Mami, ce inseamna sa faci sex?

Mami, ce inseamna sa faci sex? | Autor: mirelam

Link direct la acest mesaj

Baietelul meu are 10 ani si 9 luni si este in clasa IV
Ieri m-a intrebat foarte direct si fara a se jena ce inseamna sa faci sex? Sunt convinsa ca nu a aflat de la scoala, ca mi-as fi dat seama prin felul in care a intrebat.
Recunosc ca m-a cam luat prin surprindere. Noroc ca intamplarea a facut ca discutia sa devieze si a uitat. Dar sigur ma va mai intreba si trebuie sa ma pregatesc cu un raspuns serios. Nu vreau sa-l mai pacalesc si nici sa-l mai aman cu explicatiile. Dar nu stiu cum sa-i explic ca sa inteleaga bine si corect.
Voi cum ati explicat copiilor?
Ma intereseaza cum au reactionat
Credeti ca e cazul sa-i explic efectiv cum are loc actul sexual? Va intelege? E destul de mare?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns gabriella1 spune:

Cred ca e cam greu sa-l pacalesti ,copiii nu mai cred in barza sau alte minuni, dar,pe de alta parte, nici nu poti sa-i spui raspicat cam in ce consta chestia cu pricina !
Uff,greu! Ma pun in locul tau si sincer ,zau daca as sti ca sa spun! Incearca sa cauti pe net un filmulet educativ,de genul care ne aratau noua la scoala ,si poate reusesti sa inlocuiesti multe explicatii!

Nu stiu,zau,dar e dificila intrebarea pusa !

Gabriela

"Prietenia este confortul inexprimabil de a te simti in siguranta cu niste persoane, fara a trebui sa-ti cantaresti gandurile, nici sa-ti masori cuvintele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mussette spune:

cred ca e cazul sa incerci sa-i povestesti cum stau lucrurile cu adevarat. E mai bine sa afle de la tine decat sa-si dea seama mai tarziu ca l-ai mintit. Atunci cand va avea probleme nu avea incredere sa vina sa vorbeasca cu tine. Eu cred ca e f. important sa creezi o relatie sincera cu copilul tau si sa poti discuta deschis pe aceasta tema.
Al meu are aproape 7 ani. Eu si sotul meu am hotarat sa vorbim deschis cu el atunci cand va deschide discutia

succes

mussette

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaT spune:

sa se pupe pe gura dezbracati un barbat si o femeie.

Asta mi-a zis fata mea azi.

Eu am cumparat carti de educatie sexuala pentru copii, sunt foarte utile si le puteti citi impeuna ca sa iti poata povesti si mai tariu.

Bine ai revenit Mirelam, nu te-am mai vauzt de vreo 2 ani!

14 febr - 9 ani

si :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ad_risnov spune:

Buna Mirela!

Iti pot indica o carte care abordeaza si subiectul asta. Eu acum o citesc si mi se pare destul de buna pentru tipul asta de intrebari si explicatii: www.cartea-mea.ro/carte/sexualitatea-copiilor-explicata-parintilor--i18503" target="_blank"> Sexualitatea copiilor explicata parintilor.

Eu voi proceda in felul urmator: Rares, baietelul meu, stie deja ca bebelusul apare dintr-o samanta de la mami si una de la tati, care se iubesc si produc unirea celor doua seminte. Asa apare in burtica mamei bebelusul. Cand ma va intreba despre sex ii voi spune ca este de fapt "actiunea" prin care samanta de la tati ajunge la mami in burtica, unde deja exista samanta ei. La varsta baietelului tau cred ca poti sa-i spui ca a face sex este exact modul in care cele doua seminte se unesc, ca el presupune dragoste intre un barbat si o femeie (maturi adica!), ca presupune contact fizic. Eu i-as mai spune ca atunci cand samanta de la tati este gata de a ajunge la mami se produce intarirea penisului si in felul acesta el poate intra pe calea spre samanta mamei (pe un fel de tub care se numeste vagin, pe unde va si iesi bebelusul din burtica). Cred ca tr accentuata ideea ca acest fapt poate fi facut de catre oameni mari, maturi, care pot da nastere unui copil si il pot creste.
La varsta asta cred ca tr. amanata discutia despre placerea actului sexual si tr. revenit doar atunci cand copilul revine cu intrebari suplimentare care depasesc explicatiile initiale.
Sau, in functie de reactia lui, poti adauga ca acest lucru se face si din placere, dar mereu exista posibilitatea aparitiei unui copil. De aici se poate aluneca catre dezbaterea contraceptiei. Atunci cand oamenii nu-si doresc un copil (au deja copii de ex.), se folosesc mijloace de oprire a unirii celor doua seminte.
Cam asa as vedea eu explicatia...

Sper sa-ti fie de folos!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaia.nevia spune:

sa va spun ceva. Baietii mei sunt mici, inca nu m-am lovit de asta cu ei... dar! Sora mea este cu sapte ani mai mica decat mine. Cand ea avea vreo 8-9 ani (asta inseamna... prin 89, deci va dati seama ca pe atunci nu aveau copiii acces la volumul de informatie din ziua de azi...) m-a intrebat intr-o seara "draga, cum se fac copiii?"

M-a socat intrebarea. La mintea mea de atunci, va dati seama ce "rol" mi s-a dat dintr-o data...
M-am gandit eu bine si m-am apucat sa ii povestesc ca mami si tati se iubesc si rezulta un bebelus in burtica la mami, care creste... si ma tot chinuiam sa ii explic cum e cu "se iubesc"... si dupa ce ma asculta ea balbaindu-ma o vreme imi spune
"asta stiu si eu, eu vreau sa inteleg de fapt PE UNDE iese copilul ala, ca doar e cam mare, nu? pe unde faci caca sau pe unde?!"
Asa ca totul s-a rezumat la a-i explica ca mai este un loc special facut ca sa poata iesi bebelusi chiar maricei pe acolo... si daca nu se poate din cine stie ce motive, se poate face o operatie pe burta si ies pe acolo, asa cum am iesit noi amandoua.
S-a linistit fata si s-a culcat.

Asa ca, incearca sa intrebi copilul ce intelege el mai intai prin SEX, de unde i-a venit sa intrebe, adica... afla ce informatie detine deja, ca sa o poti si corecta, si sa nu ii spui mai mult decat poate el sa duca.
Pe de alta parte, vezi sa nu te intrebe tocmai pentru ca SE TEME sa nu ii faceti vreun fratior... cred ca e foarte important ce e in capul lui...

Ada, mama de baieti:
Teo (10 aprilie 2007) si
Radu (22 octombrie 2008)
povestea nasterii
my blog
Topic: mama... de mai multe ori!
Topic: nu renunta! Informeaza-te!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

io nu inteleg cum un parinte poate fi sochat cand propriul copil ii pune o astfel de intrebare!!
"relatia sexuala, cum se fac copii", face parte din normalitatea vietii, sunt lucruri perfect normale, pe care la un anume moment orice copil le intreaba.

orice parinte trebuie sa fie gata pentru un astfel de moment, sa se gandeasca din vreme ce va trebui sa raspunda.
un raspuns general valabil pentru toti copii, nu exista. fiecare copil e diferit si va pune intrebarea diferit. parintele trebuie sa fie destul abil si sa stie sa conduca discutia ca sa afle ce anume il intereseaza cu adevarat pe copil. sa stie sa-i raspunda pe masura varstei, sa-i spuna doar anumite lucruri...pana la un punct....

negarea sau raspunsurile "shoc", nu fac decat sa-l intarate si mai mult pe copil. si daca parintele nu are raspuns, copilul il va cauta in alta parte. cu siguranta!

acum exista multe carti cu informatii pe intelesul lor. nu costa decat sa le cumparam si sa studiem putin.

Vocea mamei, ciripitul pasarelelor, sunetul dulce al ploii de vara...PENTRU SONIA!

MIHAITA ESTE UN COPIL NORMAL! CU AJUTORUL MEU, AL TAU SI AL TAU SI AL TAU

Kari

"Oamenii care reusesc in viata sunt aceia care cauta mereu circumstante favorabile si daca nu le gasesc, le creeaza singuri"!
Bernard Shaw

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Kari ca de obicei
Are aproape 11 ani si nu stie ... nimic despre sex?
Fi-mea are 6 ani si stie destul de multe despre sex .... E drept ca explicatia a fost mai mult "tehnica" ca sa zic asa, preluata dintr-o enciclopedie pentru copii. Enciclopedia se adresa copiilor de 5 ani si explica ca doi oameni, o femeie si un barbat, se indragostesc, se baga impreuna in pat, se saruta, se mangaie, penisul barbatului intra in vaginul femii, ies spermatozoizi, ajung la ovul (daca e momentul) se formeaza o celula care apoi va deveni embrion, fat, etc.
Ce este uterul, ce sunt ovarele, faptul ca un copil provine din unirea unui spermatozoid cu un ovul stie de pe la 4 ani ... pana la aproape 6 nu a intrebat cum ajunge spermatozoidul la ovul
Mie mi s-a parut ca nu s-a socat, a procesat in liniste informatia si pana acum n-am revenit asupra subiectului, desi sunt convinsa ca o vom face
Eu prefer sa raspund atunci cand e pusa intrebarea

Adriana cam asa stia si Monica la varsta baietelului tau. Pregateste-te cu explicatii mai detaliate La aprox. 6 ani Monica m-a chestionat in stil propriu "Da' unde e samanta in interiorul lui tata? Da' pe unde iese? Da unde trebuie sa ajunga in burta lu' mama? Da' cum ajunge de acolo pana acolo? Bine, iese, da' cum intra la mama? Da' poate sa ajunga si altfel? Da cat e de mare samanta? Si cat de mare e o celula? Da' oamenilor mari le place sa faca asta? Da' de ce trebuie sa te indragostesti mai inainte? Dar in cat timp se face bebe din celula?" etc, etc pana am varsat tot, stie si de fertilizare in vitro
Am mai vazut si la alte subiecte ca fi-mea e mult mai informata decat altii la capitolul asta ... sper ca nu dea explicatii copiilor vecinilor

Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Sorana,
Citisem zilele astea o carte "ce le spunem copiilor si adolescentilor despre sex" si intr-adevar acolo scrie ca e bine sa le spunem lucrurilor pe nume, iar daca suntem intrebati intr-un moment in care nu putem explica, sa spunem ca acum nu putem, dar cand ajungem acasa sau dupa cina, etc, revenim la subiect.
Eu personal cred ca ajuta mult si o carte de anatomie
In plus, aceste informatii sunt binevenite sa fie legate si de educatia ref. la protectie !

Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Mamagiuliei, exact la asta ma gandeam si eu! Cred ca unui copil de 10 ani i-as explica deja despre protectie. Mai ales despre protectia impotriva bolilor. Asa cum deja ii tin teorii Monicai sa nu ia nimic de la straini (de mancare, bomboane), sa nu plece cu straini - si sa inteleaga ca "strain" poate fi si unul pe care l-a vazut de mai multe ori ... Of, greu. Eu ii spun deja chestii astea de 2 ani in idea ca pana intra la scoala (anul asta) ii vor intra bine in cap. Cam asa si cu protectia in cazul sexului - daca ii zic de la 10-12 ani pana la 16-18 ii intra in cap.

Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gsd spune:

buna,
baietelul meu de 9 ani stia la modul general ca in burtica mamei creste copilul 9 luni dar despre procesul conceptiei nu m-a inintrebat.
A fost foarte bucuros cand a descoperit int-o enciclopedie fazele dezvoltarii fatului - imagini - timp de 9 luni. Chiar sambata ne-a zis o chestie tare haioasa dar nu am revenit u explicatii: doi oameni se saruta si stau spate in spate si asa ajunge sa se formeze fatul in burtica mamei . cand o sa intrebe concret o sa-i spune.

Mami baietelului Vivi

Mergi la inceput