Filme vechi
Raspunsuri - Pagina 4
Marox spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Mihaelka
Italienii si filmele lor din '60 iti plac? (Fellini si Antonioni) Am revazut la TCM Blue Velvet. Spre deosebire de Mulholland Drive sau Inland Empire - filme 'tarzii' care sunt foarte criptice si greu de descifrat (adevarate brain teasers, ai dreptate, White Pisana) - Blue Velvet si Wild at Heart sunt mai digerabile. In orice caz, firul narativ e relativ usor de urmarit. Mie imi place teribil obsesia lui Lynch pentru small town America, faptul ca cele mai multe nenorociri se intampla in seedy hotel rooms, faptul ca peste tot sunt draperii de catifea (albastra sau rosie) si becuri care palpaie. |
Italienii imi plac , in special Mastroianni. Dar nu sint o cunoscatoare. Imi aduc aminte ca nu mi-a placut "Moarte la Venetia", m-a impresionat "Ghepardul", iar "Aventura" mi-a lasat un gust amar.
Si pentru ca vorbiti de Lynch...va mai aduceti aminte de serialul "Twin Peaks"? Mama, ce "prinsa" eram...Am vazut acuma ca ar exista un sezon 2?!! Oare la noi a fost dat pe post tot serialul ori doar primul sezon? E drept ca parca se terminase in coada de peste...
kokofemme spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sali Eu as vrea sa revad Lumina de gaz( Gaslight) din 1944 , regia G Cukor si Niagara din 1953. |
Am gasit o lista cu filme vechi, pe youtube,inclusiv "Gaslight":
http://www.youtube.com/profile?user=shaina0980&view=playlists
poate tenteaza pe careva
"The beautiful thing about learning is nobody can take it away from you."
DarkBendis spune:
Marox, daca nu ma insel (ca a trecut ceva vreme de atunci hi-hi) TVR-ul daduse ambele serii din Twin Peaks...ufff mi s-a facut dor de el... ia sa intru pe ebay +amazon sa vad daca le gasesc si la ce pret.
Si ca tot e vorba de filme vechi...ce parere aveti de filmele vechi romanesti? Am vazut ca au inceput sa fie "scoase" pe DVD... si deja am o provizie intreaga: seria cu Haiducii lui 7 cai, filme istorice gen "Columna" si "Dacii" (ca sa nu mentinez si filmele din anii 70-80, ca si din alea am destule, tot din categoria istorice, aventuri, dar si politiste si comedii)
Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
White Pisana spune:
Au incepu sa imi soseasca filmele comandate din seria Hitchcock, cele mai multe la sugestia initiatoarei topicului . Si am vazut aseara Spellbound. Este fantastic! Mi-a placut enorm, Mihaelka...the haunting music, misterul care se adauga cumva in straturi (cand crezi ca totul s-a rezolvat, apare o intorsatura de situatie si totul devine si mai de neinteles si mai misterios), decorurile din scena visului (bine, eu am o fascinatie speciala pentru Dali), modul cum cade lumina (mi-a ramas pe retina modul cum sunt luminati ochii lui Ingrid Bergman in momentul cand Gregory Peck netezeste urmele de furculita de pe fata de masa) si actorii...Ai avut dreptate, Bergman are un rol deosebit aici, este cavalerul pe cal alb..desi eu, am o bee in my bonnet (ca sa te citez) si o prefer din punctul de vedere al fortei pe Bette Davis...
Asa ca iti multumesc din suflet pentru sugestie! Dupa ce le vad si pe celelalte care mi-au ramas de pe lista recomandata de tine (Strangers in a train, Rear window si The man who knew too much) vin sa dau raportul.
beshter spune:
citat din mesajul lui White Pisana Au incepu sa imi soseasca filmele comandate din seria Hitchcock, cele mai multe la sugestia initiatoarei topicului . Si am vazut aseara Spellbound. Este fantastic! Mi-a placut enorm, Mihaelka...the haunting music, misterul care se adauga cumva in straturi (cand crezi ca totul s-a rezolvat, apare o intorsatura de situatie si totul devine si mai de neinteles si mai misterios), decorurile din scena visului (bine, eu am o fascinatie speciala pentru Dali), modul cum cade lumina (mi-a ramas pe retina modul cum sunt luminati ochii lui Ingrid Bergman in momentul cand Gregory Peck netezeste urmele de furculita de pe fata de masa) si actorii...Ai avut dreptate, Bergman are un rol deosebit aici, este cavalerul pe cal alb..desi eu, am o bee in my bonnet (ca sa te citez) si o prefer din punctul de vedere al fortei pe Bette Davis... Asa ca iti multumesc din suflet pentru sugestie! Dupa ce le vad si pe celelalte care mi-au ramas de pe lista recomandata de tine (Strangers in a train, Rear window si The man who knew too much) vin sa dau raportul. |
WhitePisana, ce ma bucur ca ti-a placut Spellbound!
Pe de alta parte, ma tem ca cele care ti-au mai ramas de vazut nu-ti vor placea la fel de mult...Dar sunt convnsa ca n-o sa te superi pe mine
You cannot both dance and not pay the piper.
beshter spune:
Ieri seara am vazut (la TVR Cultural:)) Le Mepris - Dispretul - Franta, 1963, regizat de Jean-Luc Godard. Bardot nu mi-a placut - de fapt cred ca, in afara de Et Dieu...crea la femme..., nu mi-a placut pe nicaieri. Michel Piccoli, in rolul lui de barbat emasculat de dispretul femeii - pe care o indeparteaza printr-un gest neinspirat pe care ea il misinterpreteaza (sau nu?), mi-a placut.
Mi-a placut si povestea din poveste - felul in care cinematografia de arta se duce(a) pe apa sambetei - poveste reflectata in chinul regizorului si al scenaristului (cei din filmul din film:)) de a rescrie Odiseea mai 'comercial'.
Mi-a placut si muzica - foarte adanca si vibranta.
Mi-a placut si tehnica atat de moderna pentru 1963 prin care Godard face loc pe scena aparatului de filmat si tehnicilor de filmare. Cred ca procedeul se numeste autoreflexivitate narativa sau intertextualitate (denumirea e aceeasi pentru cinema si literatura).
De-acum incolo o sa pandesc si alte 'vechituri' pe TVR Cultural.
White Pisana spune:
Revin la subiect dupa o pauza destul de lunga destinata in special vizionarilor!
Mihaelka sa stii ca daca ai fi aici te-as imbratisa! Cu topul tau Hitchcock m-ai facut sa vad niste filme absolut fantastice!!!
Topul meu insa e putin diferit de al tau:
1. The man who knew too much (versiunea din 1954, desi asa ma bate un gand sa o caut si pe cea din anii '30...)
2. Spellbound
3. Rear window
4. Notorious
5. Suspicion
6. Strangers on a train
Rebecca e special, nu vreau si nu pot sa il incadrez niciunde. Insa tot bantuind amazonul am mai gasit un film al lui care imi face cu ochiul, Shadows of a doubt.
Dar The man who knew too much...oh! ce film! scena magistrala de la Albert Hall, concertul cu muzica aceea ce urca in intensitate (ce bucata se canta?!!), alternanta de imagini intre chipul lui Doris Day, talgerele pe care trebuia sa le loveasca instrumentistul, pistolul asasinului...reluarea "en boucle" a acestor imagini...absolut fantastica!
Tocmai ma gandeam ca in cel putin trei filme exista o scena de suspans aproape insuportabil care se petrece cand unul din personaje coboara scarile: in Notorious spre final, in Strangers on a train cand jucatorul de tenis paraseste casa dl Anthony sub amenintarea unui pistol si evident in The man who knew too much tot spre final cand tatal si-a regasit baietelul....imi place contrastul:suspansul care urca si urca pe masura ce personajul coboara o treapta si inca una...
In alta ordine de idei, nu imi place Grace Kelly ca actrita...In High Society credeam ca este din cauza contrastului nefericit cu rolul similar interpretat de Katherine Hepburn in Philadelphia story...ei bine nu! nu mi-a placut de ea nici in Rear window...prea inghetata, nu are aproape nici un fel de expresie pe fata...desi de o frumusete perfecta si de o distinctie fara margini. Probabil ca "rolul" de printesa de Monaco i s-a potrivit mult mai bine...
In paralel am vazut Vanity Fair, film din 1932 care in plus nu a fost remasterizat in ciuda transferului pe dvd, astfel ca este destul de dificil de urmarit. Dar este fascinant sa vezi un film din acea perioada, sa observi toate stangaciile, cliseele de filmare care inca existau din epoca filmului mut (e o impresie curioasa ca filmul nu curge ci este sectionat intr-o serie de scene, lipsesc numai inscriptiile care anunta ce se spune), sa intelegi cat de fantastic de repede (perioada de 1-2 ani) au evoluat lucrurile spre filme mai rafinate...
De altfel pe lista de achizitii mai asteapta o serie de filme din aceeasi epoca.
Si trebuie sa marturisesc si o serie de filme ce fac parte din micile mele placeri vinovate...ca o prajitura cu ciocolata din cand in cand : Wife vs. secretary, The great Ziegfield si mai ales Thank your lucky stars. Acesta din urma este o cavalcada de staruri, muzica si decoruri glamour holywood facut pentru a ridica moralul trupelor si al cetatenilor in al doilea razboi mondial...Ei bine, trebuie sa recunosc ca l-a ridicat si pe al meu
Vad ca pandesti "vechituri" pe TVR Cultural, Mihaelka! Nu ai si TCM? Macar cateva ore saeara, cand se termina transmisia Cartoon Network (asa au parintii mei)?
mika12 spune:
Vreau sa va (re)amintesc si eu un film care m-a fascinat si continua inca sa ma fascineze : Pe aripile vantului.
Imi aduc minte ca prima data cand l-am vazut, am avut impresia ca Scarlett O'Hara era cea mai frumoasa femeie din lume! Iar Rhett, posesorul celui mai cuceritor zambet masculin.
mika12 spune:
Am gasit o imagine cu Scarlett O'Hara [http://www.cardboardstandups.com/images/Standups/649%20Scarlett%20O'Hara.jpg].
beshter spune:
citat din mesajul lui White Pisana Mihaelka sa stii ca daca ai fi aici te-as imbratisa! Nu ai si TCM? |
White Pisana, considera-te imbratisata!
Cat despre TCM, tocmai ce ne-am mutat cu arme si bagaje si copchil de 10 luni - si nu mai avem teveu deloc!
Asteptam urmatorul salariu...