Nazdravani de august-septembrie 2003 (oct.2008)
Raspunsuri - Pagina 12
Sasha.p spune:
Cristina - ti-am dat email.
Rugaminte - daca imi mai dati PM, spuneti-mi, ca de obicei nu ma loghez ca utilizator si nu vad daca am primit ceva.
cristinamh spune:
ce s-a asternut linistea asa la noi?
eu inca sunt in stadiul de ramas masca... ieri am fos la teatru. ultima data am fost inainte de craciun, la aladin. ei bine, acum intra la capra cu trei iezi actorii pe scena... iar fi-mea sare de pe scaun, "uite mami pe aladin". cum de l-a recunoscut ea pe actor... dupa atata timp?
l_carmen2003 spune:
Pai e firesc la ei. La noi e ingrijorator ca nu ne amintim si ca ne miram ca ei pot!
Ieri am stat cu Alex si l-am dus in vizita la o scoala. Sa i-o arat etc. Mi-a spus ca nu ii place.
-'De ce?', '-Ca nu are loc de joaca', '-Nu trebuie sa aiba loc de jaoca, are terenuri de sport si curte si sali de sport', '-La Viena aveau', '-Noi nu stam la Viena', '-Da, chiar, de ce?' No comments.
liliac1 spune:
Chiar ca este liniste...
Asa ca venim noi cu vesti bune: am reusit sa schimbam gradinita!!! Am depus si toata documentatia, acum suntem in plina perioada de acomodare. Andra este fff incantata. Se simte bine cu actualii colegi, nu mai este marginalizata si tratata cu indiferenta. Si-a facut si o prietena noua si chiar are si-un partener de dans cu care se simpatizeaza reciproc. Ma bucur atat de mult cand o aud ca-mi spune cat de draga ii este noua gradinita, ca-i sunt dragi doamnele!
O sa va mai povestesc pe masura ce-o sa intram in ritm.
Liliana& Andra-Maria
Fii asa cum simti si se va vedea in tot ce faci!
danat spune:
Buna de la noi!
Nu avem cine stie ce vesti si nu aveam ce povesti. Pe aici bantuie o gripa serioasa, pe Raducu il luase o tuse f puternica saptamana trecuta, dar s-a rezolvat cu siropuri din plante - slava Domnului!
Poate are vreo contributie si Broncho-vaxomul pe care l-a tot luat iarna asta. Eu am niste probleme cu sanatatea, dar sper sa gasesc un medic bun cu care sa le pot rezolva.
Carmen si ce i-ai raspuns totusi lui Alex? De ce?
Cristina pe mine nu mai ma mira aproape nimic legat de puterea de asimilare a piticilor, sunt niste adevarati buretei care absorb toate noutatile. Curiozitatea mereu treaza si creierasul odihnit ii face sa fie asa! Noi nu cred ca ma avem intacte aceste doua caracteristici
Liliana ma bucur ca ati reusit cu gradinita! Si, cel mai important, ca ii place Andrei si se simte bine acolo. Bravo
A! Uitasem, apropos de scoala, am primit prin posta o instiintare ca Raducu trebuie inscris la scoala pina in luna martie, asta fiind pt anul scolar care incepe in sept 2010! Am ramas masca...trebuie vineri sa mergem sa vizitam o scoala ( e ziua usilor deschise, cand se vor prezenta cei de acolo tuturor parintilor interesati) si va trebui sa luam in considerare ceva cu varianta after-school, ca neavand cu cine sa stea dupa-amiaza...e musai! Sunt tare curioasa cum se abordeaza aici problema cu inscrisul la scoli :-)
Pupici si sanatate!
Dana mama lu'Radu Stefan(Fecioras de 2003)
"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"
Hai la plimbare
l_carmen2003 spune:
Dana chiar e serioasa treaba cu educatia in Austria si in general in tarile civilizate. Imi aduc aminte anul trecut - de fapt in 2007 in decembrie - cand am fost cu pustiul la Viena cum aratau metrourile, pline de copii dusi sa la muzee, la gradina zoologica, etc, cate laboratoare au amenajate in Muzeul de Istorie Naturala si la Muzeul de stiinte si tehnica; chiar si la Schoenbrun...
Ce i-am raspuns? Vai de capul meu... Ca putea fi cetatean suedez... s-au canadian deja... ca tata-sau lucreaza inca pt nemti... si spanioli dar de aici din Romania... si ca am putea sta acolo dar nu e momentul, ca nu imi convine sa las totul aici si sa plec in alta parte? Nu, nu i-am raspuns asa ceva. Pentru fiecare 'nu' pe care l-am spus la vremea lui am cumpanit bine atunci... Pentru Suedia imi pare sincer rau, caci eram asa tineri pe atunci si era ok... dar pt rest... nu.
Sper sa ne descurcam bine si de acum inainte si sa ne putem permite sa plecam si sa il trimit de cate ori va vrea oriunde va vrea si sa studieze unde isi va dori... de asta face germana si engleza de la 3 ani... dar sincer, m-a pus pe ganduri...
Se spune ca in viata e bine sa nu ajungi sa iti para rau de ce nu ai facut! So, no comments...
danat spune:
Carmen nici nu iti imaginezi cat de bine pricep ce spui...cui crezi ca ii este usor sa ia asa decizie si nu la o varsta prea frageda? E greu sa iti rupi radacinile, insa sunt momente cand simti ca vrei si pt viata TA ceva, si bineinteles pt cea a copilului (si aici nu ma refer absolut DELOC la chestii materiale, din contra!).
In plus, tu traiesti intr-un oras pe care il cred mai civilizat decat Buc., deci poate inca nu ti-au ajuns multe la os. Noi ne simteam in multe privinte "alieni" caci ne deranjau f f multe lucruri zilnice pe care altii poate nu le observa sau le pot tolera.
Nu stiu, nu am mai cautat explicatii, oricum gandul ne dadea tarcoale de mai multi ani si am zis sa incercam. Nu e usor, asta stii si tu, din pacate oamenii de aici - si din orice societate civilizata, asezata si unde toate functioneaza normal - nu isi pot imagina motivele REALE pt care un om emigreaza. Au in cap alte motivatii, care ar putea de ex sa-i faca pe ei sa emigreze, cum ar fi nerealizarea personala si o situatie proasta financiara. Nu ma lupt sa ii conving ca in cazul nostru nu e nici pe departe asa, din contra, am lasat/ riscat aproape tot.
Oricum, si pentru noi e mai reconfortant sa vezi mutre zambitoare pe strada, din orice motiv, chit ca o fac din complezenta sau ca asa sunt educati, decat sa vezi incrancenarea si scenele de ura pe care mi le amintesc din tara. Deh, romanii sunt calzi
Motivatia cea mai putenica este acum ca lui Raducu ii merge f bine, asta ma bucura pe mine, vazandu-l cum se dezvolta psihic si fizic.
Ieri mi-a facut o faza, nu-si gasea cuvintele sa imi explice de ce a lipit o hartie in forma de avion si mi-a explicat in germana ca a fost mai fluenta pt el Nu asta urmarim, bineinteles, insa asta spune ceva.
Hai ca am batut campiile...sunt multe de vorbit pe subiect... depinde tare, tare mult de "materialul" din care esti facut. Daca simti ca nu poti, nu merita sa incerci! Si cu cat trece timpul, cu atit e mai greu sa faci asa un pas.
Dana mama lu'Radu Stefan(Fecioras de 2003)
"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"
Hai la plimbare
l_carmen2003 spune:
Vezi tu Dana, am spus ca imi pare rau de Suedia pt ca la 23 de ani eram acolo si tot acolo mi-am cunoscut si sotul... dar asa a fost sa fie atunci, m-am intors repede cand am aflat ca tata era bolnav si nu se punea problema sa ma mai intorc, apoi... cand m-am intors... Apoi ne-am intors amandoi in tara si am hotarat ca plecam, in Canada, cat mai departe... insa am trecut printr-un episod f debusolant cu Alex si ne-am speriat asa ca ne-am intors de tot acasa.
Ma deranjeaza atatea aici... lipsa de cuvant, circul vesnic din viata politica, ca nu avem o viata culturala dezvoltata - stii ce e aici cand vine vreun spectacol din Bucuresti? Iti iei bilete cu saptamani inainte!! - lipsa de securitate de pe strazi si nu numai, ura de care vorbeai tu... si mai ales lipsa de civilizatie, dezinteresul pt dezvoltarea spirituala si educatie, faptul ca fiecare face ce vrea fara frica de lege si de raspundere, nu mai scriu mai mult...
Da, daca dau un telefon am oricand 2 dr la usa, am prieteni, rude... dar acei 2 dr lucreaza in conditiile mizere ale spitalelor romanesti cu aparatura romaneasca, te lovesti de nesimtire si lipsa de profesionalism... prietenii mei sunt si ei loviti de aceleasi probleme ca si noi iar rudele noastre sunt in mare parte in varsta.
Nu regret decat ca lui Alex ii va fi destul de greu daca va hotari sa plece si ca eu nu voi putea decat sa il sprijin si ca vom ramane singuri... pentru ca la noi daca nu se schimba totul va fi de jale si nu va avea ce cauta aici!
of! si copilul ma intreaba de ce? deja...
mihaela_s spune:
Salutari si de la noi!
Nici eu nu prea am noutati, Silvia nici macar bolnava nu a fost . Toate curg mai departe in modul cel mai firesc cu putinta. Ieri am completat formularul pentru scoala si l-am expediat, asteptam acum invitatia sa o cunoastem pe invatatoare si sa vedem scoala pe care de altfel o cunoastem foarte bine, avand in vedere ca Diana e acolo.
Carmen, aici scolile au loc de joaca...nisip, tobogan, leagane, mingi, biciclete, terenuri de joc, etc. E cam ca la un camin dar sunt si jocuri pentru copii mai mari. Ei stau mult afara, au pauze lungi de cate 25-20 de minute si ies pe categorii de varsta, nu au in acelasi timp pauzele. Tocmai ca sa nu se aglomereze curtea si sa se poata juca in voie. Oricum, Alex a pus bine problema, el vazuse ce si cum....
danat, sanatate Raducului si ma bucur mult pentru progresele facute. Eu chiar nu stiu ce parere au cei de aici despre faptul ca am venit sa muncim in alta tara, nu s-a exprimat nimeni. N-am simtit niciodata insa ca ma considera sub nivelul lor, desi e posibil sa o faca, dar cum spui tu...educatia e alta. Am simtit defapt mereu admiratie si laude pentru cat de bine vorbesc suedeza dupa asa putin timp si admiratie pentru ca am plecat dintre "ai nostri" si suntem printre "straini". Eu le-am raspuns mereu ca nu ma simt intre straini, ca ma simt bine aici si ca acum aici e casa mea. Ca e greu intr-adevar sa te desprinzi...da, dar depinde de tine si numai de tine cum vezi lucrurile si cum ii intelegi pe autohtoni. Unii "venetici" duc mereu dorul a ceea ce au lasat si nu se pot adapta, altii se simt dimpotriva, ca pestele in apa...
Eu am o colega acum la engleza, pe care am cunoscut-o in vara prin prietena mea romanca, ele au fost colege cand au invatat suedeza...tipa e nemtoaica, pensionara. Traieste aici de vreo 4-5 ani, singura. Si-a cumparat o casa izolata in padure, la vreo 30 de km de oras, in mijlocul insulei. Era o casa fara curent si apa curenta, ea a facut totul si acum casa e frumoasa, cu tot ce are nevoie. Ea s-a indragostit de locurile astea de cand venea in concedii vara, apoi a divortat si s-a mutat aici. Pensionara fiind s-a apucat sa invete suedeza si acum invata engleza, pentru ca nu stia alta limba decat germana. Asa ca nu intotdeauna avem exemple de emigrati numai pe motive politice sau de saracie, desi majoritatea sunt asa. Poate v-am mai povestit ca am colegi italieni, australieni, greci si americani. Pe unii i-a adus sportul pe altii dragostea si pe altii dragul de Suedia. Asa cum spui, cred ca as putea scrie un roman despre motivele care ii face pe oameni sa plece din tarile lor natale si sa se stabileasca in alta...
Te pup cu drag Dana si daca mai ai timp...mai scrie-mi!
liliana, succes si adaptare usoara la noua gradi!
cristina, Silvia isi aminteste de unele lucruri din copilaria mica, dar de altele nu, chiar daca au fost mai recente...e curios cum dar probabil le raman intiparite in minte ceea ce a contat cu adevarat pentru ei...
Dragelor, va doresc numai bine la toate si la puiutii vostri!
www.blogger.com/profile/16547766189292998717" target="_blank"> vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
mihaela_s spune:
Oooof, da Carmen, voiam si eu sa scriu ca mi-a scapat... ca zicea Dana ca faptul ca traiesti intr-un oras mic in Ro e altfel...noi am trait intr-un oras si mai mic...dar degeaba.
Insa trebuie sa stii foarte bine ce ai lasat si peste ce dai...ca unii se gandesc numai la "cat de bine e" in alta tara, dar sunt si lucruri altfel. Altfel decat esti tu obisnuit(ma refer in general, nu la tine acum) si pe care tu le poti percepe ca negative. Ele insa sunt de zeci de ani asa in tara noua si multi nu inteleg de ce...ei vor sa fie cum a fost in tara din care au plecat. Eu asa vad inadaptarea...
Iar exemplul tau cu dr-ii care vin la un telefon al tau la tine la usa e cel mai concludent. Aici asa ceva nu exista. La exemple din astea personale si nu numai ma refeream. multi.
www.blogger.com/profile/16547766189292998717" target="_blank"> vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie