DIVERSIFICAREA (5)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Fiecare zona geografica are paticularitatile si obiceiurile sale alimentare, iar toate astea duc la moduri diferite de diversificare.

In primul rand, cu cat are mama mai mult lapte propriu si disponibilitate de a da titi, cu atat mai bine. Daca nu e - exista si lapte praf.
Varsta la care se incepe diversificarea difera din general de la 4 la 6 luni. Cred ca aici intervin foarte mult sfaturile mamelor, bunicilor, medicilor, prietenelor...Cred ca de fapt copilul ne cam arat singur daca vrea sau nu sa primeasca mancarea "solida" sau nu.

Cu ce incepem? In Romania, marea majoritate a mamelor vor incepe cu suc de mar si morcov. In Belgia, pediatrul a indicat inceperea cu supa de legume. In Africa (la aia amaratii care n-au decat banane) cu ce credeti ca va incepe diversificarea? Eu personal am inceput cu suc de mar si morcov.

Ca sa raspund exact la intrebarea Ioanei2004 (La multi ani!) daca icepeia pe la 4-5 luni, puteai sa mergi lejer cu 1/2 fructe/legume pe saptamana. Acum va trebui sa introduci putin mai repede alimentele si chiar cate 2 odata (alimente din aceeasi grupa).

Ca sa primeasca mai usor supa de legume (care sincer mi se pare o chestie fara gust) poti pune niste lapte in ea (al tau sau praf) astfel incat copilului sa i se para gustul apropiat de ce cunoaste. La fel cu alimentele pe care vrei sa i le dai, dar nu vrea el sa le primeasca. In ceva ce mananca cu placere, sa zicem mar, ii pui piureu de morcov. Azi putin, maine mai mult. Cunosc pe cineva care a reusit sa-si faca puiul sa manance carnea "pitind"-o asa in piure de mar. Fiecare copil e diferit. Unii mananca bine de la inceput, altii mai mult scuipa. Eu am doi, cate unul din fiecare soi, ca sa nu ma plictisesc.

Vei auzi tot felul de teorii. Lapte de la tine da-i cat cere, daca ai. Incepi cu legume si fructe in ce varianta vrei, la ce mese vrei. Seara e bine pentru tine sa-i dai niste cereale ca sa doarma mai mult, sa te odihnesti si tu (evident daca nu e prea buflei). Dupa ce s-a obisnuit cu astea macar vre-o luna ii dai si carnita, galbenusul de ou, branza de vaci si iautul - pana pe la 8-9 luni, apoi pestele si dupa 1 an albusul de ou. Cam astea sunt principiile generale pe care le adaptezi necesitatilor copilului tau.

Zaharul, mierea si sarea, conform teoriilor din ultimii ani nu se dau sub 1 an. Noi am crescut cu ele. Pana la urma nu stii daca e bine sau nu, dar evita-le pe cat poti. Pe la 8 luni eu le-am dat cate 1 colt de paine sau biscuite si care evident ca au zahar sau sare. In loc de zahar poti folozi glucoza, fructoza sau zahar invertit, dar nu te complica daca mananca si fara. Pana si borcanelele "minunate" au asa ceva.

Sa fiti sanatosi si mancaciosi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mychydutza spune:

o sa iti spun ce am facut eu: am inceput la 6 luni(a fost mai mult de antrenament, pt ca pustiul meu a supt aproape exclusiv pana la 8 luni): am inceput cu supa de legume facuta din , morcov, albitura, dovlecel, cartof, ardei gras. nu toate odata, cate 2 sau 3. trebuie sa vezi ce ii place. de ex lui andrei nu-i placea morcovul si agreea cartoful, asa ca ii puneam mai mult. la fiert am pus si cate o lingura 2 de ulei de masline si porumb. cel de porumb ii placea mai mult. la inceput i-am dat doar zeama dupa care am trecut progresiv la piure cat mai gros. apoi i-am fiert si carnita de pui pe care am pasat-o odata cu legumele. suc de fructe i-am dat mai tarziu. banane dupa un an. citrice la fel. galbenus cu legume pe la 9 luni. fara sare, fara zahar...., FARA GLUTEN, pana la un an.
pe la 7-8 luni, daca accepta, poti sa-i faci piure de fructe cu branza de vaci(obligatoriu facuta in casa)

"decat sa bei si sa conduci, mai bine sa fumezi si sa zbori "

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ca_eric spune:

am citit si eu postarile voastre...vad ca apar divergente in opiniile fiecarei mamici..si asta e normal..nu vreau sa adancesc si mai atre disputa..vreau doar sa va spun cum e vazuta diversificarea in usa.
eu am bb de 6 luni si o sapt si dr pediatru mi-a zis ca la 4 luni pot incepe diversificarea-avand in vedere ca eu nu am avut lapte mai mult de 7 sapt-si primele alimente introduse au fost cerealele...aici asa se da..nu mar-caci dr a zis dupa 6 luni ca produce aciditate- si nici fructele celelalte-abia dupa ce e obisnuit bb cu cereale-aici se incepe prima data cu rice-orez si apoi ovaz, orz si apoi poti introduce fructele. au am introdus prima data para..i-a placut la nebunie, apoi piersicile , apoi marul -putin ianinte de 6 luni-pe care l-a dat afara aproape intergarl...as aca am renuntat. apoi pe la 5 luni am introdus primele legume- morcovul si cartoful- apoi pe rand celelalte. acum la 6 luni am introdus iaurtul si carnitza. dupa 7 luni se recomanda pestele, iar dupa un an albusul de ou si mierea.
fiecare mamaica face cum simte ea mai bine pt copilul ei, si mai ales depinde unde stam...pt ca fiecare zona sau tara are alte obiceiuri.
va pup pe toate si spor la diversificare.

Mami de Eric 30.06.2008
ERIC

iubirea si viata noastra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Citat:
citat din mesajul lui anya
Ca sa raspund exact la intrebarea Ioanei2004 (La multi ani!) daca icepeia pe la 4-5 luni, puteai sa mergi lejer cu 1/2 fructe/legume pe saptamana. Acum va trebui sa introduci putin mai repede alimentele si chiar cate 2 odata (alimente din aceeasi grupa).

Dar de ce atata graba? E vreun concurs?
La 6 luni se incepe diversificarea, ea poate sa dureze si o viata intreaga, la urma urmei.
In prima faza a diversificarii se urmareste obisnuirea copilului cu gusturi noi, texturi noi, pentru ca laptele e inca alimentul principal. E foarte important sa ii dam copilului sansa sa incerce lucruri noi cu placere, nu sa respectam un anume grafic.

Ioana, nu ai gresit ca ai asteptat pana la 6 luni cu diversificarea, mai ales ca alaptezi, asa am facut si eu si fac din ce in ce mai multe mame.
Te inteleg ca esti nelamurita, eu am simtit acelasi lucru si la primul si la al doilea copil, m-am lamurit mai bine de abia cand am trecut peste etapele astea .
Ideea e ca ai trei grupe de alimente cu care poti sa incepi: cereale, legume sau fructe.
La primul copil am inceput cu legume (morcovi), la al doilea cu cereale, ca m-am convins intre timp ca e mai bine asa, plus recomandarile pediatrilor de aici.
Eu am dat cam o lingurita de cereale pentru 3-4 zile, apoi am crescut cantitatea.
Cand a avut cantitatea recomandata de cereale am trecut la legume, eu am ales sa-i dau din borcanel, ca aici sunt ieftine si organice. Si tot asa, o lingurita timp de 3-4 zile, apoi am crescut treptat cantitatea.
Apoi am trecut la fructe si pe la 8 luni i-am dat carne si ou.
Un principiu important e sa ii dai cate un singur aliment o data si sa il testezi 3-4 zile, sa vezi daca apare vreo reactie alergica. Daca totul merge bine, poti sa cresti cantitatea si sa introduci alt aliment, apoi sa le combini.
Nu te grabi si nu forta lucrurile, daca nu ii place vreun aliment renunta la el si incearca-l din nou peste vreo 2 saptamani. Stii cum se spune, cu rabdarea treci marea...

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns soriceel spune:

buna Ioana si la multi ani fericiti!nu stiu ce greutate are Stefan, dar cu fetita mea am ales sa incep diversificarea cu fulgi de orez simpli de la nestle, pentru ca erau fara zahar-la masa de seara ii adaugam o lingurita de fulgi in laptic si ma chinuiam sa i-l dau cu lingurita; dupa 4 zile am trecut la supa din minim 5 legume (1/2 dintr-un morcov, 1/2 dintr-o radacina de patrunjel, o felie de telina, un cartof mic, 1/2 de pastarnac le puneam cand clocotea apa si le fierbeam intr-o craticioara partial acoperita 20 de min)pe care i-am dat-o inainte sa suga, la pranz...spre mirarea mea i-a placut foarte mult, cred ca a vrut cam 30 de ml din prima, data tot cu lingurita. A doua zi am incercat cu suc de morcov, dar nu a vrut nici macar o lingurita, asa ca i-am dat iar supa la pranz, apoi supt...somn si la masa de seara lapte+cereale timp de vreo 4 zile, dupa care am inceput sa adaug in supa si cate o lingurita din legumele fierte pasate...in fiecare zi mai adaugam o lingurita in 50 de ml supa.oricum fetita mea manca foarte putin si des...cam dupa o saptamana i-am facut iaurt in casa si adaugam in supa si o lingurita de iaurt...si zilnic ma chinuiam sa o conving sa accepte la ora 10 macar o lingurita de suc de mar...dupa o luna in acea supa+iaurt i-am adaugat si o lingurita de carne fiarta iar seara ii faceam branza de vaci in casa si-i dadeam pe la ora 19...a fost singurul aliment pe care il manca in cantitate mare, cu foarte multa placere, de fiecare data. dintre ciudateniile fetitei mele: deschidea gurita doar cat o jumatate de cm, abia dupa ce am intarcat-o a inceput sa coopereze...manca carnea fiarta doar daca ii adaugam putina nectarina...in schimb putea sa manance aproape o jumatate de pastrav la pranz...ca sa manance legumele fierte ii amestecam un pumn de legume cu un galbenus de ou batut si amestecul il puneam pe foc in tigaie de teflon fara ulei-"clatita" asta ii placea mult. Nu i-am pus niciodata sare sau zahar in mancare, nici acum nu ii dau pufuleti, chipsuri, suc cumparat, croissante, bomboane, prajituri gen magura, napolitane etc. - nu am avut nici o problema cu stomacul sau dantura si acum are 4 ani-va doresc sa depasiti cu usurinta aceasta perioada si...pofta mare!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanamada spune:

Xiodaca profesorul Ciofu (unchiul sotului meu!) ti-ar fi fost profesor te-ar fi picat cu brio la examen...avand in vedere ca tu citesti tratate si cursuri si retii exact ce nu trebuie de acolo....!!!
Serios, fara suparare atunci cand faci niste afirmatii fa-le cu foarte multa grija pentru ca pe acest forum chiar sunt mamici care vor sfaturi pertinente si chiar urmeaza sfaturi ...nu te juca cu sanatatea copiilor lor doar pentru ca esti studenta la medicina...
MARUL OXIDAT PIERDE VITAMINA C SI VITAMINA A DIN COMPOZITIE.DE ASEMENEA MARUL OXIDAT COMBINAT CU ORICE, CHIAR SI CU O PICATURA DE APA FERMENTEAZA MAI RAU DECAT CEL CRUD...da o cautare pe net sa vezi in cate "tratate de sanatate" scrie.....
GLUCOZA PE CARE TU AI RECOMANDAT-O CU CALDURA se da, dupa parerea profesorului Ciofu (si a pediatrei copilului meu- de generatie noua si a inca unei pediatre de generatie veche) se da numai in cazuri speciale(nu cand li se nazare mamicilor ca trebuie sau vor sa indulceasca mancarea)- respectiv cazurile in care copilul refuza in mod repetat sau o perioada foarte lunga un aliment sau un grup de alimente...pe langa asta, glucoza induce senzatie de satietate (daca iti aduci aminte ca inainte, poate si acum, existau asistente inteligente care le dadeau nou nascutilor glucoza ca sa le amageasca foamea!!!). In consecinta, punerea glucozei in alimente este contraindicata!!!!
Daca vrei pot continua si iti pot desfinta fiecare sau aproape fiecare afirmatie facuta in postarea aceea, dar nu asta este scopul...scopul era ca daca tot vrei sa ajuti,fa-o cu responsabilitate si nu "inghiti" chiar toate prostiile care ti se vand pentru ca multe au dedesubturi comerciale ....un medic adevarat stie sa extraga ceea ce trebuie din Congrese si sa filtreze prin inteligenta si experianta sa pentru a-si ajuta cu adevarat pacientii nu doar pentru a fi "la moda".....sper ca tu sa ajungi un medic adevarat!

Oana siCati mica (1 an si 4 luni)

NOI-CRACIUN SI REVELION,
CATINCA MICA, CATINCA MICA 2, CATINCA DUPA 1 AN, CATI SI MAMI, CATI SI MAMI 2, CATI SI TATI, CATI,BUNICII SI STRABUNICELE, CATI SI UNCHII,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns galu spune:

adresa e mirelamarginean@yahoo.com, nu e corecta cealalta, nu stiu ce s-a intamplat..:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana2004 spune:

Fetelor,am o surpriza sa va spun ...Azi am pregatit o ciorba de legume acrita cu bors si pt ca nu aveam cum sa- las pe stefan singur l-am luat la bucatarie sa stea cu noi la masa...Asa si nu va spun ca mitziia ca vroia si el ce mincam noi ????
Asa ca i-am dat si lui cam 3-4 lte de ciorba.Vreau sa va zic ca apoi i-am dat sin si a dormit 2 ore dus...
Dar peste zi doarme cite unsfert de ora o juma de ora...oare el e flamind si de aceea se scoala?
Si pot sa ii dau asa sinul la 2-3 ore mereu??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Citat:
citat din mesajul lui ioana2004

Fetelor,am o surpriza sa va spun ...Azi am pregatit o ciorba de legume acrita cu bors si pt ca nu aveam cum sa- las pe stefan singur l-am luat la bucatarie sa stea cu noi la masa...Asa si nu va spun ca mitziia ca vroia si el ce mincam noi ????
Asa ca i-am dat si lui cam 3-4 lte de ciorba.

Asta da surpriza
Sau nu...? Ca doar mai scria cineva pe undeva cum in timpul diversificarii ii dadea copilului sa guste si cafea, si vin... ca doar ii era pofta, nu?
Mey... eu tin sa-ti cer scuze ca te-am facut sa consumi energie citind postarea mea anterioara (sau incercand sa n-o citesti ) si mai cer scuze si administratorilor ca am ocupat spatiu virtual degeaba... Of, of, of.

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanamada spune:

Donia cine spunea de cafea?????? Oauuu ce permisivi sunt unii....cat despre pofta, imi permit sa repet tuturor ceea ce i-am spus si soacrei mele...nu exista "pofta" la un copil atat de mic care nu are cum sa simta asa ceva din moment ce nu cunoaste acel aliment sau acea bautura.....exista curiozitate si imitatie, dar asta este o chestie care se educa!!!!!!

Oana siCati mica (1 an si 4 luni)

NOI-CRACIUN SI REVELION,
CATINCA MICA, CATINCA MICA 2, CATINCA DUPA 1 AN, CATI SI MAMI, CATI SI MAMI 2, CATI SI TATI, CATI,BUNICII SI STRABUNICELE, CATI SI UNCHII,

Mergi la inceput