cum il invat sa citeasca?

cum il invat sa citeasca? | Autor: Aldebaran

Link direct la acest mesaj

Desi stie de vreun an si ceva tot alfabetul (si p-ala romanesc si p-ala grecesc) nu poate nicicum sa lege literele intre ele. Nu mai stiu cum sa-i explic sa nu le mai citesca cu pauze intre ele, adica sa le uneasca intr-un cuvant si sa-si dea seama ce cuvant citeste. Stie f bine ca literele corespund sunetelor, stie cu ce litera incepe si se termina orice cuvant il intreb, daca-i explic cum se citeste intelege logic, dar daca-i dau un cuvant nou o luam de la cap. Exista vreo metoda pentru asta sau pur si simplu trebuie sa astept sa mai creasca?
Deja am inceput sa-l suspectez ca-i dislexic, sper sa nu fie asta cauza.

Corina

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns doxinu spune:

Nu ne-ai spus ce varsta are puiul tau.Oricum daca nu este la soala nu are rost sa-l stresezi caci la scoala se vor ocupa de caeasta "problema".Io cred ca toate trebuiesc facute la timpul lor.

Ioana mami de Stefan Bogdan 13.06.2007

POZE 1 AN

www.onetruemedia.com/my_shared?z=210f38dfc24c406f33fc4d&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">filmulete cu ingerasul nostru STEFAN
minunea noastra Stefan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Incepe cu cuvinte scurte, de 2-3 litere. Pe noi ne-a ajutat si desenul asta: www.amazon.com/Leap-Frog-Letter-Factory/dp/B0000INU6S/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=dvd&qid=1230416629&sr=8-1" target="_blank">Learning factory
Dar sa stii ca fiecare copil are ritmul lui, foarte adevarata vorba, trebuie sa se faca in capul lui un click, cand incepe sa inteleaga.. Daca-l impingi prea tare, s-ar putea sa refuze, constient sau inconstient, si atunci e mai mare raul...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabirus spune:

Pasul de la litera la cuvant este unul esential si copilul trebuie sa fie pregatit. Daca nu este pregatit, mai asteapta putin.

Citirea "legata" trebuie sa se faca pe sunete: trebuie sa invete sa pronunte exact sunetul literei si sa-l pronunte lung, de exemplu mmmm, nu em sau mā. Apoi urmatorul sunet lung si asa mai departe. Se incepe cu silabe. Citeste incet fiecare sunet mmmmmm-aaaaaaa-mmmmmmm-aaaaaa lung, pentru a avea timp sa citeasca urmatorul (in timp ce citeste mmmm vede deja ca urmeaza a si il va putea pronunta legat).

Nu stiu cat de explicit am reusit sa redau tehnica. Fiica mea recunostea toate literele la 2 ani. Dar de citit legat cu adevarat a reusit doar la scoala, la 7 ani. Pana atunci citea fiecare litera in parte, gasea cuvantul si apoi il pronunta. Dar clar ca la cele mai lungi avea mari dificultati in felul acesta.

Hoinari suntem in viata asta, iar drumul spre casa cu greu il regasim

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

De ce trebuie sa-l inveti tu? Exista invatatori cam peste tot in lume.
Si daca e dislexic - dar ar trebui sa stim cati ani are - nu e nicio tragedie, sa stii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aldebaran spune:

Are 3 ani si jumatate. Vreau sa-l invat eu sa citeasca romaneste pentru ca va incepe scoala, va invata in greceste si adio citit in romana. Deja de cand a inceput gradinita in septembrie a inceput sa mi se adreseze in greceste cateodata, desi vorbeste perfect romaneste.
Adriana, ai dreptate cu clickul de care zici, am observat ca asa functioneaza copiii.
Probabil ca e cam devreme pentru citit propriu zis, desi taica-su citea cursiv la 3 ani fix si am crezut ca poate am noroc. Oricum nu va inchipuiti ca il stresez, ii place mult "joculetul" cu litere, si il jucam din cand in cand si atata tot.
In rest m-am inarmat cu un teanc de carticele romanesti din care "citim" mereu, toata ziua ar sta sa asculte din ele.
Multumesc mult pentru raspunsuri!

Corina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns light spune:

Si eu cred ca e devreme. Toate la timpul lor...

my deviantArt Gallery

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

La 3 ani jumate e musai sa-l inveti sa citeasca ? Pentru ce anume ?

Daria & GIULIA(2004 08 16)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doxinu spune:

Mie sincer mi se pare tare devremeLasa-l se se bucure de jucariile specifice varstei,cititul isi are rostul sau.Choar daca spui ca sotul a citit de la 3 ani nu este musai sa citeasca si el.Stiu ca ai zis ca nu-l stresezi ca lui ii place,insa ti-a dovedit ca mai mult nu poate deocamdata.Acum trebuie sa-l astepti pana cand o sa reuseasca sa inteleaga ce ii ceri tu ca sa poata citi.Lasa-l in ritmul sau ca nu faci decat poate sa nu-i mai placa limba vazand ca nu reuseste.Este prea mic pentru pretentiile tale.

Daca vrei sa invete si romaneste o sa invete.Dupa ce intelege el cum sta treaba(fiecare an aduce cu sine mai multa putere de pricepere pentru fiecare), faci cu el o ora sau cat poate el de romana.Jocuri,citit,sunt diferite carticele cu activitati pe varste.In acest fel nu o sa uite limba romana ci o sa mearga in papalel.

Aceasta este parerea mea desigur,fiecare face ce vrea cu puiul sau.Intotdeauna am spus ca fiecare are dreptul la niste ani de joaca ca de scoala si "ce trebuie" sa faca toata viata o sa auda!

Ioana mami de Stefan Bogdan 13.06.2007

POZE 1 AN

www.onetruemedia.com/my_shared?z=210f38dfc24c406f33fc4d&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">filmulete cu ingerasul nostru STEFAN
minunea noastra Stefan

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns violeta69 spune:

la 3 ani si jumatate esti suparata ca nu stie sa citeasca?!
eu eram suparata de asta cand avea Mihnea vreo 7 ani
no,ca acum citeste bine,dar nu vrea...
lasa-l incet ca e inca mic

Vio,mamica lui Mihnea viitor "descoperitor" de infinit
*GRUPUL FETELOR FANTASTICE*

Tot ce se intampla, se intampla intotdeauna cu un motiv!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Dar ce-ai cu copilul???? La ce crezi ca-i ajuta sa citeasca la 3 ani? La virsta la care va fi capabil sa inteleaga notiunea de cuvint si faptul ca literele alea pe care el le recunoaste formeaza cuvinte, o va face. Pina atunci in chinuiesti total inutil. Da, stiu, exista genii si copii care termina universitatea la 10 ani, dar in general copiii au propriul ritm si fortarea lor nu aduce nimic bun. Literele sint doar niste semne pe care le recunoaste (ca si marcile de masini), asta nu inseamna ca trebuie sa se apuce de citit romane. CInd va fi capabil sa citeasca o va face in orice limba, fii pe pace.

Mergi la inceput