Copiluti de mai-iunie 2005 (96)
Raspunsuri - Pagina 4
onixone spune:
Gabitzam: inainte sa vorbeasca Alex ii vorbeam in engleza unde era necesar, in parc daca aveam un incident cu un alt copil, sau daca in casa e cineva care nu vb romana si din cand in cand il mai testam prin casa.Dar de cand Alex vorbeste, cand ma intreaba in engleza automat ii raspund in aceeasi limba.daca ma intreaba in romana ii raspund in romana, ca sa vad copilul diferenta.De acum in colo trebuie sa ma axez pe romana ca va merge la scola full time si normal o sa ii vina mai usor in engleza.dar vreau sa citeasca, si sa scrie romaneste nu mai zic de vorbit!!!
Oana lu'Alex
www.flickr.com/photos/copiluti_mai_iunie/sets/72157600515762396/" target="_blank">poze pe FLICKR
www.oana-jipa.magix.net/" target="_blank">Poze Alex
nelia spune:
Buna dimineata, la
! Am citit de ieri tot, dar nu am mai apucat sa scriu mare lucru...
Gabitza, pupam vinataia lui Andrei. SI Tudora arata ca dupa razboi, a zgiriat-o o fetita de la gradinita acumc citeva zile, a cazut luni la gimnastica si s-a lovit la buza...
Onixone, daca vrei ca Alex sa vorbeasca si sa citeasca in romaneste, ca de scris e mai greu, trebuie sa-i vorbesti numai in romaneste, mai putin in locurile publice, daca mai sint persoane cunoscute de fata, ca asa e politicos. Pe mine daca fetele ma intreaba ceva in alta limba, eu le raspund in romaneste. Si vacante in Romania, Agata a inceput sa vorbeasca bine romaneste dupa vacantele petrecute acolo.
CORNELIA, mami de AGATA, TUDORA si LISANDRU
onixone spune:
Da Nelia ai dreptate..dar din instinct ii raspund in aceeasi limba.Am sa incerc sa ma abtin.Intr-adevar si la Alex dupa 3 saptamani de romania s-au vazut progresele.Plus in in romania nu imi vb deloc in engleza.Dar cum aterizeaza inapoi, inca de pe aeroport ince in engleza(asta s=-a intamplat in vara).Nu stium functioneaza creierul lor, ca doar nu i-a explicat nimeni, ca acum suntem inapoi in uk, dar la aeroport nu l-a mai vazut pe taica-su la un moment dat si a intrebat in engleza unde e taica-su.Tu cand zici sa aduc manualul de limba romana aici sa incep sa fac cu el?
Oana lu'Alex
www.flickr.com/photos/copiluti_mai_iunie/sets/72157600515762396/" target="_blank">poze pe FLICKR
Danelutza spune:
Oana eu ii vorbesc Isabellei in italiana, doar cind vrea sa spuna ceva si spune gresit. In rest, in locuri publice ii vorbesc in romaneste. Aici nu-i nici o problema, ca fiecare vorbeste in limba materna, ca aud mai mult alte limbi decit italiana 
Mie imi place cind spune tat'su cite un cuvint in romaneste, bineinteles il pronunta aiurea, iar ea il corecteaza, cica nu se spune asa... ![]()
Cornelia imi aduc aminte ca ai povestit de visul lui Stefan legat de bb. Si pina la urma v-ati gindit la nume, sau fratiorii vor fi cei care vor alege ?
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=53616" target="_blank">Nasterea printesei noastre, Isabella, poze in casuta galbena , www.dropshots.com/danelutza" target="_blank">filmulete
Curiozitatea poate dauna

elisor spune:
Buna!
Cornelia eu cred ca Stefan al tau e un copil sensibil, asa eram si eu cica "vedeam" multe lucruri, dar cred ca imaginatia era la cote maxime. In orice caz foarte interesant ce-ai spus, as fi curioasa care e explicatia stiintifica
, vezi tu ca in filme copiii chiar "vad", de unde stim noi ca nu au o perceptie extrasenzoriala?
Mercedes copilul simte nelinistea mamei inca de la nastere, cu atat mai mult acum ca e mai maricica si poate s-o si interpreteze, sa inteleg ca te-ai linistit in legatura cu vorbirea?
Clara da unde ai vazut pozele Ralucai sau inteleg eu din doi in doi? Eu i-am interzis sa mai foloseasca cariocile pentru ca are o atractie deosebita sa se picteze pe maini, pe fata, hainitele, chiar si asternutul. E adevarat ca ma bate la cap de ceva vreme s-o duc la un clown sa-i picteze fata.
MamaJipa oho, pot sa-i zic orice, cand imi baga un "si ce daca" stiu sigur ca n-o intereseaza si face tot ca ea. Pai chiar asa, ai curatat toaleta
? Simpatic puiu'! Eu l-am lasat pe Andreas cand avea 3 ani la maica-mea pentru 3 luni (aveam examenul de stat si se impunea sa am timp numai pentru mine) si la intoarcere am avut un soc cum se conversa in olandeza cu bunicii si cu niste prieteni olandezi, care mi-au confirmat ca vorbeste foarte bine. Imi cerea seara sa-i pun povesti in olandeza, din pacate lipsa conversatiei i-a trunchiat mult cunostintele. Asa ca insita cu romana cat poti ca engleza o va invata oricum la scoala.
Sora-mea e in Olanda de la 9 ani dar parca acolo s-a nascut si olandeza e limba ei materna, in romana se exprima mai greu si nu stie sa faca nici acordurile prea bine, e scuzabil ca n-a prins gramatica in romana deloc.
Daniela pe mine ma topesc strainii cum vorbesc romaneste, mi se par foarte simpatici. Opa (sotul mamei) vorbeste destul de bine romaneste, asa ne si intelegem, a facut doi ani de romana, iar cumnatul meu italian la fel de shod vorbeste. Asa ca mi-l imaginez pe Tito cum pronunta ![]()
Nelia pupam fetita mica si dulce
sa treaca rana de razboi
Eli cu Bianca (13.06.2005)
Andreas (17.08.1998)
www.dropshots.com/elisibia2" target="_blank"> foto 1, , foto 2 ,
"Daca un copil traieste in LAUDE, invata sa APRECIEZE.
Daca un copil traieste in SIGURANTA, invata sa aiba INCREDERE.
Daca un copil traieste in ACCEPTARE si PRIETENIE, INVATA SA IUBEASCA LUMEA"
nelia spune:
Hai, ca dimineata am scris unul rapid, cu gindul sa mai revin... dar nu mai apuc. Acum am revenit, dar tot rapid, ca ma biriie Lisandru, vrea sa pape de prinz si sa faca nani. Mai vin diseara dupa curs, dar am vrut sa stiti ca am citit ce ati scris si mi-ar fi placut sa raspund la mai multe fete.
Onixone, noi am inceput de pe manuale pe la 5 ani, cind a inceput scoala (maternelle cum ii zice in franceze, kindergarten cum ii zice in engleza). A mai avut ea si niste carticele pentru gradinitele din Romania, de 3-5 ani, dar pina la 5 am facut in engleza, apoi am inceput cu una in franceza. Ei, dupa ce a inceput fata mea sa prinda literele, cifrele de la scoala, sa inceapa sa le scrie... am inceput si in romaneste cam cu ce facea la scoala in franceza. Si asa am continuat, si asa facem si acum... A inceput gramatica franceza, pentru ca seamana bine cu ea romaneasca, ce face acolo facem si in romana. A invatat prezentul de la etre si avoir, am facut si de la a fi si de la a avea, a invatat substantivul, pronumele personal, am facut asta si in romaneste. A facut propozitii in franceza, am facut si in romaneste. Are ca tema pe saptamina sa citeasca citeva pagini dintr-o carte, la alegere, si in franceza si in romaneste, si apoi, in citeva propozitii scurte sa-mi povesteasca ce a citit. Duminica dupa-amiaza, cind se presupune ca a terminat paginile, in maxim jumatate de ora, trebuie sa scrie acele propozitii, si in franceza si in romaneste. La citit sta mai bine la franceza, dar citeste si in romaneste destul de bine, la povestit sta mai bine in romaneste, dar se descurca si in franceza... la scris sta rau la amindoua, dar mai rau in romaneste. Ideea este ca trebuie sa faci cite putin in fiecare zi, un sfert de ora ceva in romaneste, cu carti sau fara carti, si sa nu-l fortezi deloc, sa va jucati mai mult, pentru ca daca il vei forta sau te vei supara ca nu vrea sa faca in romaneste, risti sa refuze sa mai faca vreodata ceva. La noi mergem bine pe cele doua, insa nu si pe engleza, unde la citit si la scris sintem 0, la vorbit e in regula.
CORNELIA, mami de AGATA, TUDORA si LISANDRU
elisor spune:
Nelia aici copiii invata in clasa a III-a primele notiuni de gramatica. Tu vad ca deja le faci cu Agata. Nu stiu cum e sistemul de invatamant la voi dar aici ramane in continuare catastrofal, cerintele sunt prea multe, fiecare incearca sa faca ceva, dar mai mult isi aduce propria contributie la esec. Sunt tari in care nu exista notiunea temelor pentru acasa, tot promit decongestionarea materiei dar rezultatele sunt departe de cele asteptate. Cu atatea minti luminate nu sunt in stare sa faca o reforma a invatamantului! Si cred ca-ti mai aduci aminte de meditatiile de la noi, acum e si mai rau, incep din clase si mai mici.
Azi dimineata am avut un soc. Urc la directoarea economica sa semnez condica (eu am program decalat si vin mai tarziu) si-mi gasesc sefa acolo. Sunt interpelata ca de ce n-am spus ca vreau sa lucrez la contabilitate. Am motivat ca nu eram sigura de post si de faptul ca e sigur ca se poate. N-am considerat de cuviinta sa-i spun sefei "stiti, eu vreau sa plec din serviciul dvs dar nu e sigur ca plec, ca nu stiu cat e de disponibil postul", i-as fi spus in momentul in care era sigura plecarea mea. Si uite asa am fost luata ca din oala si s-a suparat pe mine ca nu i-am spus. In cursul zilei mi-am luat inima in dinti sa discut cu ea si s-o lamuresc ca n-are de ce sa fie suparata. Am profitat si de faptul ca cei doi colegi azi n-au fost si am putut discuta deschis. Sper ca am lamurit-o si nu va ramane suparata pe mine. Asa ca, in curand ma mut in alt servici si sper eu ca dupa trecerea crizei sa fie un atuu in cv in caz ca vreau sa plec din companie. Ca de fapt asta e intentia mea. Sper ca in noul servici sa fie o atmosfera mai placuta ca acum zici ca fiecare are in birou toate responsabilitatiel lumii si le apasa pe umeri, sunt taciturni si par suparati mereu, nu-mi place. Dar cu ocazia asta am aflat ceva ce doar banuiam: plecarea mea in concediu pentru ingrijirea copilului a picat cat se poate de prost pentru ca am ratat o perioada super pentru promovari. Asta e, nu-mi ramane decat sa ma bucur de familie ca in cariera deja e prea tarziu sa mai sper la promovare. Pana la urma totul se rezuma la bani, nu?
Sa vedem cu ce data ma voi muta si cat de bine imi va fi dincolo. Ramane de vazut daca de data asta am tras un loz mai bun.
Va pup, pe maine, yupiiii, maine e vineri!
Eli cu Bianca (13.06.2005)
Andreas (17.08.1998)
www.dropshots.com/elisibia2" target="_blank"> foto 1, , foto 2 ,
"Daca un copil traieste in LAUDE, invata sa APRECIEZE.
Daca un copil traieste in SIGURANTA, invata sa aiba INCREDERE.
Daca un copil traieste in ACCEPTARE si PRIETENIE, INVATA SA IUBEASCA LUMEA"
NewMami spune:
Fete dragi va imbratisez pe toate
, nici nu va inchipuiti cat de ajutor mi-ati fost , cu realatarea experintelor voastre, pareri, etc. Va raman profund indatorata si inca o data ati dovedit ca acest forum insemna mult mai mult decat un simplu forum. Nah, ca nu ma am cu vorbele, dar m-ati impresionat again and again cu solidaritatea voastra
.
Lucas, déjà m-ati ajutat mai mult decat am putut spera vreodata. 
Tdi, Doamne dar ai patimit-o si tu si pentru tine un special
, m-ai ajutat cu mesajul tau mai mult decat orice doctor pana acum. Am salvat mesajul tau sa-l studies pe indelete si ca referinta.
La Patrick pana acum alergiile lui s-au maifestat, exact cum descrii tu, cu pete mari si intinse pe corp, care apar si dispar. Si am aflat pana acum ca e allergic la zmeura, capsuni, mai nou portocale. Dar din noiembrie, nici nu stiu daca a coincis cu vacanta in Mexic, dar partea cu umflatul anumitor parti sensibile ale corpului a inceput a doua zi de cand am ajuns acolo. Initial am crezut ca l-a muscat tantarul, n-am facut nici cea mai mica legatura cu alergii. Iar de atunci, tot asa cum il scot de pe medicatie. Doctorii spun ca e o simpla coincidenta cu Mexic, si zic ca n-are legatura…
Nu i-am introdus nimic nou in alimentative, din contra i-am scos, cei de la daycare stiu de problema si sunt f.f.f atenti cu el, studies meniul cu ei si ii dau numai ceea ce sunt eu eu de accord. Ma ajuta cum pot, nu vreau sa-l cresc intr-o cupola de sticla, vreau doar sa aflu de la ce se mentine acum.Gradinita a schimbat-o in septembrie, iar problemele mari, exact asa cum am spus au inceput sa apara din 27 noiembrie. Nu cred ca e daycare-ul de vina, mai ales ca americanii sunt mult mai atentii cu alergiile decat canadienii.
N-as vrea sa-l tin acasa, e tare fericit in daycare, iar cu soacra nu sunt linistita. E useless, numai draci imi face … mai povestesc daca n-oi umple pagina fara ea.
Iar educatoarele, directoarea de la daycare sunt fenomenale pentru suportul lor.
Si acum… daca speram ca maine poate, poate avem sperante sa aflam sau sa incepem investigatii mai amuntite ei no sa fie asa… 
Azi noapte Patrick a facut febra mare, si n-a dormit legat decat vre-o 2 ore cu totul, din cauza durerii de ureche, muci si tuseste de vre-o 3 zile. Am stat cu el in brate toata noaptea , sa-l tin la vertical poate, poate il ajuta sa ii fie mai bine. Se scutura din tot corpul din cauza durerii si a febrei. Sotul e in delegatie in Kentucky … asa ca am apucat cu chin cu vai sa se faca dimineata ca sa nu merg la Spital la urgent. La 8:30 am fost la doctor – infectie urche stanga si inceput de bronsita sau infectie respiratory iar acum e si pe antibiotic. Deci au cazut testele de alergii de maine, fiind pe antibiotic…
Lili, daca s-ar fi manifestat la mine sigur erau din cauza soacrei
. Efectiv nu o mai pot vedea.
Nu-mi place sa ma plang, dar daca tot ocup toata pagina, sa-mi dau drumul sa ma racoresc…
Sunt suparata pe soacra foc … mi-e sila de-a dreptul, nu o mai support. Ieri am zis hai sa fac un gest daca barbatii nu sunt acasa (sotul in Kentucky, socru la varul lui sa-l ajute la casa) sa o iau la Mall, sa vin pea casa apoi sa-l iau pe Patrick de la daycare sa mancam dinner-ul , si cand a aflat ca sa stea cu Patrick la playground pana mai uit de-o geaca - ca am primit un gift card - a dat in parti ca nu e refacuta, si ar prefer sa stea acasa … Nu e refacuta dupa asa zisa raceala de mai bine de o saptamana terminata - dar vineri cand s-a dus la Autoshow, si chiar cand zicea ca boleste pe moarte, ea a zis ca nu rateaza asa ceva, apoi si-o plimbat-o la Ford Museum, Imex, nu i-a mai trebuit sa se refaca.
Anyways, am ajuns cu copilul acasa la 8 seara si driveway-ul plin de zapada. Mi-a crescut tensiunea, Patrick a zis ca sta in masina si se uita la film si gospodareste m-am apucat de dat zapada pana la 9 seara.
A iesit afara– mai bine zis si-a scos nasul sa zica ca e nu o da ca o doare mana si nu vrea sa ramana sa nu se mai poata spala. Am uitat sa va spun ca in fiecare zi o doare altceva !!! Doar nici nu trebuia sa o ridice, doar sa o impinge pe margine ca era inca pufoasa.
Recomandare sa las zapada pana vin baietii – adica sotul in seara asta tarziu din Kentucky si socru maine …. Ca sa se batatoreasca si plus eram singurii cu zapada pe driveway inca necuratata. Nici macar sa vina sa zica vrei sa-I pregatesc ceva de papa lui Patrick, sa aduc ceva in casa nimic. Eram un pachet de nervi si numai fata ei imi dubla tensiune.
Nici macar posta nu o ridica – bag seama ca primim prea multa si ii cade mana, sa-si plimbe curul mare vre-un metru afara. Sta toata ziua in casa si baga sub nas. Ce sa mai spun ca am spalat duminica o cutie la dusul din baia ei si am lasat-o acolo sa se scurga. Miercuri dimineata n-am mai rezista si i-am spus sa o duca jos … deci de 3 zile nici nu s-a mai spalat ! de n-a deranjat-o ditamai cutia de plastic .
Azi dimineata pe la 6:30 a venit sus sa vada de ce misunam asa iute, i-am spus ca Patrick e bolnav si n-a dormit toata noaptea iar replica ei a fost, apai nu poti sa-l duci numai maine la doctor, daca tot te duci cu el !!!!
E nebuna, cum sa-l las inca o zi la peste 39C si dureri, sa I se perforeze timpanul, ii spun ca numai in bratele mele a stat toata noaptea, iar ea imi spune sa-l duc maine! Ca ea a auzit ca a plans, dar a crezut ca viseaza urat - !!!
Gata inchei capitolul soacra, promit. Sorry ca m-am intins atata, dar macar m-am racorit.
Lili, promit ca nu-l trimit pe Sergiu inapoi, vor vorbi amandoi mult pana se obosesc unul pe altu. Si daca vine poate bea si fiu lapte ca de cand am renuntat la biberon, nici nu mai vrea sa auda sa puna gura pe el. Mananca iaurt, cheese, macaroane cu lapte il mai pacalesc rar, dar lapte in pahar – zero, am incercat si cu nessquick si cu alte arome, nu vrea. Nici pe ceai nu pune gura, iar suc poate de mere cu chin cu vai…
Asa mi-ar place daca n-ar fi asa scumpe biletele de avion sa organizez o tabara de vara cu copilasi din grupa, mi-ar fi asa de drag.
Lucas, vorbesti de lucruri sfinte vacanta – Grecia, m-ai starnit din nou, inca tot caut unde sa ne ducem in Aprilie de Paste dupa ce pleaca socrii sa ma racoresc. Vacanta de vara inca nu stim, ne uitam de bilete la Paris vre-o 2 saptamani… depinde de economie si incotro o iau lucrurile, deci nu putem rezerva ninik inca.
Gata s-a trezit piciul mic, trimit si mai revin cand mai prind timp ptr. scris … Are din nou febra si s-a trezit din cauza tusei
Danelutza spune:
Elisor bafta si sa-ti fie bine in noul loc de munca
. Sotul meu nu vorbeste romaneste, intelege perfect si-i este lene sa pronunte cuvintele, dar mai incearca din cind in cind cu Isabella ca-i place ca-l corecteaza ![]()
NewMami stii cum se spunea la noi? "cine a pus zapada, ala sa o ia"
, asa si cu soacra, sa vina baietii sa curate, desi nu au pus ei zapada acolo.
Cit despre spalat, pai daca o durea mina, cum sa se spele, ufff, esti tu nora care nu o intelegi
, hai ca mai glumesc sa-ti ridic moralul 
Sanatate multa lui Patrick si sa aveti o noapte linistita, fara febra 
Pune-i un catel de usturoi incalzit in ureche sau vata cu ulei caldut, ar fi bine daca ai avea din candela ca ala are efect mai bun.
Nelia eu mi-am propus de cind a inceput Isabella sa vorbeasca bine, ca atunci cind va sti sa scrie si sa citeasca in italiana, voi face cu ea lectii in limba romana. Acum ca ai scris ca asa faci si tu, imi pun si mai mari sperante in faptul ca va invata si limba romana.
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=53616" target="_blank">Nasterea printesei noastre, Isabella, poze in casuta galbena , www.dropshots.com/danelutza" target="_blank">filmulete
Curiozitatea poate dauna

onixone spune:
NewMami: sanatate multa lui Patrick.Eu imi imaginam ca nu o suporti pe soacra ca isi baga nasul in treburile tale, dar se vede ca nu.Pai nu s-a sculat ea noaptea sa stea cu voi ca vorba aia erati doar voi fetele si mai faceati cu schimbul sa il luati in brate.Ea nu l-a auzit pe Patrick noaptea?Eu stiu ca, casele in USA sunt mari, dar mai stiu ca peretii sunt subtiri.
Nu stiu ce sa spun decat sa stai cu nervii tari ca sa nu cedezi si sa o faci praf.daca nu pune sotul in fatza sa ii zica vreo doua.Adica sa ii spuna sa aiba grija de copil cat e acolo.Am inteles ca, conduci ca sa il duci la gradinita deci nu poate fi vorba sa il duca ea, dar macar cat copilul e acasa sa ii gateasca si sa je joace cu el.
Dumnezeu sa o ierte pe soacra-mea ca a murit inainte sa se nasca Alex si sa stii ca de multe ori imi imaginez cum ar fi viata noastra daca ea ar fi trait(ca era la pensie si putea venii aici)Era o femeie tare de treaba dar zgubilitica, vopsita mov, roz, galben in acelasi timp dar era de treaba.Cred m-as fi inteles tare bine cu ea, dar din pacate nu o avem langa noi.
Dupa cum povestesti soacra ta e de treaba atata timp cat nu trebuie sa faca nici un efort pt ceilalti.Iti doresc mult noroc pana trimiti pachetul acasa(vorba danelutei)
Oana lu'Alex