3500+ km prin Norvegia
Raspunsuri - Pagina 4
marumiha spune:
Acest tip de vacanta incercam sa-l facem si noi de fiecare data cind plecam undeva.
Cu citiva ani in urma am fost si noi in Norvegia si am vazut cam aceleasi locuri minunate cu regretul ca nu am reusit sa ajungem sa vedem Preikestolen datorita ploi care nu sa oprit trei zile .Pe mine in afara de peisajele absolut minunate m-a impresionat educatia si civilizatia locurilor , respectul oamenilor pt. natura si cum spuneai tu seara cind soarele parca nu vroia sa apuna.Mi se pare ca e tara unde pare ca totul functioneaza cum trebuie.Cred ca e tara care trebuie luata ca ex.din multe puncte de vedere.
Acele peisaje nu am sa le uit niciodata ....cine stia daca o sa mai ajung vreodata sa fac o vacanta atit de minunata.
Ma bucur ca povestesti si-mi place f.mult
Poze
Kehleyr spune:
Va multumesc mult tuturor pentru complimente . Ma bucur ca va place povestirea mea si imi face maaaare placere sa retraiesc, alaturi de voi, toate detaliile - multe imi iesisera din memorie dar acum ma straduiesc sa mi le reamintesc pentru voi .
Citat: |
citat din mesajul lui dulcetica Pentru mine toate zonele despre care vorbesti sint premiera absoluta.Cum ati stabilit traseul?V-a sfatuit un cunoscator? Sincer ,nici n-as sti ce ratez! dulcetica |
Nu, nu ne-a sfatuit nimeni. Absolut totul am ales noi. Documentarea pentru excursie in sine ne-a luat foarte mult. Am cautat mult pe net, prin bloguri, site-uri cu poze cu locurile cele mai frumoase de acolo, si am pus cap la cap. Cu unele ne-am si pacalit (partial cu Flam Railway, dupa cum v-am spus deja, si mai sunt in ultimele zile, inca nu am ajuns acolo cu povestirea) in sensul ca erau supraevaluate. Sunt si cateva locuri in care am fi vrut sa ajungem dar le-am taiat de pe lista pentru ca erau prea departe - insulele Lofoten in special, erau vreo 7-800 km mai la nord.
Ca lessons learned, e obositor sa faci asa cum am facut noi, mai ales cand dormeam numai o noapte intr-un loc, dar nu regret pentru ca altfel nu am fi vazut atatea locuri.
It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.
Kehleyr spune:
Ziua 8: Borgund - Geiranger
De la Borgund am plecat catre Geiranger. www.hurtigruteninpictures.com/geiranger-fjord-norway.html" target="_blank">Fiordul cu acelasi nume este considerat ca fiind cel mai frumos din Norvegia. Intrucat facusem deja o excursie pe Sognefjorden, am decis ca nu mai merita sa o platim si pe a doua - teoria sotului meu era ca vezi acelasi lucru . Mie insa imi ramasese gandul la Geiranger si atunci am planificat traseul in asa fel incat sa luam feribotul si sa il traversam de la un capat la celalalt, fara sa facem propriu zis o excursie "oficiala".
A fost o zi cu periperii nostime. In primul rand nu stiam orarul acelui feribot si se facea seara, ne era teama ca mergem acolo si s-a termimat programul. Asa ca am dat telefon in Ro si am rugat pe cineva sa ne caute programul pe net. Dupa care Stefania, care suporta cu greu mersul cu masina, a decis sa ne faca "boacana" si sa dea la boboci exact cand stateam la coada sa ne imbarcam pe feribot. Nu mai aveam cum sa iesim din coada si ar fi trebuit sa mai stam o ora pentru urmatorul. Asa ca in timp ce sotul meu pe geamul din stanga platea biletele, eu dezbracam copilul din mers cu toate hainele pline de... intelegeti voi. Tipul de la bilete se uita foarte nedumerit la noi, nu intelegea ce se intampla. Cand am ajuns la Geiranger, inainte sa ne cazam la hotel, a trebuit sa cautam loc sa spalam presul de la masina, pentru ca ne era rusine sa mergem asa la hotel. Si in toata Norvegia aia plina de cascade, foarte greu www.dreamstime.com/temp_upload/norvegia/pages/DSC_5902.htm" target="_blank">am gasit un izvoras unde sa reusim sa il clatim.
Asa... revenind la fiord. Din fericire ploicica usoara care ne urmarise toata ziua s-a oprit si am putut sta pe punte in timpul traversarii, care a durat cam o ora. Fiordul este cu adevarat foarte frumos. Ne-am intalnit cu cateva www.dreamstime.com/temp_upload/norvegia/pages/DSC_5754.htm" target="_blank">vapoare mari de croaziera. Celebre sunt cele doua cascade numite www.dreamstime.com/temp_upload/norvegia/pages/DSC_5806.htm" target="_blank">"Seven Sisters" si www.dreamstime.com/temp_upload/norvegia/pages/DSC_5796.htm" target="_blank">"The Suitor". Petitorul este vizavi de cele 7 surori si le face curte . Se mai pot face excursii pe jos la niste ferme abandonate situate sus pe peretii fiordului, dar noi nu aveam timp si era riscant cu vremea. Se spune insa ca e foarte frumoasa privelistea de acolo.
Noi am reusit sa o vedem de sus ajungand cu masina www.dreamstime.com/temp_upload/norvegia/pages/DSC_5948.htm" target="_blank">astfel. Sau www.dreamstime.com/temp_upload/norvegia/pages/DSC_6091-2.htm" target="_blank">asa.
La Geiranger am stat la cel mai grozav hotel din tot sejurul. Am avut o camera foarte mare si noua nouta (fiind trei persoane, ne alegeam intotdeauna cu niste camere mai speciale ). www.dreamstime.com/temp_upload/norvegia/pages/DSC_6009-2.htm" target="_blank">Pe geam se vedea fiordul. (In poza se vede mai mult camera, trebuie sa ma credeti pe cuvant.) Ne-a parut rau ca am stat numai o zi aici.
If sin had a solid form, it would surely be a pastry. Preferably one with chocolate.
dulcetica spune:
Oau,cind ma fac mare o sa ma duc si eu sau o sa-l rog pe mos craciun. Sint sigura ca noi vom merge in croaziera, ca n-o sa vrea sotul meu sa urce munti pe jos.Pacat!
Ce program aveau in excursii?De la croaziere opresc sa faca ziua trasee turistice.Sint de acord ca dorinta de ultraconfort va reduce impactul pe care-l au frumusetea locurilor vazute din mers.Totusi cel care conduce pierde mult din peisaj si e si relativ obosit.Cum e traficul?E o tara aglomerata de turisti?
Care luna e cea mai recomandata ca sa prinzi vreme relativ acceptabila.La anul il dau la scoala si cam gata cu plecarile cind imi trece prin cap.
Ati cautat mult cazari acolo unde nu ati avut rezervare?
Kehleyr spune:
Cu condusul, nu stiu ce sa zic, sotzul meu adora sa conduca si nu s-a plans nici o clipa de oboseala (poate in ultima zi cand am facut un maraton de vreo 600 km inapoi in Oslo ). Plus ca opresti unde vrei si cand vrei. In timp ce in croaziera esti la program si esti impreuna cu o multime de alti turisti. E, vedeti voi, macar sa ajungeti pe acolo.
Tara nu e aglomerata. Nici pe sosele. Desi nu au aproape deloc autostrazi, soselele sunt foarte bune. Sunt in general cu o banda pe sens, se circula destul de lejer, doar ca incet: 90-100 km/h. Nu am vazut nicaieri buluc de turisti ca in Italia sau pe Acropole. A fost aglomeratie in Flam Railway, un pic la Borgund unde erau grupuri cu autocare, pe Trollstigen (urmeaza mai incolo in povestire), dar in orasele era lejer. Dar eu nu m-am simtit nicaieri sufocata de turisti. Poate si pentru ca sunt multe si marunte locurile care trebuie vazute, nu ca la Milano de ex unde toata lumea e buluc la dom. Mai stateai uneori la coada la feriboturile mai mari si mai circulate (pe la Bergen).
Pentru vreme, peste tot zicea ca in mai-iunie ai sanse mai reduse de ploaie. Noi asa am fost dar nu prea s-a nimerit prognoza in cazul nostru .
Noi am avut rezervare peste tot, eu sunt mai stresata de felul meu si fiind si cu copilul am vrut sa fiu sigura. Hotelurile bune sau care erau cate unul singur in oras erau pline. Gaseai locuri la camping / casute, si era de altfel o modalitate foarte populara de a te caza, si de afara pareau si foarte civilizate.
PS. Si noi mergem la anul la scoala .
If sin had a solid form, it would surely be a pastry. Preferably one with chocolate.
mihaela_s spune:
Superb descrii Kehleyr, retraiesc cu tine o parte a concediului nostru din vara. Nu am vazut tot ce ati vazut voi, asa ca iau notite...noi mai mergem cu siguranta, ar fi pacat pentru ca suntem aici aproape...
Daca aveti chef, am scris si eu pe blogul de calatorii depre cum am petrecut noi cele 6 zile norvegiene.
Inca o data si sa stii ca iti sorb cuvintele si fotografiile sotului .
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
mihaela_s spune:
ps. noi am stat la casute(mai bine zis cabanutze) pentru ca hotelurile ni s-au parut exagerat de scumpe, ca de altfel si mancarea...asa ca am gasit o tara mai scumpa ca Suedia.
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
Kehleyr spune:
Mihaela, initial noi vroiam ca in aceasta excursie sa vedem si Suedia si Norvegia. Dupa care ne-am dat seama ca ar fi pacat sa ne grabim pentru ca merita fiecare separat . Am auzit ca Stockholm este un oras superb si ca tot countryside-ul este minunat. Nu stiu cand ajungem, dar o sa ajungem noi odata si odata si in Suedia. Ma bucur ca e mai ieftina .
mihaela_s spune:
Kehleyr, noi am reusit sa vizitam putin de tot in Suedia. Mai mult in sud caci pe acolo e drumul spre Ro si l-am facut in 2 veri deja dus-intors. Dar Stockholmul DA, merita din plin cateva zile. Cateva tipsuri am scris in blog, in excursia noastra din primavara. Locuri de "la tara" eu as lua www.smaland-oland.com/index.asp?meny1=3&meny2=16" target="_blank">Smålandul lui Astrid Lindgren...Si daca va place istoria veche-medievala si vikinga(dar musai in saptamana 32 a fiecarui an cand are loc www.medeltidsveckan.se/default.asp?LanguageID=2" target="_blank">Saptamana medievala) , veniti pe Gotland. E un loc care nu trebuie pierdut intr-o vizita suedeza .
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
Kehleyr spune:
Ziua 9: de la Geiranger la Alesund
Asa... sa reinnod firul povestii ca nu mai e mult si as vrea sa termin inainte de Anul Nou .
De la Geiranger am plecat mai departe catre Alesund, astfel incat sa calatorim pe alte doua drumuri celebre pentru spectaculozitatea lor: www.igougo.com/story-s1355961-Fjordlands-The_Ornevegen_and_Trollstigen_Roads.html" target="_blank">Ornevegen ("Drumul vulturilor" sau cam asa ceva) si Trollstigen ("Scara trollilor").
Urcand din Geiranger pe Ornevegen www.dreamstime.com/temp_upload/norvegia/pages/DSC_6176.htm" target="_blank">ne-am luat la revedere de la minunatul fiord.
www.dreamstime.com/temp_upload/norvegia/pages/DSC_6287.htm" target="_blank">Celalalt drum este un fel de Transfagarasan norvegian. Noi l-am luat de sus in jos ceea ce cred ca este mult mai spectaculos. Toata zona e frumoasa, este un parc natural unde se pot face multe excursii pe jos, daca te tin picioarele. Muntii erau aproape si foarte impunatori. Pe Trollstigen te cam ia ameteala dar altfel mare diferenta fata de Transfagarasan nu este. Aici am intalnit al doilea grup de romani pe parcursul intregii excursii in Norvegia, erau o familie din Tulcea (sau Braila, nu mai stiu) care lucrasera in industria piscicola si se relocasera in Alesund.
Tot drumul acela plin de curbe l-am facut intr-o maaaare coloana de masini si autocare care coborau cu viteza melcului .