Calendarul gradinarului vesel :-) 6
Raspunsuri - Pagina 12
felicia74 spune:
ola fetele! Gata, a rasarit patrunjelul. Scosese capul de ieri, dar am zis sa mai stau, poate mi se pare
Cred ca a ajutat mult ca am pus peste ghiveci o folie de plastic (am citit ca asa se face de pe un forum de gradinarit).
Felicia si Ilinca Teodora (15 noiembrie 2005)
speed spune:
of of, m-am reapucat si eu in sfirsit de gradina (multumesc frumos unei persoane speciale de pe DC pentru imbold :) ,am sapat putin pe ici pe colo, am pus vreo 2 feluri de lavanda, niste tufe ,niste floricele, si azi a dat din nou zapada !! nu-mi vine sa cred! daca-mi pier plantutele o sa las iar gradina in paragina...:(
in schimb au aparut zambilele si lalelele ce le-am pus de anul trecut, in ciuda faptului ca fetita mea a cladit oameni de zapada deasupra lor luna trecuta...:)
apropo de lavanda, citind una si alta pe internet, am aflat ca e bine sa o plantezi pe linga trandafiri (ceea ce am si facut) fiindca alunga aphids-ii.
spor la gradinarit si zapada putina !
Tala spune:
scot si eu nasul la topicul acesta pt ca am o gradina...virgina. Are cam 500mp si peste suprafata asta am intins pamantul din fosa. Ca si plan pt amenajarea ei am in gand un loc de joaca pt copil (lada de nisip cu casuta deasupra) si un aranjament (dar nu sufocant) de plante si pomi care (daca s-ar putea) sa asigure flori si miresme pe tot timpul anului (mai putin iarna, evident). Deocamdata am primit un visin (imi doresc si pomi, tot pt copil) si stiu ca nu am prea mult spatiu, asa ca ce ma sfatuiti sa aleg?
multumesc
Bucurie!
simali spune:
Ramona, cum arata mazarea? E o cataratoare ca si fasolea? Are flori frumoase? As vrea sa pun niste agatatoare pe un suport mare in fata gradului mult prea transparent cu un vecin. Si as amesteca zorele cu mazare si cu fasole...
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
crismac spune:
simali mazarea nu este cataratoare . Face tufe jos. Fasolea iti poate crea un zid in fata vecinului dar mazarea nu . Exista o planta ornamentala , denumirea po****ra este Mana Maicii Domnului si este ideala pentru ceea ce vrei tu : este cataratoare , se intinde repede . are flori aproape tot timpul anului , miroase foarte bine . Florile sunt bicolore adica bobocii sunt albi si pe masura ce infloresc devin galbene .
Tala ca pomi poti alege aproximativ cate unul din fiecare ( cires, cais , prun , mar , par. ) dar cu mentiune - caraona mica , adica trebuie sa te interesezi ce vigoare au ca sa-ti ramana ceva loc si de flori . Daca cumperi pomii de obicei pe eticheta se specifica felul coroanei ( mare, mijlocie, mica ) . Daca vrei ca flori poti pune cateva tufe de trandafiri ca iti asigura flori aproape pe toata perioada calda si florile pot avea culori diferite . Printre pomi poti planta flori de primavara : ghiocei , zambile , lalele , narcise , etc. pentru ca pana infrunzesc pomii ele vor avea timp sa infloreasca .
crismac
Tala spune:
| Citat: |
crismac |
multumesc
la ce distanta trebuie sa fie unul de celalalt si fata de gard?
Bucurie!
canuta-om-sucit spune:
Iuhuuu!!! Mi-au inflorit brandusele (galbene si mov), zambile am deja in vaza, din productia proprie...
Mi-au rasarit freziile, irisii, panselutele, crizantemele pitice, canna.
Patrunjelul, busuiocul, cimbru, coriandru sunt deja mari in ghiveci cam 7 cm.
Astept sa imi iasa begoniile.
Incepe si la noi sa vina primavara asa ca incepem sa ne apucam de gradina, de pamant... Am facut rost de ingrasamant natural, mranita sau asa ceva se numeste (balegar cu frunze uscate...). Daca vremea o tine tot asa coboram cismele de cauciu din cui si manusile si ne apucam de gradinarit.
O seara placuta!
Ramona J spune:
Bine ai venit Tala! Aici exista de cumparat varianta pitica, eu am pus pomi din aia. Scrie si cam cit cresc, asa ca am calculat unde sa-i pun in functie de dimensiunea lor.
Simali, e cum a spus Crismac. Mazarea nu creste atit de inalta. Eu am pastai deja, sa vedem daca nu vine frigul iarasi.
La mine au inflorit narcisele, azi am adus citeva si le-am pus intr-o vaza. Am vazut si o lalea cu boboc, dar nu stiu de ce nu mi-au rasarit mai multe. Parca pusesem multi bulbi. Am vazut si boboc la un trandafir, iar unul dintre piersici e pe jumatate inflorit.
Ce va fac rasadurile? Ale mele sint asa si asa. Depinde de soi. Unele rosii sint zdravene, altele au tulpina cam amarita si sint toate unduite. Cu soiurile alea probabil ca o sa am mai mult noroc daca pun semintele direct in pamint.
olympia spune:
Ramona si ale mele exact ca ale tale!
Da la ce vaj e afara, nu-i graba!
Pene colorate... cate putin din toate!
crismac spune:
Tala , pomii cu coroana mica se pun cam la 4 metri unul de celalalt , eventual 5 m daca ai loc.In ceea ce priveste gardul cam la cel putin 2 metri , ideal 3 m .In general la pomi distanta de plantare este de 5 metri pe rand si 5-6 metri intre randuri . Daca te referi la trandafiri pune-i la o jumatate de metru unul de celalalt .
Ramona rasadurile sunt firave si unduite pentru ca au crescut prea repede : cred ca au avut prea multa caldura si prea multa apa . Le-ai acoperit cumva cu folie sau le ai in casa in cutii ?
crismac