Limba romana - gramatica - expresii-vocabular

Raspunsuri - Pagina 26

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mamecitta_C spune:

am vazut ca unii folosesc, ca sa nu mai vada stelute :), doi de "o": manipoolare... mie mi se pare mai ciudat asa decat cu stelute...

Vlad: 12 ani si Dani: 1 an si 10 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Mey, da' unde ati disparutara? Vorba lu' Mialache din 'Tren de placere' - 'Unde dracul s-a bagatara?'

Uite ce ma 'nerveaza pe mine - nu numai acum, ci dintotdeauna da' acu' m-a lovit (plus ca am vrut sa readuc subectu' pe prima pagina): 'papuse', 'tigare', 'use', 'gogoase' (cu 'e' din 'a' - vorba lu' Mircica Badea, pe care nu stiu ce m-a apucat de-l citez).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Si o intrebare.
Stiu ca pluralul cuvantului 'virus' este 'virusuri'. Dar exista si 'virusi'. 'Virusurile' sunt alea care fac buba la oameni si 'virusii' sunt aia care fac buba la computer? Sau, 'virusi' e gresit pur si simplu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mamecitta_C spune:

cred ca e corect virusi cand vorbim de computere...
am si eu o problema legata de pluraluri: mai ales profii de mate folosesc cuvantul "matrici", atat la plural, cat si la singular (rangul unei matrici) in loc de "matrice"... si inca: "plane" (paralele, de exemplu) in loc de "planuri"... si parca si mie parca-mi suna mai bine "plane" in cazul asta :)

Vlad: 12 ani si Dani: 1 an si 10 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Motana spune:

ghiuveta sau ghiveta... mi se ridica blana pe spate cand aud!
La Bucuresti am invatat: caloriferele is amortite, nu dezmortite, adica e putina caldura. Tot acolo: dupe mine, e buna faza cu "e" din "a".

sau: Blugii is strimti nu strîmti. sau perini ,nu perne.

Imi amintesc ca verbul a vrea nu are imperfect nu zici vroiam ci zici voiam. Oare? Sau mi-am pierdut neuronii prin liceu?

a crea e ca a lucra, ca sa nu uit cand si cum pun doi (de) e
EU CRE-EZ caci avem e in EU LUCR-EZ. Raicalul
CRE cu radicalul LUCR.

Insa, nu am fost niciodata de acord cu "romanizarea" fortata a unor cuvinte gen cocteil, sendvis, cum nu imi place nici mersi si nici vizavi. Normal ca nu o sa modifice acuma Academia dupa ce imi place mie sau nu...

Ni stiam de nicio, niciun, dar nu imi plac nici astea deloc, chiar daca explicatia aia cu disjunctive e buna tare. Uof uof, ce o sa ii mai invat pe plozi?!

Ca sa nu mai zicem ca si aici, pe DC unele articole au greseli de gramatica de alea de nivel horror uneori, pardon madam, nu e nimeni sa corecteze? Ar trebui sa facem o lista cu cele mai "urate" greseli.

Si eu am scris va pooop da' cu muuulti i. Eu nu ma pot abtine sa nu pun moace, trebuie sa fiu mai expresiva, pardon!

Oricum, nimic nu se compara cu v-a veni sau i-mi place.

Sa va mai zic ca in toate limbile e o tendinta de "imbecilizare", si in spaniola si in engleza am gasit niste minunatii de am ramas gura-casca (daca asta se scrie cu cratima sau cum o mai fi).

Cum e cu demult si de mult? Nu te-am vazut demult si Nu te-am vazut de mult timp?

13+


"Anyone giving me bottles, teats or pacifiers will be sued. Daddy is a lawyer." (ma' baby)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui Motana

Cum e cu demult si de mult? Nu te-am vazut demult si Nu te-am vazut de mult timp?



'Demult' e adverb de timp si se foloseste ca atare in propozitii unde se poate inlocui cu alt adverb de timp (cum ar fi 'odata'). Asadar, in ambele propozitii pe care le-ai dat ca exemplu, 'demult' e 'de mult', pentru ca nu poti spune 'Nu te-am vazut odata' (cu acelasi sens, cel putin) Alta explicatie ar fi ca in 'Nu te-am vazut de mult' se subintelege 'timp'. Daca ar fi fost 'Te-am vazut demult' era alta treaba.

Citat:

Sa va mai zic ca in toate limbile e o tendinta de "imbecilizare", si in spaniola si in engleza am gasit niste minunatii de am ramas gura-casca (daca asta se scrie cu cratima sau cum o mai fi).


Niste exemplute, ceva?

Citat:

Ar trebui sa facem o lista cu cele mai "urate" greseli.


Buna idee! Sa le impartim pe ortografie, morfologie, sintaxa si semantica si sa purcedem.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Antigen spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka

Si o intrebare.
'Virusurile' sunt alea care fac buba la oameni si 'virusii' sunt aia care fac buba la computer?

Un profesor de informatica de la Medicina exact asa a spus. E posibil sa fi glumit, dar mie imi place ideea, asa ca folosesc pluralurile astea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marami spune:










Sunt PUTERE si IUBIRE pentru pretioasa Emma, in fiecare zi la ora 13.



mandrutzele mele D(29 sept 91) & D (18 iul 05)

pozne-npoze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Motana spune:

Mihaelka multumesc (era sa scriu merci din obisnuinta, dar la topicul asta ma abtin), asa e cu demult, of, uitasem.

Cat despre lista, ar fi foarte bine, ca sa se transforme subiectul asta in ceva mult mai practic si sa atinga mai multi utilizatori. Ce ziceti? Nu sa il inchidem pe asta dar poate sa facem altul care sa fie afisat poate langa regulament sau undeva unde sa poata fi accesat foarte usor.

Exemple de "prostisme" in spaniola: cum b si v se pronunta la fel, multi, dar multi nu stiu cum sa puna, desi poate au vazut respectivul cuvant scris de zeci de ori. La fel cu s, z sau chiar c. Exemple: invesil (imbecil), dezapareser (desaparacer - a disparea), baso (vaso - pahar), avrir (abrir - a deschide).Multe persoane, de la care nu ma asteptam, am vazut ca scriu asa. In loc de ll pun y, tot pentru ca se aude cam la fel: ayar (hallar - a gasi), y in loc de ll si omiterea lui H de la inceput.
Mai sunt unele, dar astea au fost niste exemple frecvente.

In engleza, am descoperit ca multi vorbitori nativi de lb. engleza nici nu scriu corect si nici nu se streseaza prea tare. its posesivul il folosesc la fel cu it's (subiect+predicat). Y nu se transforma in I, desi ar trebui: My two entrys, nu entries, sau: these countrys, si nu countries.

Cat despre lista, din nou, cred ca fiecare ar trebui sa scrie greselile cele mai grave si apoi sa le ordonam pe ortografie, sintaxa etc. Zic asta ca poate nu toti stiu sa le incadreze (eu din ce imi aduc aminte si poate le mai intuiesc dar nu mai stiu exact)

Pentru mine, cel mai deranjant e sa vad: viitorul va scris v-a merge, i-mi pare rau (asta la ortografie, cred)
i-urile puse aiurea, de la substantive: copi-copiii
la imperativ: nu fii prost!

13+


"Anyone giving me bottles, teats or pacifiers will be sued. Daddy is a lawyer." (ma' baby)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilianasoare spune:

Nu am mai urmarit subiectul de ceva timp, asa ca inca ma pun la punct cu ce ati mai discutat.
Ca tot veni vorba de tipuri de greseli, incerc sa ma plasez, pentru inceput, in sfera ortografiei, prin enuntarea catorva reguli fundamentale.
1. substantivele si adjectivele masculine terminate in "iu" formeaza pluralul nearticulat in "ii", iar pe cel articulat in "iii": fiu - fii- fiii, geamgiu - geamgii - geamgiii, propriu - proprii- propriii. Deci "copil propriu", "copii proprii", "copiii proprii", "propriii copii".
2. substantivele si adjectivele masculine terminate in "u" vocalic fac pluralul nearticulat in "i" si pe cel articulat in "ii": scafandru - doi scafandri- scafandrii echipei; membru - 2 membri - membrii comisiei etc.
3. verbele terminate in "ia" la infinitiv, care nu se conjuga cu sufixul "ez', prezinta "ii" la persoana intai si a doua singular, indicativ si conjunctiv prezent: (tu) (sa) apropii / perii / zgarii etc.
4. verbele "a scrie, a sti, a tine, a veni" au forma de persoana a II-a singular indicativ si conjunctiv prezent in "ii": (tu) (sa) scrii / stii / tii / vii.
5. verbele regulate in "i", cu exceptia lui "a sti" si "a fi', prezinta "ii" la persoana I singular a indicativului, perfect simplu si un singur "i" la forma de persoana a III-a: eu dormii, povestii, contribuii, sporovaii etc, dar el/ea povesti, dormi etc. Verbe terminate in "ii' la infinitiv, precum "a se sfii", are, prin urmare, formele "eu ma sfiii, dar el nu se sfii".

Pentru formele gresite "ochi albastrii" trebuie invatata regula de baza: te uiti la forma nearticulata a cuvantului: "albastru" nu prezinta niciun i in radical, atunci forma de plural nearticulat este cu un singur i, care reprezinta aceasta desinenta de numar. Numarul maximum de i pe care il poate prezenta este de doi, atunci cand este articulat, antepus substantivului (de la care preia articolul, prin acord): "albastrii ochi".
In schimb, un cuvant precum "cenusiu", are deja un i in radical. Pentru forma de plural nearticulata primeste inca un i, iar pentru forma de plural articulat inca unul. Deci, avem: nor cenusiu - nori cenusii - cenusiii nori. La fel: cercel auriu / cercei aurii / auriii cercei.

"Cei care au modele de urmat in familie sunt cei mai bogati mostenitori"

Mergi la inceput