Dulceata de gutui
Tocmai am cumparat de la piata opt gutui mari, cu gandul de a face o dulceata deosebita si originala (pe aici!) si de a-mi lasa soacra si cumnatele cu gura cascata, atunci cand vor gusta din ea!
Erau asa de frumos prezentate pe etalaj (gutuile!), incat nu am rezistat tentatiei! Oful meu este acela ca,in ciuda bunei mele intentii initiale, habar nu am cum sa le transform in dulceata.
Am cautat retete pe net, evident, dar mi se par cumplit de complicate!
Cine ma poate ajuta si pe mine?
Soacra et co si-au anuntat vizita la mine duminica!!!
Raspunsuri
andrath spune:
De ce nu faci mai bine peltea de gutui? E si mai aspectoasa, si mai exotica ...lasi soacra cu gura cascata!
Daca vrei reteta de peltea, ti-o dau io mai ales ca tocmai am prestat duminica trecuta.
"Sunt inofensiva, dar gandul meu e criminal!!"
crinait spune:
Initial ma gandisem la dulceata... Dar pana la urma, fac, de ce nu, si peltea! Sper sa nu fie foarte greu de facut. Important este sa epatez papilele gustative ale familiei, sa le propun eu ceva deosebit, sa ma tina minte!
Hopa! Acum imi dau eu seama ca habar nu am cum ii zice la peltea pe italiana...
april spune:
Uite cum fac eu:
Dupa ce le spal, tai gutuiele in cubulete.
Pun la fiert apa cu zaharul pana se face un sirop, apoi torn cubuletele de gutuie si le fierb. Raportul fructe/zahar/apa sa fie cca 3/2/1.
crinait spune:
Sambata am fost foarte ocupata cu dulceata mea de gutui, iar duminica am fost foarte entuziasmata cand soacra mea mi-a dat verdictul: EX-CE-LEN-TA! Iata asadar de unde imi vine curajul sa revin pe forum si sa va povestesc. Sa va spun cum am facut...
Am inceput cu ce a fost mai greu : taiatul gutuilor in cubulete! Am schimbat vreo trei cutite, caci nu stiu voi cum faceti, dar mie tare greu mi s-a parut sa stapanesc o gutuie pe tocator (cele 8 gutui ale mele au facut 2.6kg), am pus peste ele 100 cl de apa si zeama de la o portocala. Apoi le-am fiert vreo juma' de ora mestecand aproape in continuu si dand spuma la o parte, am adaugat 1500 grame de zahar brun nerafinat si le-am mai fiert inca 20 de minute.Am gustat-o si mi s-a parut ca ii mai lipseste ceva, asa ca am adaugat (sa nu radeti, va rog eu frumos!) cateva grame de sare mare, putin piper proaspat macinat si o lingurita de scortisoara macinata.
Am pus-o fierbinte in borcane si dupa ce le-am pus repede capacul, le-am intors cu fundul in sus. Apoi am facut etichete la imprimanta (programul Photofiltre: foto plus text) caci inainte de a le taia, am fotografiat gutuile mele cele frumoase, caci asa cum v-am mai spus deja, din simt estetic le cumparasem eu initial ! Apoi spiritul meu ecologic mi-a dat ideea sa lipesc etichetele cu albus de ou.
Dupa ce am terminat cele 7 borcane (sic!), m-am asezat istovita pe un scaun in fata lor si le priveam cu mare mandrie. A venit si sotul langa mine si s-a aruncat vitejeste pe un borcan sa il intoarca cu capacul in sus, ca sa ceteasca eticheta! NUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU! am tipat eu, de i se ridicase saracului baiat parul maciuca-n cap. "Pai trebuie sa le las cateva ore in pozitia asta ca sa faca <bop> cand il desfacem".
Si intr-adevar, borcanul pe care l-am deschis duminica in fata importantelor mele musafire a facut zgomot. In ceea ce priveste gustul, nu ca vreau sa ma laud, sa ma dau eu mare cumva, nu, nu, dar sa stiti ca am cam reusit dulceata asta, prima dulceata pe care o fac!
In afara de dulceata, musafirele mele au mai avut dreptul si la niste paste cu mult, mult, mult sos de rosii pentru ca mi-au trebuit borcanele pentru dulceata.
Multumiri fetelor care mi-au raspuns la mesaj!
marumiha spune:
Frumos,felicitari,deci ai facut o figura frumoasa cu aceasta dulceata.
Si eu am facut ceva timp ìn urma ìn plus am pus o lamìie pt.a evita schimbarea culorii la gutui.
[url=http://community.webshots.com/user/mihaela2703"]Poze[/url]