Obligatoriu la gradinita pana la ora 17 !

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Citat:
citat din mesajul lui witeflower
Sorana si nona_denis - la chestia cu temele recunosc ca, indignata fiind, am exagreat putin... Nu era vorba ca trebuie sa facem acele teme, ci am fost rugati, noi, parintii, sa ne ocupam si acasa de copii, sa povestim cu ei despre tema respectiva, sa-i ajutam sa caute materiale, informatii, sa le starnim curiozitatea...Nu se punea problema vrunei sanctiuni daca nu facem asta.

Mie mi se pare normal sa te ocupi de copil dupa ce ajunge acasa. "Teme" inseamna foarte multe lucruri noi pe care el le poate invata in joaca. Atata timp cat ii place, e normal sa-ti sacrifici timpul pentru el.

Este foarte adevarat ca ce inseamna "teme" si cum reactioneaza la acestea depinde de copil. Fii-mea implineste in curand 5 ani. De cateva luni, dupa ce vine de la gradinita (asta inseamna dupa ora 6 seara),vrea sa facem "jocuri". Ce inseamna jocuri la ea? Exersat scris litere, cifre, exercitii de logica din carte, limba engleza cu winx. Nu se ridica de la masa mai bine de o ora. Isi stabileste singura cate pagini vrea sa faca di fiecare carte - din asta 10 pagini, din aia 5,din cealalta 5. II PLAC. De multe ori o mai opresc eu, ca mi se pare mie prea mult.

Ea spune singura cand vrea ce vrea. De exemplu azi,surpriza, n-a vrut deloc (acum se joaca linistita, asteptam musafiri). Maine poate sa ma traga de maneca ca vrea "jocuri". Sigur, nu cred ca mi le-ar fi cerut daca nu i-as fi arata ca exista. Insa e datoria mea ca mama sa-i arat de toate si ea sa-si aleaga ce-i place sa faca.

Ca de maine o sa hotarasca ca nu mai vrea, foarte bine, n-are decat sa faca ce vrea in timpul liber. Dar ma surprinde atitudinea asta a adultilor impotriva oricarei activitati instructive, indiferent de ce-si doreste copilul. Poate le face placere,la asta nu v-ati gandit?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Sunt de acord sa fie deschisa gradita pana la 10 seara daca vor, dar de aici si pana la obligativitatea de a veni/pleca in jumatate de ora stabilita fix...In primul rand, fizic, nu se poate. La copiii mei la gradinita exista 5 scaune pe care copiii se pot aseza sa fie schimbati de haine. Acestea deservesc 2 grupe, adica vre-o 50 de copii. Matematica (de gradinita ) spune ca 50/5 =10 adica 10 copii/scaunel/30 min ceea ce duce, in cazul in care parintii respecta frumos secundele de stat pe scaunel la 3 minut/ copil. Va dati seama ce viteza trebuie sa avem? Si cum eu am 2 copii la 2 grupe diferite ce ma fac daca mi se suprapun cele 3 minute la scaunele diferite? Daca nu m-a facut mama caracatita?

Ca sa revenim la partea serioasa a lucrurilor, baiatul meu cel mare are si activitati extra-gradinita. Mai exact de 3 ori/sapt de la ora 16.30 merge la un club la karate iar de 2 ori/sapt la engleza, de la 17.30. Nu cred ca vor reusi sa ma oblige sa respect programul lor in conditiile in care nu l-am auzit cu ceva in engleza de la gradinita desi o platim ca optional iar karate abia au inceput de 1 saptamana si evident toate astea se fac doar 1/sapt - nu intensiv.

Noi vedem din punctul nostru de vedere, dar ma gandesc ca si educatoarele sunt nemultumite de noua directiva. Sper sa nu se aplice.

Eu am norocul ca am bunici disponibili pentru "plimbatul" copiilor acasa sau la optionale, dar am o prietena care nu are nici-un ajutor gen bunici, sta intr-o zona in care nu a gasit bona/vecina care sa ia copilul la 5.30-6 de la gradi si nici nu poate pleca decat la 6 de la servici, asa ca stiu ce inseamna problemele de genul acesta.

Adina Iulia, presupun ca involuntar parintii trecuti prin ani de scoala si teme gramada proiecteaza asupra copiilor neplacerea cauzata de ideea de "tema". Sincera sa fiu nici mie nu imi place nimic din ce poarta stampila "obligatoriu" din principiu. Ca exemplu -daca primeam de citit o carte "obligatoriu" pana sapt viitoare - ei bine n-o citeam, dar in schimb puteam citi 5 de acelasi autor cu o imensa placere.)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns witeflower spune:

Adina Iulia, prima mea postare despre teme (despre care ziceam ca am exagreat putin), nu a fost din cauza ca mi-ar displace sa fac chestii educative cu copilul acasa. Ba chiar imi place foarte mult, iar lui la fel.

Ma refeream la faptul ca, plecand de la gradi la 17.15-17.30 (ca dureaza un pic pana iei copilul si pleci), ajungi acasa aproape la 18.
Mai sunt 2 ore inainte de a trece la programul de seara (cina, baie, pregatiri pentru a doua zi). Din care scade vreo jumate de ora, in care te dezbraci, te speli, iei o gustare (tu si copilul, ca dupa o zi de servici si de gradi). Daca mai ai de facut si mancare sau un pic de curatenie...vezi ce scazi si cat mai ramane.
In conditiile astea, spune-mi si tu, cand mai ai timp real sa te ocupi de tema saptamanii? (De asta ziceam ca poate in timpul baitei...)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Anya, nici eu nu sunt de acord cu titlul de "obligatoriu", poate in unele zile vrea copilul sa lucreze, in altele nu, nu trebuie fortat.

Witeflower, ai dreptate, perioada de la 18:00-20:00 este folosita de multi parinti ca sa rezolve din probleme casnice si administrative. Eu mi le aman dupa ora 20:00. Oricum, e vorba doar de maxim o ora pe zi (se recomanda jumatate de ora),si nu in fiecare zi, pentru ca depinde de cheful copilului.

Eu atat as fi dorit sa rog mamicile pozitionate impotriva activitatilor instructive cu copiii: doar sa incerce. Cand copilul refuza, e clar ca trebuie sa renuntati. Dar puteti avea surprize. Mai ales daca alegeti cartile de lucru impreuna (sunt foarte multe materiale frumoase de lucrat la librarii, ai de unde alege)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Adina - si noi mai facem acasa cate ceva. Din carticele pentru prescolari. Sau activitati matematice sub forma de joc. Eu eram impotriva temelor la gradinita pentru ca am auzit la cineva apropiat mie ca baietelul ei primea teme la pregatitoare. Teme in sensul adevarat al cuvantului. De-alea de te asezi la birou si lucrezi 1 ora minim fara sa misti de acolo. Zilnic, obligatoriu. Acelasi baietel e acum in cls. II-a. Temele zilnice sunt de MINIM 3 ore. Mie sincer, mi se pare mult.
Fara a avea vreodata teme (adica "impuse") si fara a avea un program clar si zilnic de activitati fi-mea citeste (cursiv, dar incet), poate face adunari si scaderi cu nr. sub 100, etc. Nu e inca la scoala. Eu nu vad rostul de a primi teme de gen sa faca o pagina de litera "a". Sincer nu vad rostul. Face 2 de "a"? Face. Ok, suficient ...

Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein

Mergi la inceput

Ok, lasand la o parte subiectul "temelor", fiindca nu acesta era de fapt motivul supararii mele (ci doar o reactie despre care am recunoscut deja ca a fost putin exagerata...),
as vrea sa revenim daca se poate la discutiile despre noul ordin privind programul gradinitelor - , respectiv ordinul 5233, publicat in M.O. 892 din 29.12. 2008

Cum se interpreteaza si cum se aplica la gradintele voastre acest ordin?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mercedes spune:

witeflower- ai acel monitor oficial 892 bis /2008? intreb deoarece doar acolo apare anexa probabil cu programul gradnitelor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns RalucaN spune:

Am googalit putin si am gasit ca in MO 892/2008 s-a publicat:
"5.233. — Ordin al ministrului educa#539;iei, cercet#259;rii #537;i tineretului privind aprobarea Curriculumului pentru educa#539;ia timpurie a copiilor cu vârsta cuprins#259; între na#537;tere #537;i 6/7 ani"
Care Curriculum cred ca ar fi cam asta: http://www.edu.ro/index.php/articles/10133
Dar nu am rabdare sa citesc.....

Raluca, mami de www.dumex.com.my/members/tickers/97266/ticker2.png border=0" target="_blank">Catalina-3 oct'05

Mergi la inceput

Merci, RalucaN, nu stiam cum sa-l pun aici pentru accesare directa, am ajuns si eu sa citesc si, pentru ajutor, iata cateva pagini de referinta:

- pg 19 - despre nr de ore obligatorii pt diferite tipuri de activitati (sa nu va insele termeni ca "jocuri si activitati alese" - findca n se refera la joc liber intre copii, ci la jocuri organizate de educatoare, pe anumite teme)

- pg 22 - cate ceva despre activitatile de dupa-amiza

pg 23 - pct 10 - unde se pomeneste in treacat despre tpul de program ales de parinti, care poate fi de 5 sau 10 ore

pg 24 - pct 14, unde se precizeza ca in fiecare tura norma educatoarei este de 5 ore cu grupa de 10-20 copii (drept pentru care clar ca directorul trebuie sa asigure un minim de 10 copii care sa stea si cele 5 ore de dupa-amiaza, nu? Si, avand in vedere ca unii copii pleaca la pranz, restul trebuie sa ramana pana la sfarsitul programului, ca sa nu aiba educatoarea prea putini copii...)

pg 141 - despre programul zilnic - orar al activitatilor

pg 142 - optionalul se face dupa-amiaza (deci copiii care pleaca la pranz il pierd...)

In rest sunt amanunte despre domeniile de invatare, interesant de citit si ele, dar nu fac obiectul discutiei de la acest topic.

Spor la lectura si scrieti, va rog, parerile voastre!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

La gradinita de stat unde am baietii, doar karate se face dupamiaza. Engleza, germana, muzica si dansurile sunt dimineata.

Mergi la inceput