Parchet stejar
Am pus parchet din stejar. Dupa 1 luna de zile parchetul s-a umflat. Stie cineva cauza ? Ce trebuie sa fac sa nu se umfle in toata casa?
Raspunsuri
april spune:
Cumva cred ca ajuns apa sub el, altfel nu-mi explic. Dar nu l-ati lipit de shapa cu bitum sau aracet?
Dada
absoluta spune:
Nu avea de unde sa ajunga apa la el. Am uitat sa mentionez ca nu s-a locuit in casa. Sapa a fost turnata cu mult timp in urma iar parchetul a fost pus cu cele mai scumpe si calitative produse.
Totusi , ce s-a intamplat?
mama_lui_alex spune:
sigur expui bine problema?!?
La parchetul masiv pot sa apara urmatoarele probleme, ce ar putea fi catalogate ca "umflat"
1. shapa a fost trasa/umeda (casa nefiind locuita)..si intr-adevar parchetul se umfla..si e tare greu de rezolvat problema..caci trebuie facut ceva cu shapa
2. parchetul a fost crud (nu a fost suficient de uscat)..si incepe sa lucreze (scartaie, face "burta", bucatile de parchet individuale par umflate, se departeaza, etc)..nu poti decat sa-l lasi sa lucreze (sa se usuce)..si abia apoi sa-i faci ceva (chituit, raschetat, repaluxat)
Si niste intrebari in plus la care sa te gandesti:
1. aveti apa trasa prin shapa?!
2. s-a umflat in toate camerele?..sau doar intr-o camera?
3. a fost lipit direct pe shapa..sau a fost batut pe shapa oarba ??(shapa oarba e aceea in care intai se pune dusumea de brad/whatever..iar parchetul se prinde pe aceasta dusumea - este batut)
4. Camerele sunt incalzite..sau sunt in continuare nelocuite (si atunci evident parchetul incepe sa traga si sa "lucreze"?
Din nefericire, parchetul masiv, pe cat e de frumos, pe atat e de "pretentios"..simte orice fluctuatie de temperatura/umiditate..mai ales pana se "aseaza" (adica 3-5 ani).
Sper sa-ti fie de folos si sa te ajute.
absoluta spune:
Multumesc pentru raspunsuri...
Casa este nelocuibila pentru ca este casa noua si inca nu ne-au tras gazele.... sapa a fost lasata suficient pana sa se puna parchetul...
- parchetul nu a fost crud ,deoarece din acelasi stoc a luat si sora mea (pentru apartament) si al ei nu are nimic(este pus de aceeasi persoana);
-s-a umflat decat in living, iar in restul casei pe aici pe colo a inceput sa lucreze, adica sa se mai departeze...
- casa este si acum nelocuita si cred ca daca nu baga astia gazele asa va fi pana in primavara; ceva sfaturi?!
Mai astept pareri, sugestii...
Ayla21 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui absoluta - parchetul nu a fost crud ,deoarece din acelasi stoc a luat si sora mea (pentru apartament) si al ei nu are nimic(este pus de aceeasi persoana); -s-a umflat decat in living, iar in restul casei pe aici pe colo a inceput sa lucreze, adica sa se mai departeze... |
Conteaza si lotul. Poate fi cumparat din acelasi loc dar sa nu fie tinut la uscat in acelasi timp, deci nu acelasi lot. Lemnul "lucreaza", se umfla cand da de apa sau umezeala, se contracta cand se usuca. Parchetul masiv este un parchet natural fara rezistenta la umiditate. Regulile montarii parchetului masiv spun ca abia dupa 28 de zile de la sapa se monteaza parchetul. daca nu a fost lasat nici spatiu suficient intre bucatile de parchet este posibil sa traga inca umezala. Sapa nu trebuie sa depaseasca 5 cm. Nu se monteazã sub zero grade Celsius, umiditatea ambientala trebuie sa fie de 35-60%, iar temperatura normala intre 15 si 25 de grade C.
Parchetul trebuie tinut pentru aclimatizare minim 10 zile, in incaperea in care urmeza sa fie montat si la parametrii mentionati.
In conditii de temperatura scazuta si umiditate ridicata, nu se incepe montajul.
Umiditatea in sapa sa nu depaseasca 2 %.
Parchetul se curata normal, cu mopul putin umezit pentru ca apa multa duce la umflarea parchetului.
Monica mami de printisor si printese
"Daca iubesti pe cineva,ii ierti orice greseala;daca esti cu adevarat indragostit crezi ca a gresit din iubire..."
marumiha spune:
Din cėte stiu eu atunci cėnd am pus parchetul , mai ėntėi se pune o suprafata de ciment amestecata cu alte materiale care se lasa o perioada destul de lunga pt.a se usca.Daca vrei sa-l pui mai repede exista un produs care se usuca ėn circa o luna (f.scumpe)
ėnainte de a se monta parchetul se masoara umiditatea cu un aparat special de pe toata suprafata pt.a fi siguri ca e ok.
Poate ca parchetul nu este uscat bine sau suprafata respectiva nu e facuta sau uscata bine.