Obligatoriu la gradinita pana la ora 17 !
Raspunsuri - Pagina 2
Giova spune:
Din ce stiu eu, orarul educatoarelor care lucreaza in gradinita cu program prelungit este asa:
- 7.30-12.30
- 12.30-17.30
E adevarat ca pana la ora 16.30 nu mai erau copii in gradinita, si atunci plecau si educatoarele. sau daca mai ramanea 1-2 copii dupa ora 17 erau lasati cu femeile de serviciu si ed. tot plecau
.
Oricum, programul educatoarelor este de 5ore/zi, doar ca cele care sunt in tura de dupa-amiaza, nu-l prea respecta. si asta nu se intampla doar la gradinita unde am lucrat eu, in general, vad ca este o regula peste tot.
Nu mi-ar conveni insa, sa ma conditioneze sa-mi iau copilul la ora 17.30. pana atunci e program. gradinitei, dar un parinte sa poata sa-si scoata copilul cand vrea, dupa ora 15.30.
_
Gio
14+ si Marco(06.01.2006)
poze
Mercedes spune:
Da acesta este programul. Sincer mi se pare normal sa se si respecte acest program indiferent daca sunt toti copiii la grupa sau doar unul singur si nu lasat acel copil cu femeile de serviciu. Cred eu ca nici o persoana in alta parte nu si permite sa si lase serviciul in carca altora.
Asa cum nu mi se pare normal ca, copiii care sunt la gradi de dimi sa tot fie deranjati pana cand toate mamicile isi aduc copilasii de dimineata asa ar fi bine sa existe o ora de la care copilasii sa fie scosi de la gradi.
Nu este cazul copilului meu aici dar din toamna cand o voi lasa pana la sfarsitul programului chiar nu doresc sa fie ultimul copil in clasa luat de la gradi avand in vedere ca mai repede de ora 16.30 nu voi ajunge sa o iau.
anya spune:
In conditiile in care marea majoritate a job-urilor incep la 9 si se termina la 6, propun sa se faca program pana la 7 seara.
witeflower spune:
Revin cu datele de dupa sedinta:
am primit un nr. al ordinului respectiv, dar nu-l am acum la indemana, o sa vi-l dau cat de curand sa-l studiati si voi...
...deci exista!
La noi la gradi educatoarele aveau program pana la 16.30, iar pana la 17.30 mai ramanea o educatoare de serviciu (fiindca mai erau maxim 2-3 copii in gradi la acea ora...). La 15.30, cand se deschidea usa pt parinti, plecau majoritatea copiilor, in fiecare grupa ramanand cam 4-8 copii, pana la 16-16.30.
Acum vor face activitati obligatorii dupa-amiaza,pana la ora 17 - activitati pe care noi, parintii, nu vom avea voie sa le intrerupem pentru a lua copiii (decat in cazuri exceptionale - de ex. cand avem programare la medic, o aniversare in familie etc.)
A, si chiar unul dintre optionale se va desfasura numai de dupa-amiaza! Ni s-a spus ca putem lua copiii la pranz, dar ca in acest caz ei vor pierde acele activitati.
Cat despre timpul de joaca, desi programul s-a prelungit, din cauza noului curriculum obligatoriu, se va reduce foarte mult. Pentru ca educatoarele vor fi verificate daca desfasoara activitatile prevazute in orarul zilnic. Orarul va fi afisat si pentru noi, parintii (si, din cand in cand, vom avea cate ceva de lucru cu copiii acasa, pe tememe afisate)...Nu ma mai intrebati "Cand?" Probabil de la 19 la 20, inainte de baita de seara...
La 17 jumatate dintre educatoare pleaca - cele care pleaca lasa copiii in grija celor care raman (sunt grupate cate 2), pana la 17.30, cand trebuie sa se inchida gradinita.
Asta inseamna ca noi, parintii, vom intalni educatoarea de la grupa doar o data la 2 saptamani...
Aceeasi bulibaseala va fi si dimineata. Gradi se deschide la 6, cand vin doar ingrijitoarele. La 7,00 vin jumatate dintre educatoare, care vor primi copiii de la grupa lor si de la grupa alaturata. La 7,30 vin si celelalte educatoare si isi impart copiii... Primirea in gradi pana la 8.00.
Nici educatoarele intre ele nu se mai intalnesc zilnic pt a comunica, asa cum faceau pana acum (cea de dimineata si cea de dupa-amiaza erau impreuna timp de 1 0ra la serviciu si comunicau in timp ce copiii luau pranzul, pt ca e vorba de o activitate in colaborare, nu? Acum vor sta peste program o zi pe saptamana, ca sa comunice intre ele.
Acest program va fi obligatoriu - ni s-a spus, pentru toate gradinitele din tara, din sem II.
Eu astept cu mare interes sa aflu cum se interpreteaza si cum se aplica chestia asta la gradinitele unde mergeti voi...
Va multumesc mult pentru raspunsuri si astept noi informatii...
RalucaN spune:
Anya, subscriu!
Eu ies la 17 de la job, bineinteles ca sunt prima care rupe poarta, iar pe la 17.20-17.30 ajung la gradi. Fimea e ultima intotdeauna bineinteles.
Pe mine ma intriga altceva: mi s-a spus pe fatza ca vinerea sa merg sa o iau la 15-15.30 ca cica e zi scurta (!?!?!?) Si in fiecare vineri trebuie sa ma rog de careva (un frate,o bunica, o prietena...) sa-mi ia si mie copilul de la gradi. De unde pana unde chestia asta cu zi scurta? La voi e la fel?
Totusi, revenind la tema subiectului, eu nu am auzit de un asemenea ordin....Mi se pare totusi putin absurd sa te oblige sa iei copilul dupa 17 daca totusi ai posibilitatea sa-l iei mai devreme (nu e cazul meu)
Raluca, mami de www.dumex.com.my/members/tickers/97266/ticker2.png border=0" target="_blank">Catalina-3 oct'05
sorana spune:
Sa aiba de lucru acasa? La gradinita? Asta mi se pare culmea absurditatii. Eu propun sa-i invete tabla inmultirii la grupa mica 
O alta propunere ar fi sa nu-i mai ia deloc parintii acasa. Il duci la gradi si-l lasi acolo. Ai o ora de vizitare sambata.
Pe bune uneori am senzatia ca astia de la MEC sunt sariti de pe fix ....
Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein
nona_denis spune:
Witeflower,sper sa nu fiu paranoia, dar mie mi se pare ca directoarea gradinitei voastre vrea sa invrajbeasca parintii impotriva acestei legi.
Noua nu ni s-a comunicat inca nimic.
Acu' am si eu o intrebare: Daca il duc cu tema nefacuta ia nota 3 ?
Mami de Denisache
sorana spune:
Da nona 
Sa nu ma intelegeti gresit - dar eu consider ca gradinita are utilitatea ei si este cu totul altceva decat scoala. Copii de sub 6-7 nu au aceeasi capacitate de concentrare si nu cred ca pot fi responsabilizati ca niste copii scolari. In gradinita cunostintele care le sunt transmise ar trebui transmise doar prin joc. Sigur ca pot invata la gradi, despre animale si plante, culori, numere, chiar litere - dar numai prin joc, o anume activitate sa nu dureze mult ca se plictisesc, sa aiba si timp si spatiu de joc liber, ma rog, gradinita nu e scoala!
Iar asta cu temele acasa ... plus ca trebuie sa stea pana la minim 17 ... pai in cazul asta un copil de 4 ani va munci mai multe ore decat un adult
, oricum mai mult decat un copil de 8 ani care are 4 ore la scoala si teme de 1-2 ore acasa .... Si zau ca e diferenta intre 8 si 4 ani.
Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein
witeflower spune:
Dragele mele,
Stiu ca directoarea noastra are niste multe idei ciudate si fixe!
Si mai stiu ca are darul de a interpreta legile intr-un stil propriu - dar ordinul cu pricina chiar exista, uite, va dau datele (imi pare rau ca nu stiu cum sa va dau direct link - poate ma invata cineva
):
Ordinul 5233, publicat in M.O.892 din 29.12.2008 -
Va avertizez ca e un material stufos, are vreo 60 pg si inca nu am reusit sa-l parcurg tot ca sa ma lamuresc. Dar tot nu cred ca prevede obligativitatea copiilor de a ramane la toata activitatea de dupa-amiaza (sau interdictia parintilor de a-i lua mai devreme).
Sper insa ca voi veti avea parte de directoare mai...democrate
...si mai sper ca si directoarea noastra se va mai lumina, vazand ca alte gradinite nu aplica asa reguli stupide!
Asa ca va astept si in sem II sa-mi scrieti cum stau lucrurile la voi la gradi!
witeflower spune:
Pentru fetele care lucreaza pana mai tarziu - va intele si consider normal ca puiutii sa poata sta la gradi pana la 17-17,30 - si consider normal sa stea cu o educatoare (nu cu ingrijitoarele).
Sper sa ma intelegeti ca nu am nimic impotriva prelungirii programului, indiferent pana la ce ora. Ma intriga insa ideea ca vom fi obligati cu totii sa respectam acest program (cel putin in cazul gradinitei noastre).
Mie mi s-ar parea util ca, spre sfarsitul programului, cand raman putini copii, sa-i reuneasca intr-o sala, ca sa aiba companie si sa se simta bina si cei care raman mai tarziu.
Oricum, cred ca dupa-amiaza ar fi important sa-i lase sa se joace liber. Educatoarele noastre (pe care eu le apreciez foarte mult), se ocupa foarte bine de copilasii care raman ultimii, ii distreaza, le spun povesti, ii invata tot felul de jocuri distractive sau le dau jucarii cu care ajung sa se joace mai rar.
Sorana si nona_denis - la chestia cu temele recunosc ca, indignata fiind, am exagreat putin... Nu era vorba ca trebuie sa facem acele teme, ci am fost rugati, noi, parintii, sa ne ocupam si acasa de copii, sa povestim cu ei despre tema respectiva, sa-i ajutam sa caute materiale, informatii, sa le starnim curiozitatea...Nu se punea problema vrunei sanctiuni daca nu facem asta.![]()