Alternativa la histerectomia totala

Alternativa la histerectomia totala | Autor: Surub

Link direct la acest mesaj

Sarut mina doamnelor si domnisoarelor , buna seara domnilor si cavalerilor.
Nu stiu cum sa incep. Stiu doar ca am nevoie de ajutor si de sfaturi.Sotia mea are diagnosticul de tumora mixta ovar sting , fibromiom intramural cu recomandarea de tratament chirurgical.
Buletinul de analiza ecografica din 20-10-2008 ( al n-lea in ultimii 10 ani ) sec si fara suflet spune :
- uter , cavitate deplasata , endometru 6,5 mm , corp uterin 47/42/52 mm , intramural perete posterior fibromoim de 10 mm
-ovar drept 38/28/30 mm , ecostructura normala cu o imagine de 28/18 mm neomogena cu aspect de chist hemoragic
-ovar sting 59/40/- mm , ecostructura normala cu o imagine 46/38 mm neomogena predominant hipoecogena si cu zone.
Doamna doctor Mihaela Grigore , cabinet Medis -locuim in Iasi ,i-a explicat initial sotiei ca ar exista posibilitatea indepartarii doar a ovarului afectat ( sting ) cu pastrarea celuilalt ovar si al uterului.
Nici asa situatia nu era nemaipomenita insa intilnirea cu medicul chirurg a scos la iveala o propozitie ca un trasnet : histerectomie totala. De atunci ( marti 21.10.2008 ) nu mai avem liniste , nici somn , nici lumina . Doar orele nesfirsite de lacrimi si cautare de raspunsuri . Sotia mea are 40 de ani , avem doi copii .
Operatia ar trebui sa aiba loc la inceputul lunii noiembrie.
Ce putem face ?
In iunie sotia a facut un chiuretaj hemostatic si biopsic - a avut o hemoragie survenita dupa trei luni de tratament cu Duphaston in lunile martie , aprilie si mai.
Printre analizele facute in iunie a fost si markerul CA 125 care avea valoarea de 18,6 U/ml.
Produsul de chiuretaj trimis la analiza atunci a relevat - iertati-mi greselile deoarece e un scris greu lizibil " endometru polipos cu maturare inegala , arii(?) de tip proliferativ (?) si zone cu modificari secretorii.Glande endometriale mici cu aspect de secretie epuizat dispuse intr-un ( corion ?) de la predecidual la decidual (Terapie ? ) "
Penultima ecografie , facuta tot la Medis in februarie evidentiase un ovar drept normal iar ovarul sting 56/40/- mm , ecostructura normala cu o imagine bine delimitata de 35/33 mm , cu aspect de chist hemoragic.In urma acestei ecografii sotia a primit tratamentul cu Duphaston.

Va rog din suflet spuneti-mi ce e de facut? Mai exista vre-o raza de speranta ?

Un sot disperat.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Pai daca recomandarea doctorilor a fot histerectomia , nu cred ca mai poate spune cineva altceva.
Pt. a da un diagnostic sau pt. a contrazice un diagnostic e nevoie de argument , argumente care se bazeaza pe mai mult de o interpretare ecografica. Daca asta a spus doctorul , banuiesc eu ca asta e singura optiune.
Chistul din cate am inteles a crescut. Imaginea hiperecogena , neomogena denota ceva ce ...nu ati vrea sa fie acolo. Biopsia uterina releva deja modificari patologice.
De ce vi se pare atat de ingrozitoare histerectomia? Daca aveti deja 2 copii , tinand cont si de varsta sotiei si de rezultatul acestor analize, eu cred ca nu ar trebui sa va ganditi la altceva decat la sanatatea ei . Iar daca sanatatea ei presupune o histerectomie , atunci asta trebuie sa faceti. Nu este un lucru groaznic , recuperarea e rapida , nu inseamna ca e mai putin femeie cum gandesc unii, nu este un handicap , este vorba despre sanatatea ei .
Eu as alege fara sa stau pe ganduri daca ar exista vreo suspiciune de neoplasm.
Si ati avut noroc cu aceasta descoperire , ca majoritatea femeilor descopera o tumora de ovar malignizata cand apare ascita si au absomenul ca al unei femei insarcinate , iar de multe ori este prea tarziu din pacate.
Mai cereti 2 opinii daca nu sunteti de acord cu ce spune doctorul (bazandu-va pe alte pareri , bineinteles) , iar daca este unanim diagnosticul...nu mai stati pe ganduri.

"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "

***Fur is for petting**

http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100

http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns musetto spune:

Surub, eu as merge si la alti doctori sa le cer parerea. Eventual as repeta si analizele. Asta ca sa fiti siguri ca intr-adevar asta este diagnosticul corect, iar daca intr-adevar este, atunci poate alt doctor are o solutie mai buna. Multa sanatate sotiei!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eli30 spune:

Buna seara
Surub, multa sanatate sotiei tale !
Si eu sunt de parere sa mai mergeti la un medic si daca tot astea-s concluziile sa faca sotia ta operatia. Eu am trecut prin asta acum 7 ani, ma simt ok, chiar nu am nicio problema. Nu trebuie sa-i fie frica!!
P.S. - Am 36 de ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Surub spune:

Sarut mina doamnelor si domnisoarelor , buna ziua domnilor si cavalerilor,

Foarte multumesc pentru raspunsuri , pentru incurajari ( sarut mina Eli pentru mail ), pentru sfaturi.
Cu toate acestea nu am gasit un liman pentru framintari , mai sunt putine zile pina cind ar trebui sa aiba loc operatia.Acum citeva ore am discutat cu domnul doctor chirurg despre aceasta . Am fost impreuna cu sotia. In cele 20 de minute am incercat sa gasesc raspunsuri la intrebarile ce ma macina. Sinceritatea domnului doctor a fost dezarmanta , profund umana si departe de a fi linistitoare. Incercind sa aflu CAUZA care a condus la modificarile relevate ecografic (" Este Cineva care dicteaza soarta noastra dinainte...") , doar ipoteza genetica ( sotia a avut o matusa care s-a stins in urma unui cancer depistat mult prea tirziu acum 3 ani ... ) a fost spusa . Eu inca mai cred ca o contributie importanta o are atit serviciul sotiei ( de 23 de ani lucreaza in reanimare cu ture de noapte de 12 ore si intr-o specializare in care nu exista pe noapte nici un fel de repaos - nici vorba de a te intinde cinci minute ) cit si hai sa-i spun un mod de viata care nu s-a potrivit cu aspiratiile ei( o cunostinta de-a noastra care se lupta de 20 de ani cu scleroza multipla in placi , doctorita fiind , spune ca orice afectiune feminina din sfera genitala isi are cauza in supararile , neimplinirile , angoasele survenite intre sotie si sot - daca imi amintesc bine doamna in cauza fiind la al treilea sot acum si avind cam aceiasi virsta cu a sotiei).
Revenind la discutie domnul doctor a spus doua lucruri care m-au adincit si mai mult in ginduri : primul , ca pina acum 15-20 de ani era adeptul chirurgiei conservatoare ( deci rezectia doar a organului afectat ) insa incepind cu momentul efectuarii reinterventiei chirurgicale asupra sotiei unui celebru profesor de medicina din Iasi (si se pare ca exista o legatura foarte strinsa intre familii ) si-a schimbat radical opinia , al doilea "Numai un criminal ar extirpa unei femei de 40 de ani uterul si ovarele" ( propozitie spusa la finalul discutiei).
Dintre multele propozitii spuse de mine - am dat drumul la suvoiul de ginduri , intrebari , spaime uitind de propriul control si de bunacuviinta (spre rusinea mea ... )nu pot sa imi amintesc acum prea mult , doar ca unul din raspunsurile relativ la tipul de celule , benigne , border-line sau maligne a fost " Daca stai cu celulele prelevate sub microscop , in fata ta si nu poti sa spui daca sunt de un tip sau altul , si decizia daca scoti totul sau nu iti apartine ".
Dumnealui ne-a spus ca ceea ce primeaza este viata si daca ar fi fiica lui ( dumnealui nu are fete ... ) ar sfatui-o sa opteze pentru operatia radicala si nu cea conservatoare ( caci experienta dumnealui ii spune ca peste 10-15 ani urmeaza o reinterventie radicala dar in conditii mult mai grave in care se pune doar problema supravietuirii ). L-am intrebat daca exista si cazuri operate de dumnealui numai cu anexotomie , paciente urmarite si care sunt sanatoase si se simt bine si numarul acestora ( eu sint un tip tehnic , cu frica de Dumnezeu si teama de medicina ).
" Da , sunt .. " .

Inca mai sper , inca mai astept sfaturi si raspunsuri . Va rog ... Poate pe forum ma aude si un medic ginecolog sa imi dea un sfat si o raza de speranta....

Un sot disperat dar care spera .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Eu iti pot spune ce am facut eu cand aveam 24 de ani cu o trimitere la chirurgie pt histerectomie totala: am cerut parerea a inca 2 medici ginecologi.

Insa, dat fiind ca aveti 2 copii, date fiind medicatiile de generatie noua cu suplimentele hormonale, eu personal, daca peste 10 ani as ajunge in situatia sa aleg o operatie majora totusi, dar care ar rezolva din start problemele, asta as alege, fara sa mai taraganez totul; cred ca doctorul la care ati fost si care are experienta nu degeaba a spus ca s-a ajuns la ulterioare operatii mult mai complicate cu trecerea timpului.
Sigur nu e usoar sa iei decizii, dar iei decizia pentru o viata care isi poate intra pe un fagas normal, repet, cu medicatiile care exista eu cred ca sotia ta va putea trece mai usor peste trumele fizice si psihice si va putea vedea, impreuna cu tine, partea plina a paharului.

Daria & GIULIA(2004 08 16)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucia3 spune:

din ce am citit sa inteleg ca framantarile sunt mai mult ale tale decat ale sotiei?te rog sa nu interpretezi gresit dar sotia ce parere are despre operatie?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucia3 spune:

din ce am citit sa inteleg ca framantarile sunt mai mult ale tale decat ale sotiei?te rog sa nu interpretezi gresit dar sotia ce parere are despre operatie?
daca asa crede dr ca e celmai bine urmati-i sfatul!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coltofeanu spune:

Parerea mea este ca TREBUIE sa consultati si alt medic. Chiar si doi. Si numai atunci cand sunteti convinsi ca solutia este histerctomie totala,mergeti la operatie.

Acum aproape 4 ani am avut probleme asemanatoare cu ale sotiei tale. Primul medic mi-a recomandat histerctomie totala.... transant, fara sa stea prea mult pe ganduri. L-am crezut si incercam sa ma pregatesc sufleteste pentru operatie... abia implinisem 35 ani. Sansa mea a fost ca am discutat si cu un alt medic care nu a fost de aceiasi parere. Rezultatele analizelor erau bune... se pare ca era o dereglare hormonala si de acolo si CM neregulate. primul medic a revenit ulterior asupra deciziei sale (??????!!!!!!) si a fost si el de parare ca nu trebuie sa ma operez. Mai aveam 1 zi pana la operatie si totul a luat o intorsatura 100%... Eram bulversata... nu stiam ce sa mai cred... uneori credeam ca nu mai am nicio sansa si de aceea nu ma mai opereazaVaaaaai.... cat le-au trebuit dupa aceea sa ma convinga ca sunt bine Imi spunea de n ori ca sunt bine si nu-i credeam. Am facut n analize, ecografii etc. Abia acum dupa 4 ani cand ciclurile sunt regulate si ma simt bine.....m-am mai linistit. Asa ca....medicii nu ar trebui sa se joace cu psihicul pacientului.

Acum ma simt in siguranta....merg periodic ( de frica ) la analize si controale, chiar il rog pe medic sa-mi faca analize. Dr.( cel de-al doilea) mi-a spuns: mare noroc ca am scapat cu uterul pentru ca era pacat ca o femeie tanara sa suporte o astfel de operatie.

Surub, exista medici care stiu sa foloseasca doar bisturiul, din pacate....de aceea zic sa mai consulti si alte pareri. Mergeti si la alt medic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

sunt de aceeasi parere cu fetele care spun sa consultati si alt medic. nu se poate lua asa rapid o decizie de acest gen care iti influenteaza toata viata.
daca 2,3,4 medici iti spun acelasi lucru, atunci da, asta e, faci operatia, nu e sfarsitul lumii.
dar poate alti doctori sunt de alta parere.
multa sanatate sotiei!

Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor www.flickr.com/photos/11125714@N02/2227425419/" target="_blank">Miki

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Surub spune:

Buna seara ,

Va rog frumos , a auzit cineva in Romania de German New Medicine si tratamentul tumorilor de ovar/uter cu ajutorul GNM ?

http://germannewmedicine.ca/documents/testimonial_marlies_ehninger.html

Puteti va rog mult , daca stiti sa imi dati niste contacte cu persoane care au aplicat metoda GNM ?

Un sot care intrezareste o speranta

Mergi la inceput