pregatita de scoala sau nu?
Dragi mamici de clasa I si nu numai, sunt in situatia de a decide daca sa depun dosarul sau nu pentru fetita mea.Veti spune sa ma sfatuiesc cu educatoarea.Din pacate pentru mine doamna ed. are perioade cand spune da si perioade cand spune nu.Acum suntem la nu si am hotarat sa decid fara dansa. Copilul meu este f.f.f.timid, are trac cand intra in clasa la gradi. Nu se simte confortabil in compania oricarui copil de acolo, este mai singuratica asteptand semne din partea celorlalti caci nu indrazneste. Are vreo 2 fetite care ii fac sederea in gradi mai placuta (si cu care se vede si in afara gradinitei). Se simte mult mai bine si mai sigura pe ea la sfarsit de zi cand raman copii putini.Doamna ed.nu a reusit sa si-o apropie, fetita ii vorbeste fara sa o priveasca in ochi -cand sunt eu de fata cel putin.Nici nu stiu daca a incercat. Sugestiile mele de mama au cam deranjat-o si de multe ori am auzit-o
referindu-se la copil asa "a facut si ea saraca" deci fara sa vrea induce o parere despre copil ca fiind mai sarac cu duhul.
In ceea ce priveste activitatile specifice varstei pot sa spun ca stie si face cu mult mai mult decat mine la varsta ei. Dar trebuie sa spun ca nu este printre cei mai buni din grupa ci mai la coada.Este si ca varsta printre cei mai mici, fisele, unele le face perfect altele incomplet sau gresite partial.Scrisul semnelor grafice este mai neindemanatic, iar la cifre mai depaseste patratica caietelului de matematica.Plus ca nu are rabdare, trebuie sa stai langa ea si sa o imbii sa continue, sa stai sa o supraveghezi.
Ma gandesc si eu cum or fi alti copii de varsta ei? Ma gandesc si la faptul ca a mai sta un an intr-o gradi care oricum nu prea i-a placut, cu ce o va ajuta? Stiu ca fiecare copil are ritmul lui. Si mai stiu ca un copil ca sa faca un lucru trebuie sa ii explici ce are de facut f.bine, sa te asiguri ca a inteles, si sa incerci sa-l motivezi/ambitionezi.Va rog mult sa-mi spuneti parerea voastra.
Raspunsuri
sorana spune:
Dupa parerea mea conteaza si cati ani. Eu o sa-mi dau copilul la 7 ani la scoala (e nascuta in septembrie). La cum o vad eu pe Monica acum, la 6 ani si 4 luni, cateva luni conteaza. Adica e altfel acum fata de cum era in septembrie, la 6 ani fix.
Daca ar face iar pregatitoarea ar schimba educatoarea?
Pentru scoala ai vorbit deja cu o invatatoare? Stiti la ce scoala / la ce invatatoare mergeti? Invatatoarea (posibila) ce zice, cum i se pare copilul?
Nu stiu daca nu cumva copilul a fost un pic fortat, poate trebuia sa fie acum in grupa mare (spui ca e cea mai mica), nu la pregatitoare.
In rest mie copilul mi se pare normal. Monica n-are rabdare deloc (ea se bataie pe scaun si la film/teatru, sa "stea sa scrie" e misiune imposibila), ca depaseste linia nu mi se pare o mare problema, Monica il face pe 5 invers de cele mai multe ori, in schimb la gradi e foarte laudata, cica se descurca foarte bine la tot ce are de facut.![]()
Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein
Tisina spune:
Eu as mai tine-o un an la gradi, insa as schimba educatoarea. Apropos de "indemanare" si "rabdare", mai toti copiii de varsta ei sunt la fel, asa ca stai linistita. Indemanarea o sa vina pe parcurs. Ea are nevoie de cineva care sa ii insufle incredere. Dupa cele povestite, s-ar putea ca tocmai din cauza doamnei educatoare sa fie timida si retrasa, ca nu se simte in largul ei la gradinita (si asta numai de la "doamne" vine). Nu toate educatoarele sunt asa, majoritatea stiu sa isi apropie copiii si sa ii faca sa aiba incredere in ei. Daca tu ii spui unui copil "vai, saracul de tine...", numai a incurajare nu suna.
Mult succes!
SabrinaLia spune:
Pe baiatul cel mare l-am dat la scoala la 6 ani si 3 luni.Nu era pregatit din nici un punct de vedere.Insa dupa ce a intrat la scoala ,s-a schimbat total.Timiditatea s-a dus(era exact ca fiica ta) ,si-a facut imediat prieteni ,cu invatatul a mers mai greu la inceput ,m-am tinut de capul lui ,a prins mersul ,a ajuns in pas cu ceilalti. Acum invata destul de bine ,sint multumita.
Am fost la fel de ingrijorata ,am crezut ca nu se va descurca ,ca nu-si va face prieteni ,ca o sa fie ultimul din clasa.
Well ,nu a fost asa.
Copiii de genul lui trebuie sa fie supraveghati indeaproape.Nu-si face lectiile singur ,trebuie sa stau linga el ,dar cel putin le face cu sau fara ajutorul meu.
Fiica mea (5ani),e altfel ,e si ea timida ,dar nu foarte .Nu trebuie sa stau cu ea sa faca ceva ,face din propria initiativa si pentru ca ii place.Nu o sa opresc sa invete ceva doar pentru ca unele mame nu sint de acord cu invatatul inainte de a incepe scoala.Dupa mine si acum as dao la scoala.![]()
Copiii sint diferiti .Eu cred ca tu esti cea care isi cunoaste copilul cel mai bine .Tu decizi.
buciurlerica spune:
Multumesc mamici pentru promptitudine. Din graba am uitat ce era mai important sa scriu: fetita are 6 ani si 1 luna. Am dus-o la gradi la 3 ani si 8 luni si am solicitat grupa mica stiind ce poate ea sa faca
si ca are nevoie de ajutor la imbracat, mancat etc. Cat despre colorat , desenat nici asta nu stia atunci. Din pacate directoarea a repartizat-o la o grupa "mijlicie" desi am protestat , pe motiv de copii multi, locuri putine. Am pus ghilimele intrucat dupa primul an au plecat la scoala vreo 2, dupa urmatorul inco vreo 8. DEci un talmes balmes ca varste. Mai mult dupa o luna de la incepere una din ed. a plecat si a ramas singura cea de azi.Obositor si solicitant. Copilul meu nu a plans niciodata dar nu voia sa intre, si ma ruga sa stau pe aproape. Dar a aparut rosul unghiilor, bagatul in gura a orice: degete, haine, creioane, guma etc. Acest obicei a devenit un tic de care nu scapam nicicum.Eu sunt un parinte f.atent cu copilul, poate chiar exagerat uneori si ma interesam la doamna ce face, ce drege copilul. Plictisita si obosita imi spunea sau sugera ca nu mananca, nu doarme, deranjeaza la somn, nu merge la fise, colorat, desenat. La un moment dat am intrebat: doar ea? si raspunsul era ca mai sunt 1,2 atat dar "lasati-o in pace ca are toata viata sa scrie, sa coloreze ..." Va rog sa ma intelegeti ca nu imi pica deloc bine ce auzeam. Sau "Bine ca ati schimbat-o ca era asa jegoasa"-> asta s-a intamplat in primele zile de gradi copilul se murdarise la masa (acasa i se dadea in gurita de catre bunica pentru ca nu manca) si mai fusese si afara la joaca. Sau altceva la sfarsitul primului an de gradi: S-a dus bunica sa o ia.Erau la dormitor si nevazand-o pe fetita a intrebat unde este."este la baie, am chemat ingrijitoarea sa o spele ca s-a c_ c _t pe ea" de fata cu toti copiii. Rusinata bunica s-a dus dupa ea la baie. Era cu piciorusele goale pe ciment si astepta ingrijitoarea. Nici vorba de caca. Se scapase un pic pipi udase chiloteii apoi iesise afara si se asezase cu fundul pe o invartitoare veche , murdara de pamant.Se maronise nu facuse caca.De cand am scapat de pampers niciodata nu a facut treaba mare pe ea. Niciodata. Dar din timiditate si rusine nu a protestat in fata educatoarei. A tacut.BUnica s-a intors la doamna desigur si ea spus ca nici vorba de c_c_. "Dvs. nu ati vazut ca nu miroase?" De ce spun toate astea? Ca sa ma corectati daca gresesc. Dupa mine, un copil timid, emotiv are mai multa nevoie de educatoare/pedagog, ca sa-si invinga tracul, sa capete incredere in el.Nu trebuie facut de rusine fara rost, sau etichetat ca "saracul". La sfarsitul primului an de gradi cu toate menajamentele necesare i-am spus doamnei ca nu imi place evolutia copilului dupa primul an si i-am sugerat ca nu s-a prea obosit sa o ajute ca sa se acomodeze si sa se simta bine.
Dupa vreo doua zile , mi-a spus ca grupa va fi impartita de d-na directoare dupa varste, cei mici vor fi mutati si sa ma grabesc sa fac cerere de mutare sa nu nimerim cine stie la cine. Am fost la d-na directoare, nou venita in gradi, o persoana f.draguta, i-am spus despre ce era vorba. Mi-a raspuns ca nici vorba de vreo impartire a grupei. Nu muta nici un copil decat la solicitarea parintelui. Atunci mi-am spus pasul meu si dansa m-a sfatuit ca mama sa o las la locul ei, caci s-ar putea ca schimband colectivul sa fac mai rau.Sa nu ma grabesc si sa ma mai gandesc si ca va aduce la grupa o a doua educatoare.Cu aceasta m-am inteles mult mai bine, mi-a sugerat ca nu sunt decalaje intre copilul meu si ceilalti, ca ea nu o lasa in plata domnului , ci o determina sa faca activitatea, sau sa doarma. Era mai tanara si mai bataioasa.. Dar nu s-au inteles deloc intre ele, si eu pentru ca eram multumita de cea noua am fost bagata la mijloc si mi-am auzit vorbe.Dupa acest an in doua ed. iata-ne din nou la grupa pregatitoare cu vechea ed. din nou singura. La inceput, in septembrie ii tot spunea fetitei " ce faci? nu te muti la d-na...." O data, de doua ori. Atunci l-am luat si pe sotul meu si i-am spus amandoi sa inceteze, ca nu vom muta copilul, si fara acordul nostru nu-l va muta nimeni.Am fost amandoi categorici.Raspunsul a fost ca asa i-a spus cealalta.In toti acesti ani eu am inceput sa lucrez cu copilul, sa invete sa deseneze, coloreze, carti caiete spacefice varstei, cifre litere, acum citim, usor cuvinte simple mai incet cuvinte mai complicate, scriem incetisor dupa sunete, in fine ne antrenam. recunosc ca nu are rabdare, se plictiseste imediat. Ritmul ei este mai lent, parca nu are motivatie . Atunci provoc mici intreceri intre noi doua, sau ii dau termen de ex. pana numar la zece. Cam tot timpul meu liber este al ei.Sa facem mici activitati si apoi sa ne si jucam.Recunosc ca nici eu nu am adesea rabdare, tip, ma enervez apoi imi pare rau. Educat. a si spus anul acesta de mai multe ori "copilul este in progres,v-am spus sa aveti rabdare". Sincer nu stiu cui i se datoreaza progresul, dar nu conteaza decat rezultatul.Prin luna octombrie sau noiembrie mi-a spus chiar "este de scoala. dati-o."Am cautat,scoala, si o invatatoare de care sa aud din mai multe surse ca este "o.k.". Este chiar invatatoarea la care m-a trimis educatoarea si va fi colega cu una dintre fetitele pietene cu ea.Dar acum educatoarea spune iar "mai lasati-o un an" Increderea in dansa mi-am pierdut-o de mult.Am impresia ca uneori face special ca sa ma zgandare, si pun serios la indoiala cunostintele de psihologia copilului pe care le are.In ceea ce ne priveste implicarea emotionala/afectiva a fost cam 0.Deci trebuie sa decid eu.Daca o mai las nu va fi nici educat. nici colegii din grupa caci 99% pleaca la scoala si ar insemna sa inceapa scoala la 7 ani si 9 luni. Intrebat, desigur copilul doreste la scoala cu prietena ei.Dar ea mititica nu stie prea bine ce este aceea scoala. Multi spun ca este f.grea clasa I. Ce parere aveti?
rory76 spune:
Eu cred ca fetita este prea mica pentru scoala. Eu am fost invatatoare si iti spun sincer ca se vede diferenta dintre un copil de 6 ani si 7 luni sa zic, si unul de 7 ani si 7 luni. Cred ca ar trebui sa mai astepti, este spre binele copilului. Nu poti sa schimbi gradinita? Mi se pare mititica chinuita rau acolo, si nici atitudinea cadrelor didactice nu este cea mai buna...Sunt atatea educatoare tinere, blande, cu suflet mare, e pacat sa chinui fetita cu tot felul de zdrahoni de educatoare de care sa prinda si frica, pana la urma! Cred ca perioada asta e cea mai importanta din viata fetitei tale, se formeaza caracterul si atatea si atatea deprinderi si altele, e pacat sa si le formeze gresit sau deloc. Reflecteaza!
"sky is the limit!"
filofteia spune:
Uite aici subiecte asemanatoare 
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=131804
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=132044
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=131852
anya spune:
Sunt relativ in situatia ta. Am un baiat carea a facut 6 ani acum cateva zile. Noi am hotarat sa-l dam la scoala in toamna.
El a inceput gradinita la 3 ani si acum e la grupa mare/pregatitoare (adica jumatate pleaca la scoala, jumatate mai fac un an). Am vorbit cu educatoarele - de care am avut mare noroc ca sunt foarte dedicate copiilor si bune profesioniste- si ni s-a spus:
1. La scris/caligrafie - scrie ca o fata
(Se pare ca asta e de bine). - desi mie personal mi se pare ca scrie urat.
2. La capitolul rabdare/atentie baietii, cu rare exceptii, sunt cam "ametiti" pana in gimnaziu asa ca ori anul asta, ori la anul...tot aia.
3. Eu as prefera sa mai ramana la gradinita inca un an pt ca lucram foarte bine cu el.
Toate astea + faptul ca fizic e destul de mare (cumpar deja haine pt 9-10 ani) ma fac sa inclin catre scoala.
Bun, acum revenind la cazul tau, in primul rand as fi schimbat demult educatoarea. In cazul in care te hotarasti sa mai lasi copilul la gradinita, schimba educatoarea! Tu, din cate am inteles, ai vorbit deja cu viitoarea invatatoare. Poate ar fi bine sa depui dosarul pentru scoala si mai la primavara vorbeste cu invatatoarea sa vada putin copilul. Daca ei i se pare pregatita, lasa copilul la scoala! Daca zice sa mai asteptati, mergi si scoti dosarul. Fetitele sunt mult mai silitoare decat baietii! Ai mari sanse sa fie totul bine la scoala!
Daca va hotarati pt scoala, vom fi colege la "clasa 1 2009-2010".
mariamunteanu spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui anya Bun, acum revenind la cazul tau, in primul rand as fi schimbat demult educatoarea. In cazul in care te hotarasti sa mai lasi copilul la gradinita, schimba educatoarea! Tu, din cate am inteles, ai vorbit deja cu viitoarea invatatoare. Poate ar fi bine sa depui dosarul pentru scoala si mai la primavara vorbeste cu invatatoarea sa vada putin copilul. Daca ei i se pare pregatita, lasa copilul la scoala! Daca zice sa mai asteptati, mergi si scoti dosarul. Fetitele sunt mult mai silitoare decat baietii! Ai mari sanse sa fie totul bine la scoala! |
Foarte bun sfat !
Buciurlica, urat se mai poarta educatoarea voastra - e nepotrivita pt. aceasta profesie. M-am enervat tare, sa stii.
Maria
rory76 spune:
Da' chiar urat se poarta educatoarea cu copilashii aia mikutzi...nu stiu cum pot, cand ii vezi cu okishorii aia uitandu-se la tine , tu sa ii bestelesti asa, ca la usa cortului...Nu am mai vazut in 12 ani de cariera asa specimen!
Buciulerica, ia zi fetitei tale sa o deseneze pe doamna, vezi cum o face? ce culori foloseste? Si zi sa se deseneze si pe ea acolo, sa vezi cam ce raporturi crede ea ca exista intre educatoare si ea...poate pui desenul aici, sa vedem si noi...e foarte relevant si poate asta te va ajuta sa te decizi ce faci cu cea mica...
"sky is the limit!"