***Capsunele-n scutecele de mai iunie 2007 (82)***
Raspunsuri - Pagina 8
ella_74 spune:
Multumim pentru urarile de 1 an si jumate.
Poohy,
acum am vazut multe magazine de burtici, ma refer la branduri de afara ca cele de aici mie nu mi-au placut si tot ce-am purtat in sarcina cu exceptia unei rochite de la promod au fost luate de pe afara.
Didi,
am vazut ca ti s-a raspuns;
pentru examenul de intrare la Drept eu am facut tot dex-ul cuvant cu cuvant, adica sens, compunere si etimologie, fiindca unul dintre subiectele de examen era chiar asta: cum se spune corect asa sau asa? cert e ca multe cuvinte care mie imi sunau corect nu erau decat variante lexicale iar varianta gramaticala era alta.
Oana,
saracuta Sonia cu buzita sparta; si si-a spart-o de marginea de fier a unei banci chiar cand eram in parc cu Doxinu; o fractiune de secunda atat si i-a curs si sange si i s-a invinetit.
Tamare, multumim de info; incerc sa caut cort pe aici.
Dicicarstea,
mai spune-mi ce ai castigat la licitatie pe pm si aranjam.
Ma bucur ca ti-ai schimbat serviciul;
Cu New Town ce sa-ti spun , aici se misca repede treaba fiindca Mivan (constructorul) a adus muncitori din China si Indonezia de pe propriile santiere , ca are subsidiare acolo; iar asiaticii au 2 mari avantaje: nu sunt prieteni cu acoolul si nu le place fotbalul.
Si la noi se va consuma perioda de gratie de 3 luni dar ma asteptam de la inceput.
In martie-aprilie facem v-c iar prin aprilie-mai ne mutam; poate pana atunci se mai domoleste si criza iar bancile vor acorda credite iar.
Suntem incurcati cu acest plan de mutare, motiv pentru care nu stim nimic de vacante.
Sorina,
cred ca daca insisti cu repetatul crezand ca o sa invete o vei stresa; zic asta pe termen lung; sper sa nu te superi ca-ti zic asta dar eu asa cred, copilului trebuie doar sa stii sa-i arati calea nu sa-l si obligi sa mearga pe ea.
Eu nu repet nimic cu in ideea de a invata; m-a certat si sor-mea ca l-am pus pe in filmulet sa-mi spuna de atatea ori "nas" dar eu nu vroiam decat sa-l aud fiindca imi placea atat de mult cum o spune; am regretat dupa aia ,fiindca m-am gandit ca lui nu i-a facut placere si poate l-am stresat.
de exemplu stie culorile dinainte sa implineasca 1 an; stiu asta fiindca pe la 10 luni cand a venit sor-mea din LO i-a adus un saculet de la Fisher Price cu multe cuburi colorate; i-au placut tare mult si dupa cateva zile stia sa-mi aduca din orice culoare; dar nu erau decat culori putine, adica galben, rosu, albastru ,verde, ciclam, oranj si alb.
si galetusa tot de la Fisher Price cu forme colorate i-a placut la fel de tare; e inca in topul jucariilor preferate; a borat in masina in galetusa si peste cuburi atunci cand ne intorceam din Bulgaria si am vrut sa le las pe marginea drumlui avand in vedere situatia; le-am pus intr-o punga in ultimul moment.
Tot de aici stie si formele : cerc,patrat, triunghi, stea si hexagon.
In seara asta de ex a spus "ou " pentru prima oara; nu-i iese decat "eou" dar stiu ca ou vrea sa spuna fiindca aduce figurina gainii si o cauta la fund si spune" eou".
Ana,
nu numara, arata aratatorul daca il intrebi cati ani are; e comportament de maimuta , ca asta il invata soacra-mea; sunt convinsa ca habar nu are de insemnatatea cifrelor.
are in schimb notiuni cantitative, face diferenta intre mic si mare; cand vede ceva mic sau vrea sa exprime asta, face un gest cu degetele ca si cum ar vrea sa ciuguleasca o scama, iar cand vrea sa exprime ceva mare ridica mana deasupra crestetului.
Si stie asta fiindca toate povestile inventate pe care i le spunem sunt despre o steluta mica si una mare, un ursulet mic si unul mare, etc.
didi, editez ca sa spun ca am scris amandoua in acelasi timp; am citit si iti dau dreptate in privinta invatarii la copii; eu citesc cu interes posturile tale, experinta ta de mama cu 2 copii e relevanta chiar si versus carti.
Si da, ai dreptate, nu duce nimic a gura de pe jos, a fost asa de mic; din pacate oricat ar parea un avantaj, exista si o jumatate goala a paharului, nu duce nimic de mancare in gura , fructe sau orice altceva; exceptii: biscuiti si paine.
Bagatul in gura la o anumita varsta nu e decat o dorinta instictuala de cunoastere; pur si simplu nu doreste sa "cunoasca" asa
madaiulia spune:
Sorina e gradinita de la intersectia strazii de care ai zis cu Amaradia? La Pic l-am mai dus si eu, dar nu mi se pare ca ar fi bine supravegheati, sunt copii de toate varstele acolo care sar, alearga si ii lovesc pe cei mici. Sau poate sunt eu mai obsedata, asa ca eu intru cu el acolo sa pot interveni rapid. Stau cat mai pe margine si doar il urmaresc, nu intervin in jocul lui, pentru ca de fapt ma intereseaza sa interactioneze cu alti copii.
In legatura cu invatatul culorilor, Andrei stie rosu si verde de la semafor, ca ii tot povestesc de fiecare data sa stea linistit, acum asteptam pentru ca e rosu, trecem pe verde si ii arat luminitele.
Didi si eu citesc cu mare interes postarile tale si le apreciez, pentru ca experienta si sistemul in care traiti isi spun cuvantul.
In sfarsit m-am invrednicit si eu si am pus cateva poze noi cu Andrei http://community.webshots.com/user/numai_eu0107?vhost=community.
asi spune:
Multumesc mult fetelor .
AMR 20 de zile.
Mami de Razvan si de Maria
Cand Dumnezeu inchide o usa , intotdeauna deschide o fereastra.
addinel spune:
DidiAlex ce bine le spui tu acolo... chiar saptamana trecuta ma contraziceam cu sotul ca vroia sa o invete pe maria sa numere pana la cinci si sa stie sa raspunda cati ani are... tot din seria "sotul educa mariuca"- a invatat-o sa spuna rosu- care e de fapt osu, galben- gaiben si verde- vede. degeaba ii explic ca mititica de ea le spune papagaliceste, nu are habar care e rosu si care verde, sunt doar cuvinte si atat. si eu sunt adepta invatarii prin joc. cel putin mariuca spune o gramada de cuvinte pe care nimeni nu i le-a spus in mod expres sau nu i le-a repetat obsesiv. eu am grija doar sa vorbim foarte mult cu ea si cel putin o ora pe zi sa ne jucam ceva educativ: gen ferma de animale- ce animale sunt si cum face fiecare (pana acum imita pisi care face mau si cutzu care face ham), numere, parti ale corpului (pe-astea le stie pe toate), etc. de asemenea ne jucam mult cu megablocks-urile, sa isi dezvolte imaginatia si motricitatea fina.
jos palaria in fata ta inca o data pentru faza cu invatatul poeziilor si apoi "ia spune mami o poezie!" daca urasc ceva cel mai tare e sa ma intalnesc cu oameni cu copii mici care fac asta. de parca ar fi bietul copilul la circ. cred ca de fapt e orgoliul parintilor in joc - "al meu e cel mai tare!, ia uite ce stie sa faca/ spuna!" eu stiu exact ce stie copilul meu si nu am nevoie de confirmari din partea "lumii" ca sa stiu ca e o desteapta deci si eu cel putin astept cu nerabdare mesajele tale sa ne mai povestesti una-alta.
pupici la mamici si capsunici!
p.s. scuzati mesajul cu tenta de mesaj privat!
poohy spune:
Si noi suntem la categoria retard
Nu tu culori, nu tu numere. Nu vrea sa repete ceva si se si enerveaza daca o rog sa repete ceva.
Singurul lucru care o distreaza e sa imi arate nasul, urechile, gusulita etc In rest zice ce vrea numai cand vrea ea si nu repeta fiindca o roaga cineva. Cum ziceau Ella si Didi, se enerveaza.
In schimb si Manu demonteaza toate telecomenzile/telefoanele (avem unul stricat) si dupa aia se chinuie sa le puna inapoi. Da drumul si la televizor si daca nu ii mai place telecomanda se duce si apasa pe butoane. Numa' ca nu se uita la tv, ii place doar sa butoneze
Cu vorbitul eu nu inteleg graba asta. Adica lume care imi zice - vai, aproape 1 an si 5 luni si nu vorbeste? Dar foarte multi copii nu vorbesc decat dupa 2 ani. Din parc cred ca doar 1-2 vorbeau inainte. Iar eu ca si sotul pana la 2 ani numa' hmm hmmm. Si pana la urma am invatat noi sa vorbim si a fost bine :D
Cu culorile mi-am dat seama ca le distinge cand m-am jucat le cubulete de clemmy cu ea (un fel de lego). Pun 2 cuburi de aceeasi culoare si apoi iau alt cub de alta culoare si ii zic - ii aduci lui mami unul la fel sa il punem pe turnulet? Si aduce. A facut asa in zile diferite de 5-6 ori (ca se plictiseste dupa un timp si aici), se poate sa fie intamplare se poate sa nu fie.
Ella, am vazut si eu ca au aparut chestii mai frumoase! Dar ziceam ca nu mai imi cumpar nimic... Nu cred insa sa rezist...
Doxinu, ce urata experienta. Am zis eu ca anul asta nu e de mers in Italia... Azi ma duc la doctor sa vad cum e ;)...
Anca 15+ & Manu 02.06.2007
Poze1 Poze2
www.helpsonia.com" target="_blank">S-o ajutam pe Sonia
ang3lt0uch spune:
DidiAlex e corect ce spui si nu as visa sa o invat de ex sa numere corect acum, ca nu are cum sa priceapa, va invata daor ca o poezie. Se prosteste cu numaratul, v-am zis, unu, dooa, unu, tei, isi numara chipurile sticksurile din punga sau mai stiu eu ce, dar ca pe o poezie, nu stie ce inseamna, si asta ptr ca m-a vazut pe mine ca mai numar. In nici un caz nu face asta la comanda, nu i-am cerut niciodata sa numere. Insa cu culorile mi se pare cu totul alta mancare de peste, mi se pare un lucru ce poate fi integrat in joaca copilului de un an jumate. realizez si eu ca e mult mai dificil de invatat ca obiectele au culori diferite decat invatarea obiectelor propriu-zisa, dar asta ar fi urmatorul pas. Pana la urma ce sa o mai invat acum , altceva? Nu e pregatita ptr unele mult mai complicate, si in rest ce m-a dus pe mine capu ca ar putea pricepe i-am aratat deja. Nu as forta nota, dar ea oricum ADORA bilele ca am fost in diverse locuri unde au multe bile si numai acolo ar sta :D Poate gresesc, dar in nici un caz nu fac asta ptr ca as fi vazut vrunu ca stie si a mea nu. Cand ne intalnim cu alti copii/mamici o las sa se joace cum vrea nu o pun sa isi arate calitatile in nici un caz. Cat desp[re ia spune o poezie, cand om ajunge la nivelul respectiv, sa stie a mea poezii, daca vrodata, nu as pune-o sa faca show la diversi cu ele, are timp destul sa repete poezii pe la scoala la comanda mai tarziu.
madaiulia da, aia e. Deci eu merg la PIC seara inainte sa inchida aia, adica pe la 8 , 8:30. Sunt mai putini copii si tot timpul venim cu una sau 2 fetite mai mari oleaca care se tot tin dupa a mea cica sa aiba grija de ea, ca deh ele sunt mari. Adriana sta in bile mai mult, unde cei mari nu prea intra. Si noi stam pe margine, pe scaunele alea, cate unu din noi pe rand. Dar nu a fost cazul pana acum sa intervenim. Normal ca fetele de acolo nu ii pot supraveghea f bine, ca sunt multi cateodata. Noi mergem rar, o data p sapt sau de 2 ori max, o jumate de ora, o ora...max. Asta seara o sa merg o data in plus ca a venit o prietena cu fetita ei si afara e prea frig sa stam seara mult. BTW, m-am uitat la pozele tale, ai fost cumva cu el al PIC sambata ? Parca sa zic ca l-as fi vazut acolo. Daca vreti, noi mergem asta seara dupa 7 cred, iti las Pm cu nr de tel, poate facem o mini meeting de Craiova , ca oricum daor no i2 cred ca suntem de aici :)
ella_74 Avem notiuni diferite legate de invatat, dar e normal, nu ma supar. Nu cred, ci stiu ca lucrurile pe care le vezi/auzi/practici des se invata. Oare cum ii invatatm sa bea din cana ? Nu prin repetitie si exercitiu ? La fel si cu cuvinte, obiecte. Cum crezi ca a invatat capsunelul tau :) culorile , care mi se par suficient de multe cu ajutorul jucariilor respective ? Tot prin repetitie, jucandu-se cu ele, intraband din gesturi ce sunt. Odata ce a facut asta de suficiente ori a inceput sa inteleaga ce inseamna. A repeta nu inseamna a invata mecanic. Si creierul nostru de adulti necesita repetare ptr a asimila si intelege notiuni noi. Daca le repeti la intervale mari de timp, in joaca, inventand jocuri atrgatoare ptr ei in care iti incluzi ce te intereseaza nu se vor stresa. Copii invata prin joc, e normal sa incerci sa le introduci propriile jocuri educative. Nu trebuie sa gandim gresit, ca ci joaca lor nu e ca a noastra, nu este prentu relaxare, scopul ei este chiar invatatul lumii din jur. Normal ca daca repeti de 1000 de ori una dupa alta ceva se va stresa, iti va si arata explicit ca este stresat/a, nu era vorba despre o astfel de repetitie. Era vorba de repetitia zilnica a catorva notiuni. Asa am facut si cu partile corpului. La baita ne aratam nasul, mainle picioarele, gura etc cand era mai mica. Ei ii placea, nu era stresata, era un joc pentru ea. Mai tine minte si acum din cand in cand si la baita incepe sa isi arate partile corpului foarte mandra.
Sorina, mami de Adriana Renata (08.05.2007)
Poze NOI cu...noi:)
Poze cu ingerasul mic
lavini spune:
Subscriu si eu la cele ce s-au spus mai sus...aia cu "spune poezia" in fata tuturor chiar ca e de circ si ma deprima rau...Andrei isi stie toate partile corpului, le arata intai la el, apoi la mine...stie cam toate animalele din carticelele pe care le are, iar pt o parte dintre ele spune si cum fac, dar evident la cele domestice, ca la salbatice ar fi mai greu:))...ii place mult o girafa cu diverse forme care se potrivesc in gauri si mestereste la ea toata ziua, in felul asta dc il intreb care e trapezul sau steluta stie sa le ia pe alea...nu numaram nimic, iar la culori e intr-adevar o chestie mecanica...adica butoanele de la telecomanda sunt gri...si mai avem un mini stegulet, unde dc zic rosu, galben, albastru in ordinea asta mi le arata, altfel se incurca...si ii place mult sa ii spun poezii si cantecele, daca as putea sa recit toata ziua el ar fi super fericit.
Dimineata a zis un cuvant nou "dichi", adica ridichi...scosesem din frigider sa mananc si cum ma mai auzise in zilele anterioare se pare ca a retinut...si ii placea cum suna ca tot repeta...
Lavinia, 24+ si Andrei (11 iunie 2007)
ckristina spune:
eu nu mai inteleg ce e cu mine.... am pierdut sarcina luni seara; e a doua oara cand pierd si nu stiu de ce... offf
sa mi laud si eu puiuca: ea spune f clar "taci" si "papuci"; taci o auzea pe mama spunand cainelui vecinului si spune si ea la toti cainii,dar a asociat latratul cu vorbitul tare si daca ridici tonul la ea iti spune taci; iar papuci ... o intrebam intr o zi(mai mult vorbeam eu de una singura prin casa)"unde s papucii mama?"(ii cautam); acum spune la tot ce i de incaltat papuci(accentueeaza f mult ci ul); in rest.. doar mama.tata si apa.
asi astept poze cu voi
www.dropshots.com/ckristina" target="_blank">CRISTINA si BIANCA(05.06.2007)
www.helpsonia.com/" target="_blank">de la o inima mare la inimioara Soniei!
ang3lt0uch spune:
cristina imi pare rau , mergi la medic si incearca sa identifici cauza. Eu am pierdut 2 inainte de Adriana, la interval mare de timp, din cauza ca erau pra jos, col jos si semideschis. Asa a fost si la ea, dar uite ca am reusit. Alta sarcina insa nu prea mai am sanse sa am ca am rh negativ si ea are pozitiv, deci imunizarea e facuta, va fi dificil alt copil.
Mergi la medic sigur va indentifica cauza.
Sorina, mami de Adriana Renata (08.05.2007)
Poze NOI cu...noi:)
Poze cu ingerasul mic
lavini spune:
Ckristina, imi pare tare rau mamico de ce ti s-a intamplat...sper sa treceti cu bine peste asta, stiu ca Bia o sa va ajute, si in curand o sa vina si surioara sau fratiorul dorit.Te pup!
Lavinia, 24+ si Andrei (11 iunie 2007)