Piticodromul de Sept - Oct 2005 (216)
Raspunsuri - Pagina 14

valen spune:
Uau, Tonnia, ce frumos din partea lui Dinu!!!Am vazut si eu c-aveti luminite in centru si-as fi mers sa le vedem da'...daca ziceti ca nu sunt locuri de parcare, renuntA trecut Mos Nicolae si pe la noi si nu stiu de ce dar am impresia ca pe Sarah n-o intereseaza deloc jucaria in sine ci doar ideea de a primi un cadou si emotia descoperirii asa incat ma gandesc serios sa nu mai investesc aiurea in jucarii pt. ca tot eu voi avea mai mult de munca ulterior. Iubeste insa puzzle-urile si cred c-ar fi singura surpriza care ar incanta-o cu adevarat.Sambata am pus-o sa deseneze pe mami, tati, Sarah si Ines; pe mine m-a plasat langa taica-su, pe ea s-a desenat mare, mai mare ca noi, si s-a plasat intre noi doi, fix in mijlocul paginii iar pe Ines a desenat-o intre mine si ea, ca locul dintre ea si taica-su era ocupat de un catel. (isi doreste unul da' e tot ce-mi lipseste
). Ce mi s-a parut interesant a fost ca la final, a vrut sa-si puna "personajele" in casa si a trasat un perete intre ea si Ines, sora-sa ramanad "afara".Ele se iubesc mult, se pupa toata ziua si se strang in brate ca niste babutze insa Ines este genul de copil vijelie care atunci cand vede c-o am pe Sarah in brate, incepe s-o impinga incet incet pana-o da la o parte. De aia se razbuna si Sarah uneori si-o mai da afara, macar asa pe hartie.Jadi, ce frumos povestesti de baietii tai!! Mie mi-a ramas in cap ce mi-a spus sotul atunci cand am nascut-o pe Ines (printre altele, evident): ca e fericit cu ele dar ca se gandeste ca peste vreo 15-20 de ani, noi o sa plecam toate 3 sa ne luam bluzite iar el o sa ramana singur, asa, daca ar fi avut un baiat, ar fi plecat si ei la un meci. Nah, daca nu stie sa faca baieti, cine-i de vina?! ca eu m-as mai baga la o a3a sarcina dar el tot singur o sa se duca la meci, sunt convinsa.

Tonnia spune:
Neata!
Valen, mi se pare super tare ca a desenat familia!
Dinu nu e interesat de puzzles, a avut o faza pana in 2 ani, dupa care i s-a luat definitiv, face uneori cand il vede pe Sa. Lui Sa ii place mult sa faca, face din 30-40 de piese, se aplauda la sfarsit si canta ceva care suna asa:ca-ca-ca-ca, batand din palme. Apropos de vorbit, m-am mai relaxat cu Sa care e intr-un mare Bum, cred ca spune cam 150-200 de cuvinte, problema ramane ca nu-l intelege nimeni in afara de noi, n-am pomenit asa ceva, daca l-ar evalua cineva ar zice ca spune 5 cuvinte. Si chiar vroiam sa va intreb daca stiti exemple de copii care au vorbit asa neinteligibil si apoi s-au mai redresat fara logopedie.
Cge, da, ai fost inspirata ca ai plecat din Bucuresti, haha!

mary ilie spune:
Azi m-ati emotionat!Ce frumos scrieti si ce copilasi minuati avem!
Tonnia chiar ai primit cel mai frumos cadou!!!!
La noi ploua, ploua , ploua dar deja sunt 2 saptamani de cand o tine asa.E deprimant...
Vreau sa ma laud: aseara ne-a recitat Andrei prima lui poezie.M-a surprins, colora un bradut, si a inceput sa recite, dar asa frumos o spune si cu intonatie, am ramas mascaBine, sunt doar 6 versuri, dar pentru mine e maaare lucru!Imi tot spunea maestra ca Andrei isi stie foarte bine poezia pentru serbare, dar el nu vroia sa ne spuna nimic acasa.
Andrei tot vede la televizor Mosi care vin cu saci plini de cadouri, asa ca considera ca e prea putin ce a cerut el, doar pe Rocket, si in fiecare zi vrea inca ceva in plus de la Mos Craciun, eu ii spun ca nu-i poate aduce Mosul asa multe cadouri pentru ca trebuie sa aduca pentru fiecare copil din lume cate ceva, si nu-i place, si se pune pe plans.....ufff.

valen spune:
Tonnia, ma bucur mult sa te "aud" vorbind asa de Sa. Te-am mai citit pe ici pe colo si vroiam sa vad un mesaj de-al tau care sa degaje relaxare (asa ca cel de sus). Sarah a vorbit asa pana de curand si la fel ca tine, si eu mi-am facut griji mai ales ca-i vedeam pe copiii de varsta ei ce avansati erau pe partea de limbaj. In general nu-mi place sa-mi compar copiii cu ceilalti pt. ca nu fac intrecere cu nimeni insa, ca orice mama, observ ce se intampla in jur, ca sa stiu cum stam. Cel putin in cazul Sarei, am pus intarzierea de limbaj pe seama faptului ca a auzit foarte multe limbi in jur si i-a fost greu sa reuseasca sa se exprime. La 11 luni a mers la o gradinita unde se vorbea spaniola, apoi am mutat-o la o tipa care vorbea araba si chiar daca ea-mi spunea ca se adreseaza in franceza, eu n-am crezut-o si nici in vocabularul copilului nu am vazut imbunatatiri. Acum 1 an jumate am mutat-o la o gradinita unde se vorbeste exclisiv franceza, acasa vorbim exclusiv romaneste iar desenele la care se uita sunt in engleza.Vazand-o ce greu ii este la gradinita printre copiii care vorbesc franceza si acasa, m-am gandit de multe ori sa renunt si eu la romana dar m-am intors si bine am facut, pt. ca acum vorbeste din ce in ce mai mult si mai corect romaneste chiar daca foloseste si cuvinte in franceza. Ea este si o fire mai timida, mai retrasa iar bariera asta a limbii i-a creat, cred eu, si ceva complexe fata de colegi, pt. ca la gradinita vroia sa le raspunda in franceza dar defapt folosea cuvinte in romana si engleza. Am discutat cu educatoarea, i-am explicat situatia si am convenit sa-i repete mai mult unele cuvinte si s-o puna si pe ea sa pronunte. Rezultatele s-au vazut imediat. Acasa pot sa spun c-am muncit destul de mult cu ea dar am incercat sa-i vorbesc cat de mult posibil si s-o pun si pe ea sa repete cuvinte. Imi spunea mereu "Saia nu poate", de simteam ca-mi pocneste capul. Am profitat de faptul ca-i plac puzzle-urile si i-am cumparat f multe, cu animale, cu fructe, cu numere, litere, forme geometrice, masini, imagini si in timp ce le construia, eu ii repetam. Avea incredere in ea ca poate sa faca puzzle-urile si odata cu asta a inceput sa constientizeze ca este capabila sa si pronunte. Si repeta dupa mine. Ei ii era teama ca spune gresit si ca sa nu rosteasca niste cuvinte fara inteles (fara inteles pt. noi cei mari adica) prefera sa taca. Ce am mai remarcat la ea este faptul ca progresele pe care le face sunt ca niste explozii, ca sa ma exprim plastic, adica intr-o anumita zi ma trezeam ca rostea corect 3,4 cuvinte, apoi, a2a zi, alte cateva si tot asa timp de cateva zile. Urma o perioada de "liniste" in care nu spunea nimic nou pt. ca la un moment dat sa"izbucneasca" iar. Am avut grija s-o incurajez mereu si sa-i arat ca sunt mandra de ea. Si asta a folosit mult. Acum de exemplu, tocmai ce-l pronunta pe "r" si e tare fericita ca poate sa spuna corect cum o cheama: sarrrrrah. La gradinita face de asemenea progrese si o aud spunand destule de multe cuvinte noi (din ce in ce mai putin pocite) insa n-o mai fortez, o las sa se dezvolte in ritmul ei, sa si le insuseasca asa cum simte ea, fara sa facem performante. Dupa cum spuneam, ti-am citit postarile si-ti spun sincer ca m-am gandit ca n-ai de ce sa-ti faci griji pt. ca Sa este mult mai mic decat fii-mea insa te inteleg, pt. ca stiu cum e sa simti ca ceva nu merge. De multe ori m-am gandit de ce s-a intamplat asa si una din explicatii cred ca se poate spune si pe seama faptului ca a fost considerata prematur la nastere, desi am nascut-o la termen, insa asa a fost sa fie; poate ca sunt, cel putin in cazul nostru, implicatii psihologice mult mai profunde si panta pe care urcam este doar consecinta momentului in care ea a venit pe lume; si acum imi rasuna in cap vorbele unei asistente " cand o sa faca o luna, s-o urmariti sa vedeti daca-si tine capu' si daca se dezvolta bine ca nu stim cum i-a fost afectat creierul". cam atat pt. azi ca-mi amintesc prea mult unele lucruri si nu asta am intentionat cand m-am apucat sa scriu. Iti doresc mult succes si nu-ti pierde sperantaPoate revin mai tarziu ca acum nu am timp nici sa-mi corectez mesajul si nici sa mai scriu; am vrut sa scriu mai mult si parca n-am atins toate "punctele" la care m-am gandit initial.

Tonnia spune:
Valen, ce chestie, asa a fost considerat si Sa la nastere desi tot la termen era nascut. "aspecte de prematur" scria pe acolo, si mie mi-au spus sa-l urmaresc si cred ca de-aia poate exagerez sau nu stiu ce sa zic.
Si la el progresul este strans legat de chestii de fond invatate, el trebuie sa faca ceva cand invata sa spuna cuvinte, a avansat cu vorbitul cand a invatat literele, cu puzzle, cu toate astea educative, cu ele face progrese. Numai de s-ar si intelege ceva...
Sarah a ta chiar ca a avut toate circumstantele atenuante cu atatea limbi!

kristinutza spune:
Vin si eu repede sa va prind din urma (ha, mi-am amintit cum ne impuie Radu capul: Te-ntrec, te-ntrec c-am mancat fasole tare!!! - invatata de la colegii de la gradinita probabil).
Referitor la Mosh Nicu am prestat unul rapid in seara respectiva (ma grabeam ca am avut petrecerea firmei) si Radu a fost f incantat de cadouri. Eram ca teleghidati eu si taica-su': cu darurile pregatite, cu aparatele foto la indemana si usa de la intrare trantita ca deh, a fugit Moshul repede si la alti copii .
Referitor la luminite... am facut si noi turul Pta Victoriei - Pta Romana - Universitate. Ah, Doamne, ce mi-am amintit - cand am facut turul asta n-a fost prea de bun augur pt ca in fata noastra cu o masina s-a intamplat accidentul ala cu Corneliu Nistorescu si motocicleta. Sotul a sunat la Urgente, iar eu am fost prima la accidentati. A fost teribil. Dar am urmarit cazul si ne-am bucurat ca victimele isi vor reveni.
De la serbarea de la gradinita n-am nicio pretentie majora de la Radu. Poa' sa se ascunda, poa' sa planga, poa' sa urle, poa' sa zica poezii inventate de el - nicio problema din partea mea . Stiu ca stie sa cante niste cantecele, stie niste poezioare... la serbare poate sa-si faca de cap. La noi o sa fie o chestie de-aia cu lumina indreptata numai catre ei, iar noi parintii sa venim tip-til in umbra si sa asistam la spectacol. Si oricum prevad un spectacoool...
Tonnia, referitor la Bucurestiul nostru de toata jena, m-am socat ca am fost luni si marti la Constanta unde traficul mi s-a parut la fel ca in Bucuresti! Si asta la niste ore destul de neconventionale, nu neaparat la timpul cand ar pleca sau ar veni toata lumea de la servicii. Eu credeam ca vara, cand tabaram cu totii pe litoral ii aglomeram... dar sunt destul de aglomerati si ei singuri.
In rest, totul in ordine pe frontul din Crangasi. Predau legatura.
cristina, mama de radu (09.10.2005)

BiuMil spune:
Multumesc Cristina, am preluat legatura...
Noi azi am fost la gradi in teste. A stat o ora, noi l-am asteptat in masina ca desi vb acasa ca mergem la o cafea eu nu am mai vrut sa plec de acolo.
De dimineata nu vroia sa mearga, ca lui ii e teama...i-am explicat ca si mie mi-a fost teama cand m-am dus la servici, dar acum e mai bine...si asa a vrut. Acolo a fost ok, s-a certat cu un baiat pt masinutza, normal...o sa se invete si cu asta. Dar concluzia a fost ca i-a placut, si ca mai merge si in ianuarie. A intrebat-o pe educatoare'cine e educatoarea? ea: eu! el: hai sa mergem in camera cealalta ca aici e galagie'
Acum il asteapta o perioada de rasfat, ca il ducem la bunici pana dupa Craciun...am mai facut investigatii pt cadouri...a vazut cineva ceva sa semene a volan? nu din ala de TV, sa imite un volan de masina, cat de cat realist. Am vazut ceva la Quelle, dar era hidos...
voi mai dati Vigantol? Codrutza parca si tu ma intrebasei...te-ai lamurit?
cam atat...legatura, cineva?
Bianca si bb Milan 20 octombrie 2005

miflore spune:
Preiau eu legatura, mutati-va in Militari De fapt acum sunt la Gara.
Bianca, am vazut undeva un volan....dar unde oare? pe un pliant, undeva, cora, carrefour...
Eu ii dau vigantol, 2 picaturi. Nici eu nu mai stiu cat sa-i mai dau.
Bafta cu gradi!
V-am zis ce i-a scris Ana Mosului? Trenulet Thomas, pom cu bile, casuta cu tot ce trebuie in ea si laptop. Scurt si la obiect si neaparat in ordinea asta!
Mihaela si Ana Maria
Poze AICI

andreeeea spune:
Legatura in Moldova! Buna seara! Sunt Andreea Care Doriti si va prezint ultimele stiri:
- copil cu acelesi amigdale umflate si mai nou febra noaptea (nu mare, dar suficient sa ), iar doctor in concediu.
- sunt in miezul actului de creatie : rochie de printesa fermecata - ca m-am trezit cam tarziu si improvizez ceva frumos (asa cum reusesc, din pozitia obositului, orizontala..)
- Vigantolul l-ati dat continuu, de "atunci", sau ati reinceput acum, in iarna aceasta?
- pupam scumpii copii piticodromi care nu mai contenesc sa ne minuneze!
Predau legatura....
Andreea, 22+ cu
si mami de MARIA (5 oct 2005)

Tonnia spune:
BiuMil, haha, ce haios Milan, cum a invitat-o pe educatoare "alaturi"!
Miflore, dar stiu ca s-a smecherit Ana cu atatea pretentii.
Andreea, e in neregula cu amigdalele alea, tu ai schimbat laboratorul cand ai facut exudat? Sunt unele care nu lucreaza decat 2-3 chestii, altele nu lucreaza nici Streptococ, e jale cu laboratoarele. Cred ca asta e cheia, sa vezi ce are in gat, ca ceva are sigur de are amigdalele asa non stop.
Kristinutza, deci e de emigrat si din Constanta! Eu asa inteleg, haha!