Conflict cu colega de clasa
Buna-dimineata,dragi forumisti!
M-am tot gindit daca sa scriu sau nu dar avem o problema care ne deranjeaza de ieri si vrem sa o rezolvam cit mai diplmatic posibil si nu stim care e calea cea mai blinda.
Pe scurt,fiica-mea(clasa 1-6,9 ani)are o colega de clasa care o sicaneaza din noiembrie.Pina acum nu am luat nici o masura,am tratat problema cu ignor,m-am gindit ca e imposibil ca intr-o clasa sa existe doar prietenii ci si antipatii si las lucrurile sa se linisteasca de la sine.Dar problemea "netrata"merge mai departe...
In noiembrie colega fiica-mii(are mama unguroaica si tata neamt)i-a zis ca "Romania e o tara de kk,plina de idioti,tu esti urita si proasta".Bun,fiica-mea nu a zis nimik,e genul care nu riposteaza la scoala,sufera si povesteste acasa.In momentul acela,prietena fiica-mii care era de fata a intervenit si i-a zis:"daca tu ii zici asa ei,atunci si Ungaria(tara mamei ei)e kk,plina de idioti,etc".
Cind au iesit de la scoala,mi-au povestit si eu nu prea am bagat in seama,am zis ca nu e frumos sa raspunda la rautate cu rautate si ca trebuiau sa-i spuna doamnei,dar doamna nu era,ele tocmai terminasera ora de lucru manual si faceau cu alta doamna pe care ele nu o cunosc asa bine.
Din noiembrie si pina acum fetita asta tot i-a zis periodic ca mama ta e nu stiu cum,tatal tau e nu stiu cum,penarul tau e nu stiu cum,tu esti asa si pe dincolo si de fiecare data am considerat ca-s copilarii si daca continua sa-i zica doamnei inv.Fiica-mea nu-i genul care piraste,e mai timida la capitolul asta si eu i-am zis ca cei piriciosi nu-s asa iubiti in clasa dar m-am referit la lucruri minore de genul"cutare a zis ca penarul e urit,tu desenezi urit,etc".
Saptamina trecuta fiica-mea a venit acasa si a povestit ca,colega de scoala i-a zis ca-i tiganca(i-a zis in pauza,erau afara)...m-am enervat dar in continuare am zis ca astept,tre'sa fiu toleranta,etc.
Ieri insa erau la vestiare,dimineata si fiind intr-un grup de 3 copile,fetita cu pricina i s-a adresat uneia:"Stii,T.,Marie e tiganca".Daca o cauta pe doamna inv si momentul ala si ii spunea,poate ca altfel ar fi fost,doamna ar fi stiut mai clar despre antipatia fetei si cuvintele aferente...Zic ca ar fi stiut mai clar pt ca fiica-mea zice ca doamna a banuit ca ele nu-s amice pt ca luni le-a pus sa stea impreuna in sirul pt ora de sport si fetita a refuzat,a protestat prin strimbaturi la adresa fiica-mii.
Daca un copil de 7 ani e "in stare"de rasism,mi-e clar ca acasa la ei se vorbeste asa si copiii sunt instuiti in directia asta,la virsta asta copiii copie mult din ce vorbesc parintii si iau de bun tot ce aud.
Eu nu-i cunosc parintii decit putin mama de la sedinta,nu stiu ce lucreaza,unde stau,nimic,nu ma intereseaza,nu e asta treaba mea.
Faza e ca de data asta,simt ca trebuie sa iau masuri insa vreau sa o fac cit mai diplomatic si nu stiu cum e mai bine.
Cum gindesc:
1.Poate a mintit fiica-mea.Nu cred pt ca ea habar nu are de tigani,ce fac,ce faima au,ce sunt,de unde vin,nimic.Noi nu vorbim in casa,nu am avut niciodata vreo discutie nici macar tangentiala cu atit mai mult cu cit sotul meu e ffff sensibil la rasism.
Aseara mi-a zis ca "noi suntem o familie normala"si nu am continuat discutia dar cred ca isi imagineaza ca a fi tigan e ceva anormal,habar nu am.Nu am habar si nici idee daca fata asta stie ce-i cu tiganii sau efectiv spune ce aude in casa...
2.Sa sun intr-o seara parintii fetei,sa-i informez calm,detasat si obiectiv despre asta.Ma tem de varianta asta pt ca nu-i cunosc,daca imi fac scandal sau cine stie in ce directie agitata si negativa merge discutia.
3.Sa-mi fac programare pt o discutie cu doamna dar nici asa nu stiu daca e bine,am incredere totala in ea,e o femeie extraordinara din toate punctele de vedere insa daca,avind insa nu stiu cum va reactiona,daca nu ar "sapa"mai departe si nu vreau nici un fel de inflamare a situatiei,nu vreau sa le fac rau,Doamne fereste.
As putea doar sa o rog mult sa urmareasca f atent "interactiunea"si dialogul fetelor dar nu stiu daca nu-s absurda,nu poate ea sta 1OO%din timp intre ele...
4.Sigur,am optiunea sa merg mai departe fara sa zic nimic doar sa tot insist pe linga fiica-mea sa-i zica ea doamnei.Sotul meu insa e fff suparat,nu a putut dormi si crede ca mergind mai departe,situatia se va inrautati,fata v-a "imprastia"mai departe si va influenta si alti copii.
Cum credeti ca pot rezolva asta pe cale amiabila?
A trecut cineva printr-o situatie asemanatoare la clasele mici si cum a rezolvat?
Multumesc pt orice idee
.
Alina
Raspunsuri
ile77 spune:
1.in general copiii reproduc cea ce aud la pårinti.Deci e clar ca la ea in familie se discuta astfel de subiecte.Iar daca pårintii ei au astfel de mentalitati de ce ai incerca tu sa le schimbi.
2.eu zic ca fetita ta face bine ca nu se bag la schimb de replici cu colega respectiva.Se vor ajunge la discutii interminabile si inutile.
3.fetita ta poate sa ii intoarca spatele, sa isi ia prietena si sa iasa in pauza .Zic ca cel mai bine este sa o ignore ,sa gaseasca altceva de facut in loc sa stea si sa o asculte pe colega.
4.cred ca vazind ca este ignorata, intr-o zi isi va da si respectiva seama ca greseste sau cel putin isi va da seama ca nu i se acorda atentie si nici nu este luata in serios.
Sper sa iti ajute
Ile, mami de Vivian (07.03.2006) si
11+
http://good-times.webshots.com/album/568512292eJLims
claujro spune:
Alina, imi pare rau!
Eu as vorbi cu invatatoarea si i-as spune ce ne-ai spus noua aici si as suna si parintii fetei, daca nu se anunta nici o sedinta cu parintii curand, ca sa-i poti intalni atunci. Le-as face pe amandoua si asta cat mai repede. Nu lasa lucrurile asa, macar din prisma faptului ca fetita ta sa se simta aparata/protejata de voi, nu o lasa singura in fata nedreptatii si a rautatii celorlati. Aici deja nu mai e vorba de toleranta...s-a trecut orice limita si mi-e teama ca neluand nici o masura, sa nu fie pe zi ce trece mai rau si ea sa aiba parte de si mai multa agresivitate.
CristinaT spune:
In mod cert trebuie sa iei legatura cu doamna invatatoare, nu mai amana ca sa nu degenereze discutia. O rogi, daca se poate sa rezolve situatia cu mult tact. Ea in mod sigur a mai avut probleme de genul asta. Foarte neplacut.
Evita discutiile cu parintii fetitei, e clar ca aude pe cineva vorbind in felul asta, si fetita sa evite si in continuare discutiile cu respectiva fetita. 
pentru Maria!
ne apropiem de 9 ani
si :)
szivarvany spune:
Clar as vorbi cu invatatoarea 
Imi pare tare rau de situatie, sper sa rezolvati repede problema. Pacat ca cealalta fetita e educata in acest mod .
Daria & felina fioroasa
GIULIA(2004 08 16)
trischa spune:
In primul rand as vorbi cu doamna si as astepta rezultatul.daca nu apare as merge la politie.poate suna tampit ce zic dar eu asta as face.eu ma gandesc cum m-as mai duce eu la scoala in fiecare zi sa tot aud cate una.daca pana acum ati tot ignorat si e tot mai rau trebuie sa luati o masura.uffff,,deja m-am suparat

Babee spune:
Alina nu te mai necaji ca nu iti face bine
.
Eu m-am lovit de aceleasi probleme la scoala,dar eu sunt in tabara cealalta(profesoara)
.
1.Nu o invinovati pe Marie, tu stii foarte bine cum ati crescut-o .
2.Copilul reda ceea ce aude acasa, acesta este mediul in care creste, si mentalitatea parintilor.O posibila discutie cu parintii i-ar putea inversuna si s-ar putea ca Marie sa aibe probleme si mai mari
.
3.Nici asta nu rezolva mare lucru, dar ai putea-o sfatui pe Marie sa aibe pe langa ea mai multe colege care sa auda "minunile".Si cel mai bine ar fi daca ar auzi doamna asa din intamplare, cu toate ca nici asa nu s-ar putea face mare lucru.Generatia actuala este de-o impertinenta crasa si orice ai face nu prea ii sensibilizeaza
4.Asigur-o ca voi sunteti o familie frumoasa si unita, ca va iubiti si va respectati,iar ea trebuie sa inteleaga ca nu toti oamenii/copii sunt la fel si ca nu are rost sa se mai necajeasca.Fetita cealalta se va potoli cand va observa ca Marie nu se mai supara, nu o intereseaza ceea ce comenteaza.
Fiti puternici
Cristina_C spune:
Alina, imi pare rau de situatia asta extrem de neplacuta si pentru voi, si pentru Marie.
Asa cum arata lucrurile acum, as vorbi mai intai cu invatatoarea, i-as explica tot si as ruga-o sa discute cu cealalta fetita si sa-i atraga atentia, chiar s-o puna sa-si ceara scuze de la Marie si sa promita ca n-o s-o mai sicaneze niciodata. Dupa asta, daca fetita nu se linisteste, rezolvati problema doar intre adulti. De data asta, in prezenta invatatoarei, la scoala, te intalnesti tu cu mama sau tatal fetei sau cu amandoi, sau il trimiti doar pe sot, sau mergeti impreuna, in fine, si atunci ei trebuie sa-si ia angajamentul ca vor avea grija ca fata lor sa nu-i mai spuna nimic urat lui Marie. E cel mai bine sa se discute totul la scoala, cu invatatoarea de fata pentru ca si conflictul tot la scoala a avut loc.
andacos spune:
Hai ca ma bag si eu la dat "sfaturi"dar ma rog sper ca de la unul,de la altul sa iei decizia cea buna!
In primul rind,sa nu te mai indoiesti niciodata de ce-tzi spune copilul tau,daca ea a ajuns sa-tzi spuna sa stii ca sufera!Si da copii nostri(care sunt "altfel"
decit majoritate),sufera exact din acest motiv)!
E clar ca un copil de 6-7 ani nu poate reproduce decit ceea ce aude si vede in casa deci , asta discuta parintzii!
Nu lasa situatzia asa,mergi si discuta cu invatzatoarea ,explica-i situatzia si cu sigurantza ea va sti ce sa faca si mai ales cum sa faca,voi nefiind cu sigurantza primul caz de acest gen!
Daca totusi nu se rezolva(desi nu cred) incearca sa iei legatura cu parintzii si daca nici cu parintzii nu se rezolva,le spui clar ca vei merge mai departe si-i vei reclama pentru hartzuire!
Dana
Editez sa spun ca la noi s-a rezolvat cu invatzatoare,copilul meu a suferit extrem de mult ca altzii ii spuneau ce este...rus!![]()
dulcetica spune:
Categoric trebuie sa iei atitudine!Marie e afectata si daca nu pui lucrurile la punct,nu se stie ce reactie vor avea ceilalti copii cind i se spune ca e tiganca.Poate o iau de buna si greu stergi din memoria lor glume proaste...peste noapte e nepo****ra la scoala,uneori copii pot fi foarte cruzi.Daca invatatoarea nu poate stapini situatia,mergi la director.Sa ceara scuze,sa-si modifice comportamentul.Consilier psihologic nu e in scoala?Stiam ca in occident e nelipsit.
Marina spune:
as vorbi cu invatatoarea si directorul scolii. Poate fetita ta te mai minte punctual dar nu crea si sustinea o poveste din noimbrie pana acum. In plus ar tb sa protestezi i la conducerea scolii pentru ca evident copilul repeta ce aude in casa