O reteta de paine minunata - fara framantat
Raspunsuri - Pagina 2
Ferigutza spune:
Ooops, am uitat sa adaug linkul:
http://www.youtube.com/watch?v=JFJZPm-_2-M
Eu folosesc o pizza stone care sta tot timpul in cuptor,si pe ea coc painea. Si binenteles tava cu apa, dedesubt.
Ca sa nu se lipeasca painea, bucata pe care o rup din aluatul "mama" din frigider, o pun la crescut 30 min pe un fund de lemn pe care am presarat putin malai.Cand este gata din crescut, cu o miscare rapida o transfer pe pizza stone-ul care e deja incinsa in cuptor.
O parte din malai este deja lipit de fundul painicii si va functiona ca "anti-lipici".:)
Delia
Mindy spune:
Foarte bun video. Multumim.
Aproape la fel fac si eu, m-a ajutat sa vad eplicatiile celor din clip, nu eram sigura ca o fac bine.
Eu am redus sarea la 1 lingura mi se parea ca 1 + 1/2 e prea sarata.
Eu faceam o paine mare din tot aluatul de accea a mea nus e cocea in 25-30 de minute, trebuia s ao mai las 10-15 min. O sa fac eventual 2 sau 3 mai mici.
Imi place si containerul de plastic in care au pus aluatul, pare sa nu ocupoe mult loc in frigider, data viitoare cand mai cumpar un gallon de inghetata pastrez containerul si imi fac acolo aluatul. Ecologic, nu?
:)
Ferigutza spune:
Mindy,
Imi pare bine ca te-a inspirat video-ul.
Eu pastrez aluatul inr-un crocpot care are ligheanul din faiantza si capacul din sticla. Varianta cu cutia de inghetzata merge de asemenea.
Autorii metodei sugereaza sa iei o bucata de aluat de marimea unei grape fruit. Cand anticipez ca am nevoie de mai multa paine, fac 2 mingiutze de marimea unui grape si le coc pe rand. In felul asta esti sigura ca se va patrunde suficient.
Nu mai tin minte daca ei amintesc in video sa pudrezi aluatul cu faina cat il lasi la crescut. Ei se spun ca "the gluten cloak" pe care faina o creeaza pe aluat ajuta la crescut.
Eu am fost f entuziasmata de cartea lor si mi-am cumparat-o de pe Amazon. Au o groaza de retete interesante(calzone, tot felul de briose..).
adriana spune:
Mindy, merge si cu drojdie uscata, eu numai cu asta fac.
Las vasul sa se incalzeasca in cuptor pentru ca nu se lipeste coca de el, atunci cand o pun- garantat.
NU pun faina in el, pur si simplu il pun gol. Nici deasupra nu pun faina..
Kea spune:
Eu fac varianta de paine artizanala de pe culinar. Foarte buna! Dar nu pun apa in vas si e ok si asa. O sa incerc si varianta ta, e buna ca in felul asta ai mereu aluatul la indemana. Eu pana acum amestecam totul seara inainte de a ma culca si dimineata puneam painea la copt. Legat de prins, nu mi se prinde si eu pun vasul de sticla termorezistenta la cuptor inca de cand il pornesc si cand ajunge la temperatura de 220°C scot vasul, torn aluatul si pun inapoi la cuptor. Eu pun capac la inceput, apoi spre sfarsitul timpului de coacere il scot.
O sa fac si varianta asta cu pusul la frigider si revin cu impresii.
Si mai vreau sa adaug ca si eu fac numai cu drojdie uscata.
Cine nu a facut-o inca, e pacat sa nu o incerce, e tare buna.
vivighe spune:
Hai ca m-ati convins si pe mine sa incerc painicile astea,numai ca eu am o nelamurire la unitatile de masura.Am vazut si filmuletul de pe youtube dar tot nu-mi dau seama exact.
Cup...cat de mare e...cam cati mililitrii?
Drojdie granulara s-o gasi si pe la noi(nu sunt chiar o bucatareasa asa ca n-am idee.Eu stiu doar de drojdia pakmaya la pachetel de 25 g pe care scrie ca e pt 500g faina.Presupun ca o pot folosi si pe asta daca as stii cate g faina sunt in cele 6 1/2 cups).
Chiar voiam sa ne luam o masina de facut paine sa facem noi acasa pt ca m-am saturat de cate prostii contine painea pe care o cumparam.Acum ca am gasit reteta voastra mi se pare mai la indemana decat masina de facut paine.Asa ca please...cateva lamuriri pt o novice intr-ale bucatariei.
adriana spune:
Viv, eu pun cantitatile asa:
450 g faina
360 g apa calduta
drojdie, sare o lingurita
amestec seara, las pana dimineata
si dimineata incalzesc cuptorul si o arunc acolo
si gata..
aa.. si eu pun capac primele 15 min, creste frumos, se face rotunda
apoi scot capacul si face crusta groasa.. miam...
ML spune:
Mindy, Feriguta , multumesc (am sa vad si filmuletul)! Abia astept sa incerc.
Eu o fac ca Adriana, lasata de cu seara.
Andeea, la inceput mi s-a lipit si mie cu toate ca era vasul (tuci) fierbinte si painea data cu faina, malai si altele, apoi am pus frunze de sfecla pe fund si, mai nou, il ung putin cu ulei si apoi sterg surplusul cu un servetel (dar asta cred ca-i valabil numai la tuci...; nu se lipeste deloc).
Multumesc!
Take joy! (poze)
michela09 spune:
Si eu tot ca Adriana pregatesc painea si iese delicioasa: pufoasa inauntru si coaja crocanta! Problema e ca se mananca prea repede!
Mihaela
liliana_28 spune:
Buna dimineata,
Sambata am facut coca pentru paine (dupa cantitatile lui Mindy) iar duminica am bagat-o la cuptor dupa o noapte de stat la frigider.
Eu am folosit cana normala ca si masura.
Din cantitaile astea mi-au iesit 2 paini in tava de cozonac.
Sub tavile de paine am pus o tava mare cu apa. Se pare ca am cam exagerat cu apa pentru ca in partea de jos a painii nu s-a format deloc coaja. Mie mi-a placut si am sa mai fac cu siguranta cat mai curand.
Si inca ceva....pentru gustul meu a fost cam multa sare insa nu exagerata.
Avand in vedere ca a fost pentru prima data cand am facut paine.....a iesit super. Data viitoare stiu ce trebuie facut.
Am facut si ceva poze dar am uitat aparatul acasa asa ca....maine am sa le postez.
O saptamana usoara.
Nunta-graviduta cu Calinut + Poze Calinut la 1 anisor si 4 lunici
www.dropshots.com/liliana_28" target="_blank">Calinut