Cum ne pregatim copilul pentru scoala?
Fetita mea incepe scoala in toamna aceasta,si,desi se apropie momentul, mie parca tot nu imi vine sa cred ca e chiar...anul acesta!Fetita mea stie literele de tipar,a inceput sa silabiseasca,citeste -dar nu fluent,ci pe litere,apoi uneste silabele,iar la matematica face calcule pana la 20,destul de repede.Ii place foarte mult sa se joace de-a scoala,sa scrie semne grafice,sa faca fise,ma innebuneste sa ii dau fise ca la scoala,si eu nu mai stiu cum sa o conving sa se joace,ca de scris o sa tot aiba timp.Asteapta cu nerabdare sa fie scolarita,sa aiba uniforma,sa aiba ghiozdanel,sa faca ...altceva!Voi cum va pregatiti copiii de scoala,de clasa I?Faceti ceva in special pentru acest moment sau lasati lucrurile sa curga normal?Ma gandesc ca in primul rand,mai inainte de litere si cifre,copiii ar trebui pregatiti mai ales psihic,sa stie ce inseamna acest loc nou,care sunt rigorile fata de gradinita,cum va fi acolo,ce va invata nou,in asa fel incat sa il atragem catre scoala,si nu sa il speriem de ea.
Raspunsuri
teo1970 spune:
eu i-am povestit lui Tudor cam cu 1 an inainte ca va merge la scoala, i-am aratat scoala, l-am convins (subtil
) ca e cea mai buna scoala pt el (dupa "discutii" cu copiii de la gradi, el vroia sa mearga la alta); i-am povestit ce fel de scoala este (noi suntem la Scoala Catolica), a vazut copiii in uniforma, stia ca vom merge la un interviu, ca o sa aiba o discutie cu directorul scolii si surorile (stia si cum ii cheama, ma interesasem eu inainte
); el a fost foarte motivat sa mearga la scoala, era familiarizat deja cu situatia, am vorbit cu el mult despre asta - ca si cu un adult si a avut tot timpul impresia ca participa la decizie si ca face ceea ce este firesc sa faca
filofteia spune:
Happiness...sincer cred ca fetita ta este deja pregatita pentru scoala...poate tu ai nevoie de ceva pregatire
ca incepe ea scoala.
simali spune:
Filofteia, doar "ceva" pregatire? Eu am crezut ca am "ceva" pregatire... Saptamana trecuta am facut o depresie de toata frumusetea. Ori nu stim sa ne organizam, ori e copilul meu prea incet, ori Dumnezeu stie, cert e ca am constatat ca adio vremuri de purpura si aur cand serile puteam sa merg la tatru si la concert ori sa ma opresc la supermarket sa-mi fac in liniste cumparaturile. Acum salt inainte sa ajug acasa sa faca copilu' temele n-spe ore... Pe bune, tu cum te descurci?
alice
teo1970 spune:
Alice,
poate esti prea implicata ? adica, nu stiu, parca iei scoala ca pe un task personal...zic si io ![]()
nu vreau sa ma laud (doar un pic, un pic de tot
), dar eu nu stiu ca am copil in clasa I; il iau pe Tudor la 17.00 de la after-school (al scolii) si nu mai fac absolut nimic cu el acasa; are toate temele gata, eu doar ascut creioanele si mai liniez caietul de mate (ca sa fac si eu ceva
); nu stiu daca e detasat cel mai bun din clasa lui, dar sigur este si va fi unul dintre cei mai buni; el isi face singur temele, intotdeauna stie ce tema are, cum trebuie s-o faca, ce i s-a spus in clasa sa duca a 2 a zi la nu-stiu-ce-materie, face intotdeauna toate temele suplimentare/de vacanta etc.
eu nu m-am pregatit in nici un fel pt scoala; am avut doar incredere cu-adevarat in el si i-am aratat-o din plin
cred ca ccc conteaza mult copilul, dar si atitudinea parintilor; eu in general cred ca totul in viata este, de fapt, o chestie de atitudine si se reduce la felul cum abordezi o problema sau alta
filofteia spune:
Alice, ai putea sa-l iei cu tine la teatru/concert.
Eu sunt mai relaxata cu temele, adica si le face pana ajung eu acasa, eu doar le corectez, dar la maniera, sterg cu picul si scrie iar, mai aranjez eu pe ici pe colo. Nici macar acum dupa vacanta, cand tema a scris-o pe caiet si trebuia pe foaie A4 nu l-am pus s-o scrie iar ci am rupt foile din caiet, le-am prins cu capsa, s-a semnata sus si i le-a dat doamnei. Cel mai frustrant pentru un copil este sa-l pui sa-si faca temele din nou...caietul nostru cu siguranta nu arata asa cum ar vrea invatatoarea, dar suntem mai relaxati.
Acum depinde cu cine si unde sta baiatul tau pana ajungi tu acasa.
nona_denis spune:
Noi nu suntem inca la scoala, tocmai d'aia am intrat sa trag nitel cu ochiul sa vad cum fac altii.
Eu am lasat-o mai moale cu pregatirea asta pentru scoala, ca sa nu-l stresez. Ajunzese saracul sa coloreze litere, sa picteze litere , cifre (nu-l puneam eu), asa ca am zis ca toate la timpul lor. Acum e vremea de colorat masinute si casute.
Filofteia 
Mami de Denisache
simali spune:
Vlad sta cu mama mea pana la 4. Dar din pacate ea nu are rabdare (tipa la el, se enerveaza, ii zice ca e incapabil, ca altii sunt precis mai buni, etc.). Nu-mi vine s-o las sa fie prin preajma cand face el lectiile. Sunt nevoita sa le facem acasa, dupa ora 16.30. Eu simt ca Vlad are mare nevoie de mine acum, in clasa I-a. Nu stiu, macar pana intra pe o directie. La ei nivelul e foarte sus. 3/4 din clasa stiu sa scrie si sa citeasca cursiv. Noi avem acest handicap. Apoi la matematica... sunt foarte multe lucruri pe care nu le intelege. El e si foarte aiurit, in alta lume parca uneori.
Filofteia, nici eu nu ma agit cu aspectul (desi am constatat de curand ca tinea degetul mare si aratatorul suprapuse si inclestate pe stilou si acesta era unul dintre motivele scrisului urat; plus o oarecare lipsa de rigurozitate in sensul ca nu ducea lierele pana la capat; am stat de capul lui cateva zile si aspectul s-a imbunatatit vizibil). Nu i-am rupt niciodata foaia indiferent care a fost problema. Insist cel mai mult pe scrisul corect si aici se descurca foarte bine.
Filofteia, chiar l-am luat cu mine. Dar i-am spus sa nu-si mai faca lectiile pentru ca scrie deja de aproape 3 ore si eu consider ca a scris destul. A inceput sa planga, disperare, etc. L-am lasat sa termine dupa concert. Dar mi-e ciuda ca trebuie sa ajung in asemenea situatii...
alice
Tisina spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui simali Vlad sta cu mama mea pana la 4. Dar din pacate ea nu are rabdare (tipa la el, se enerveaza, ii zice ca e incapabil, ca altii sunt precis mai buni, etc.). Nu-mi vine s-o las sa fie prin preajma cand face el lectiile. Sunt nevoita sa le facem acasa, dupa ora 16.30. Eu simt ca Vlad are mare nevoie de mine acum, in clasa I-a. Nu stiu, macar pana intra pe o directie. La ei nivelul e foarte sus. 3/4 din clasa stiu sa scrie si sa citeasca cursiv. Noi avem acest handicap. Apoi la matematica... sunt foarte multe lucruri pe care nu le intelege. El e si foarte aiurit, in alta lume parca uneori. Filofteia, nici eu nu ma agit cu aspectul (desi am constatat de curand ca tinea degetul mare si aratatorul suprapuse si inclestate pe stilou si acesta era unul dintre motivele scrisului urat; plus o oarecare lipsa de rigurozitate in sensul ca nu ducea lierele pana la capat; am stat de capul lui cateva zile si aspectul s-a imbunatatit vizibil). Nu i-am rupt niciodata foaia indiferent care a fost problema. Insist cel mai mult pe scrisul corect si aici se descurca foarte bine. Filofteia, chiar l-am luat cu mine. Dar i-am spus sa nu-si mai faca lectiile pentru ca scrie deja de aproape 3 ore si eu consider ca a scris destul. A inceput sa planga, disperare, etc. L-am lasat sa termine dupa concert. Dar mi-e ciuda ca trebuie sa ajung in asemenea situatii... alice |
Doamne, Alice, cum sa ii spuna asa ceva unui copil (mai ales de clasa I - inceputul e totul)???? Eu, una, nu as permite nimanui asa ceva, cu atat mai putin mamei mele! Ca nu are rabdare cu el, pot intelege, dar daca il demoralizeaza si il face sa se simta cel nepriceput copil (ca sa folosesc un cuvant frumos), ce rezolva?
simali spune:
Asa e ea... Nu e rea intentionata dar nu se poate abtine de la fel de fel de remarci... Nu vede de ce este gresit... zice ca asta ar trebui sa-l ambitioneze. Dar Vlad e parpastios din fire si mai degraba alege sa creada chestii gen "sunt un prost" decat sa se agite sa demonstreze cuiva ca nu este asa. Cel putin asa este el acum...
alice
filofteia spune:
| Citat: |
| Asa e ea... Nu e rea intentionata dar nu se poate abtine de la fel de fel de remarci... Nu vede de ce este gresit... zice ca asta ar trebui sa-l ambitioneze. Dar Vlad e parpastios din fire si mai degraba alege sa creada chestii gen "sunt un prost" decat sa se agite sa demonstreze cuiva ca nu este asa. Cel putin asa este el acum... |
Alice, orice copil caruia ii repeti mereu ca este prost si ca altii sunt mai buni ajunge sa creada asta. O spun din proprie experienta...eu am capatat incredere in mine abia in facultate si mai ales dupa ce m-am angajat, cand am scapat total de sub tutela parintilor mei...poate de aceea am si ales sa locuiesc in alt oras.
Dar oare mama ta nu ar putea sa-l lase sa-si faca singur temele? Adica doar sa-l puna la birou, sa-i inchida TV-ul...chestii din astea. Sa nu se uite ce face si cum...sa controlezi tu asta dupa ce va intalniti...Adi sta cu bona si ea atat face. De aceea ajung uneori sa sterg un intreg raspuns la o intrebare
.Adica atunci cand spun ca nu avem un caiet tocmai model...asa si este.
Nu mai vorbesc ca zilele trecute a rezolvat complet aiurea doua exercitii (inegalitati cu o necunoscuta)
, raspunsul era corect, asa ca le-am lasat asa si m-am rezumat la a face alte exercitii asemanatoare ca sa vada ce ar fi trebuit sa faca. Faptul ca Adi stie ca nu-i rup foaia ci doar incercam sa corectam ce se poate il incurajeaza sa faca singur temele.
Deja uneori nici nu-l mai controlez... nici macar la engleza, unde este mai greu cu scrisul.