De ce se stalceste limba romana?
Raspunsuri - Pagina 9
corinadana spune:
De ce nu citesc cei ce nu stiu sa scrie o carte?! Poate mai invata cate ceva...
Don't throw with stones if you live in a glass house.
corina mama Ralucai
http://community.webshots.com/user/corinaraluca
blue eyes spune:
Corina, virgulele...
Cadoul potrivit pentru o femeie? Descopera-i feminitatea!
Cadoul potrivit pentru un barbat? Apreciaza-i masculinitatea!
Cadoul potrivit pentru un copil? Lasa-i copilaria!
corinadana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui blue eyes Corina, virgulele... Cadoul potrivit pentru o femeie? Descopera-i feminitatea! Cadoul potrivit pentru un barbat? Apreciaza-i masculinitatea! Cadoul potrivit pentru un copil? Lasa-i copilaria! |
M-ai prins !
Don't throw with stones if you live in a glass house.
corina mama Ralucai
http://community.webshots.com/user/corinaraluca
XIO spune:
citat din mesajul lui natynic Pai eu nu stiu ce sa mai spun, ca s-a cam spus tot ce aveam si eu in minte. Cred ca acest forum nu face decat sa reflecte destul de fidel si semnificativ (in)cultura intregii populatii, mai tinere de regula, a Romaniei de aici sau de aiurea. Miriama, -pt ca cineva s-a gandit in sfarsit sa zica lucrurilor pe nume. Si, da, cred ca e vorba de lipsa de respect-in cazurile in care, soro, vezi ca tu tot scrii "spune-ti", "i-mi" si 20, 30 de alte persoane scriu totdeauna "spuneti", "imi"-chiar nu-ti pui nici un semn de intrebare??? Macar asa, de curiozitate...Asta nu mai tine de ceea ce spune regulamentul (care e corect); nu inseamna scris in graba, nu inseamna nici scris de tip Messenger si nici englezisme (astea sunt pur si simplu tributul adus vietii moderne, "occidentalizarii"); nu, inseamna incultura si perseverenta in propria eroare. Numai ca, Miriama, pe forum din pacate nu prea gasesc o solutie. Ce avem de facut e sa pastram, citind (cum ff bine a zis Eliza5) o limba corecta si sa ne luptam sa o imprimam cat mai bine copiilor nostri, alaturi de scoala sau chiar impotriva ei, daca ziceti ca exista si profesori care scriu asa (incalificabil!) P.S. Xio, pot sa te corectez? Sunt convinsa ca in vest, centru si nord (si chiar in est!) se vorbeste, procentual, mai corect decat in sud. Decat in sud, Xio! Bucurestiul asta, saracul, a adunat buni si rai, saraci si bogati, murdari si curati din toate colturile tarii. Ce-i aia "bucuresteni (unii)"? Da definitia bucuresteanului si poate ma convingi P.S.2. Hai, nu ma deranjeaza ca se scrie "k" in loc de "ca". Dar de ce naiba, ca gravida sau mai ales mamica sa scrii "bb" in loc de bebe, bebelus? Nu e greseala gramaticala, nu e nici un repros, multe scriu asa...e pur si simplu...nu stiu... Naty mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008) DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC! |
Unii bucuresteni in ghilimele de citat inseamna exact ce definesc aceste 2 cuvinte: o parte din bucuresteni , adica o parte din locuitorii Bucurestiului. Nu stiu cum vorbesc cei din imprejurimi , asa ca ma refer strict la bucuresteni , adica acei cetateni care locuiesc in Bucuresti , si care au preluat aceste expresii tampite si ilogice.
Unii ardeleni folosesc "tipa" in loc de "arunca" , dar sunt ardelenii mai in varsta , ca cei tineri vorbesc in marea lor majoritate corect. Partea proasta este ca din zona capitalei , cei care stalcesc limba romana sunt chiar bucurestenii tineri.
Eu inteleg regionalisme , dialecte , samd , dar chiar sa-ti fie lene sa spui "de pe " mi se pare prea mult.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
olim spune:
din cate stiu eu romanii care vorbesc cel mai corect limba romana sunt brasovenii, asa ne-a spus doamna Zoe Dumitrescu Busulenga, profesor de limba romana.
Am terminat liceu de filologie, deci teoretic nu ar trebui sa fac greseli de ortografie, de exprimare, de punctuatie, etc..
Practic le fac din mai multe motive printre care:sunt plecata de aproape 9 ani din tara, in zona in care locuiesc nu sunt romani, nu vorbesc limba romana decat la telefon cu ai mei, nu scriu limba romana decat pe mes, forum, si 2 veri cat am fost acasa, am ajuns sa gandesc in limba spaniola, am lucrat numai cu spanioli, am stat numai cu spanioli, sunt multe cuvinte spaniole pe care nu stiu sa le traduc in romaneste, merg in vacante in romania si sunt multe cuvinte romanesti pe care le-am uitat complet, dar asta nu inseamna ca sunt
aici nimeni nu este interesat de cum vorbesti, cum scrii , cum te imbraci, cum sa critici mai bine pe celalalt, ori din pacate in romania e sport national
este un forum cu un limbaj informal, daca vrei citesti mesajul daca nu treci mai departe.
ambuteiaj, job, Suv,maker,ignor,copy, delete, si alte cuvinte de genu asta ne fac mai culte, dar sa scrii fara cratima, semne de punctuatie , ne fac sa fim idioti, prosti, inculti, etc.....
pacat ca aceste subiecte gen gramatica sunt tot mai frecvente, iar cand apare un membru nou si intreaba ceva sau unul mai putin cunoscut citim, si dam ignore, altadata macar ii uram un bun venit, acum doar intram sa criticam.Nu consider ca nu as respecta un membru DC cand scriu cu greseli de oricare ar fii ele
Sper ca nu am facut prea multe greseli , caci nu imi vizualizez mesajele de obicei
Mami si www.flickr.com/photos/olimpiabota/" target="_blank">Alex
moruna spune:
am vazut ca ziceati ca si profesorii fac asemenea greseli.profesoara mea de fizica din liceu cred ca nu avea mai mult de o fraza in care sa nu faca o greseala.in plus nasii nostri au o pustoaica in clasa a cincea acum.cand era prin clasa a treia invatatoarea ei i-a zis ca crocodilul naste pui pe care ii hraneste cu lapte;iar in clasa a patra s-a contrazis cu ea ca Turcia nu are deschidere la Marea Mediterana.stiu ca ce am zis nu are legatura cu greselile de gramatica,dar pe mine invatatoarea aceea m-a socat.
mami de andrei 08 MAI 2008
cand tu arati cu un deget,trei degete arata spre tine.
pozele noastre
mimonix spune:
citat din mesajul lui moruna am vazut ca ziceati ca si profesorii fac asemenea greseli.profesoara mea de fizica din liceu cred ca nu avea mai mult de o fraza in care sa nu faca o greseala.in plus nasii nostri au o pustoaica in clasa a cincea acum.cand era prin clasa a treia invatatoarea ei i-a zis ca crocodilul naste pui pe care ii hraneste cu lapte;iar in clasa a patra s-a contrazis cu ea ca Turcia nu are deschidere la Marea Mediterana.stiu ca ce am zis nu are legatura cu greselile de gramatica,dar pe mine invatatoarea aceea m-a socat. mami de andrei 08 MAI 2008 cand tu arati cu un deget,trei degete arata spre tine. pozele noastre |
Uraaaa Sa-i mareasca salariul cu 50% ca merita Ce ea nu mananca, nu se imbraca???
Uite invatatoarea fiicei mele (era sa scriu lu' fi'mea ) le-a dat test in clasa a-IV-a cu intrebarea "cum se spune corect : toarna un film sau turneaza un film?" Au luat FB numai copiii care faceau pregatire dupa ore cu ea ....daca ii pregatea bineee!!! Aceia cand vor fi mari, vor scrie corect pe forum
Simona,mamica de Teo (15 ani) siVlad Alexandru (18.02.2008)
www.onetruemedia.com/shared?p=56509686d3840dd2953529&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Vladut si Teo
poze
mirela.d spune:
Daca si la acest subiect se scrie a "reanvata" in loc de reinvata.... nu mai am cuvinte.
ariel_7000 spune:
mirela asta cu "reanvatatul" se "anvata" mai greu...
xio, dar tu pe "goanga" aia agramata ne-o dai de exemplu???...mie-mi venea sa ma iau de vanghelie, dar ala e deja demn de rubrica "Asa nu!!!" din cartea de limba romana. cat despre populatia tanara a bucurestiului...Dumnezeu cu mila! dar macar daca ar ramane la nivel local...
nu are legatura cu gramatica, dar am si eu o nedumerire: de ce se spune in Tm: "ciau"?
naty, "bb" este o prescurtare folosita pe forum din lipsa de ...timp. ca si "pt":) dar expresia "a-si face asta" este inadmisibila!! ca si "i-mi" de care zici tu ca denota o eroare repetata , care devine in final... bun! dar daca in cercul tau apropiat (de pe forum, in cazul acesta, ca sa fim la subiect) se afla 1 persoana care foloseste acest "i-mi" enervant de des!!! iei vreo atitudine? o tragi finut de maneca (macar pe pm, ca sa nu fie jenata) si-i explici ca maltrateaza in mod regulat limba romana??? ...acum sa nu te superi ca te intreb asta :)
mimo, ce carti sa se mai citeasca??? tu sigura ziceai intr-una din discutiile noastre, ca la ora actuala singura carte citita de copii este "harry potter":)
ps: nu folosesc majuscule... mi-e greu cu porcaria asta de tastatura, la care si asa fac un efort mare sa scriu 3 randuri:) poate ca "a-ti" observat ca "sau" scurtat mesajele mele de cateva zile
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
Save the Earth /Is the only planet with chocolate!
violeta69 spune:
citat din mesajul lui mirela.d Daca si la acest subiect se scrie a "reanvata" in loc de reinvata.... nu mai am cuvinte. |
pai cred ca e cazul sa mai citesti si sa "observi" cum si unde se foloseste i si a!!
corect in interiorul cuvantului se foloseste a chiar daca "invata" se scrie cu i..e pt ca aici e la inceputul cuvantului...
da' nu cred ca am a-ti da tie explicatii!
Vio,mamica lui Mihnea viitor "descoperitor" de infinit
*GRUPUL FETELOR FANTASTICE*
Tot ce se intampla, se intampla intotdeauna cu un motiv!