Curcan de tzara...trebuie fiert inainte?
Am primit zilele astea un curcan de tara, arata f frumos, galbior si mai slabutz decat mamutzii aceia din comert.
De vreo 3 ani incoace facem cate un curcan de Craciun, nu e prea romaneasca faza dar ne place mult carnea si nu mancam aproape deloc porc.
Pana acum am facut reteta lui Jamie Oliver de curcan la cuptor umplut cu fel de fel de ierburi (si o portocala), super reteta...dar pana acum am avut curcani din comert pe care ii bagam direct in cuptor si se faceam cam in 4-5 ore usurel.
Asta de tzara mi-e frica sa nu fie mai atzos, asa cum sunt puii de tzara fatza de aia din comert...Ce sa fac? Sa il dau intr-un fiert inainte de a-l baga in cuptor? Vreau sa il fac intreg, sa arate frumos pe masa, nu vreau sa il macelaresc, dar poate gasesc totusi o oala suficient de mare in care sa intre.
Va pup si multumesc in avans pentru raspunsuri.
Raspunsuri
anisiap spune:
e atos de dracii m au apucat
l am fiert 5 ore tot pietroi era
l am bucatelit si l am bagat in cuptor nik la fel cred ca avea 500 de ani eu una sa nu mai vaz ever curcan de tara poate am gresit eu cu ceva astept impresii ca anul asta o sa fac unul dar din comert
http://good-times.webshots.com/album/564034404CbidQP?vhost=good-times&start=132
kid2003 spune:
Ufff, Anisia, mi-ai dat o veste proasta
Cred ca fac piftie din curcanul de tzara si imi iau unul de Metro pentru a fi falos pe masa de Craciun. Nu am dat niciodata gres cu curcanul din comert, a iesit fraged fraged (si bun mi s-a parut mie desi persoana care mi-a adus curcanul de batatura se jura ca daca mananc asa ceva nu ma mai intorc ever la curcanul din comert).
Multumesc
b.nica spune:
Are fata delicatesa si voi relelor o intimidati .
Eu am avut cam in fiecare an curcan de tara.
Ideea este ca daca il fierbi inainte si pe urma il dregi cu diverse arome iese bestial si te alegi si cu o supa excelenta (in ea se pot pune bucati care se topesc la cuptor si organele:gat, pipota,varfurile aripilor,etc.).
Supa in care au fiert si legume musai sa fie dreasa cu zeama de varza,ou si smantana.Stiti voi!
La cuptor cea mai inspirata combinatie:prune,gutui sau portocala.
buli spune:
e buuuun ala de tara de mori
dar nu stiu cum se face, mama e specialista
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
anisiap spune:
jur ca l am fert si apoi bagat la cuptor toata treaba vro 12 ore eu zic sa nu risti acu de craciun cu curcanul culturist....neaparat sa mi zici cum a iesit ca sa scap de trauma si sa ma consolez ca am gresit
http://good-times.webshots.com/album/564034404CbidQP?vhost=good-times&start=132
MihaelaV spune:
Si noi am avut intr-un an curcan de la tara si l-a fiert mama vreo 3-4 ore si tot tare era si atzos. Dupa aia a stat si in cuptor vreo 4 ore si degeaba.
Ne-am invatat minte si de atunci luam numai curcani din Metro (brazilieni[:D si in 4 ore ies f buni.
ni-na spune:
Subscriu..........pt cuptor foloseste zburatori de import,cel de tara il bucatzesti si il faci papa bun(o salata din pieptul lui sau o supa te fac sa iti reconsideri papilele gustative)
Tatal meu are la tara muulte zburatoare d-astea,saptamanal ma fericeste cu cate una si totusi,pt rotisor sau pt o friptura la cuptor cumpar din comert..........
kid2003 spune:
Multumesc fetelor, deci daca ma hotarasc sa il fac la cuptor trebuie musai fiert inainte...poate ma risc, la o adica daca nu iese, pot sa il transform dupa cuptor in altceva...nu-i bai.
Eu am in piata (Domenii) un magazin Agricola unde au curcani de crescatorie din Buzau, minunati. Juri ca sunt brazilieni, bagi la cuptor vreo 4-5 ore si ies super buni...Si vestea buna e ca sunt proaspeti, nu congelati (daca aveti drum pe aici, gasiti la magazinul ala din piata si aripi, pulpe, piept cu os/fara os, maruntaie de curcan, carne tocata de curcan- toate minunate).
Va pup si spor la pregatiri!
B.nica musai pun o gutuie la curcan anul asta, cred ca iese bestial!
Criss75 spune:
Si eu am primit un curcan de la tara, dar l-am taiat bucatele. Nu am curaj sa-l fac intreg, ca am patit-o . De fapt de fiecare data il tai bucati si pin pulpele si aripile la cuptor. Dar poti sa faci ce-oi face cu el, sa-l marinezi, sa-l acoperi cu folie, sa-l tii 50 de ore in cuptor ca tot tare e. Adevarul e ca noi nu prea ne omoram dupa pasarile de la tara ca orice le-ai face carnea tot tare si atoasa ramane. Prefer zburatoarele din magazin, chit ca cele de la tara sunt mai sanatoase.
Criss si Alex (11.05.2003)
b.nica spune:
Citat: |
citat din mesajul lui kid2003 B.nica musai pun o gutuie la curcan anul asta, cred ca iese bestial! |
Kid,pune si prune uscate dar gutuia musai sa fie felii;nu se pun chiar de la inceput;iese caramelizata si f. gustoasa iar cu prunele sunt o garnitura delicioasa .
Daca nu faci umplutura pune portocala(feliile) in curcan,aciditatea ei si aroma il face mai gustos.
Poti sa scapi mai multe gutui ca sa faci fata pofticiosilor !