O reteta de paine minunata - fara framantat
Pentru cine e interesat sa faca o paine de buna calitate, nici prea densa nici prea pufoasa, cu coaja putin crocanta, rumenie. O bunatate!
Fara masina de paine si fara sa framantati cu mana!
Paine artizana:
3 cani apa calda
6 1/2 cani faina (eu pun 3 1/2 integrala si 3 alba)
1 lingura sare
1 1/2 lingura drojdie granulata
/cantitatile in engleza (cups, tablespoons)/
-Intr-un vas mare de plasic la care sa ai capac pui toata faina
-Intr-un alt bol amesteci apa calda, cu drojdia, si sarea... nu trebuie sa astepti sa se dizolve daca mai raman granule de drojdie e ok.
-Torni treptat amestecul lichid peste faina si amesteci cu o lingura de lem, pana se incorporeaza bine. Nu trebuie framantat cu mana chiar daca esti tentata, aluatul trebuie sa ramina mai moale. Arata ca si un aluat de blat dar mult mai tare.
-Il acoperi ermetic cu un capac.
-Il lasi la temp camerei 2 ore, dupa care il bagi in frigider.
-Secretul acestei paini este maturizarea aluatului.. cu cat sta mai mult in frigider cu atat e mai delicioasa painea. Poate sta pana la 14 zile in frigider.
O poti lasa si doar citeva ore, sau peste noapte, dar e mai buna daca sta mai mult la rece.
Coacerea: aluatul se scoate cu grija din bol cu mainile pline de faina si ceva faina pe masa, se formeaza franzela sau paine rotunda (aici formarea trebuie facuta rapid fara sa faci painii multe cute, ele vor crapa in cuptor) o mai lasi la 'odihnit' vreo 10 minute si se baga in cuptorul foarte bine incins.
Eu pun apa dedesuptul tavii, face coaja mai buna si miezul parca mai umed dar deloc clicos.
O coc la foc mare cam 45 minute. O scot cand e rumenita bine, spre maro iar coaja suna tare daca o bat. O las la racit in voie, fara prosop umed sau altceva.
Un alt secret al painii asteia e atunci cand scoti aluatul ca sa il bagi la cuptor e recomandat sa faci imediat aluatul pentru urmatoarea paine fara sa speli vasul cu ramasite de aluat dospit.
Suna interesant, dar asa scrie in carte. Eu asa fac si ma tot minunez ca de fiecare data e parca tot mai buna.
Se pot adauga seminte, masline, frunze uscate sau orice vrei pentru arome.
Imi pare rau ca mi-am cumparat masina de paine pt ca am dat banii degeaba. Imi place asa de mult sa fac painea asta, la masina de paine aveam voie doar anumite cantitati.. Asta o pot dubla in voie, iar amestecarea se face in cateva secunde.
Singurul dezavantaj e ca am mereu un bol cu aluat in frigider, deci trebuie sa ai ceva loc in frigider. :) Dar imi place asta, ca uneori se intimpla sa nu am nimic gatit si fur un pic de aluat de paine si fac imediat niste placinte cu branza.
:)
Raspunsuri
sanziana72 spune:
Tocmai cautam o reteta de paine la care sa nu muncesc prea mult, adica sa nu o framant
Cuptorul la ce temperatura il incingi ?
Se poate face doar cu faina neagra ?
Cum faci placinta cu branza ?
Aluatul e obligatoriu sa fie inchis ermetic in frigider sau e de ajuns sa ii pun un capac obisnuit ?
"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)
Mindy spune:
Sanziana, tocmai cautam pe net conversiile f-Celsius. :)
Il incing la 450 F care zice in tabelul de conversie ca e 232,3 C.
Sper sa nu fie problema la masurile cani, linguri.
Lingura sa fie mare si f plina.
Nu am facut doar cu faina integrala, aici am vazut ca retele cu faina integrala 100% necesita gluten, probabil numai cu neagra nu creste.
Dar daca ai faina buna incearca .
Nu e obligatoriu ermetic, dar sa fie acoperit cat de cat bine, eu mereu il deschid si ma uit la el sa vad ce face:) Am mania atinsului de aluat. Vasul sa fie maricel ca aluatul isi dubleaza bine marimea.
Placintele: pun ulei la incins pe foc mediu-iute o cantitate destul de mare cat sa acopere fundul teflonului si tot cu mainile in ulei si pe masa unde lucrezi pun un pic de ulei iau o bucatica de aluat - formez cu palma o placinta ce marime vreau, poti folosi sucitorul - o coc pe ambele parti, si pun telemea sau cas deasupra imediat ce o scot.
O poti face si cu branza innauntru: intinzi cu sucitorul o forma rotunda si pe o jumatate pui branza si o acoperi cu cealalta jumatate. O prajesti pe ambele parti pana se rumeneste.
Am zis de apa/abur sub tava in care e painea, nu e o idee buna daca coci painea in tava normala, eu am ceva plita de piatra mai groasa.
Mi-am dat seama ca in tava normala ajunge imediat aburul la fundul painii si nu s-ar coace bine. Dar poate ar merge cu o tava de apa deasupra celei in care e painea, o sa incerc si asa.
Mindy spune:
Citat: |
citat din mesajul lui philip o poza? philip 22weeksbabyboy mommyandreea |
Nu am facut inca, o sa fac cand fac urmatoarea, aluatul e in frigider.
eu nu am un album pe DC, cum as putea sa pun pozele?
philip spune:
mindy, acum am vazut ca asta e painea artizan, s-a mai scris despre ea, parca ml scrisese mai demult, am incercat-o si eu o data numai ca s-a prins de vas, a iesit insa f gustoasa, am mancat-o asa din vas :) eu mi-am facut albumul in 2004, de atunci s-au schimbat multe, dat iti poti face unul pe webshots, picassa etc si apoi dai linkul aici.
philip
22weeksbabyboy
mommyandreea
Mindy spune:
Andreea, Ce nasol ca s-a prins de vas, poate ca nu a fost data bine reteta..
eu am facut de 5 ori deja si de fiecare data iasa tot mai bine, dar niciodara nu s-a prins.
Trebuie lucrat cu faina la scoaterea aluatului, si tapetat putin cu faina pe toate partile ca sa nu se prinda de tava in care coci.
Trebuie sa imi fac album si o sa pun painicile mele.
Eu care detestam orice reteta cu aluat, am inceput sa iubesc aluaturile.
Da e foarte buna, eu sunt o pretentioasa la panini si asta o gasesc ce mai aproape de painea de vatra de acasa. Cea pe care iti vine sa maninci bucati asa cu coaja cand e calda. :
Cu unt si cu dulceata de zmeura, la un ceai cu prietenii:)
Iael spune:
Asteptam cu mare interes poze.
Se poate pune si drojdie proaspata?
Ca sa nu se prinda de vasul in care se coace nu se poate pune hartie de copt in tava obisnuita de aragaz si apoi asezata painica de forma rotunda ? Sau aluatul este prea moale si nu ar pastra forma data ?
adriana spune:
Nu se lipeste, pune vasul in cuptor, gol, sa se incinga si cand ajunge cuptorul la temp de 450F atunci pui aluatul in tava..
Si eu fac paine artizanala, dar nu las aluatul prea mult, il las o noapte, a doua zi il pun la copt, iese o paine cu coaja tare, ne place ff mult..
Mindy spune:
Adriana, deci tu pui tava in cuptor sa se incinga si dupaia torni aluatul acolo?
Poate eu nu fac exact cum trebuie.
O sa incerc si eu asa. Nu mai am cartea ca am avut-o doar citeva zile la mine si nu mi-am notat tot.
Folosesti si faina?
De drojdie proaspata nu stiu ce sa zic, eu numai cu uscata lucrez nici nu am gasit proaspata.
Ferigutza spune:
Guys, uitati aici un video care arata exact cum sa faceti painea artizana.
Eu am facut-o de multe orisi sunt absolut incantata.
Delia