Comportamentul si limbajul educatoarei
Deschid acest subiect, pentru ca daca nu-mi spun oful, cred ca voi innebuni.Simt nevoia sa vorbesc cu cineva, sa ma mai descarc putin.Si sper din suflet sa ma ajutati cu un sfat!
S-o iau cu inceputul.Fetita mea este inscrisa de 2 ani (acesta este al doilea)la o gradinita de stat din sectorul 2.Numai Dumnezeu si cu mine stim cat m-am stresat sa-i gasesc gradinita"perfecta", atat cat poate fi de perfecta o gradinita de stat. La una particulara nu se punea problema s-o inscriu din motive lesne de inteles.O doream asa cum o doreste fiecare mama pentru copilul ei: mare, frumoasa, cu o curte imensa,cu copii educati si bineinteles, cu cele mai bune educatoare.Mai aveam un criteriu: sa fie aproape de casa.Dupa ce am facut trierea celor din zona,m-am oprit la cea la care este acum.Gradinita aceasta indeplinea- credeam eu la acel moment-cam toate criteriile mele. Nu era cea mai aproape de noi, dar am zis ca pentru o gradinita buna facem un efort si mergem si o statie pe jos...
Am cotizat corespunzator la inscriere si am fost printre fericitii admisi.Fetita mea a fost repartizata la o grupa mixta, cu copii avand varste cuprinse intre 2 si 6 ani.N-am inteles nici acum rostul acestei grupe dar de la inceput mi-am dat seama, ca ceva nu e in regula si ca activitatile se vor face superficial sau deloc, tinand cont ca e foarte complicat sa lucrezi diferentiat si oricum asta nu se putea face tot timpul.Daca le-ar fi citit o poveste pentru ce nivel de varsta ar fi trebuit sa fie? Pentru cel de 2 ani sau pentru cel de 6 care se pregateste sa plece la scoala?
S-a dovedit ca nu ma inselam deloc.Activitatea didactica la gradinita s-a limitat intreg anul trecut la supraveghere si foi de colorat, in prostie.Nu se respecta nicio programa,nu exista niciun orar, nu se afisa nicio lucrare a copilului,iar daca intrebai ceva ti se raspundea ca totul e bine.Lucru manual, desen? Nici pomeneala! Singurele activitati au fost spectacolele de teatru din gradinita(saptamanal si platite de parinti)si cele doua serbari banale de Craciun si sfarsit de an. Spun banale pentru ca din punctul meu de vedere un "ghiveci" alcatuit din poezii si cantece, puse la un loc fara nicio logica e greu sa-l numesti serbare. Eram nemultumita, dar taceam, gandindu-ma ca astea sunt gradinitele de stat.Gresit, pentru ca nu sunt toate asa!
La sfarsitul anului n-am primit nicio mapa cu lucrarile copilului meu, asa cum am auzit ca se intampla la alte gradinite.
Educatoarele mi s-au parut OK, ca si persoane. Una dintre ele este foarte blanda si draguta atat cu copiii, cat si cu parintii si pentru asta am apreciat-o si o apreciez in continuare foarte mult. Cealata,incearca sa-si impuna autoritatea, e mai severa, ii trateaza ,inclusiv pe parinti cu superioritate, vrand sa ne arate ca-i datoram respect si nu numai...(intelegeti ce vreau sa spun).
Fetita mea e un copil sensibil, pe care-l poti rani foarte usor, dar un copil bun, prietenos, cuminte care n-ar deranja pe nimeni.
Daca am vazut ca ea e fericita si-i place la gradinita, am zis ca trebuie sa fiu multumita, desi in sufletul meu ma rodea faptul ca nu faceau mai nimic.Copiii erau draguti(spun "erau", pentru ca jumatate dintre ei au plecat la scoala anul asta) si am zis ca n-are rost s-o rup de colectiv si s-o mut in alta parte, mai ales ca nu stiu daca in alta parte vom gasi altceva...Incercam sa ma conving pe mine insami ca nu e important sa iasa doctor docent din gradinita, ca mai important e sa socializeze, ca ea vine cu placere si asta e extraordinar etc. etc. Daca ar fi fost doar asta...
In cateva randuri,anul trecut, copilul meu a venit acasa spunandu-mi: " Doamna educatoare ne-a spus ca daca nu suntem cuminti ne incuie in pod!" sau "Azi mi-a tras cu palma la fund ca am vorbit in dormitor".Toate acestea spuse numai de educatoarea autoritara. Bineinteles ca m-a deranjat(stiam sigur ca nu ma minte) dar m-am gandit ca poate fiind vorba de copilul meu sunt subiectiva si amplific putin lucrurile.
Am mers mai departe, ascunzandu-mi nemultumirea cu speranta ca anul acesta , poate lucrurile se vor schimba.Dimpotriva!In locul copiilor plecati la scoala, in grupa au venit copii de 2 si 3 ani(am uitat sa spun ca suntem la "Grupa mare"), pe care copiii mai mari se simt datori sa-i aiba in grija, sa-i plimbe de manuta, sa-i urce pe WC si multe altele. Cel putin fii-mea asta face.Nu cred ca i s-a spus de catre educatoare, dar ea cred ca are senzatia ca asta trebuie sa faca(desi i-am spus de nenumarate ori ca lucrul acesta il fac ingrijitoarele si educatoarele).N-am nimic cu acei copii, dar nu vreau ca fetita mea sa ajunga la 5 ani dadaca de ocazie.Aspectul acesta l-am discutat si cu educatoarele ,care mi-au promis ca vor fi mai atente.
Cu vreo doua saptamani in urma,o imbracam pe Ioana in fata dulapiorului, exact in dreptul clasei, care avea usa deschisa.Din locul in care eram n-o vedeam pe educatoare, a carei catedra e undeva in stanga.La o masuta, chiar in dreptul usii, o fetita, care nu are 3 ani, se "lupta"cu un corn si o cutiuta de lapte.Mai bine zis, statea cu ele in fata, furata de agitatia celorlalti copii. Deodata se aude glasul tunator si aspru al educatoarei(aceeasi educatoare): " Ce faci, Irina?Ce te uiti la cornul ala?Pune mana si mananca ca vin la tine si ti-l indes pe gat!"Am reprodus exact cuvintele ei. Am simtit cum mi se urca tot sangele la cap.Mi s-a parut o exprimare atat de dura si de urata si ma uitam la copilul ala, care o privea cu niste ochi mari, albastri si aproba din cap,semn ca a inteles mesajul.Primul impuls a fost sa intru si s-o intreb cu ce a gresit atat de grav acel copil de-i vorbeste asa.Mi-am dat seama ca nu voi rezolva nimic. Mi-ar fi raspuns razand ca a glumit.Pe urma m-am gandit sa merg la directoare sa vorbesc cu ea.Peste nici un minut,cine iese din clasa? Directoarea, care( eu nu stiam) fusese acolo si auzise totul, bineinteles fara nicio reactie!Am plecat scarbita, cu un gust amar si o deziluzie uriasa in suflet.M-am gandit ca trebuie s-o mut neaparat.Dar nu stiu unde...
N-au trecut nici doua saptamani de atunci...
Ieri, cand ne-am intors de la gradinita,imi spune iar:
" Mami,stii ce ne-a spus d-na X astazi la dormitor?'
"Nu stiu, spune-mi tu!"
"Ne-a spus ca cine nu se dezbraca in 3 minute, il scoate afara pe strada in pielea goala, in ploaie". Am vazut ca ochii i se umplu de lacrimi si mi-am dat seama ca ea,in timp ce-mi povestea, retraia groaza pe care a simtit-o in acele momente.Si a continuat:" Si mie au inceput sa-mi tremure picioarele pentru ca nu puteam sa-mi scot bluza!".Nu va imaginati ce-am simtit auzind toate astea. Daca ea mi-a spus ca-i tremurau picioarele, sunt convinsa ca-i tremurau la propriu, pentru ca un copil nu percepe sensul figurat al acestei expresii.O cunosc foarte bine si stiu ca a fost ingrozita.Pentru un adult o astfel de amenintare, n-are niciun efect, pentru ca stie clar ca nu va fi pusa in aplicare, dar pentru un copil, pentru care vorbele educatoarei sunt litera de lege...Mi-a fost rau toata ziua.Simt ca ma roade ceva in stomac.Dupa mine, asta se numeste teroare psihica si poate marca un copil pe viata.Mi se pare foarte grav.Nu stiu ce sa fac... I-as spune, dar stiu ca n-as rezolva nimic si mai rau ar persecuta-o, din razbunare, ca am indraznit sa-i fac observatie. Din punctul meu de vedere,asemenea oameni nu mai pot fi schimbati. Sunt educatoare formate pe vremea lui Ceausescu, cand copiii erau altoiti zdravan si nimeni nu indraznea sa zica nimic.Nu se mai pot schimba din convingere, poate doar din constrangere.La directoare, nici n-are rost sa merg.Sunt clar mana in mana toate.Iar mai departe? Oare pestele nu de la cap se impute?
Nu ma intereseaza acum asta, desi stiu ca m-as simti complice daca n-as semnala cuiva ca lucrurile nu sunt in regula.
Vreau s-o mut, trebuie s-o mut.Dar unde? Cine-mi garanteaza ca nu voi gasi acelasi lucru?De unde sa iau date despre educatoare? Sa stau la poarta gradinitei si sa opresc parintii sa-i intreb?Si mutatul este un stres pentru copil. Daca as face-o ar fi ultima data.
Va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi pana aici. As aprecia mult daca mi-ati spune si parerea voastra...
Multumesc!
POZE , www.onetruemedia.com/my_shared?z=2ea770fc03cbe39a34ff7d&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Ioana, minunea mea...
M-am facut mare!
Raspunsuri
spic de grau spune:
E cosmar ce povestesti tu!
Acum - ptr schimbare: sa stii ca ptr un copil nu e chiar asa de cosmar o schimbare. In Franta de ex in fiecare an copilul schimba educatoarea, ingrijitoarea si colectivul. Copii de grupa mica de ex, de la toate clasele de grupa mica, sunt "retrasi la sorti" ca sa zic asa, si se refac clasele ptr grupa mijlocie. Exista si aici clase mixte: insa de genul - grupa mica si mijlocie; grupa mijlocie si grupa mare. Deci copii de 3 ani cu 4 ani, si cei de 4 ani cu 5 ani.
Nu 3 cu 5. Iar in clasele mixte educatoarea imparte clasa in 2, si activitatile sunt separate ptr cei mici, de cei mijlocii respectiv, de cei mijlocii vis à vis de cei mari.
Acum - in ce priveste comportamentul, limbajul educatoarei - e inadmisibil. Si nu trebuie sa iti fie frica de ea, sau sa zici ca daca taci copilului ii va fi mai bine. Educatoarea profita ca nimeni nu indrazneste.
Spune-i la o discutie fata-n-fata ce te deranjeaza, cum vrei sa fie si ca vrei sa iti spuna care e planul pedagogic din acel an ptr copilul tau. E normal sa existe asa ceva, e normal sa stii ce va invata copilul, e normal ca ea sa ti-l arate.
Iar daca isi da ochii peste cap sau faca circ - nu ezita sa o pui la punct. Si spune-i ca daca vezi vreo modificare in comportamentul copilului - gen cosmaruri noaptea, pipi in pat, etc etc - ajungi la Minister cu reclamatia si nu lasi lucrurile asa.
La o asemenea persoana nu se merge sa adopti manusi.
ionelaf spune:
buna
daca ai putea da si nr gradinitei ar fi perfect si eu sunt o mamicu cu un baietel de 3 ani si 8 luni care stau cu inima incordata caci din ianuarie 2009 se deschide o noua clasire in incinta gradinitei 131 ,,,
si ceea ce am auzit si eu ,, e critic cica ele sunt stresate ,, dar nici eu nu as accepta asa ceva sa vb cu fiul meu.
Daca poti da nr gradinitei s-au sa-mi trimiti mail daca vrei sa fie cat mai in prv.
Apropo cine stie regulamentul si obligatiile educatoarelor? eu tot l-am cautat pe net dar nu il gasesc,,,
cu privire la prob ta, nu o lasa asa fi un pic si tu impunatoare cum doar daia le platim nu?? si cand le dam acele mici atentii, intind mana,,,
de ce sa fie traumatizat distrus psihic ,,
succes
matahut spune:
Noa, ce te poti astepta de la niste educatoare carora li se pare firesc sa primeasca cadou de Craciun de la parinti bani in plic
Asta spune mult despre calitatea omului. Concret, e oribil ce povestesti. Sunt convinsa ca eveniment din acestea se intampla in multe gradinite de stat (sau nu) din tara. Si la gradinita fetei mele am mai vazut specimene asemanatoare, unii parinti au ripostat vehement, dar rezultatul a fost ZERO. Nu ai cu cine vorbi, nu poti schimba peste noapte mentalitati adanc inradacinate. Au mai fost subiecte pe teme asemanatoare (chiar acum putina vreme) si sfaturile au fost ceva de genul: 1. Muta copila! 2. Mergi pana in panzele albe cu reclamatiile...
Eu incerc sa ma pun in situatia ta (fiindca si fiica-mea e in grupa mare si la toamna va merge la scoala, fiindca si acolo exista persoane care se rastesc la ei sau ii pedepsesc absurd - noroc ca pe ea nu o afecteaza chestiile astea, fiind o fire mai nesimtitoare
) - fiindca nici eu nu sunt multumita de activitatea didactica prestata de educatoare in vedere pregatirii pt scoala etc etc.
Ai doua variante:
1. Muti fata la o alta gradi, fiindca e clar ca modul de comportare al educatoarei cu pricina o traumatizeaza. Dar....nu iti poate nimeni garanta ca vei nimeri mai bine (mai cu seama la gradi de stat unde e nebunie cu locurile si ca sa muti copila in mijlocul anului va trebui sa sctoi multi bani din buzunar, probabil, doar ca sa o primeasca acolo, dar sa mai ai si pretentii de educatoare...); poti totusi sa te bazezi pe parerile in cunostinta de cauza ale unor prieteni ce au copiii la gradi in acest moment.
2. Las-o in continuare acolo (mai sunt cateva luni), dar incearca sa o intaresti pe fetita ta, pentru anu mai fi vulnerabila in fata unor asemenea brute. Spune-i ca ceea ce face dna e un lucru rau, ca nimeni nu are voie sa agreseze in vreun fel copiii etc etc. Gandeste-te inainte la un plan. Eu, sa stii, aceasta varianta am aplicat-o cu succes pana acum, nu m-am dat in laturi de a-i spune ca dna a gresit (atunci cand i-a dat o palma peste cap fiindca nu a muiat prea mult pensula in apa) si ca NIMENI nu are dreptul a dea in ea. Am invatat-o sa riposteze atunci cand cineva se poarta urat cu ea (se rasteste, o bruscheaza etc) si sa imi comunica imediat. Vad ca a mers pana acum. Si chiar daca copilul nu va avea curaj sa ii replice educatoarei: "Va rog sa nu tipati la mine, nu este frumos" sau "Nimeni nu are voie sa dea in mine, ii voi spune mamei", faptul ca tu, ca mama, o intelegi si esti langa ea, gata in orice moment sa o aperi o va intari mult. Gandeste-te ca si la scoala s-ar putea sa dea peste asemenea specimene, iar mai tarziu in viata...nu mai vorbesc. Cat putem sa fugim si sa ii ocrotim de asemenea persoane? Mai bine le dam armele cu care sa se apere singuri de cate ori este nevoie.
Sper ca ti-am fost de folos cat de cat
Noa spune:
Multumesc pentru raspunsuri!
spic de grau ,asa ar trebui sa fac, numai ca stiu sigur ca nu rezolv nimic. Nu va recunoaste si va incerca sa ma faca sa cred ca n-a inteles copilul ce a vrut ea sa zica.Este genul de persoana cu doua fete, care o data e numai zambet(mai ales in preajma serbarilor) si alta data, abia daca-mi raspunde la salut si ar sti foarte bine cum sa rastalmaceasca o astfel de situatie in favoarea ei.Mai ales ca singura proba sunt spusele copilului si acel episod, cand am auzit-o eu, cu indesatul pe gat.N-a mai auzit nimeni, in afara de mine si sigur s-ar interpreta totul ca fiind doar o exagerare.
ionela, ti-am trimis PM.
matahut,cata dreptate iti dau in privinta atentiilor pe care le ducem constant la gradinita. Mi-a placut enorm mesajul tau de la topicul respectiv, unde spuneai ca noi de fapt nu daruim in adevaratul sens al cuvantului, ci o facem numai pentru a le castiga bunavointa.Asa este! Eu m-am gandit tot timpul ca sunt nemultumite de salarii, au anumite frustrari care le afecteaza si de aceea sunt uneori asa de pretioase.Asta e motivul pentru care n-aveam nimic impotriva sa strangem bani,sa fie multumite, poate asa o sa fie mai bine.Ca sa nu mai zic ca cealalta educatoare chiar merita, pentru ca are un comportament cu totul diferit.
Mi-am dat seama insa ca pana la urma comportamentul e acelasi, si daca duci si daca nu duci ceva.Si ca mentalitatile nu mai pot fi schimbate. Se creeaza anumite automatisme verbale,care nu se mai pot modifica la 50 de ani, cat are "doamna".Cel mult poate incerca sa si le cenzureze constransa de o reclamatie.
Stiu, trebuie sa ne pregatim copiii pentru o lume foate dura care-i asteapta si eu voi avea mult de furca cu fii-mea care e atat de sensibila si pune orice cuvant la suflet.
Stiti ce i-am raspuns dupa cateva secunde de stupefactie, atunci cand mi-a povestit? I-am spus asa: "Mami, doamna educatoare n-o te scoata niciodata afara dezbracata.Si stii de ce? Pentru ca daca o sa-ti faca asta, am sa vin si-am s-o dezbrac eu pe ea si o s-o scot afara,pe strada s-o vada toata lumea" . Asta mi-a venit sa-i spun in momentele alea cand fierbeam de revolta. Nu stiu daca a fost bine, dar nu mai puteam.Eu am fost invatata de parinti ca ce spune "doamna" e lege si parintele nu are voie sa comenteze,iar pe profesor nu ai voie niciodata sa-l vorbesti de rau mai ales in fata copilului.Da, n-am sa vorbesc niciodata un educator adevarat,dar se pare ca acestia sunt din ce in ce mai putini.
POZE , www.onetruemedia.com/my_shared?z=2ea770fc03cbe39a34ff7d&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Ioana, minunea mea...
M-am facut mare!
cris1iana spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui ionelaf buna Apropo cine stie regulamentul si obligatiile educatoarelor? eu tot l-am cautat pe net dar nu il gasesc,,, cu privire la prob ta, nu o lasa asa fi un pic si tu impunatoare cum doar daia le platim nu?? si cand le dam acele mici atentii, intind mana,,, de ce sa fie traumatizat distrus psihic ,, succes ionelaa |
va spun eu pe scurt ce scrie in fisa postului , gradinita de stat
pt postul de educatoare se prevad urmatoarele obligatii :
-efectuarea activitatilor frontale si a programului de jocuri
-studiul materialelor de specialitate
-pregatirea materialului didactic, instrumentelor de lucru, proiectelor didactice
-realizarea materialelor de evaluare
-intocmirea planificarii saptamanale
-participarea la actiunile Comisiei metodice, la Cercurile pedagogice, consfatuiri, sesiuni stiintifice
-organizarea si participarea la actiuni cultural artistice, activitati sportive, excursii
-asigurarea securitatii copiilor
-perfectionarea activitatii profesionale, a pregatirii de specialitate
-organizarea de sedinte cu parintii, lectii deschise
-completarea fiselor psiho-pedagogice pt copiii de 6-7 ani
referitor la grupa mixta, intr-adevar este mult mai greu de lucrat
dar..daca nu sunt copii inscrisi de aceeasi varsta si nu se pot face grupe omogene..trebuie sa ne adaptam
doamnele in varsta nu au de ce sa fie complexate de salariu, deoarece e destul de bun..in functie de vechime
cele tinere au cam 7-8 mil
am citit si topicul despre cadourile educatoarelor ...daca nu vreti sa oferiti nimic, nu o faceti!..sunt convinsa ca niciun copil nu va avea de suferit ca mamica lui nu a adus cadou...nu mai priviti educatoarele ca pe niste hiene !nu am auzit niciodata ca un copil sa fie tratat diferit din aceasta cauza.

referitor la povestea de aici ..e trist dar si adevarat ca sunt si doamne care nu au ce cauta langa pitici ..nu cred ca se va schimba caracterul dansei de pe o zi pe alta. ii puteti face o reclamatie dar nu i se va intampla nimic..:(
ati putea sa o mutati la alta grupa ..ca in alta gradinita e f greu sa prindeti loc acum
imi pare rau ca inca se intampla asa ceva in gradinite, am mai auzit cazuri, chiar si mai grave.

sorana spune:
Dupa parerea mea "omul sfinteste locul". Cu alte cuvinte intr-o gradinita de stat este foarte importanta educatoarea. Daca ea este ok atunci o gradi de stat poate fi ok, daca nu, nu.
Din punctul meu de vedere ai 3 variante:
1 sa incerci sa gesesti o alta educatoare, de preferinta a unei grupe cu copii de varsta apropiata si tot de preferinta la alta gradi (in cadrul aceleiasi gradi eu nu m-as risca).
Abia dupa ce identifici educatoare dorita faci demersuri pentru mutarea copilului.
2 Vezi totusi la gradinitele particulare din cartier. S-ar putea sa nu fie chiar asa de scumpe cum crezi
3. Iei un cadou consistent si un buchet de flori si te prezinti la educatoarea cu pricina si o rogi frumos sa nu ma spuna si sa nu mai faca asa cu fetita ta sensibila. Si speri ca tine cont.
Mutatul este un stres pentru copil, dar nu asa de mare. Copiii se adapteaza repede, isi fac prieteni repede. Mie mi se pare mai stresant sa o lasi unde e decat sa o muti 
Mie personal munca pe care ar fi trebuit sa o depun ca sa am copilul intr-o gradi se stat supra-aglomerata si deloc gratis versus sumele nu chiar asa de mari de la particulare m-au facut sa optez pentru particulara. Consider munca sau corect spus deranj sa ma oblige sa aduc creioane, sapun, hartie igienica ...
Orice ai hotari bafta multa.
Sorana si Monica (6 ani)
Noa spune:
Multumesc, sorana!
Este atat de adevarata zicala!
La educatoarea respectiva, am fost constant cu diferite atentii, tocmai ca sa se poarte corespunzator.Aici e vorba despre un limbaj pe care il foloseste de ani de zile cu TOTI copiii.
Mi-e frica si sa ma gandesc la o gradinita particulara, mai ales ca eu trebuie s-o las la program prelungit.
As incerca la gradinita 8, de pe Dacia, dar vad ca nu stie nimeni nimic despre ea.O sa ma duc totusi sa intreb daca as putea s-o transfer.
M-am facut mare!
Noa spune:
matahut, noi mai avem pe langa anul asta inca un an de gradinita.Toamna viitoare abia va avea 5 ani si 8 luni.
M-am facut mare!
matahut spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Noa matahut, noi mai avem pe langa anul asta inca un an de gradinita.Toamna viitoare abia va avea 5 ani si 8 luni. POZE , www.onetruemedia.com/my_shared?z=2ea770fc03cbe39a34ff7d&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Ioana, minunea mea... M-am facut mare! |
A....in cazul asta ai putea sa o muti, dar...sincer, ca e de stat, ca e particulara, daca nu ai certitudinea unor educatoare "oameni" nu are nici un sens. Scapi de dracu si dai de ta-su...stii cum se spune. Iar certitudinea asta nu o poti avea decat din discutiile cu parinti de incredere (fiindca unii pot fi multumiti si de educatoare de genul celei pe care l-ai descris tu...sau indiferenti) care au copilasii in grupele respective.
Orice discutie cu educatoarea, cu cadou, fara cadou, mie mi se pare inutila. Va nega cu siguranta cele spuse de fata, ba poate ca o va si intimida altadata mai tare, ca sa nu iti mai spuna. E claaar ce gen de om e, mojicia ii e intrata in sange si cu ea va parasi lumea asta. Nu se poate abtine, nu se poate si nici nu vrea sa se controleze, asta ii este "naturalul". Daca mai e si incompetenta, atunci cred ca nu prea sunt multe lucruri care te mai tin acolo. Vezi la gradi de langa tine cum stau lucrurile. Fiind aproape de casa poate ai vecini care au copilasii acolo. A, si neaparat trebuie verificate ambele educatoare ale grupei.
Succes si nervi
miriama spune:
Am citit povestea ta, dar nu toate celelalte posturi. Iti spun insa parerea mea: daca n-o muti, vei trai mereu cu teama in suflet ca va fi nedreptatit sau chiar abuzat copilul. Daca o schimbi e posibil sa gasesti altceva. Sa stii ca nu peste tot e la fel. Pana la urma depinde de OAMENII care sunt educatoarele. Asa ca, eu as incerca. Si inca ceva: schimbarea nu e deloc obositoare pentru copii. In alte tari, copii au in fiecare an alta invatatoare si alti colegi si asta nu e decat bine pentru ei: ii invata sa se adapteze diferitelor tipuri de oameni. Diferenta e ca in alte tari educatorii nu se comporta asa....
Iti doresc sa iei decizia buna.
"Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic"