Daca a developat cineva foto ACASA - o intrebare

Daca a developat cineva foto ACASA - o intrebare | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Cand eram copil tata isi facuse la tara o camera obscura (mini atelier foto) pt. developat si prelucrat negativele pana deveneau fotografii.

Intrebare, intrebare pt. cei care au avut aceasta pasiune. Cum se numeste aparaul prin care se introducea filmul alb-negru, te "jucai" cu luminile si expuneai hartia? Cred ca-i precursorul procesorului foto de azi din centrele foto standard, dar care este denumirea exacta in romana?

Take joy! (poze)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iuliacm spune:

Citat:
citat din mesajul lui ML

Cand eram copil tata isi facuse la tara o camera obscura (mini atelier foto) pt. developat si prelucrat negativele pana deveneau fotografii.

Intrebare, intrebare pt. cei care au avut aceasta pasiune. Cum se numeste aparaul prin care se introducea filmul alb-negru, te "jucai" cu luminile si expuneai hartia? Cred ca-i precursorul procesorului foto de azi din centrele foto standard, dar care este denumirea exacta in romana?

Take joy! (poze)

Si tata isi facuse o camera obscura intr-o nisa pe hol! Iar pentru noi copiii, era forte distractiv.
Noi ii spuneam "aparat de marit". Cele 2 solutii se numeau revelor si fixator.
Oare se mai gasesc in Romnaia aceste solutii. Chiar am sa caut.

Iulia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Iulia, multumesc. Hi, hi, acum ca ai scos porumbelul, imi suna cunoscut. Cred ca si tata ii spuneam la fel, desi probabil ca alta-i denumirea "oficiala".

La bloc si noi ne bagam in baie, acopeream geamul cu o patura, si pe la usa puneam ceva ca sa nu intre lumina. Mama adusese unul... de ultima ora dintr-o excursie la rusi. Iesea dintr-o valiza si se lucra destul de bine cu el, dar numele nu mi-l amintesc... Bine, atunci il tin (in amintirea mea) de "aparat de marit", daca nu ma lamureste altcineva cu un termen mai pompos.

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

M-am intors. Am pus pe Google "ap. de marit foto" si am gasit chiar unul rusesc, de vanzare:

http://www.neobizz.ro/product/view/i/746133/c/2/

Seamana cu cel adus de mama si vad ca persoana care il vinde la fel il numeste. Multumesc mult!

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Lorena. vezi aici:

http://www.fotomozaic.ro/artikel.php?s=1&categ=0&idstory=5
mai sunt tutoriale.
[pe site se si raspunde la intreberi.
pupu.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Multumesc, Sabina. Mi-a facut placere sa citesc articolul, asa cu gandul la tata si anii de liceu. Mai ca-mi vine sa iau servieta de la mama si sa ma "joc" cu copiii de-a pozele. In aceeasi idee as vrea aici si diaskopul, cutia muzicala, masina de scris mecanica si masina de cust Singer de la bunici . He, he, se vede ca-mi lipsesc muzeele sau... bunicii.

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Eu am facut anul trecut un curs foto la Scoala Populara de Arta, inca eram in Ro. Cursul dura 2 ani, eu am apucat doar unul din pacate. Cea mai frumoasa parte a fost chiar asta, cu developatul filmului si realizarea fotografiilor alb-negru. Profu nostru nu lucra pe digital, numai pe film. Saracul era bolnav de cancer, fusese operat de 2 ori la gat de niste ganglioni, i se tragea de la developatul filmelor color, care acum sunt interzise sa se developeze in laborator deschis. Acum se lucreaza numai in aparatele capsulate, solutiile pentru filmele color sunt cancerigene. El statea aplecat pe tavile alea mari cu solutii care trebuiau tinute la cald...

Asa ca eu mi-am cumparat aparat pe film atunci, profu a facut comanda speciala de filme alb-negru, nu se prea gasesc pe piata(sau ma rog, asa zicea el) si apoi dupa ce am fotografiat fiecare ce am dorit a urmat partea de developare a filmului si de prelucrare a fotografiilor: expunere pe hartie foto, revelare si fixare. E o munca superba, eu nu ma lasam dusa de acolo desi aveam seara cursurile. In fine, eu sunt chimista de meserie poate de asta am fost atat de fascinata. Si acum cand povestesc parca as fi acolo. E clar ca nu voi mai avea ocazia si de asta anul acela va ramane asa special.

Te inteleg ML, mai ales ca amintirile vin din copilarie, sunt mult mai dulci....

vorbe de copil...

Hobby

www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

... E o munca superba, eu nu ma lasam dusa de acolo desi aveam seara cursurile. In fine, eu sunt chimista de meserie poate de asta am fost atat de fascinata. Si acum cand povestesc parca as fi acolo. E clar ca nu voi mai avea ocazia si de asta anul acela va ramane asa special.

vorbe de copil...

Hobby
www.nazdravani.ro/" target="_blank">nazdravanii,Alina

Mihaela, te si vad acolo si ma apuca nostalgiile si dragul de a trece din nou prin toate etapele obtinerii unei poze.
Ce-mi mai placeau mirosurile, hartia neagra (parca era si una rosie, sper sa nu gresesc) in care se impacheta hartia foto si... cel mai mult... TAM-TAM! momentul in care aparea imaginea. Tata le usca pe un geam taiat de el cu "diamantul" (de cate ori nu ne-am crestat la degete!) -nici nu cred ca avea rola, se mai si lipeau de el...- si le asteptam pana se cocarjau . Nu mai tin minte ce facea cu ele dupa, cum le indrepta, adica.

Sunt experiente pe care ar trebui sa le impartasim copiilor. Ce mai vremuri...

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Tata le usca pe un aparat care se baga in priza si avea un fel de prelata care presa pozele dupa care le punea sub niste greutati speciale sa le indrepte.Urma taierea la o masina speciala si gata pozele Era in tinerete fotograf amator si se ducea la nunti si botezuri In scoala generala eram cand invatasem sa fac si eu poze de la A-Z,tin minte ca stateam in baie cu prietena mea si pozele noastre care ne placeau,le faceam in dublu exemplar sa aiba si ea

Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui maraki

...dupa care le punea sub niste greutati speciale sa le indrepte.Urma taierea la o masina speciala

Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mamica de bebe Angelo ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5

Da, parca tata le punea in carti, nu mai stiu... Ghilotina le taia. Tata ii facuse cutitului o anumita margine (cu pila, cred). Nu ieseau prea bine la taiat, oricum... am admirat incercarea.

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

ML...pentru inspiratie la cumparaturi:
www.bhphotovideo.com/c/category/4942/Darkroom.html" target="_blank">http://www.bhphotovideo.com/c/category/4942/Darkroom.html

Este un magazin foarte bun si serios (sotul il "calca" periodic...el e fotograful la noi in familie). Avem tot echipamentul, mai putin loc. Spera si el in curind sa reuseasca sa-si gaseasca un locsor...ne omoara faptul ca trebuie chiuveta.

Anamaria

"With sufficient thrust, pigs fly."

Mergi la inceput