buna ziua mama, vreau sa imi gasesc seninatatea
Raspunsuri - Pagina 10
![](images/user_woman.png)
Simona_B spune:
JG, MissParker,Mihaelka va multumesc pt ca ati punctat bine, la fel ca si Happy de altfel, ca e vb de o depresie. Mama, nu este doar parerea mea, te rog sa intelegi si sa faci ceva concret pt vindecare. NU sunt perfecta, recunosc, dar nu mai stiu o alta cale si mi-e teama pt cum voi gestiona relatia cu fetele mele. Aveti ceva sfaturi care ne-ar putea fi de folos?
Maru si mariamunteanu va multumim dar aici nu e vb doar de conflicte intr generatii ci de dorinta de sinucidere, de incapacitatea de a sta de vorba cu celalalt ca imediat devine dusman de moarte si urmarste sa te umilesac, sa te fca sa te omori, de plans fara motiv aproape incontinuu... Apoi imediat motivul se materializeaza in oricine nu zice ca tine...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
mariamunteanu spune:
Simona, depresia este o problema foarte serioasa, iar daca e vorba de ganduri de suicid (reale), atunci situatia este grava. Cel aflat in aceasta situatie nu se poate ajuta singur, are nevoie de ajutor psihologic, ba chiar medical.
Nu ma refer la mama ta, ci la modul general. Persoanele depresive sunt atat de adancite in problemele lor si atat de afectate psihic, incat nu pot treaca singure peste aceste stari care nu se vindeca de la sine.
Atentie: fetele cele mici inregistreaza tot, conflictele in mijlocul care au nimerit le servesc un exemplu prost, le arata o imagine deformata a ceea ce inseamna relatiile mama-fiica.
Sfatul meu: consultati un psiholog si incepeti terapie.
Maria
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Simona_B spune:
Psihologul la care a inceput sa mearga mama mea a concluzionat ca este depresie pt ca a venit intr-o tara straina dar mama nu a mentionat ca episoadele de acest gen erau si ininte sa vina. Eu nici nu indraznesc sa cataloghez daca sunt sau nu reale aceste porniri, ce anume poate determina acest lucru? :(...
Mai simt nevoia sa mai precizez ceva: sunt episoade bune si episoade rele si se alterneaza...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Happy_in_TO/Happy_in_TO.jpg)
Happy_in_TO spune:
DEPRESIA
CE ESTE DEPRESIA?
Depresia este o tulburare afectiva care va face sa va simtiti trist sau fara speranta pentru o perioada indelungata de timp. Este mai mult decat un pic de melancolie sau o stare de tristete sau de lipsa de energie; depresia poate avea un impact semnificativ asupra felului in care va bucurati de viata, de munca si de oamenii pe care ii iubiti.
Depresia afecteaza oamenii in mod diferit. Unii se simt tristi pentru perioade lungi de timp; pentru altii exista din cand in cand simptome de depresie. Daca treceti printr-un episod usor de depresie, s-ar putea sa fiti capabili sa continuati sa munciti si sa duceti la capat activitatile zilnice. Totusi, daca nu veti cauta un tratament pentru depresie, riscati sa deveniti si mai deprimat sau sa va imbolnaviti fizic. in cazuri si mai severe, depresia face oamenii incapabili sa comunice, incapabili sa-si desfasoare activitatile de rutina sau ii poate impinge la sinucidere. in aceste cazuri, este esential sa fiti sub supraveghere medicala.
Persoanele depresive pot respinge ideea de a cere ajutor deoarece considera aceasta un semn de slabiciune sau un defect sau cred ca se pot descurca singuri. Acum stim ca depresia, ca orice alta afectiune, are o cauza chimica si una biologica. Tratamentul depresiei are efect chiar si pentru persoanele in episod depresiv sever.
CE DETERMINA DEPRESIA?
Depresia poate fi determinata de evenimente stresante ale vietii, de alte boli, de anumite tratamente sau poate fi mostenita. Desi cauzele depresiei nu sunt intelese complet, stim ca are legatura cu un dezechilibru chimic la nivelul creierului. Odata ce dezechilibrul este corectat, simptomele de depresie diminua.
CARE SUNT SIMPTOMELE?
Depresia e mai mult decat un sentimentul normal, temporar, de tristete, lipsa sperantei, asociat cu evenimente de viata dificile. Simptomele de depresie sunt adesea subtile la inceput. Poate fi dificil la inceput sa recunoastem ca simptomele pot avea legatura intre ele si ca ati putea fi depresivi. Simptomele comune sunt:
- Deprimare.
- Neputinta de a va bucura de viata.
- Probleme de concentrare.
- Schimbari in obiceiurile alimentare sau schimbari de apetit.
- Dificultatea de a merge la servici sau de a va duce la capat responsabilitatile zilnice datorita lipsei de energie.
- Sentimentul de vinovatie sau deznadejde; va intrebati daca viata merita taita sau nu
- Vorbire si gandire incetinita.
- Preocuparea cu ganduri despre moarte si sinucidere.
Aceste simptome nu au o cauza fizica, cum ar fi o migrena sau o durere de stomac.
Toate aceste simptome pot afecta calitatea vietii. Chiar daca nu aveti o depresie majora, daca ati avut cateva dintre simptome pentru cel putin doua saptamani, ati putea avea o forma usoara, dar care necesita totusi tratament.
CARE ESTE TRATAMENTUL?
Depresia este tratata cu succes cu consiliere profesionala, medicatie antidepresiva sau o combinatie intre cele doua. Adesea, o combinatie intre cele doua are efect. Persoanele cu depresie pot fi tratate fara sa fie internate in spital, dar, in cazuri severe, o perioada de spitalizare poate fi necesara. Daca aveti o forma usoara sau moderata de depresie, puteti fi diagnosicat si tratat de medicul de familie impreuna cu un psihoterapeut sau un psiholog. Daca aveti o forma severa de depresie sau alte afectiuni psihologice sau nu raspundeti la tratament, un psihiatru, medicul specializat in diagnosticul si tratamentul bolilor mintale, ar putea fi de ajutor. Informati-va medicul de familie ca banuiti ca aveti o depresie, deoarece este frecvent trecuta cu vederea. Daca depresia va fi diagnosticata, dumneavoastra si medicul dumneavoastra de familie puteti decide cel mai bun tratament. Cu cat e tratata mai devreme, cu atat va veti vindeca mai repede.
CAT DE COMUNA ESTE DEPRESIA?
Daca aveti simptome de depresie, nu sunteti singur. Spre exemplu:Femeile au depresie de doua ori mai des decat barbatii, desi probabilitatea de a se sinucide este de doua ori mai mare la barbati decat la femei.
Persoanele separate sau divortate, mai ales barbatii, in comparatie cu persoanele casatorite, au sanse mai mari sa devina depresive.
Persoanele care au o afectiune grava sunt mai predispuse la depresii.
SIMPTOMELE DEPRESIEI
Daca aveti depresie, va puteti simti fara speranta si tristi sau nu mai simtiti placere in nici o activitate pe care o faceti. Va puteti simti cu moralul la pamant, puteti plange usor sau sunteti descurajat. Simptomele de depresie sunt adesea subtile la inceput. Poate fi greu de spus daca simptomele pot fi in legatura unele cu celelalte si ca ati putea avea depresie.
Cele doua simptome semnificative ale depresiei sunt:
- tristetea sau deznadejdea.
- Lipsa interesului sau a placerii in ceea ce priveste majoritatea activitatilor zilnice
Alte simptome includ:
- Pierderea sau castigul in greutate datorita schimbarilor de apetit.
- Somnul prelungit sau insuficient
- Senzatia de neliniste sau senzatia ca miscarea reprezinta un efort prea mare.
- Senzatia ca sunteti obosit tot timpul.
- Sentimentul ca nu sunteti bun de nimic sau ca sunteti vinovat fara un motiv evident.
- Faptul ca aveti probleme sa va concentrati, sa va amintiti sau sa luati decizii.
- Va ganditi adesea la moarte sau sinucidere.
Daca aveti cinci din aceste simptome pentru doua saptamani sau mai mult si una din simptome este sau tristetea, sau lipsa de interes, veti fi diagnosticat cu depresie majora. Dar, daca aveti mai putin de cinci simptome, inca puteti fi deprimat si aveti nevoie de tratament.Daca aveti 2-4 simptome pentru o perioada de cel putin 2 ani (1 an pentru un copil), puteti avea o forma de depresie pe termen lung numita distimie.
Multe femei sufera schimbari de dispozitie inainte de menstruatie. Simptomele premenstruale fizice si emotionale care interfera cu relatiile interpersonale si responsabilitatile sunt cunoscute ca sindrom premenstrual (SPM).
Multi specialisi considera ca persoanele cu simptome generale sunt greu de asociat cu depresia. Simptomele asociate frecvent cu depresia includ :
- Dureri de cap sau alte tipuri de dureri
- Probleme digestive, care includ constipatia dau diareea.
- Scaderea libidoului
- Anxietatea sau sentimentul de ingrijorare fara un motiv evident.
- invinovatirea propriei persoane sau a celorlalti pentru starea de depresie.
- Faptul ca nu va miscati sau nu vorbiti timp de ore.
- Apetitul excesiv si cresterea in greutate (mai degraba decat pierderea apetitului)
- Prelungirea perioadei de somn (mai degraba decat insomnia)
- Predispozitie pentru plans, furie si, in general, discomfort insotit de anxietate si tensiune.
- Cateodata, un sentiment de geutate in brate si picioare.
- Sensibilitate la respingere.
Depresia e o problema serioasa, la orice varsta si persoanele in varsta cu simptome de depresie ar trebui sa caute ajutor pentru tratament imediat. Depresia la varstnici poate determina confuzie si pierderi de memorie (desi unele medicamente pot cauza aceste simptome, de asemeni). Depresia a fost de asemeni identificata cu un risc semnificativ de moarte la varstnici cu probleme cardiace.
Simptomele de depresie sunt frecvent subtile la inceput. Simptomele pot fi greu de recunoscut si corelat si ca s-ar putea sa aveti depresie. Simptomele de depresie la copii si adolescenti sunt cateodata diferite de simptomele adultului, ceea ce poate fi greu de diagnosticat si tratat.
Depresia poate duce la suicid. Semnele premergatoare sinuciderii se schimba cu varsta. Semnele premergatoare sinuciderii la copii si adolescenti pot include preocupare in legatura cu moartea sau sinuciderea sau cu intreruperea unei relatii. Semnele premergatoare sinuciderii la varstnici pot fi moartea recenta a partenerului de viata sau diagnosticarea unei boli grave.
CARE SUNT CAUZELE DEPRESIEI?
Cauzele depresiei sunt subiectul studiului intens. Expertii cred ca un teren genetic, insotit de evenimente stresante, prezenta unor boli, unele medicamente sau alti factori, pot determina, la nivel cerebral, un dezechilibru in ceea ce priveste anumite substante numite neurotransmitatori, cauzand astfel depresia.
- Unele medicamente pot cauza depresia, cum ar steroizii si narcoticele administrate pentru tratamentul durerii. De indata ce se opreste administrarea acestei medicatii, simpotomele dispar, de obicei.
- Afectiuni hormonale, cum ar fi dezechilibre la nivelul glandelor tiroida sau suprarenale.
- Dezechilibre biochimice, cum ar fi nivele scazute ale calciului in sange sau nivele scazute de fier in sange (anemie)
- Bolile cronice , cum ar fi artrita, bolile inimii sau cancerul.
- Infectiile, cum ar fi infectiile virale sau infectiile ficatului sau ale creierului
- Factorii de stres social, cum ar fi moartea partenerului de viata.
- Factorii de stres cronic, cum ar fi saracia, problemele familiale sau problemele familiale ale partenerului. Varstnicii care ajung sa depinda de ceilalti dupa ce au avut un stil de viata independent, au sanse mari sa devina depresivi.
- Presiunea sociala si a celor din cercul de prieteni poate determina depresia la copii si adolescenti.
- Abuzul de alcool, droguri
- Sindrom premenstrual cronic.
- Alte evenimente, cum ar fi menopauza sau durerea cronica sau oboseala.
- Nasterea recenta.
DEPRESIA ? CE SE INTAMPLA?
Depresia poate incepe cu simptome de anxietate (cum ar fi ingrijorarea excesiva) sau simptome cum ar fi tristetea sau lipsa de energie, care dureaza zile sau luni de zile inaintea debutului adevaratei depresii. S-ar putea sa aveti probleme cu concentrarea sau cu memoria, sa va pierdeti bucuria de a face lucruri, care inainte va placeau, sa va simtiti fara speranta, si sa aveti putina energie si sa apara schimbari in obiceiurile de somn si masa. Este posibil sa va restrangeti contactele sociale si sa va pierdeti interesul pentru activitatea sexuala.
Evolutia depresiei variaza de la o persoana la alta. Puteti avea simptome usoare sau severe pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp. Putini oameni se simt deprimati pe toata durata vietii lor si necesita tratament continuu. Cei mai multi oameni care sufera de depresie pot fi tratati cu succes cu medicamente si psihoterapie sau o combinatie a celor doua.
Afectiunile depresive sunt clasificate in functie de severitate si durata. Depresia poate fi usoara, moderata si severa. Poate debuta brusc (acut) sau poate fi de lunga durata (cronica). Afectiunea distimica, de exemplu, este o depresie usoara cronica. Unii oameni pot avea u episod major de depresie, pe fondul afectiunii distimice (depresie dubla).
Pentru depresia severa, s-ar putea sa fie nevoie de spitalizare de scurta durata, mai ales daca aveti ganduri referitoare la sinucidere. Deoarece depresia reprezinta un risc crescut de tentativa la sinucidere, ar trebui sa apelati imediat la tratament daca aveti ganduri de autodistrugere.
Boli recurente
Depresia revine frecvent. Daca aveti un episod de depresie, aveti mai mari sanse sa deveniti depresiv din nou, la un moment dat in viata decat cineva care nu a fost deprimat vreodata. Riscul de a avea un nou episod de depresie creste cu fiecare nou episod.
Boli corelate
Depresia poate contribui la evolutia anumitor boli, cum ar fi bolile coronariene. Persoanele deprimate care au boli cronice, cum ar fi diabetul, sau boala coronariana sufera mai mult datorita simptomele bolilor de baza, sunt mai putin capabili sa faca fata vietii de zi cu zi, au o calitate a vietii scazuta si platesc mai mult pentru serviciile medicale. Persoanele deprimate sunt mai putin capabile sa aiba grija de ele si asta le poate inrautati starea de sanatate.
Unele episoade de depresie sunt precedate sau urmate de perioade de mare energie (manie). Daca aveti cicluri de depresie alternand cu manie, s-ar putea sa aveti o afectiune numita tulburare bipolara.
Daca sunteti deprimat numai in anumite perioade ale anului, cum ar fi lunile de toamna sau de iarna, s-ar putea sa aveti o depresie afectiva de sezon
DEPRESIA - GENERALITATI DESPRE TRATAMENT
TRATAMENTUL INITIAL
Tratamentul depresiei poate include medicatie antidepresiva, consiliere profesionala cum ar fi terapie cognitiv-comportamentala sau o combinatie din cele doua. Psihoterapia poate fi tot ceea ce aveti nevoie pentru o depresie usoara sau de intensitate medie.
Daca simptomele de debut sunt severe, tratamentul initial va include cel mai probabil atat medicatie antidepresiva, cat si psihoterapie. Spitalizarea poate fi necesara daca aveti tendinte de sinucidere, ganduri sau planuri de a va face rau singuri sau de a vatama pe altcineva, detasarea de realitate (psihoza) sau utilizarea excesiva de alcool sau droguri.
Totusi, s-ar putea sa fie nevoie de mai multe incercari pentru a gasi medicatia si tipul de terapie care are cel mai bun efect pentru dumneavoastra. Poate dura intre 4 si 12 saptamani pana cand medicatia isi face efectul, desi de cele mai multe ori actioneaza mult mai repede. Dumneavoastra impreuna cu medicul specialist veti putea lucra impreuna pentru a gasi tratamentul corect.
Tratamentul continuu
Cel putin o jumatate din cei care au avut un episod de depresie, vor avea o recurenta a simptomelor (recadere). Continuind sa luati medicatia pentru cel putin 7 - 15 luni dupa vindecare, reduce riscul recaderii.
Tratamentul continuu include de asemeni:
- dieta echilibrata
- Evitarea alcoolului
- Exercitiul fizic
- Somnul de calitate
S-ar putea sa fie de folos sa obtineti ajutorul familiei si prietenilor.
Daca aveti o alta boala in acelasi timp cu depresia, trebuie sa continuat tratamentul pentru cealalta boala. Este posibil ca depresia sa fie insotita de alte tulburari afective, cum ar fi anxietatea si tulburarile de anxietate, psihozele sau mania.
Daca depresia se agraveaza in timp ce faceti doar psihoterapie, medicatia ar trebui adaugata tratamentului.
Exista dovezi ca adaugarea medicatiei psihoterapiei in cazul depresiei severe functioneaza mai bine decat consilierea singura. Daca aveti depresie recurenta, s-ar putea sa fie nevoie sa luati medicatieantidepresiva pentru tot restul vietii.
Daca depresia se agraveaza in timp ce deja luati medicatie si faceti si psihoterapie, se poate schimba sau adauga un alt tip de medicamente
Daca simptomele de depresie se inrautatesc, este esential sa conlucrati cu medicul specialist pentru a gasi un tratament eficient. Depresia majora poate reprezenta un factor de risc pentru bolile cardiace, cum ar fi boala coronariana sau infarctul miocardic. Totusi, riscul cel mai mare al depresiei este reprezentat de sinucidere. Pana la 15% din cei afectati de depresie mor prin sinucidere.
CE SA CREDETI DEPRE DEPRESIE
Oricine poate fi afectat de depresie, indiferent de varsta, rasa sau statut social. Aproximativ 1 din 10 persoane care merg in vizita la doctor are depresie, dar continua sa fie nediagnosticata sau tratata ineficient in aproape jumatate din cazuri. Daca este netratata, depresia poate determina o calitate inferioara a vietii si un risc crescut de suicid.
Mai putin de un sfert din populatia cu depresie se va orienta spre un tratament profesionist. Cand se cauta un tratament, medicii atribuie uneori simptomele vagi de depresie, altor boli. Totusi, este important sa primiti tratament de indata ce banuiti ca dumneavoastra sau cineva drag este deprimat. Cu cat sunteti diagnosticat mai repede, cu atat aveti mai mari sanse pentru o recuperare rapida si completa. Prevenirea recurentei depresiei este de asemeni importanta.
Varstnicii pot crede ca e normal sa aiba sentimente de depresie odata cu inaintarea in varsta. Tratamentul precoce al depresiei la varstnici poate intarzia plasamentul in camine de batrani. Riscul de moarte asociata depresiei creste semnificativ in primul an locuit intr-un astfel de camin.
Sustinerea si implicarea familiei, ca parte a tratamentului depresiei poate fi foarte important, mai ales pentru copii, adolescenti si varstnici. Cateodata, parintii copiilor si adolescentilor cu depresie pot deveni, la randul lor deprimati si vor necesita tratament.
Daca ati nascut recent, sa invatati cum sa recunoasteti depresia postpartum precoce, s-ar putea sa va vindecati mai devreme si se preveniti o perioada prelungita sau o problema serioasa in legatura cu depresia post partum.
LA CE SA VA GANDITI
Daca dumneavoastra sau medicul specialist decideti ca aveti nevoie de medicatie, exista cateva elemente de luat in considerare pentru a alege o medicatie corecta.
- Intelegeti efectele adverse ale medicatiei.
- Spuneti-i medicului despre toate afectiunile pe care le aveti si toate medicamentele pe care le luati, incluzand medicamentele luate fara reteta, ierburile si suplimentele, pentru ca acesta sa fie capabil sa determine daca exista posibile interactiuni intre substante.
- Daca sunteti varstnic, s-ar putea sa aveti nevoie de dose mai mici si s-ar putea sa dureze mai mult pana isi fac efectul. Medicul va avea nevoie sa va monitorizeze evolutia pentru a determina daca un tip anume de medicatie ae efect pentru dumneavoastra.
De obicei, primul tratament medicamentos pe care il veti lua va trata depresia dumnavoastra. Daca nu, exista alte optiuni care vor avea de asemenea efect. S-ar putea sa incercati mai multe tratamente inainte de a gasi pe cel care are efect pentru dumneavoastra.
Odata ce ati inceput sa va simtiti mai bine, va trebui sa continuati tratamentul 6-15 luni sau mai mult, pentru a reduce probabilitatea aparitiei unui alt episod de depresie.
Pentru unii oameni, este nevoie ca medicatia sa fie luata luni sau ani (terapie de intretinere), in timp ce pentru altii este nevoie de medicatie pe tot parcursul vietii lor, mai ales pentru cei care au episoade majore de depresie.
Atunci cand se decide ce medicatie sa prescrie, medicul va lua in considerare :
- Raspunsul la medicatie in timpul episoadelor anterioare.
- Daca aveti sau nu boli asociate, in asa fel incat medicamentele pentru depresie sa interactioneze cat mai putin cu alta medicatie pe care ati lua-o.
- Daca medicatia folosita pentru a trata depresia va agrava sau va ingreuna tratamentul oricarei alte boli pe care o aveti.
- Varsta si stare de sanatate. Varstnicii s-ar putea sa fie nevoie sa ia doze mai mici de medicatie
AR TREBUI SA IAU MEDICAMENTE PENTRU DEPRESIE?
Unii oameni cu depresie nu continua sa-si ia medicamentele pentru depresie sau le iau sporadic. Este important sa continue tratamentul asa cuma fost prescris, chiar daca simptomele dispar, cu scopul de a preveni recaderea sau agraverea simptomelor.
EFECTE ADVERSE
Este frecvent necesar sa luati medicatia antidepresiva pentru 4 ? 12 saptamani inainte de a elimina simptomele de depresie, desi s-ar putea sa observati un beneficiu dupa 2-3 saptamani. In aceasta perioada, s-ar putea sa experimentati si efectele adverse ale medicatiei. Multe dintre efectele adverse sunt temporare si dispar pe parcursul tratamentului, desi unele (cum ar fi gura uscata, constipatia si efectele asupra vietii sexuale) pot fi continue.
Nu opriti administrarea medicamentelor din proprie initiativa, cu exceptia situatiilor in care apar dureri in piept, dificultati in respiratie,dificultate la inghitire sau edemul buzelor. Contactati medicul imediat ce experimentati oricare din aceste efecte adverse.
Daca efectele adverse sunt putin serioase, dar va deranjeaza, comunicati cu medicul pentru a afla daca veti continua cu aceeasi medicatie sau veti incerca alta. Exista multe lucruri pe care le puteti face ca sa reduceti efectele adverse ale medicatiei.
S-ar putea sa fie nevoie sa incepeti medicatia antidepresiva la doze mici, care sa fie crescute gradat, mai ales in ceea ce-i priveste pe varstnici. Medicatia ar trebui oprita de asemeni gradual, descrescand doza de-a lungul unei perioade de timp. Daca anumite antidepresive sunt oprite brusc, puteti avea efecte negative sau simptomele de depresie pot reapare.
Varstnicii si cei care sunt depresivi si iau tratament si pentru alte afectiuni (care nu sunt corelate cu depresia) au nevoie de o atenta supraveghere a tratamentului lor.
Este mai mare probabilitatea de a avea efecte adverse grave la persoanele care iau diferite tipuri de medicatie.
PREVENIREA DEPRESIEI
Desi s-ar putea sa nu puteti sa preveniti primul episod de depresie, s-ar putea sa puteti preveni recaderea sau agravarea simptomelor.
- Luati medicatia asa cum v-a fost prescrisa.
- Depresia revine adesea daca medicatia e oprita prea curand sau nu este administrata conform prescrierii.
- Continuati sa luati medicamentele pentru cel putin 6-15 luni dupa ce starea s-a imbunatatit. Chiar daca va simtiti mai bine, luati medicatia pentru ca aceasta va scade sansele de a redeveni depresivi.
- Continuati cu terapia cognitiv-comportamentala dupa ce ati oprit tratamentul. Cercetarile indica faptul ca cei care au continuat acest tip de terapie 2 ani dupa terminarea tratamentului medicamentos, au avut rata de recadere mai mica.
- Pastrati o dieta echilibrata.
- Faceti exercitiu fizic regulat.
- Mergeti la specialist de indata ce observati simptome noi sau agravarea celor vechi, cum ar fi deznadejdea tristetea si lipsa placerii de a desfasura majoritatea activitatilor.
- Mentineti un regim de somn regulat.
- Evitati drogurile si alcoolul.
Este dificil de a preveni toate recaderile depresiei. Totusi s-ar putea sa fiti capabil sa reduceti severitatea viitoarelor episoade. Daca luati o doza de intetinere pentrua trata depresia in plina desfasurare,
Asigurati-va ca luati tot tratamentul asa cum a fost prescris de specialist. Respectati programul sesiunilor de psihoterapie. Cereti ajutor cand observati primele simptome ale depresiei, mai ales daca episoadele dumneavoastra sunt moderate pana la severe.
AJUTAND PE CINEVA CARE ESTE DEPRIMAT
In cazul in care cunoasteti pe cineva care este deprimat, este important sa-l sustineti si sa-l incurajati. Daca nu vi s-a mai intamplat vreodata, este greu de inteles cat de descurajat si fara speranta va poate face sa va simtiti o depresie. Amintiti-va ca depresia poate fi tot atat de invalidanta ca orice alta boala majora si ea poate ingreuna capacitatea de va indeplini obligatiile social, familiale si pe cele de la locul de munca. Ca orice alte boli, depresia necesita tratament, timp si rabdare.
Evitati sa oferiti sfaturi, dar incurajati persoana sa ceara sau sa continue tratamentul. Nu trebuie sa va considerati responsabil pentru depresia celuilalt. Totusi, daca observati semne de alarma legate de sinucidere: conversatiile despre sinucidere sau despre ranirea cuiva, semne de detasare de realitate (psihoza) sau utilizarea excesiva a alcoolului, ar trebui sa cereti ajutorul unui profesionist imediat, sunand medicul specialist. Daca aveti impresia ca persoana este expusa unui pericol imediat, sunati serviciile de urgenta cat mai repede.
Sursa: http://www.psiholife.ro/understanding-life.php?art=2&page=1
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
carolinah spune:
Si eu sunt in situatia ta, cu mici diferente! Mie insa mi-e teama ca daca o trimit acasa la ea, singura, se sinucide! Sincer! Si eu asta nu pot sa mi-o asum! Din dragoste, din lasitate, din simtul datoriei, din mila crestina, din toate aceste motive!
Ca atare am facut urmatoarele:
- am dus-o la psihiatru si face tratament continuu de 2 ani, e cand mai bine, cand mai rau. Nu vrea sa mearga la psiholog, desi tare bine i-ar prinde...
- mi-am lasat serviciul meu challenging si de mare viitor in cariera si l-am schimbat cu unul mai relaxat, tocmai ca sa fiu eu mai relaxata si sa accept mai usor faptul ca mama nu mai e aceeasi cu cea care era, ca e f depresiva si imbatranind nu va fi mai bine.
- m-am apucat de sport, iau Mg etc, orice ma ajuta sa fiu calma, pt ca am constatat ca daca eu sunt calma, toata lumea din casa e mai calma, inclusiv copiii, pisicile etc.
- incerc sa ma menajez si pe mine, dar si pe ea, ca ea oricum face crize la oboseala, iar eu le suport mai greu daca sunt si eu obosita
- incerc sa invat din greselile pe care le-a facut ea ca sa nu ajung ca ea. imi pare rau ca trebuie sa scriu asta, dar asa este
- mi-am scris o lista cu ce imi place cel mai mult la ea si o citesc zilnic, sa-mi aduc aminte mereu de lucruri bune despre ea
- o laud cand face lucruri bune: mancare, calcat, desene pt copii etc. chiar daca e adult si trebuie sa isi asume lucruri, sa nu uitam ca un om depresiv este f asemanator unui copil mic!
Cam asta!
Editez: recitind ce am scris reiese ca eu sunt un fel de sfanta si totul e roz! Nuuu, nu e cazul, sigur ca ne mai ciocnim si mai iese cu scantei, cu acuze etc, dar s-a rarit frecventa si a scazut intensitatea. Acum semanam mai mult cu o familie normala si relativ echilibrata decat inainte. Si ceea ce am scris mai sus se voia doar constientizarea faptului ca eu sunt sanatoasa, iar mama nu! Ceea ce ma gandeam ca ar fi bine sa constientizezi si tu, Simona, pt cazul vostru.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/beshter/beshter.jpg)
beshter spune:
Simona, ce se mai intampla? Cum mai stau lucrurile?
M-am gandit de multe ori la tine si la mama ta si mi-ar placea sa mai am/avem vesti de la tine.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)