Andrei Plesu despre Gigi Becali

Andrei Plesu despre Gigi Becali | Autor: Victoria

Link direct la acest mesaj

Mie mi-a placut articolul...desi mi-e tare sila de Becali...

http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=256&cmd=articol&id=9789

Am postat si articolul integral, insa nu stiu cum sa scap de diacriticele defecte, asa ca il sterg...

V

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

Memorabila iesire din politica a lui Gigi Becali
Andrei Plesu - Dilema Veche, ianuarie 2009

L-am insotit, de la bun inceput, pe Gigi Becali, cu un sentiment de stupoare.

Faptul ca un personaj de o asemenea croiala a ajuns vedeta de talk-show, faptul ca si-a facut partid si ca a fortat pragul electoral, faptul ca inalti ierarhi ai ortodoxiei l-au primit – contra cost, dar cu nedisimulata simpatie – la sanul lor, in ciuda mascarilor indigerabile pe care le debita in diverse imprejurari, faptul ca insusi presedintele tarii a intarziat, la sprituri, in compania lui si faptul ca unii intelectuali s-au complacut sub pulpana lui, fara macar sa primeasca blamul de care au avut parte "intelectualii lui Basescu' mi se pareau lucruri aiuritoare, de natura sa confirme milenarul portret suprarealist al tarisoarei. Faima indoielnica a personajului a ajuns si in perimetrul Uniunii Europene. Interviuri incadrand fotografia lui ampla au aparut in felurite gazete occidentale, pentru a ilustra exotismul nesistematizabil al politicii românesti. L-am vazut doborat de un interminabil fou rire, intr-o emisiune de televiziune, l-am vazut topaind pe Maybach-ul propriu, l-am auzit delirand legionaroid, ratoindu-se la te miri cine sau debitand insanitati tribale dinaintea vreunui gazetar amutit. Am antologat cateva dintre inimitabilele sale rostiri („M-am certat si cu Mitica Dragomir, dar fara jigniri: el m-a facut oligofren, eu l-am facut zdreanta") si i-am gasit urmele pana si pe Muntele Athos, unde lasase bani si amintirea nestearsa a unui "bun român". Trec zilnic prin fata "palatului" sau de la Sosea, strajuit de doi "bodigarzi" degerati si de un Christ rastignit, plin de aur, cam catolic pentru un ortodox atat de radical.

Pe de alta parte, admit ca omul n-a reusit niciodata sa ma indispuna adanc, cum ma indispunea, de pilda, tribunul României Mari. Un fel de artag candid, un fel de panas pueril, pe un fond de religiozitate primara il tineau la distanta de verbiajul malefic al lui Vadim, de impostura lui justitiara, de grobianismul lui apoplectic. Incultura lui Becali era mai la locul ei decat semidoctismul tantos al sociologului de mahala, mare organizator de folclorice turbulente parlamentare. Ca Becali reusise sa se profileze ca om politic era, desigur, o sminteala. Dar nu reuseam sa cuplez gesticulatia lui cu scenografia Raului. Deosebirea dintre el si Vadim era deosebirea dintre bezmeticeala si infectie. in fine, nu vreau sa cad intr-o analitica a deriziunii. Trebuie, totusi, sa observ ca iesirea lui Gigi Becali din politica a avut, oricat ar parea de ciudat, un fel de stil, un "ce" exemplar, cu totul strain, in simplitatea lui, de manierele politicianului autohton. Mai intai, o asumare fara fasoane a infrangerii: "Daca am esuat inseamna ca nu sunt capabil, ca nu ma pricep la politica". Pe cati dintre perdantii jocului politic i-am auzit vorbind asa? Cati sfarsesc prin a declara ca nereusita dovedeste inapetenta si incompetenta? Toti invoca mai curand frauda, proasta organizare, ghinionul, conjunctura. Nici unul nu se simte descalificat. Gigi Becali, dimpotriva, recunoaste ca politica s-a dovedit a fi, pentru el, "o necunoscuta", dupa care face al doilea gest fara echivalent pe piata moravurilor locale: isi cere iertare. "Imi cer iertare fata de cei pe care i-am suparat sau jignit de-a lungul timpului." in sfarsit, la capatul experientei sale de potential slujitor al cetatii, el incearca sa identifice un sens, o invatatura, un aforism. Si, spre uluirea mea, reuseste: "Mi-am dat seama ca nu pot sa traiesc crestineste, daca sunt in viata publica". Gigi Becali nu va reflecta prea mult asupra acestui acut acces de intelepciune. Dar i-as invita pe toti smecherii care se foiesc prin partide, guverne si talk-show-uri sa nu treaca prea usor peste provocarea etica a acestui final de cariera politica.

Sunt departe de a contempla nostalgic trecerea printre noi a unui personaj care va fi mai bine plasat, probabil, in rolul de 'bancher si oier", decat in acela de politician. Dar nu-mi pot retine doua melancolice concluzii. 1) Rau trebuie ca mai stam, de vreme ce un ins ca Becali poate arata, contextual, mai bine decat marii nostri lideri victoriosi. 2) O mai veche convingere a mea se dovedeste indreptatita: omul credincios – indiferent de ce credinta e vorba – poate spune, uneori, chiar daca nu e hiper-dotat, lucruri mult mai inteligente si mai cuviincioase decat necredinciosul hiper-dotat. Cu alte cuvinte, intelectual vorbind, ateismul nu renteaza, oricat ar fi de "destept". Ii rog pe prietenii si pe dusmanii care sunt de alta parere sa nu se enerveze. Iar pe Gigi Becali il rog sa nu care cumva sa se razgandeasca.

www.dilemaveche.ro/index.php?nr=256&cmd=articol&id=9789" target="_blank">Sursa

Honi soit qui mal y pense...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mathilda spune:

Citat:
citat din mesajul lui Victoria

Mie mi-a placut articolul...desi mi-e tare sila de Becali...

http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=256&cmd=articol&id=9789

Am postat si articolul integral, insa nu stiu cum sa scap de diacriticele defecte, asa ca il sterg...

V

sunt oameni de care sincer mi-e sila mai mult- gen adrian nastase, vadim tudor, adrian paunescu. daca as face lista cu "silosi", becali e pe ultimul loc. primele locuri le ocupa cu coronita altii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria spune:

Multam fain, mami Q.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

Am "tradus" articolul, Vic. Pentru ca mi-a placut si mie; e decent, moderat si oarecum amarui-amuzant. Merita citit. Si merita inteles.

Honi soit qui mal y pense...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Foarte frumos, mai ales sfarsitul e in asentimentul meu..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bertha spune:

Multumim!
Multi gandim asa, dar nu avem darul sa o spunem atat de clar si la obiect. Asta face diferenta intre oamenii deosebiti si restul.

Bertha, mamica a doua comori - Darius-Andrei (DN 08.06.2004) si Ioana-Ruxandra (DN 12.11.2008)

poze
Cum s-a nascut Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

uf...ce veste...in sfarsit si-a dat seama Becali ca-i sta mai bine la oi....

MIHAITA ESTE UN COPIL NORMAL! CU AJUTORUL MEU, AL TAU SI AL TAU SI AL TAU

Kari
"
"Oamenii care reusesc in viata sunt aceia care cauta mereu circumstante favorabile si daca nu le gasesc, le creeaza singuri"!
Bernard Shaw

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

jenant.
Becali, un paduche social, un "model" educativ de tip "lasa bah ca se poate si fara scoala, doar sa stii sa furi de la stat", model care a facut pana acum enorm de mult rau societatii, e elogiat de Plesu! Am trait ca sa o citesc si pe asta. Si pentru ce s-a extaziat dl Plesu? Pentru ca becali "s-a retras" din politica! Pardon? De unde? A fost vreodata dl Becali in politica? A fost ales undeva, a propus legi, a votat, a fost votat si acuma s-a "retras"? unde? cand? Adica daca io ma proclam urmasa lui Napoleon si apoi "ma retrag" cand vad ca ceilalti incearca sa ma inchida la balamuc in loc sa-mi ofere tronul frantei, pot sa aspir la incadrarea intre "desteptii" dlui Plesu?

"Viata politica nu l-a lasat pe bietu Gigi sa traiasca crestineste"!! Haida-de, adica inainte de a-si trage partid fascist si a se crede urmasul lui codreanu, inainte de a scuipa si balacari public pe cei care il contrazic, inainte de a fi in topul averilor necinstite... becali era vreun cioban sarac care traia "crestineste" din mila parhoiei. haha!
Iar aplauzele plesiene pentru "scuzele" venind din partea unui asemenea personaj grobian sunt hilarante (daca nu ar fi triste), pai un om normal (nu zic "crestin") nu ar avea de ce sa-si ceara scuze pentru ca nu ar injura pe toata lumea, nu ar scuipa jurnalistii, nu ar sari sa-si sustina opiniile cu pumnii, nu ar fura cu nesimtire. Sau ideea dlui Plesu e ca e mai "crestineste" si mai 'destept' sa scuipi si dupa aia sa lingi si sa-ti ceri scuze?

In plus, din cate mai citim si noi pe ici pe colo prinwww.evz.ro/articole/detalii-articol/831301/Gloria-si-decaderea-lui-Gigi-Becali/" target="_blank"> presa, "retragerea" asta are legatura mai degraba cu criza financiara si cu lipsa de lichiditati ... pana intr-acolo incat ciobanul "destept" a cerut inapoi donatiile de milioane de € facute pentru catedrala neamului si pentru sinistratii de la inundatii O avea asta vreo legatura cu "rentabilitatea crestina" de care aminteste dl Plesu?:)

Si dupa aceste pupaturi aduse posteriorului unui bisnitar incult si increzut, dl Plesu tranteste "concluzia" lui favorita, fara absolut nici o legatura cu restul: "deci, ateii e prosti":))
De unde si pana unde? Care e legatura intre pupaturile cu becali si inteligenta ateilor? Si care sunt ateii aia "prosti" in comparatie cu "desteptul" Jiji? Care-s ateii aia care scuipa si injura iar dupa aia nu se "retrag" public cerandu-si "scuze"?
In final nu uita sa adauge cliseul de gandire becaliana irationala despre 'rentabilitatea' de a fi religios. De parca asta e motivul pentru care trebuie sa credem o afirmatie sau alta, pentru ca e "rentabil", "o sa ne dea" cineva ceva daca o credem si nu pentru ca ar exista dovezi in sprjinul ei.

Ironia este ca www.dilemaveche.ro/" target="_blank">acelasi numar din dilema in care dl Plesu isi publica fituica de articol, are pe prima pagina un citat dintr-un ateu celebru, nu stiu daca mai "destept" (in acceptiunea dlui plesu) decat becali insa cu mult mai valoros pentru umanitate decat o infinitate de plesi, becali si vadimi la un loc.

"Putini oameni reusesc sa fie fericiti daca nu urasc o alta persoana, natie sau credinta." - BERTRAND RUSSELL

Dl Plesu ar trebui sa ia aminte la ceea ce zice fraza asta a "prostului" de ateu in loc sa-si uzeze neuronul elogiind ineptiile becaliene si aratandu-si ura fata de o categorie de oameni care nu i-au facut nimic si pe care, in mod evident, nu are capacitatile intelectuale necesare pentru a-i intelege.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Ah, Doruletz, ! In primul rand pentru ce ai scris si, in al doilea rand, pentru ca m-ai scutit de un chin :)) (ca sa nu mai spun ca eu uitasem multe chestii in legatura cu G.B., deci as fi adus mai putine argumente :D)
Este a doua oara cand A. Plesu ma pushca direct in inima :-))). Prima data m-a puscat cand i-am vazut parerea in legatura cu studierea religiei in scoli.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

Ete si la voi! Pai dupa ce'a scris omu' un tratat despre zburatoare albe asexuate voi va mirati ca acum vorbeste despre cai verzi pe pereti?

Come to The Dark Side ... we have cookies!

Mergi la inceput