genetici, metabolism, alimentatie, sedentarism. castrarea insa produce in timp un fel de "relaxare" a uretrei, care nu duce IN SINE la formarea calculilor, ci face ca eliminarea lor sa fie mai dificila. Dar dificila este si eliminarea calculilor care au depasit stadiul de "nisip fin" la masculii necastrati.

Riscurile operatorii exista, ca la orice operatie. Incurajator este faptul ca pt anestezie se folosesc de citiva ani substante mai putin periculoase, unele dintre ele au antidot specific care "trezste" animalul in aprox 15-30 minute dupa administrare; unele cabinete folosesc anestezia cu gaz... In mod normal inaintea oricarei operatii (cu exceptia urgentelor uneori, dar nu intotdeauna) se fac teste de singe care sa evalueze coagulabilitatea acestuia si de asemeni functiile renala si hepatica.

In plus, dupa interventie se administreaza calmante. Tot din experienta cu multele animale din familie, aceste dureri dureaza 24 de ore dupa interventie, dupa acest interval nu stii cum sa faci sa iti impiedici animalul sa faca eforturi, sarituri, pt ca el se simte ca nou si nu mai simte nevoia sa se menajeze. Totusi, incet incet, am incurajat mereu animalul sa se ridice pt necesitati fiziologice la max 12 ore dupa operatie (unele se ridica mai devreme din proprie initiativa).

Cu prudenta, recunosc ca nu cred in sterilizare ca solutie pt situatia actuala a animalelor fara stapin. Dar cind e vorba de animale cu stapin, o recomand calduros in cazul tuturor animalelor fara valoare de reproducator. Daca pui in balanta suferinta de 24 de ore si beneficiile (riscul de cancer mamar si uterin si de infectie uterina scade dramatic, practic ramine riscul de cancer mamar la femelele sterilizate dupa virsta de 3 ani, dar si in acest caz procentul este muult redus), alegerea este simpla din punctul meu de vedere.

P.S. Din cite am vazut la stiri, cica au mai fost amendati proprietari care nu string fecalele dupa ciinii lor. Personal prefer sa nu comentez pe tema asta.

if you can't say something nice, then don't say it at all
http://pisigri.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramoneloo spune:

eu mi-am castrat animalele din casa fara sa ma oblige nimeni.plus cateva de pe-afara,iar cele care erau prea mici pt castrare au fost operate de stapanii actuali si sunt multumita si bucuroasa pt ca mentalitatea romanului se schimba usor-usor in bine.si da,miorlaituri deranjante in cazul pisicilor,urinat in oricare alt loc numai in litiera nu,adunat motani sub balcon,deranj fonic personal si nu numai(vecinii care nu mi s-au plans personal niciodata,dar m-am simtit eu).dc nu lasi pisica sa faca pui si-i dai medicamente,in timp va dezvolta noduli si tot felul de minunatii,gen piometru,o infectie a ''coarnelor'' insesizabila cu ochiul liber(umplere cu puroi a trompelor,adica) care neoperata la timp este fatala.dc o lasi sa faca pui,fatarile astea constante epuizeaza animalul fizic,iar puii sunt greu de plasat(vecinul meu are 2 persane si nu a gasit cui sa ii dea,chit ca n-a cerut nici un banut pt ei).da,matza mea a capatat ceva proportii,dar are si o varsta in spate(8 ani),n-a fost f jucausa nici puiut,deci e mai sedentara,asa;in schimb,este la fel de iubareata si pupacioasa ca inainte.
cainele este prea mic pt castrare,in curand...din aceleasi considerente,ale puilor greu de plasat si a disparitiilor mele misterioase in tufisuri cand 'trufa' lui simte ca-n zona e rost de 'zbenguiala'.
mereu am intrebat la vet cand am avut o nelamurire,am tinut neaparat sa clarific situatia,sa cunosc riscurile,avantajele si dezavantajele,atat pt mine,cat si pt animal.mituri sunt destule,conceptiile difera de la un om la altul,parerile impartite,motivele diverse,eu am ales in cunostinta de cauza,pe baza informatiilor primite.
toate animalele mele sunt culese de-a lungul timpului din 'canisa publica soseaua de centura a constantei',fara valoare chinologica.chiar dc ar fi fost de rasa fara pedigree,as fi luat aceeasi decizie,numai uitandu-ma in spatele blocului unde o dra isi lasa bichonul sa monteze pechineza prietenei cat timp pufaie si ele o tigara si exemple ca asta va pot da multe insa sunt aproape sigura ca si voi cunoasteti cateva.
in concluzie,eu ma declar multumita de beneficiile sterilizarii animalutelor,mai ales ca mi-a salvat pisica de la moarte...

Mergi la inceput