Copilasi de iulie-august 2004 (6)
Raspunsuri - Pagina 20
leeloo2004 spune:
Buna, va pup pe toate!
Lia - ma bucur ca ne-ai mai dat un semn de viata si ca sunteti cu totii bine! Eu am trecut prin faza asta cu de ce lui, de ce mie - poate iti amintesti cit de grav bolnav a fost Stefan la nastere - insa am luat lucrurile asa cum au venit si multumesc lui Dumnezeu totul e bine acum si sper sa fie asa si de acum inainte!
Papadik - pupam printzesa roz si calareata de ponei!
Roller - multi pupici pentru Paul cel viteaz!
Cori - vorba Roxanei - poate afla exact despre ce e vorba si se rezolva cu tratament. Multa sanatate!
Kim - gradi unde l-ai inscris pe Luca e step-by-step?
De azi pina simbata sunt singura cu cei doi pitici - de dimineata l-am dus pe Stefan la gradi, i-am dus si cadoul pe care i-l va aduce Moshul la serbare asa ca am scapat de o grija...Mai trebuie sa cumpar si bradutul si un cadou pentru sot si am cam terminat cu cadourile....
Va pup pe toate - ma duc ca am o intilnire....
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
carmenp spune:
e legate de sofia?
Citat: |
citat din mesajul lui papadie deocamdata pt mine e mult tare pin la craciun...intre timp am o gramada de eveniment nu extraordinar de asteptate. va pupex* _ Facerea de bine nu ramane niciodata nepedepsita |
lio, uelcambec, pai parca danutz o mincat ca ilinca mult timp pasat. bine ca sunt bine cupiii
Dorsilia spune:
da carmen, manca pasat, dar pranzul si fructele, micul dejun il manca mestecat, tin minte ca-i faceam sandvici cu unt, cascaval, cu gem, cu pate etc
kim222 spune:
Gabi gradinita la care am promisiuni nu este sistemul step by step. Dar intre timp am mai aflat de alte 2 gradi in zona..cica si mai bune , tot de stat, la amindoua au si grupe care respecta programa normala si grupe step by step. Daca voi reusi sa-l inscriu ...nu stiu ce sa aleg..normal..sau step by step? De aceea va intrebam si pe voi...
Daria abia astept pozele!
Lia super tare faza cu sunca!
Papa imi place mult aiai cu facerea de bine..mi se potriveste perfect!Tinem pumnii ca evenimentele neasteptate sa treaca repede si cu bine..
Ioana, Maria are carti/caiete dupa care lucreaza la gradi?
Cori ..poate asa aflati si cauza....Tinem pumnii! ce-ai mai facut cu apartamentul?
Roxi despre ce prajituri spui tu acolo?
Dorsilia spune:
Olivia, eu aiai in Ro as alege pt copii gradinita cu program normal, traditional. Am studiat si eu aici faza cu step by step, ca sunt gradinite cu acest program insa n-am cam ramas impresionata, deocamdata sunt fake-uri. Sunt si scoli step by step si era tot o aiureala, o dezordine si o atmosfera obositoare mai ales pt copil, in plus se mai face si o scoala a parintilor, intalniri de weekend pt parinti si mai mult bla-bla si pierdere a timpului in mod organizat decat treaba si stimularea pozitiva a copilului...Acum, avand in vedere ca acest program step by step este de fapt original din America, e foarte probabil ca el sa fie mai bine practicat acolo decat la noi unde se practica la nivel experimental inca. Depinde foarte mult de educator/invatator cum isi face treaba, de experienta sa.
Si nu rade de faza cu sunca pt ca io-s stresata ca fata se drogheaza de pe acum cu E-uri. Dar zau, n-am solutii, nu pot elimina sunca de casa din frigider ca e favorita lu taica-su si a lui Dani, si a mea. Sunca de casa +ceapa verde....e atat de bunicica. Asta mica zice ca "utula"(ustura) ceapa, asa ca deocamdata nu-si permite decat sa isi frece bucatica de paine cu ceapa si sa o manance, e singurul mod in care mananca paine. In rest, pot eu sa mananc toate chestiile sanatoase de pe lume, ca am incercat, pe cuvant, sa rod banane, morcovi fierti, brocoli, conopida, cartofi, paine cu unt Bio, paine cu branza Bio, oua ecologice, smantana, degeaba, vine, bineinteles ca se repede sa guste, molfaie 2-3 minute si apoi cauta un loc pe masa si scuipa, se sterge pe limba, se uita dupa sunca luuuung si daca nu e si nu e....pleaca de la masa. Am reusit recent s-o fentez cu niste carne de aripioare de pui la cuptor in loc de sunca, i-am zis ca e sunca de pui, a mancat foarte putin, nu foarte convinsa, dar macar n-a scuipat din prima. Am incercat cu gratar de pui, cu snitel de pui, nimic....asa ca eu zic ca e clar dependenta de sunca de casa cruda doar afumata...Si cand ma gandesc ca pe vremea cand eram gravida cu ea nu am pus in gura 9 luni nici un produs crud uscat, nici un mic, nici un hamburgher, nici macar salam fiert, sau sunca. e drept ca mancam ceapa verde in cantitati de speriat, dar cu telemea de vaca sau cu branza dulce. Pfui, nu stiu cum s-o dezvat de sunca si s-o indrept spre produse gatite de mine, din pui.
kim222 spune:
Lia multumesc mult pt raspuns...asa ma gindeam si eu..sistemul stiu ca-i bun (este aplicat si la Luca la gradi) dar exact cum ai spus..educatoarele romance nu-s nascute in USA (iarna nu-i ca vara)...de aici dilemele mele...
Cit despre sunca..si E-uri...nu avem cum sa le evitam..sint peste tot si-n toata lumea ..Eu zic ca daca-i dai cantitati infime, nu are ce sa-i dauneze. Cind va mai creste vei putea incepe cu ..asta nu este buna pt sanatatea ta..si-i vei putea explica.
Asta este ca si ketchup-ul lui Luca..vrea cu orice ,oricind desi stie..si zice...this is not healthy!
Dorsilia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui kim222 Cit despre sunca..si E-uri...nu avem cum sa le evitam..sint peste tot si-n toata lumea ..Eu zic ca daca-i dai cantitati infime, nu are ce sa-i dauneze. Cind va mai creste vei putea incepe cu ..asta nu este buna pt sanatatea ta..si-i vei putea explica. Asta este ca si ketchup-ul lui Luca..vrea cu orice ,oricind desi stie..si zice...this is not healthy! |
cu placere Olivia,
haha, asa face si Danut cu pepsi...il vede pe taica-su galgaind si zice "nu e bautura pt copii, nu e sanatoasa" face o pauza de 1 minut si cu ochii lipiti de sticla "da-mi dai si mie o gura?" Si primeste si el o gura exact.
Olivia, sigur nu am inteles, tu intrebai de gradinita step by step ca sa-l inscri pe Luca aici in Ro sau la voi? ca daca e vorba de aici....forget it. Eu am vrut sa-l inscriu pe Danut la una cu sistem Montessori ... ha, protagonistele educatoare erau niste fetiscane iesite de pe bancile scolii, fara experienta care citisera niste articole despre scoala de la Palo Alto si Maria Montessori. Sa-ti spun drept la facultate si eu am studiat in anul 3 un semestru sistemul montessori dar asta nu m-a transformat in mod sigur intr-un pedagog sadea...e nevoie de ceva ani de practica si studiu continuu, plus si alte cursuri de formare.
Asa ca eu nu as avea curajul sa imi las copilul pe mana unora ce vor sa experimenteze, chiar daca-s bine intentionate si de ce nu, cu timpul vor reusi ceva daca chiar exista minte si vointa.
Mai ales nu as avea curajul pt ca-l cunosc pe Danut si stiu ca nu e potrivit pt a incepe ceva experimental, poate Deea ar fi ca ea are un cu totul alt tipar temperamental si chiar intelectual. Ea e dornica sa fie supusa mereu stimulilor, are vointa sa invete, se straduieste foarte mult, exerseaza, e intr-o continua cautare de provocari, pe cand Danut e mai pasiv si nu agreeaza sa fie solicitat prea mult, e mai comod si fizic si intelectual. Temperamental iarasi, ea e mai exploziva, extrovertita dar mai echilibrata, el mai linistit dar mai instabil, mai labil totodata. Cred ca ea e un temperament sangvinic si el melancolic. Fiecare e o minune in felul sau, insa e imposibil sa nu remarci deosebirile intre doi frati crescuti in exact acelasi mediu si supusi acelorasi stimuli, aceleiasi doze de atentie si iubire. El oboseste destul de repede, dar nu adoarme decat cu greu, ea nu da semne de oboseala dar adoarme unde apuca cand e obosita, se culca singura, nu cere ce stiu eu ce ambianta de liniste, sau o persoana anume langa ea. De aia zic sunt niste miracole amandoi, si-i iubesc de-mi vine sa-i mananc de drag numai ca am atatea necunoscute, care pana la urma tin numai si numai de diversitate si unicitate, fiecare s-a nascut cu o zestre genetica unica de aia nici faptul ca sunt amandoi crescuti in conditii similare din toate punctele de vedere nu e suficient pt a o amprenta si dirija si obtine manifestari similare nici psiho-fizice, nici intelectuale, nici aptitudinale, nici temperamentale. As vrea de ex. ca Danut sa fie un pic mai "barbat", mai increzator in el, mai tupeist, mai curajos, mai putin plangacios si mai putin sensibil, mai sociabil, mai energic, spre binele lui insa mereu ma lovesc de o limita, de aia eforturile mele in directia lui sunt mult mai intense decat cele ce le depun pt Dea. Un lucru e sigur, ambii reactioneaza numai si numai la vorba buna uneori asociat cu ceva santaj.
Deci ca sa finalizez eu zic ca totul e ca sa se potriveasca si copilul cu aptitudinile si firea lui programului, pe langa ca pedagogul trebuie sa fie unul experimentat.
hai c-am editat o gramada ca eu ca drujba suedeza fac 4 chestii deodata: gatesc, supraveghez copiii, gandesc si mai scriu si aici
kim222 spune:
Lia mie nici nu mi-ar place sa am doi copii cu aceeasi personalitate..Cit priveste Danut..incurajaza-l chiar si pt chestii neseminificative (eu mereu ii repet lui Luca esti cel mai frumos..cel mai destept..cel mai puternic ), creste-i increderea in sine...impinge-l la tot felul de chestii care -i "trateaza" timiditatea..
Luca, in luna martie incepe gradinita in Ro de aceea am atit de multe intrebari
Dorsilia spune:
da, Olivia, il incurajez mereu, sa fie mai expansiv, fiecare reusita fie ea si nesemnificativa i-o hiperbolizez, incerc sa-l tratez de neincrederea asta parca genetic mostenita de la mine, ca eu am fost un copil plapand, timid, lipsit de incredere, fricos si care mocnea doar in interior. Uneori ma mir cand il vad asa retinut si fata de mine, fata de taicasu e si mai retinut, eu care de 4 ani si ceva stau numai acasa si numai pe langa el ma invartesc, si el vine asa cu teama, rusinat parca sa-mi ceara ceva si se matzaie si la nivel lingvistic, vorbeste asa incet...si eu atata de rar il refuz cu ceva, ma doare sufletul, zau. Uneori refuz sa ma joc cu el pt ca sa-l fortez sa se implice si singur, sa-si faca o ocupatie, sa se joace cu sora-sa chiar daca singura lor joaca impreuna deocamdata e de-a fugareala prin casa sau afara. La jocuri nu se impaca, el vrea ceva, ea altceva, se enerveaza ca ea e bagacioasa, vine si-i sta-n coaste si studiaza, se impluca si ea cum o duce capul, incearca sa-si aduca si ea aportul si atunci o sutuie, ea-l pisca, el o-mpinge, ea-l plesneste, el o trage de par, ea scuipa si se termina totul cu plansete daca nu intervin sa-i bag in pauza de baut apa.
Uneori inclin sa cred ca eu am gresit de l-am timorat cumva...
ps. veniti cu totii in Ro sau il trimiteti la bunici numai pe Luca? o sa rezistati fara el?
kim222 spune:
Venim toti !
Nu ai gresit cu nimic..nu uita factorul genetic..cu el trebuie sa te lupti . Continua ceea ce faci ,ca faci bine..rezultatele apar mai tirziu...
In plus daca as fi tu l-as duce la activitati (sport sau orice altceva) si nu as asista, tocmai pentru a-l expune la socializare...
edit ..si apropo de vorbitul incet..ai grija ce-ti doresti..noi am ajuns sa-i spunem lui Luca ca daca continua sa vorbeasca asa de tare, nu-i mai raspundem, pt ca.."ne raneste urechile"..altceva nu am stiu ce sa inventam..