Curcan de tzara...trebuie fiert inainte?
Raspunsuri - Pagina 2
kid2003 spune:
M-am gandit ca poate are cineva nevoie de retzeta pentru Revelion...
Am facut curcanul de tzara si a iesit delicios, musafirii au mancat absolut tot (si cainele vecinei a savurat oasele).
Dupa reteta lui Jamie Oliver am facut o umplutura din: ulei de masline, doua frunze de salvie (un pic calite in ulei), carne tocata, caise deshidratate, sare, piper) cu care am umplut pieptul (pe sub piele- se trage de piele si se baga umplutura intre carne si piele), apoi am invelit pieptul si pulpele in felii de bacon apoi l-am infasurat pe tot in tifon inmuiat in unt topit. I-am bagat in fund o portocala intzepata cu furculita si incalzita un pic la microunde, cateva fire de rozmarin- fire de rozmarin am bagat si in pulpe crestand usor cu cutitul si bagant in crestatura cateva frunzulite). Asa mumificat (arata ca o mumie egipteana invelit in tifon cu unt) l-am pus pe tava de la cuptor pe care stateau vreo 4 cepe taiate in sferturi, cateva fire de telina si vreo 3 morcovi taiati rondele mai groase + 2 linguri de ulei de masline.
A stat in cuptor vreo 3 ore si jumatate, in ultima juma de ora i-am dat jos tifonul si l-am verificat cu furculita, daca intzepat nu curge sange si lichid transparent este gata. L-am servit de Craciun exact asa, cu feliile de bacon rumenite pe el, a fost de mare efect.
Oi fi avut noroc de exemplar mai tanar, nu stiu, cert este ca a iesit fraged si buuun rau de tot, oaspetii au ros si ultima bucata!
eunice78 spune:
Taman ma pregateam sa caut reteta pentru curcan ca am primit si eu unul de la soacra mea si anul trecut mi-a iesit numa bun de folosit pe post de arma letala..
Kid2003, ii mai dau o sansa zburatoarei de la soacra mea cu reteta ta..nu l-ai fiert in prealabil, nu? Eu pe ala de anul trecut l-am fiert si tot nimic. Si l-am fiert ca ii crapase si pielea pe pulpe...De nu o iesi..asta e..anu asta nu am musafiri, asa ca nu pierd nimic. Sotzu ma iubeste si cu curca tare si cu ea moale ..
Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)
kid2003 spune:
Eunice nu, nu l-am fiert. L-am pus exact asa, poti chiar sa nu ii umpli pieptul, eu am combinat doua retete, cea cu pieptul umplut pe sub piele (reteta lui jamie) si o reteta gasita pe culinar cu curcanul in tifon...cam ciudata la prima vedere, dar super ok pentru ca ii pastreaza sucurile inauntru si nu se usuca. Iei fasa de tifon de la farmacie si peste piept (aici poti pune chiar doua straturi de bacon) pui felii lungi de bacon si apoi infasori tot curcanul in tifon imbibat in unt topit. Pieptul se usuca cel mai rau in cuptor, pulpele mai putin, dar oricum. In tava pe langa curcan pune ulei si legume si un pic de apa. Nu e nevoie sa stropesti curcanul deloc in timpul coacerii. Ii poti infasura aripile si capetele copanelor in folie de aluminiu sa nu se arda urat...a iesit tare bun si era un curcan nu foarte urias, nu era din ala crescut pentru carne, parea destul de slabanog, mai ales in comparatie cu aia de cumparat.
Mai pui rozmarin sau ce iti place in crestaturi, in carnea curcanului. Jamie zice rozmarin si pancetta (un fel de bacon ff subtire, eu nu am gasit).
eunice78 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui kid2003 Eunice nu, nu l-am fiert. L-am pus exact asa, poti chiar sa nu ii umpli pieptul, eu am combinat doua retete, cea cu pieptul umplut pe sub piele (reteta lui jamie) si o reteta gasita pe culinar cu curcanul in tifon...cam ciudata la prima vedere, dar super ok pentru ca ii pastreaza sucurile inauntru si nu se usuca. Iei fasa de tifon de la farmacie si peste piept (aici poti pune chiar doua straturi de bacon) pui felii lungi de bacon si apoi infasori tot curcanul in tifon imbibat in unt topit. Pieptul se usuca cel mai rau in cuptor, pulpele mai putin, dar oricum. In tava pe langa curcan pune ulei si legume si un pic de apa. Nu e nevoie sa stropesti curcanul deloc in timpul coacerii. Ii poti infasura aripile si capetele copanelor in folie de aluminiu sa nu se arda urat...a iesit tare bun si era un curcan nu foarte urias, nu era din ala crescut pentru carne, parea destul de slabanog, mai ales in comparatie cu aia de cumparat. Mai pui rozmarin sau ce iti place in crestaturi, in carnea curcanului. Jamie zice rozmarin si pancetta (un fel de bacon ff subtire, eu nu am gasit). |
cred ca bacon si tifonul sunt secretul. Abia astept sa incerc. Multumesc.
Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)
eunice78 spune:
Am imblanzit fiara .
Multumesc pentru reteta, intr-adevar a iesit ff bun.
Un an nou mai bun decat cel care a trecut va doresc!
Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)
Victo spune:
si noi am avut curcan de tara de Rev.atos..dar am tras de el.
eu am pus langa el asa: am taiat vreo 6 felii mari de paine (de preferat mai uscata) cubulete, le-am prajit in unt, apoi am amestecat cu branza feta.
mami de minune mica, Stefanut(30 oct. 2007)
eunice78 spune:
Victo, si mie pana anul acesta imi iesea tot sa atos..oricat il fierbeam, il tineam la cuptor etc.
Anul asta a iesit insa ff bun, se desprindea usor de pe oase, o nebunie.
Eu am folosit, partial, reteta lui Kid 2003. Partial in sensul in care nu i-am facut umplutura, ca de rev am fost numai eu si sotzul meu si nu am vrut si umplutura.
Cred ca diferenta a fost data de faptul ca am invelit curcanul in feliile de suncuta si apoi l-am invelit ca pe o mumie in tifonul inmuiat in unt. In interior am pus potorcala cu rozamarin si caise deshidratate plus sare si piper.
Eu insa nu l-am servit cu fasiile de suncuta pt ca mi s-au cam desfacut cand am dat jos tifonul, asa ca am dat jos feliile si le-am pus in curcan cat a mai stat mosntrul ca cuptor, apoi le-am servit langa curcan, cu cartofi si ceapa din tava.
La cuptor a stat cca 4 /5 ore.
Eni, mama de baietzi - Petru (14.08.2003) si Toma (29.09.2006)