Gravidute si Mamici curajoase de Nov-Dec2008 (106)

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vrabiuta spune:

brie - sa va traiasca printesa inaltutza si sa va aduca numai bucurii!
ginye - am vazut poze cu puiul tau, este atat de dulce!!
alexa, amalia - si eu am mari intrebari legate de nastere. dra lia s-a nascut la 42 de saptamani dupa perfuzii cu oxitocina, ca nu voia sa paraseasca garsoniera... asa ca nu stiu decat in teorie cum e sa pierzi dopul, sau sa coboare burtica, sa monitorizezi contractii sau alte semne.

mami de si graviduta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mirtha spune:

Salutare burtici si mamici . Am o mica pauza si va scriu citeva rinduri in ideea ca va vor putea fi de folos.

Ma voi limita la nastre pt. ca cele mai multe dintre voi nu ati nascut si sunt convinsa ca aveti multe intrebari.
Daca vreti sa facem un schim de opinii si cu privire la primele zile acasa ale bebelusului , ma anuntati.
Va povestesc succint , nu stiu ce anume v-au povestit fetele asa ca s-ar putea sa ma repet cu unele informatii - inca nu am apucat sa citesc din urma. As vrea sa aveti in vedere faptul ca fiecare nastere are particularitatile ei si modul in care se deruleaza la unele dintre noi poate fi sau nu asemanator.

1. Contractiile . La ora 1,24 am simtit nevoia sa merg la toaleta.Intial am crezut ca sunt constipata pt. ca in ziua respectiva nu iesim de 2 ori ci numai dimineata foarte putin. Dupa amiza facusem piata , micasem porumbi fierti si am crezut ca acela este responsabilul. Dupa ce m-am ridicat de pe coloc am simti o surere asemanatoare celei de la ciclu , ceva mai intensa care incojujra toata zona situata deasupra dansei , cam pe directia ligamentelor.Mi-am dat seama din acel moment ca e diferita de orice alta durere . Cum mi-am dat seama ? Mai nu stiu , pur si simplu s-a aprins un beculet si desi durerea nu era una mare si foarte asematoare constipatiei ceva m-a atentionat ca e diferita.
Am ajuns in pat am deschis calpeta telefonul si am hotarit sa monitorizez. La 1,38 a venit a doua contractie dedata asta ceva mai puternica dar nu insuportabila. Iarasi nevoia de amerge sa urinez.
La 1,57 o a 3 a treia contractie a fost insotita de o pata rosiatica cu multe firisoare de singe. O pata , nu mucus , nu gelatina .
Din momentul acela au urmat nenumarate contractii la cca 15 minute , poate chiar mai putin.
M-am spalta pe dinti , mi-am facut un dus - spre disperarea vara-mii(aici a fost si o situatie comica : in timp ce ma frecam de zor pe dinti ma apucat o contractie , eu repede sa clatesc periuta la care vara-ma : las-o dracului de periuta clateste-te de clabuci ca doar periuta ti-o pot spala eu dar la spital nu poti merge cu clabuci).
Am vomat o data acasa , odat pe drum si odata pe scarile care uracu la sala de nasteri.
Am urcat in masina in jurul orei 2,20 iar pe la 3 si ceva am fost la spital.
Atentie acolo veti fi consultate si eventual vi se va face toaleta daca nu o aveti facuta - rasa pasa .Eu am avut noroc cu o gineca foarte tinara , extrem de draguta care m-a asigurat ca nu imi face tuseu pe contractie si are rabdare – de fapt i-am si cerut si a fost de acord. Am avut contyractie si cind am incercat sa urc pe masa si dupa ce m-am asezat pe masa.Ma zvircoleam ca un vieme si am impins cu palma in primul perete apropiat.
Mi s-a explicat ca daca voi resimti durerile cu atit mai acut cu cit ma voi agita si zvircoli mai mult si in plus zvircoleala si agitatia vor duce la un consum mai mare de energie si tocmai in momentul expulziei risc sa nu am suficenta energie sa imping.
Am aascultat ce mi s-a spus. Sunt descrise prin carti mai multe metode care va pot ajuta sa trceti mai usor - iar mai usor inseamna doar mai mai usor dar se simte. Se spune ca ar ajuta : sa te plimbi , sa stai pe vine , sa respiri , sa stringi un obiect sa faci dus , sa urci scari.
Acasa da , pot spune ca dusul m-a ajutat - am avut contratie si sub dus de imi venea sa musc din pereti.
In cayul meu mi s-a parut ca a dat rezulta plimbatul si repiratul.
Era exclus sa ma asez pe vine - imi ieseau ochii exact ca la mel asat e cea mai buna descriere daca incercam sama chircesc desi fiziologic simteam nevoia sa fac exact acest lucru sa ma chirceac. Cum incercam cum simteam ca imi explodeaza creierii - apropo aveam impresia ca ma doare nu numai pe jos ci se fizic ma doare capul , simteam ca imi explodeaza ceva din cap.
Am incercat pe contractie sa urc si scarile - mi-a fost imposibil.

2. Nasterea . Dupa ce sti consultata - tuseu si evntual eco daca spitalul este dotat - vei merge intr-o camera cu o infirmiera pt. a te putea schimba.Ai voie sa iei cu tine (la Filantropia) : un chilot , tampoane – mie mi-au fost foarte utile si mi s-au parut mai bune cele de la Mothercare nu cele de la Natracare din Farmaciile City Plus , astea au prea mult cauciuc (ambele sunt pentru lehuze), halat , apa , soseste si papuci. Restul dupa ce nasti iti sunt aduse de apartinatori sau de personalul spitatului - contracost , in camera care se va stabili de personalul spitalului.
(In spital am folosit mai mult de 20 de perechi de chiloti. Aveam 12 perechi la mine , sambata mi-a cumparat sotul 10 iar duminica pina am plecat am mai dat comanda de 5.Acum depinde de fiecare cit de indeminicioasa este cu tampoanele gigant si apoi eu am avut si edem perianal care iti limiteaza miscariele ample si nu te lasa sa te misti prea repede. Mi s-au parut ff. buni chilotii de bumbac de la Jolidon , din aia clasici nu tanga sau decupati sau alte chestiuni de-astea brizbicioase)
Eu am avut noroc sa fie libera o camera contracost cu 2 paturi , toaleta aferenta exclusiv acelei camere - Diana vezi ca la toaleta nu ai pe ce sa iti pui lucrurile nici la WC nici la dus. Conditiiele de spitalizare au fost rezonabile.
Intrebarile la internare sunt clasice : boli , alergii , alte internari , sarcini pierdute . Sa aveti dosarul medical la voi.
La internare , in camera de garda aveam dilatatie 5. Din acel moment am realizat ca exista riscul sa nu imi faca nimeni epidurala desi in camera de garda anuntasem ca vreau sa mi se faca epidurala. Pt. epidurala se accepta o dilatatie de maxim 5-6 (sa va spun sincer despre dilatatie 6 am gasit foarte rar accept pe epidurala)

3. Am fost trimisa direct in sala de nasteri . Pe drum am ami vomat odata.
Am ajus acolo si mi s-a cerut sa semnez pt. diverse interventii , inclusiv anestezii. Am scris-o cu ina mea desi nu am apucat sa citresc nimic. Oricum in mare cam stiam ce semnifica acel consimtamint.
Acolo am fost preluata de 2 moase , tinerele si de nota 10 Oana si Florentina.
Am fost consultat – tuseu , de aici in acolo cind spun consultata e numai tuseu.
Tuseul se va face in cea mai mare parte pe contractii. Mi s-a spus ca trebuie vazuta starea colului pe contractie si am inteles. Am anuntat cind vine contractia , am tras aer in piept , am inceput sa respir sacadat exact ca in filme – imi pare rau ca nu am posibilitatea in Craiova sa urmez acesmenea cursutri ca tare m-ar fi ajutat.
Concluzia dilatia 8 , contractii la 2-3 minute.. Mi-am dat seama ca ma pierdut orice sansa de epidurala dar am racnit ca vreau o anestezie , oricare. Oricum si moasele erau inclinat sa imi fac a un calmant pt. ca spuneau ele teram cam epuizata datorita ritmului alert .Vorbisera cu cei de lagarda si erau irate ca de jos pina sus ajunsem la 8.
Mi-au cerut telefonul sa-l poata anunta pe ginec si am auzit doar ati : are niste contractii buune si frumoase intr-o jumatat de ora , maxim o ora isi da drumul.
Bineinteles ca ma simtit ca innebuunesc si nu stiu ce am mai spus ca roicum odata cu ginecul a aparut si anestezista , .Toata lumea a incercat sa imi explice ca nu este cayul sa imi fac nici o anesteziei ca voi naste repede si nici nu imi voi mai aduce aminte dar n-a fost chip de nebunie sa te intelegi cu ine.
Tot ce va pot spune este ulterior am regretat caposenia mea si faptul ca am intrat in panica : eram pregatita pt. nastere vaginala , dar cu epidurala.
Pe cea fara anestezie nu o luasem in calcul si rau am afcut. Psihicul conteaza fosrte mult in aceste momente. Poate dca luam in calcul si pe cea fara anestezie eram mai curajoasa.
Mi s-a facut o rahi - anestezie dozata pentru o durata de 1 ora si 30 minute si din acel moment mi s-a explicat ca nu ma mai pot da jos de pe masa ginecologica. Am amorti de la mijloc in jos. Contractiile se mai simteau doar ca niste spasme musculare.
Mare gresala am facut ca am cerut o atare anestezie. In primul rind mi-a incetinit ritmul de nastre si in loc sa nasc intr-o jumatate de ora a ami durat cca. 1 ora. Cin dilatatia a fost maxima mi s-a pus o perfuzie care sa opreasca efectul anesteziei pentru a putea simti din nou contractiiel dar mai ales nevoia de a impinge . Mi s-a spus ca trebuie sa incep sa ma screm. Atentie – trebuie sa aveti forta nu gluma pt. ca scremetul este insotit de impins si trebuie sa fie prelung altfel e cam inutil tot efortul.
Regret ca am urit in adolescenta orice tip de sport si promit solemn ca pina la a doua sarcina imi voi face timp pt. sport si sala.
Din efectul anesteziei a mai ramas ceva , ceva : spre exemplu nu imi simteam laba piciorului dar imi simteam carceii care mi se pusesera in gamba stinga. Sau nu imi simteam burta in partea superioara dar simteam contractiile si cum apasa bebe pe colon – rect undeva pe acolo. Si atinci frate sa vezi ca simti ca vrei sa impingi si iti chiar iti vine sa urlii ca lupii din padure.
Poate nu ma credeti dar cind au reinceput contractiile eu as fi vrut sa imi faca cineva ceva la nenorocitul ala de circel.

Corina nu am ami apucat sa fac clisma dar nici nu mi-a zis cineva ca as fi facut ceva.
Cu putin timp inante de a incepe sa ma screm mi-a fost rupta apa.

Cel mai profund sentiment pe care l-am avut atunci a fost in chiar momentul expluziei cind copiulul meu a iesit din mine. I-am simti capul , am avut impresia ca si mainile si corpul in general .
Am simtit asa ca parca nu mai e al meu ci al lumii intregi iar eu nu mai pot sa il protejez. Acolo in burta la mine era cel mai protejat. Acum gata , se sfarsise puiul meu venise in lume.

3. Dupa expulzie Eva nu a tipat iar cind a fost inmanata neonatoloagei era vinata. Am vazut toate manevrele de resuscitare si am simtit ca innebunesc. Mi s-a parut ca dureaza o vesnie. Intimplarea a facut ca nu au mai avut timp sa traga perdeau intre mine si masa neonatoloagei si vedeam tot . Cum ii fac masaj in dreptul inimii cum o smuuceste , cum ii punea tubul de ventilatie la gurita si Eva nimic : era flasca,.Tinea manuta nemiscata pe piept iar pieptul ei nu avea nici un spasm similar respiratiei.
Pe durata travaliului nu am tipat am spus doar au , au si au Dumnezeule mare .
Atunci am inceput sa urlu efectiv : nu imi spuneti ca ….NU puteam sa pronunt cuvintul . Eram gata nebunas. Mi-am luat mainile de pe masa ginecologica si le-am intisn disperat spre directia mesei pe care se afla Eva racnid : Puiul me u! Era singul lucru pe care il puteam face desi simteam nevoia sa sar de pe masa si sa ajung acolo.
In acel momnt a intevenit ginecul si a reusit citeva secunde sa ma calmeze. Dupa care am auzit-o scancind. Nu a tipat tare. Dar a chirait de vreo 2 – 3 ori.
Mi-au adus-o am vazut-o rapid , au dus-o la incubator.
Epizitomia – da , vax , am tacut ca un peste pe toata durata ei. Dupa ce vazusem ce vazusem nu mai stiu mare lucru decit ca pe la ultima cusatura in zona anusului ma durea cind tragea ata.

4. Post - nastere . Dupa 2 ore am ajuns in camera , mi-a pus fierbatorul in priza – care era jos linga piciorul chiuveti – o minunatie de exercitii fizice si taiata si cu un edem perianal – si am baut in nestire ceai de chimen cu anason. Eva a prins mamelon sting din prima . Cu dreptul au fost ceva probleme pt. ca eram sceptica la ideea ca sanul drept va face treba- aveam 3 noduli pe el si credeam ca e….defect pt. alaptare.
Prima asa zisa alaptare a fost la ora 10.Apoi la ora 2 , apoi la ora 6 , la 9 la 12 si apoi la 6 dimineata.
A tras vineri la fiecare sedinta iar pina noaptea curgea deja colostru.
M-a durut pina in creier cind a tras dar te obisnuiesti.
M-am enervat cand le-au surprins ca le dadeau lapte praf cu cauciucul si le-am facut observatie. Fetele care alaptau odata cu ine au fost foarte incintate pt. ca si ele erau suprate pe chestia asta. Nu am vazut una care sa nu fie ingrijorata ca nu suge , sau nu trage bine tzata dreapta sau sting.Toate vroiau sa suga bebe si toate faceau eforturi.
Ginecul mi-a explcait ca in toate spitalele se procedeaza asa cu laptele praf pina se instaleaza lactatia si in functie de cit de mult dureaza internarea.
Atentie mergeti la asistente sa ve desfunde canalele . Au mai multa tehnica decit voi chiar daca doare.
Am plecat duminica si deja la sanul sting mi-l refuza iar la dreptul aveam rani.
Am folosit mameloane de cauciuc de la Avent si am reusit sa ii dau si sanul sting si sa ma protejez si la dreptul.
Acum Pitica suge la ambii sanii , tot cu amaelon de plastic pt. caz inca mai am ceva sensibilitate la areola – acolo am facut rani , nu la sfarc.Am lapte de trebuie sama mulg si inaintre de alpatare si dupa.
M-am coordonat in ceea ce priveste pozitiile de alaptat dupa info. Citite , in special Dr. Culcer. Pitica la stingul nu vrea sa suga decit din aceeasi ozitie ca la dreapta. Si atunci iau perna o pun sub ea si ii o mult pe acelasi traseu de la dreapta la stinga.

Epiziotomia doare dar mai rau doare edemul perianal – am inteles ca e ceva similar unui hemoroid sau ca de fapt asta ar cam tot una.Oricum asta mi-a facut bucata.

Daca aveti alte intrebari e ok. Cin mai intru incerc sa va raspund.

Iar sa discutam si aspecte despre bebei , alpatare , stimulare incerc sa intervin cit pot de repede. Sunt avida de info si de opinii.

Zilele astea incerc sa citesc si despre personalitate bebe , stimulare , joc , jucarele , comunicare etc. Aici desi am citit , informatiile asimilate sunt difuze. Mai bine mi-au rams intiparite cele ref. la alapatare si pozitii , baita , cacuta etc.
Incerc sa recuperez si capitolele pierdute – vreau macar sa pauc sa –l citesc pe cel din ziua cind am nascut pt. ca mi s-a spus ca am avut o sustinere extrordinara si prin urmare trebuie neaprat sa-l lecturez.

Va pup , sa aveti o seara placuta !

Mirtha mama de Eva
http://community.webshots.com/album/565533323SncafB?start=0

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amalia spune:

Mirtha multumim mult ca ai reusit sa-ti faci timp sa relatezi cum a decurs nasterea! Este bine cand iei in calcul mai multe variante si auzi mai multe feluri de nasteri. Oricum nu seamana una cu alta, nici macar la aceeasi femeie..
Ai fost o curajoasa! Cea mai grea parte mi s-a parut cea in care nu plangea Eva..am plans cu lacrimi amare cand am citit...efectiv ma puneam in locul tau si mi s-a taiat respiratia! Ma bucur ca totul a fost bine! Sa fiti sanatoase amandoua, sa ai laptic cat cuprinde si Eva sa nu aiba colici deloc!

Ami, mamica lui David Alexandru ( 7 ani) bobocel de clasa 1
si 38+ Luca Gabriel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Z_IULIA spune:

FELICITARI BRIE! SA-TI TRAIASCA BEBELUSA SI SA FITI SANATOASE SI REFACERE RAPIDA !

Citat:
citat din mesajul lui anes

Am primit mesaj de la Brie: Avem o fetita sanatoasa, 3.600, 54 cm, apg. 9. Suntem ok amandoua.

http://community.webshots.com/album/568105640OIVDLg

Remus

Iulia lui Claudiu (23.04.2002) si Maria Clara DPN 23.12.2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Z_IULIA spune:

oana nu neaparat. Mie la prima sarcina nu mi s-a lasat burta deloc. Cand am nascut(la 41 de saptamani) nu aveam burta lasata. Mi s-a lasat cu 2 ore inainte dar nu suficient1 O infirmiera s-a "lasat" pe stomacul meu ca sa ma ajute sa imping! Am nascut normal si nu am avut probleme nici eu nici copilul!

Citat:
citat din mesajul lui Oaanna

Felicitari BRIE si tuturor celor care ati nascut!

Am si eu o intrebare la voi fetelor, ca sunteti mai experte:
daca copilul nu e angajat/coborat in bazinul mic (adica burta nu e lasata) e indicatie de cezariana sau poate cobora oricand? Ca am inteles ca la mamele aflate la prima nastere ar trebui sa se intample asta cu 2-4 sapt inainte..
Daca nu se intampla ce se poate face?

Oana
38s+5zile

Iulia lui Claudiu (23.04.2002) si Maria Clara DPN 23.12.2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diamisha spune:

Buna seara, ladies!

Brie, sa-ti traisca fetitza, sa te refaci repede si sa va intoarceti cu bine acasa!!! 54 de cm??? Cred ca o faci model la inaltimea asta...

Mirtha, daca eu ar fi trebuit sa nasc natural si as fi citit povestea ta, sigur ma razgandeam...stiu ca fiecare experienta e personala, unica, dar ai trecut prin foarte multe in numai 5-6 ore...nu stiu despre cat de mult curaj este vorba, dar sigur conteaza si pragul de durere al fiecareia, nu-ti reprosa ca ai cerut anestezie..ti-au explicat medicii de ce a fost nevoie de manevre de resuscitare pentru Eva? Intrase in suferinta fetala din vreun motiv sau efortul ei personal din timpul expulziei a fost prea mult pentru ea? Doamne, cred ca au fost cumplite momentele alea in care pe ea o ajutau, iar tu te uitai neputincioasa la ce se intampla...bine ca s-a terminat cu bine......sa ne povestesti si despre primele zile cu ea acasa...cred ca stai si te uiti la copil ore intregi, nu?

Diana

36+ Sonia

AMR 11 zile

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BraveGirl spune:

Buna seara ladies!
Va multumesc tuturor pt gandurile bune!
Am citit pe diagonala ce ati scris, asa ca e varza in capul meu.
Felicitari proaspetelor mamici! Sa va traiasca puiutii si sa va bucurati de ei!
Noi suntem mai bine, bebelina creste si se agita de zor. Azi am fost la analize.

==========
Corina 33+ Arianna Maria
My baby
Albumul meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns BraveGirl spune:

Am schimbat semnatura!!!!!
Mirtha, multumim pt detalii! Vroiam sa te intreb ce ai avut pana la urma nevoie pt EVA? Te-au lasat cu hainele tale?

==========
Corina 34+ Arianna Maria
My baby
Albumul meu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexutza_26 spune:

Brie - sa-ti traiasca "micuta" mare minune - ce grasuna si lungana!!!!

Mirtha - multumim de detalii!, intr-adevar depinde de la femeie la femeie si pragul durerii,si de cat de bine e pregatita psihic si conteaza exact cum ai spus tu in momentele alea, la ce ti-ai imaginat inainte si ce variante aveai pt nasterea propriu-zisa!!!

Alexandra mami de GABRIEL (30.09.2006) si 32+ Theodora
PRINTZUL

Traieste orice clipa ca si cum ar fi ultima!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexa.1983 spune:

Fetelor mi-a dat sotul lui Irene,tati nou, o poza cu bebelina si nu am rezistat si am pus-o aici

http://s264.photobucket.com/albums/ii195/laura_1983/?action=view¤t=Dariagabriela.jpg

sa o vedeti si voi cat e de dulce....mai multe cand vine ea.....

...Vine unla mami...

...Albume Burtica, Bebe, Diverse!!!...

LAURA 36+ Deniel Alexi
----------------------------------------------------------------------------------------------

AMR 3 sapt

Mergi la inceput