Topic ingrijirea copilului - CIC - (3)
Raspunsuri - Pagina 13
![](images/user_woman.png)
ralirali spune:
Buna,
Mie mi-a venit decizia de plata incepand cu 01 ianuarie, dar conform calculelor mele este gresita. Am mers inapoi pentru a primi o lamurire si ai facut un calcul pe care eu nu-l regaesc nicaieri in lege.
Am nascut in iunie 2008 si am dus adeverinta cu iunie 2007-mai 2008. Ei bine, au taiat cu creionul iunie 2007(luna in care am avut un bonus si cu el in crestea indemnizatia cu vreo 300 lei) si au pus luna mai*2, motivand ca aceasta este modalitatea de calcul prevazuta in lege. Am cautat si eu in norme si in ordonanta si nu am gasit nimic in acest sens. Ma puteti clarifica si pe mine, va rog?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
cami2003 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui iriss27 Eseeea, Elara va multumesc din suflet pentru ajutor ![]() ![]() Am scris azi-noapte inca o data mailul, am invocat articolele 8 si 30 (detaliate), acum astept raspuns. Va tin la curent cu ce primesc de la ei. Eseea, nastere usoara si bebe sanatos si frumos! Elara, iti multumesc inca o data pt ca m-ai contactat si ai avut timp sa te uiti pe mailul pe care l-am trimis ![]() Iriss ![]() ![]() ![]() www.dropshots.com/iriss277" target="_blank">Poze Aventurile strengaritei Yvonne ![]() BLOG ![]() Bazar pt Sonia si Andrei ![]() |
Irina, Irina,
Ia mai uita-te tu odata ce ai scris in primul mesaj - cum ca cic 1 era pana in feb 2008, iar BB2 s-a nascut in august 2008. Faptul ca ai fi putut fi in cic 1 nu inseamna ca ai si fost. Deci cei de la min muncii au inteles corect si ti-au raspuns la ceea ce ai intrebat.
Sper ca a adoua oara ai atasat ceva documente sa isi dea seama daca ai fost in cic 1 pana in feb 2009. In acest caz ar trebui sa soliciti recalcularea pana la 05.05.2009 cand max trebuie sa depui dosarul pentru cic 2. Astfel vei primi pt ian 2009 si cele 5 zile din feb 2009 indemnizatie recalculata, de care vei beneficia in continuare in cic 2. Ti-au zis binele fetele sa nu te grabesti sa revii cu intre barea si de fapt nu stiu daca ai de fapt o problema. Ce ti-a venit sa intrebi? Mamicile care va mai pricepeti - sper ca sunteti de acord cu cele ce am scris. Ce ziceti? Imi pare rau ca am vazut cu intarziere mesajul, dar am observat imediat ca nu este continuitate in exprimarea termenelor.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Eseea/Eseea.jpg)
Eseea spune:
citat din mesajul lui ralirali Buna, Mie mi-a venit decizia de plata incepand cu 01 ianuarie, dar conform calculelor mele este gresita. Am mers inapoi pentru a primi o lamurire si ai facut un calcul pe care eu nu-l regaesc nicaieri in lege. Am nascut in iunie 2008 si am dus adeverinta cu iunie 2007-mai 2008. Ei bine, au taiat cu creionul iunie 2007(luna in care am avut un bonus si cu el in crestea indemnizatia cu vreo 300 lei) si au pus luna mai*2, motivand ca aceasta este modalitatea de calcul prevazuta in lege. Am cautat si eu in norme si in ordonanta si nu am gasit nimic in acest sens. Ma puteti clarifica si pe mine, va rog? ![]() www.dropshots.com/anastasia6 " target="_blank"> Poze si filmulete minuni www.flickr.com/photos/14405706@N03/sets//" target="_blank">Poze cu familionul |
Noile norme :
10. Dupa articolul 19 se introduc doua noi articole, articolele 191 si 192, cu urmatorul cuprins:
"Art. 191. - (1) La stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in considerare toate veniturile realizate de persoana indreptatita, obtinute in conditiile art. 5, precum si veniturile aferente perioadelor asimilate prevazute la art. 4 alin. (7).
(2) Baza de calcul a indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilita potrivit alin. (1), se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului si impartita la 12.
(3) Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul stabilite potrivit alin. (2).
(4) Pentru luna in care s-a nascut copilul se ia in calcul venitul realizat in luna anterioara celei in care s-a nascut copilul.
(5) In situatia in care cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se constituie numai din perioadele asimilate prevazute la art. 4 alin. (7) in care nu sunt realizate venituri, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 600 lei. Daca persoana realizeaza venituri o perioada de cateva luni in interiorul celor 12 luni, baza de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului este reprezentata de suma totala a veniturilor realizate in aceste luni, impartita la 12.
(6) In cazul veniturilor din activitati independente sau agricole, la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare prevazute la art. 6 alin. (5) lit. b).
(7) In situatia persoanelor prevazute la art. 4 alin. (7) lit. m), pentru conversia in moneda nationala a veniturilor realizate de acestea, se ia in calcul cursul de schimb valutar stabilit de Banca Nationala a Romaniei din ziua anterioara stabilirii dreptului.
(8) Daca din calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului potrivit prevederilor alin. (1)-(7) rezulta un cuantum mai mic de 600 lei, se acorda 600 lei.
deciiiii...luna anterioara nasterii copilului se ia in calcul de 2 ori. Am subliniat cu albastru explicatia legala.
Mami de fetita
![](copilas.gif)
![](fetita.gif)
![](gravida.gif)
![](baietel.gif)
cami2003 spune:
Asa cum am mai scris (si mi-a confirmat Min Muncii),daca nasti in oct 2009 se calculeaza media veniturilor (sept 2009X2+aug2009+ ...+ nov2008 )/12. Toata treaba este sa stai tu cumintica acasa si ff relaxata sa nu nasti inainte de 1 oct 2009. Altfel ... se schimba situatia. Ca sa fii tu sigura ca nu pierzi niste bani in cazul in care BB se naste in sept, eu zic sa intri in prenatal cu 1 august ca sa ti se calc de 2 ori aceasta luna cu venituri mai mari decat daca te-ai duce la serv. Sau ai putea daca poti sa iti iei CM cu 100% (urgenta)in august si iesi f avantajos sau in cazul in care primesti prima de concediu ia-ti CO in august si CM pt urgenta in iulie. Daca mergi la serv iesi in paguba. Sanatate.
citat din mesajul lui Ellenuta buna, sa inteleg ca daca il nasti pe bb 2 pana face bb1 2 ani, se calculeaza indemnizatia raportata la veniturile cu 12 luni anterior datei nasterii lui bb1???? eu sunt in aceasta situatie .. numai ca din oct 2008 m-am intors la serviciu, deci am iesit din CIC. am mai postat un mesaj dar probabil ca nu a stiut nimeni sa=mi raspunda .. il reiau .. daca puteti sa ma ajutati, ar fi super .. macar sa stiu si eu cum stau. eu m-am intors la munca pe 20 octombrie si acum sunt insarcinata din nou. DPN-ul este 6 octombrie. intrebarea mea este daca la indemnizatia mamei la bb2 mi se vor calcula veniturile obtinute din septembrie 2008 (cand inca eram in CIC 600 ron) si septembrie 2009 (cand probabil voi fi in concediu prenatal)? intra si banii din CIC (adica 600ron) si cei din concediu pre-natal (adica 85% din brutul veniturilor) la calcul? sau cum se calculeaza?? daca ar intra si cei din concediul pre-natal mi-ar conveni mai mult .. caci ies un pic mai sus decat salariul net .. saru-mana, multumesc mult! Elena ![]() ![]() ![]() ![]() Eva creste mare ![]() www.youtube.com/user/ellena2006" target="_blank">Eva filmulete ![]() www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202008&page=10" target="_blank">Participam la concurs ell1 si ell2 |
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ellenuta/Ellenuta.jpg)
Ellenuta spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui cami2003 Asa cum am mai scris (si mi-a confirmat Min Muncii),daca nasti in oct 2009 se calculeaza media veniturilor (sept 2009X2+aug2009+ ...+ nov2008 )/12. Toata treaba este sa stai tu cumintica acasa si ff relaxata sa nu nasti inainte de 1 oct 2009. Altfel ... se schimba situatia. Ca sa fii tu sigura ca nu pierzi niste bani in cazul in care BB se naste in sept, eu zic sa intri in prenatal cu 1 august ca sa ti se calc de 2 ori aceasta luna cu venituri mai mari decat daca te-ai duce la serv. Sau ai putea daca poti sa iti iei CM cu 100% (urgenta)in august si iesi f avantajos sau in cazul in care primesti prima de concediu ia-ti CO in august si CM pt urgenta in iulie. Daca mergi la serv iesi in paguba. Sanatate.
|
cami saru-mana!!! si eu ma gandeam ca as iesi mai avantajos sa intru mai devreme in prenatal .. iau mai multi bani asa. si da, de anul asta se de prima de concediu si la noi
![](bis.gif)
inca o intrebare, daca poti sa ma ajuti .. daca eu mai am un contract de colaborare la o alta firma decat jobul stabil .. se iau in considerare si acele venituri?
multumesc anticipat!
Elena
![](mamica.gif)
![](copilas.gif)
![](bebic.gif)
![](gravida.gif)
Eva creste mare
![](foto.gif)
www.youtube.com/user/ellena2006" target="_blank">Eva filmulete
![](papica.gif)
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202008&page=10" target="_blank">Participam la concurs ell1 si ell2
CristinaGoji spune:
Buna fetelor!
Lamuriti-ma va rog si pe mine cu indemnizatia asta in cazul in care CIC 2 incepe imediat ce se termina CIC 1. Am citit si eu ca va fi aceeasi indemnizatie ca si la CIC 1,dar eu CIC 1 l-am incheiat in octombrie 2008, cand inca nu era intrata in vigoare Legea cu 85%, si, respectiv, indemnizatia mea din CIC 1 a fost de 600 lei. Asa ca nu mi-i clar, pot beneficia de 85% din salariul avut anterior nasterii primului copil? (al doilea e nascut cand primul avea 1 an jumate, deci nu am apucat sa incep serviciul) Va multumesc!
Mami de Daria (21.04.2008) si Vladic (17.10.2006)
Vladic
Daria
"We do not stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing."
Author unknown
panda77 spune:
citat din mesajul lui alexsong Si eu sunt aceeasi situatie ca si iubu77. Mi s-a terminat CIC1 pe 19.08.2008. Am intrat direct in comcediu prenatal , dupa care acum (maine) trebuie sa depun dosarul pentru CIC2. Daca nu-mi vor calcula 85% din veniturile ralizate anterior de CIC1, voi da statul in judecata, pentru ca asta chiar este discriminare. |
Buna!
alexsong, ma aflu in aceeasi situatie ca tine si ca iubu77, cu deosebirea ca eu termin CIC1 pe 15 iulie 09, avand un DPN pt bb2 de 23 sept 09, adica cu posibilitatea de a intra din CIC1 direct in prenatal si apoi in CIC2 (si mai cunosc cel putin o persoana in aceeasi situatie). Sincer ma ingrozeste perspectiva vehiculata aici si ma nelinisteste situatia asta. Te-as ruga sa ne comunici si noua daca primesti un raspuns la solicitarea ta, sunt direct interesata dupa cum iti dai seama. Nu am reusit sa-ti scriu personal pt ca nu ai PM activat si nicio adresa de email data.
Multa bafta si iti multumesc anticipat pentru vesti!
![](floare.gif)
Panda, mamica de Ilinca si
![](gravida.gif)
deea_dinu spune:
Buna tuturor,
am intrat si eu anul acesta in randul mamicilor si ca orice incepatoare am nelamuriri legislative privind Concediul de maternitate si CIC.
Eu am nascut pe 27.01.09 si sunt in Concediu maternitate pana pe 06.04.09 dupa care ar trebui sa intru in CIC. Din Concediu maternitate se poate intra automat in CIC fara nici o pauza? La serviciu mi se cere sa vin 1 zi la munca pentru a rezolva niste probleme ale firmei(deci sa reintru in activitate pt 1 zi - pontare si plata) imediat dupa cele 126 zile ale concediului de maternitate si abia apoi sa solicit intrarea in CIC. As dori sa stiu daca pentru aceasta zi de munca intre c.maternitate si CIC trebuie sa alerg ulterior pentru formalitati pe la directia de munca sau prin alte parti sau nu...si daca imi afecteaza in vreun fel calculul pt indemnizatia de crestere a copilului. Eu as vrea sa stau linistita acasa dar vreau sa ma asigur ca aleg in cunostinta de cauza.
Multumesc mult de ajutor!
Deea D
cami2003 spune:
Ellenuta - intra toate veniturile impozabile si vei depune la dosar atatea adeverinte cate surse de venituri ai avut.
deea dinu - indemnizatia se calculeaza din veniturile obtinute in ultimela 12 luni inainte de data nasterii copilului. Eu cred ca poti sa mergi la serv cate zile vrei, sa iti iei cm pt ingrijirea copilului (85%) si sa intri in cic atunci cand doresti sau poti sa il intrerupi la fel. Calculul indemnizatiei nu are cum sa fie afectat.
deea_dinu spune:
Multumesc mult pentru raspunsul prompt!
Mai am o intrebare: pentru a afla ce acte sunt necesare la depunere dosar pt CIC trebuie sa ajung la Agentia prestatii sociale a mun.Buc. din Str Hambarului 6 sau doar la cea de sector? E cumva pe acest forum vreo referire in acest sens? Dosarul il poate depune sotul daca are la el buletinul meu?
Multumesc din nou si o zi buna tuturor!
Deea