Viata in Japonia (40)
Raspunsuri - Pagina 5
kawaichan spune:
Ocris...spui ca e mai bine sa predai de acasa comparand cu scoala,ai predat vreodata in scoala? Sefii pot fi si persoane de treaba,de la care poti invata ff multe pe plan profesional/managerial.
A lucra de acasa nu-ti poate oferi satisfactia ce vine din integrarea intr-un colectiv didactic chiar daca iti asigura un venit lunar substantial..satisfactia profesionala provenita dintr-un job in sistemul public este net superioara si incomparabila cu cea rezultata din micul business de acasa.
Parerea personala dar care cred ca e impartasita si de alte fete de prin zona
Samburel 9+
kawaichan spune:
A,sa nu uit..tare nu mi-a placut ce i-ai spus Ionelei-Roxana legat de carnet..esti sigura ca nu-l are?Poate ca nu are bani de masina/scoala de soferi..bravo tie ca ti-ai luat carnetul aici dar poate ca nu e cazul ei..corect era sa fi intrebat.
Samburel 9+
nshiro spune:
Adina FELICITARI! Sa-ti traiasca printul si sa-ti umple viata de bucurii. Alaturi de fratiorul mai mare bine-nteles!
Ocris suna bine si scoala acasa. Nu ne dai mai multe amanunte, in ce zile ale saptamanii si ce orar de lucru ai, ce manuale folosesti, cum incasezi, pe ora sau pe luna etc.. Si eu am un prieten care tot incearca sa ma convinga sa ma las de scoala si sa ma apuc serios de facut acasa caci veniturile nu se compara si timpul liber ar fi mult mai mult. Si stiu ca are dreptate caci un american de la noi din oras, care preda numai el cu sotia fara alti angajati, are in jur de 300 de elevi si pretul e de 5.000 pe luna de caciula. Si ei predau numai lunea, martea si miercurea. Dar desi bani mai multi si munca mai putina suna super, asa cum zice Kawaichan "integrarea in sistem" e what`s keep me going. Daca nu as avea contact cu sistemul pe baza caruia functioneza aceasta tara eu una nu as putea rezista aici. Job-ul asta mi-a oferit sansa sa inteleg, sa tolerez si sa invat multe despre ceea ce inseamna Japonia si poporul japonez... Dar bine-nteles nu vreau sa fiu inteleasa gresit, chestia asta e relativa si depinde de caracterul si background-ul fiecaruia. Chiar si eu as putea sa fiu multumita sa ziceam doar in calitate de mama si sotie in conditiile in care as avea o viata de familie normala cu tati devreme acasa la ora 6 cel tarziu si nu la 9 cel devreme cum e la noi...
hannen spune:
Rocsana,eu sunt de partea cealalta a baricadei.
Asa m-a lovit de-odata,vorba lu` kawaiku-chan Mi s-a pus "pata" pe sistem,in sensul bun.
Sa stii ca nici de acasa nu e asa usor.Normal ca depinde si de la zona la zona dar ca orice inceput e greu si pe masura ce inaintezi si nr. de elevi creste ...hm ,timp!?Chiar nu-mi imaginez cum predau cei doi soti doar 3 zile pe sapt. la 300 de elevi.Au grupuri de citi elevi intr-o ora?
Si pina ajungi la 100 de elevi iti creste barba. dar asta depinde asa cum ziceam si de zona.La noi sunt multi straini si multe "private eikaiwa" asa ca dureaza.
Iar faptul ca-ti intra atitea pers. in fiecare zi in casa te baga intr-o priza ,ca deh,doar n-o sa-i bagi in cocina.Alta este povestea pt. cineva care sta la casa si are sala/clasa cumva putin separat de restul casei.Poate ca isi permite sa nu aspire sau sa lase muntele Fuji in chiuveta.
Pt. un nr. mare de elevi gindeste-te cite planuri de lectii trebuie sa faci,cite materiale sa pregatesti,manuale ,jocuri...toate pe virste.Pina te "asezi" putin o sa fie o nebunie.
Eu nu vreau sa te sperii,vreau doar sa stii ca in practica e mai greu decit in auzite/teorie.
Apoi cu timpul,de obicei elevii /parintii vor vrea ore tirzii pt. ca deja de la anul 4 termina scoala mai tirziu.De preferat ar fi de la 17:00 in sus.ei bine,aici e mai greu.Ca se apropie ora la care trebuie sa-ti aduni copiii pe linga casa.Daca tu esti in timpul orelor si n-ai o "obachan" care sa se duca dupa ei...ca nici eu nu ma pot baza 100% pe sot.Daca poate ma ajuta,dar nu e nimic stabil .
Nici cu copiii de gradinita nu e o garantie ca poti face lectii si dimineata ,cel mai probabil pe la 14:00- 14:30 poti incepe .
Si da,ar fi ajutor sa "auzim" si idei de lectii,planuri,materiale...
Cine se ofera?
Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas
I want to tell the world... a Story
Occupation 101: Voice of the Silenced Majority
The Future`s So Bright I Gotta Wear Shades
hannen spune:
Vroiam sa intreb,foloseste cineva produsele de la Apricot?
Pe net arata O.K. si-am vazut la eikaiwa unde mergeam anul trecut ,putin,atit cit foloseam la ore...
Nu stiu ce sa zic,ma bate un gind sa incerc dar ma descurajeaza toata clasificarea asta pe virste,o caruta de bani ca sa incerci sa acoperi toate categoriile
ocris spune:
Buna, Rocsana. Ma bucur ca nu esti suparata pt. raspunsul pe care ti l-am dat.
Eu am inceput cu f. putin: de 3 ori pe luna, 2500 yeni. De Craciun aveam 40 de elevi iar acum am 50. Din ianuarie vin o gramada de la firme mari, unde aveau contract pana in martie.
Folosesc materiale de la Apricot si de la Oxford University Press. Se gasesc la libraria cea mai mare din oras.
Predau luni, miercuri si vineri, 3 ore si jumatate, de la 3 la 6,30 dupa-amiaza. Martea o ora si joi doua. Dar asta nu intotdeauna, pentru ca o data pe luna sunt libera, pentru ca fac decat de 3 ori pe luna.
Fetele sunt cu mine in casa cand predau si sunt bine. Se joaca, mananca oyatsu, se joaca cu colegii dupa ce acestia termina lectia de engleza, sau fac engleza in grupul cu colegi de la gradinita.
As vrea sa te intreb daca stii vreun site cu materiale didactice pentru profesorii de engleza.
Daca mai ai intrebari, intreaba-ma si iti voi raspunde cu placere.
Hannen, daca chiar vrei sa incerci sa te apuci de predat, trimite-mi un PM si poate putem sa vorbim la telefon. Si pe mine m-a ajutat f. mult faptul ca am vorbit la telefon cu sora Devyllei inainte sa ma apuc de predat serios, in aprilie, anul trecut.
hannen spune:
Ocris,am sa-ti trimit pm.
Rocsana,nu pot sa nu ma gindesc ca poate ai scris in viteza 300 de elevi in loc de 30.
300 de elevi in 3 zile mie mi se pare imposibil.Adica sigur este imposibil.Asta inseamna 100 de elevi pe zi ,cam 10 ore de munca continuu...
Volumul de munca este imens si sa-ti treaca prin casa/scoala 100 de pers...cred ca intr-o luna te baga la mad house.
Amina_Marina spune:
Citat: |
Ca se apropie ora la care trebuie sa-ti aduni copiii pe linga casa.Daca tu esti in timpul orelor si n-ai o "obachan" care sa se duca dupa ei...ca nici eu nu ma pot baza 100% pe sot.Daca poate ma ajuta,dar nu e nimic stabil |
Ii trimiti afara cu bicicleta sau singuri in parc, asa cum face una pe care o cunosc eu. E vestita in cartier, dar e mult mai imoprtant banul decit viata copiilor, eu nu as avea curaj.
.............................................
Doi Trandafiri Albi,
in Rasaritul Primaverii.
...........................
"The kingdom of God is inside you and all around you, not in buildings made of stone.... Break a piece of wood and I am there... lift a stone and you will find me."
..........................
In spatele nick-urilor se afla foarte multe minti bolnave.
nshiro spune:
Hannen eu n-am inteles sau tu n-ai inteles? Si eu ziceam ca-s tot de partea sistemului....
Citat: |
citat din mesajul lui nshiro Dar desi bani mai multi si munca mai putina suna super, asa cum zice Kawaichan "integrarea in sistem" e what`s keep me going. Daca nu as avea contact cu sistemul pe baza caruia functioneza aceasta tara eu una nu as putea rezista aici. Job-ul asta mi-a oferit sansa sa inteleg, sa tolerez si sa invat multe despre ceea ce inseamna Japonia si poporul japonez... |
Stiu ca e greu de acasa mai ales pt o fire ca mine, comoda si fara spiritul afacerilor in sange. Plus ca nu se compara distractia de la scoala cu cea pe care o am acasa cu cei 10 elevi in particular ... (cand ii vad iesiti pe usa imi vine sa sar direct in butoiul cu vin, pe care din fericire nu-l am...) Dar cum niciodata nu se stie ce surprize ne ofera viata tre sa cercetez terenul si sa fiu pregatita oricand si pt altceva... Cei doi soti si-au transformat partierul casei in juku (mochetat si cu banci ca la scoala) si la fel ca la juku au clase in jur de 10-15 elevi daca nu mai mult. Si da, este vorba de in jur de 300. Fac ore de la 4 la 9 grupuri de 10-15, 3 zile pe sapt. Banuiesc ca fac si in paralel (ea o clasa si el o clasa) El se bazeaza fff mult pe fonice si pronuntie astfel incat cei care merg la scoala lui habar nu au engleza dar au un accent fff. bun si stiu sa citeasca orice, chiar daca nu inteleg sau nu sunt capabili sa vorbeasca. Orele lui sunt mai mult de listening. Are vro 30 de cd-players si fiecare elev asculta si invata in legea lui. El doar le da teste si ii corecteaza individual. Au si ceva speaking dar e mai mult free conversation.
Ocris 2500 pe luna mi se pare fffff. putin chiar si de 3 ori pe luna. Americanul asta de care iti vb. e cel mai ieftin din oras cu 5 mii pe luna dar clasele sunt de cel putin 10 elevi. Mai e un englez cu o e-kaiwa dar incaseaza 10 mii pe luna. Iar colegii mei de la scoala care fac si ei in particular acasa incaseaza cel mai ieftin 7.500. Mie mi-e rusine sa le spun ca iau 5.000 pe luna ... Un site pe care il folosim noi la scoala si ne place ffff. mult e asta: http://www.freeprintablesforteachers.com/
Iar ca manuale pt. in particular eu recomand English Land :http://www.english-land.info/
hannen spune:
Rocsana,eu sper din suflet ca nu te-ai suparat,ca doar nu aveam nimic cu tine
am scris eu mai "repezit" ca eram pe fuga ,cu fetele acasa,iti inchipui.
Ceea ce ziceam eu ,era ca sa nu-ti faci idei/sperante ,ca acasa ar fi mai bine si ai avea timp mai mult(e ,dar nici asa incit sa-ti permiti sa te lafai).Ideea de 300 de elevi pur si simplu m-a ingrozit!!Mi s-a parut total imposibil...
Asa din ce descrii tu ,hm ,nu stiu ce sa zic ca nu stim noi exact situatia si nu as vrea sa gresesc sa zic ca e ceva "ikagen".
Eu nu am grupuri asa de mari stii,si preturile tot asa sunt,de la 3000 la 5000 cel mai mult.E foarte greu pina iti gasesti elevi (stiu care au apelat la minciuna,se dau drept nativi ) si ca elevii au si alte activitati extra scolare.Nu poti sa-i programezi cind vrei tu (ei au si piscina,juku,caligrafie,fotbal...) fiecare o sa vrea alt program.Ce mai ,e si aici o bataie de cap si de aia ziceam ca timpul nu prea mai este al tau,daca vrei sa faci "bussines" trebuie sa te pliezi tu dupa timpul lor,nu ei dupa timpul tau.
Ceea ce ti-am scris eu,a fost doar ca in eventualitatea in care vrei sa te apuci sa faci acasa sa nu te astepti sa chiar atit de usor.Daca vrei sa faci ceva serios si de calitate ,este munca multa.Eu de multe ori ma culc la 2-3 a.m timp in care colorez,decupez,fac postere,puzzle-uri(da,am facut si de astea "hand made".Barbata-miu zice ca nu sunt platita nici pt. munca manuala pe care o fac .
Uite-o sa o mirosi
intre timp am palavragit la tel. si-am pierdut ideea
Amina
Ce fac piticii?Tu,cu ce te mai distrezi?
Fetele celelalte,unde ati disparut?