Bulgarasi si globulete de nov-dec 2007 (121)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mariussimiuc spune:

Citeam azi intr-o carte de psihologia copilului si am gasit ceva despre refuzul copilului de a manca...M-am gandit sa copii respectivul pasaj...poate va inspira. Respectiva carte este pentru copilasi peste 3 ani,dar cred ca se aplica f bine si la varste mai mici.

DIFICULTATILE ALIMENTARE
Fiecare parinte doreste ca micutul sa manance de toate si in cantitate rezonabila.Multe mame sunt nelinistite si se simt vinovate daca au impresia ca micutul lor nu mananca ce trebuie sau nu mananca suficient.In mod obisnuit parintii se plang ca micutul mananca putin sau prost.
Intre 3 ai 4 ani problemele refuzului alimentar se vor atenua,in afara de 2 situatii:daca s-a instalat deja de multa vreme si daca un motiv afectiv particular ii tulbura echilibrul,iar el isi va exprima astfel dificultatile.mai mult,daca parintii reactioneaza intr-adevar dur in fata unui refuz repetat,problema se va instala pt timp indelungat.
Copilului nu-i place sa manance,nu prea are pofta de mancare,alege din farfurie,ar manca zilnic piure sau refuza astazi ce ii placea ieri?Nu va grabiti sa spuneti ca sunt capricii.Admiteti,mai intai ca are o pofta de mancare variabila de la o zi la alta sau de la o luna la alta.De asemenea gusturile variaza,ceea ce este normal.Pediatrul v-a spus cu siguranta ca nu trebuie sa va faceti nici o grija de ordin medical,atata vreme cat curba de crestere a copilului este normala.Daca faceti un bilat corect a ceea ce mananca la fiecare ora a zilei,intr-o saptamana,veti constata ca a ingurgitat cantitatea de hrana necesara dezvoltarii sale.Cu toate acestea nu sunteti linistit:vi se pare ca nu mananca destul...
Intr-un anumit sens aveti dreptate.Problemele alimentare sunt greu de rezolvat.Inca de la nastere,a manca sau a nu manca este mijlocul pe care-l are bebelusul-mai eficace decat oricare altul-de a-si exprima acordul sau dezacordul,buna sau proasta dispozitie,dorinta de a raspunde sau nu cererilor adultului.A manca nu inseamna pentru el numai a se hrani-este un semn de comunicare afectiva.Lucrul acesta ramane valabil multi ani de acum incolo.Refuzand sa se hraneasca asa cum i se cere,copilul,in mod inconstient spune ceva ce nu poate fi exprimat in cuvinte.
DE CE ESTE COPILUL DIFICIL LA MASA?
*Nu-i este cu adevarat foame astazi.Nu e grav.Poate ca este contrariat,bosumflat sau suparat ca a fost intrerupt de la joaca.Poate ca a rontait ceva dimineata si i-a pierit pofta de mancare.Nu are importanta,va manca mai bine diseara.Daca insistati peste masura si va aratati nelinistea,ceea ce nu este decat o stare trecatoare va deveni un mod obisniut de abordare a meselor.
*Nu-i place ce-i serviti la masa.Sigur ca si dvs aveti gusturi si anumite preferinte personale.Copilul invata sa cunoasca hrana,ii testeaza gustul,isi schimba parerea,revine la preferinte abandonate.Daca nu vreti sa apara conflicte interminabile,tineti cont de gusturile sale la pregatirea meselor.nu sunt sigura ca "a manca de toate" este indispensabil la 3 ani.Este de ajuns sa manance echilibrat.Cat despre a "gusta dintoate" este vb mai intai de o problema de educatie,asupa careia fiecare parinte,dupa felul in care a crescut,va face propria sa alegere.Anumite studii au aratat ca unii copii sunt mai sensibili la anumite gusturi decat altii:acestia vor fi mai dificili decat ceilalti,dar au sanse mai raziu sa devina niste fini gastronomi.
*Vrea sa va atraga atentia.Refuzand sa manance va enerveaza si astfel reuseste sa va tina langa el pentru un timp.Refuzul de amanca ascunde deseori nevoia de dialog,de apropiere.Copilul recupereaza astfel timpul si atentia de care se crede frustat.Daca lucrul pe care copilul incearaca sa vi-l spuna,refuzand sa manance,este de ordin afectiv,el va insista din ce in ce mai mult,pana cand ii veti intelege mesajul si ii veti raspunde.
CE-I DE FACUT?
Acest tip de dificultati alimentare nu se trateaza frontal,ci indirect,tratand cauza lor.
*Suprimati gustarile si rontaiala intre mese,daca doriti sa-i fie foame la ora mesei.Daca nu,gasiti gustari sanatoase si socotiti-le in ratia sa zilnica (fructe proaspete,uscate sau bucati de branza,decat biscuiti si dulciuri). [...]
*Aveti grija ca mesele sa fie un moment relaxant si agreabil.Incercati sa vorbiti despre orice in afara de mancare.Serviti-i mereu portii mici:este mai stimulat sa inceapa sa manance daca are sansa sa si termine. [...]
*Toate aceste sfaturi legate de momnetul mesei se rezuma in final la unul singur:nu mai dati atata atentie,cel putin aparent,la ceea ce mananca-nici o aluzie,nici un indemn,nicio observatie,nicio dojana,nicio felicitare,nimic.Serviti-l normal si luati-i farfuria la sfarsitul mesei,fara sa comentati.Dati-i un surplus de atentie-timp dedicat numai lui in timpul zilei.Procedati asa timp de 3 saptamani:viata lui nu fa vi in nici un caz in pericol;putem paria ca de acum incolo lucrurile se vor aranja,chiar si numai pentru ca nu vor mai exsta conflicte...

Daca va este frica sa nu va ingrasati, incercati sa beti inainte de fiecare masa 100 ml de cognac. Cognac-ul, precum se stie din batrani, atenueaza teama...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bb_yasmi spune:

miha mersi frumos!!

.................................................................
Cea mai fericita sotzie si mamica!!!

.................................................................
Cerul ne-a trimis un ingerash sa ne descreteasca fruntile si sa ne lumineze viata!!! !!

..................................................................
mami Lavi si bubulina IASMINA ALISSA 31.10.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vasari spune:

Adina, pai ma tenteaza si pe mine un Bobby-Car.:)) Cel de pe Amazon chiar e superb! As vrea sa am si eu o masina asa.
Cami, ar fi fost nemaipomenit sa facem o petrecere la iarba verde, nu? Poate daca ne grabim mai prindem soare si decalam petrecerea. Glumesc... dar era o idee faina.

Alina si Maria - 3 nov 2007
Sa traiesti pe Pamant poate fi scump, dar include o calatorie gratuita in jurul Soarelui in fiecare an.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui bb_yasmi

miha mersi frumos!!

Daca va este frica sa nu va ingrasati, incercati sa beti inainte de fiecare masa 100 ml de cognac. Cognac-ul, precum se stie din batrani, atenueaza teama...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Roxxy80 spune:

Salutare! Pe noi ne mai tineti minte?
In ultima vreme am intrat f putin pe forum. Simt ca nu-mi mai ajunge timpul. Chiar ma gandesc cum o sa fie si cu bb2.
Am avut o perioada putin mai grea cu Matei. Dupa cum ii spuneam lui BB, a trecut printr-o greva foamei acuta in urma administrarii antibioticului. ma simt tare, tare vinovata ca m-am luat dupa pediatra si i-am dat antibiotic. Eu sunt total impotriva acestui gen de medicamente, dar nu ctiu ce a fost in capul meu de aceasta data. Trebuia sa-mi ascult instinctul care-mi spunea sa nu-i dau. Dar acum fapta e comisa. Puiul si-a revenit si azi a mancat iar 200 de grame de mancarica la pranz.

In rest, inca nu mergem nesustinuti in picioare. Merge pe toate mobilele, se baga prin toate locurile pe unde nu are voie. Nu prea imi place mersul lui cand e tinut de manute, parca l-as enerva. Acum 2 seri a facut 2 pasi singurel, dar nu a mai repetat figura. Se plimba pe langa masuta de cafea si si-a dat drumu la manute sa vina spre mine. A facut doi pasi si a cazut in fundulet. Eu ramasesem cu gura cascata pt ca nu mi se parea deloc pregatit sa mearga singur. Astept sa faca iar pasi singur.

Nu mai vrea deloc in brate, se zbate intruna cand vrei sa-l iei si sa-l pupi. Stie deja sa arate: catelul, cartea, icoana, piciorul, puta , becul+alte cateva obiecte.

Cam asta despre noi. Ne-am laudat destul
sapt viitoare am programare la ginecolog pt planificarea lui bb2 (analize, eco etc).
Va pup!

Nu stiu daca voua v-a fost dor de noi, dar noua ne-a fost tare dor de voi.

Roxxy si Matei, sufletelul meu drag (29.11.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns popbianca spune:

am revenit ...
totulli,felicitari pt. Serban;nu te mai gandi ca nu-ti meriti copilul....e fff urata chestia asta!
bine ai revenit , Roxx !!ce de poze frumoase!!
adinag, ce surpriza placuta....pai rosu-in-gat-trece, in rest sper ca e ok...!la fel si a mea...poftese tot timpul la mancarea noastra..
sunt super jucariile...a doua mai ales
anacami, dar ce informata esti tu!multumim de ponturi!multumim de intrebare...acum e mai bine...are zile si zile
ank83, e super clip-ul !
doar 8 saptamaniii !!!super super
m-am simtit cam anapoda citind discutiile despre personajele de desene animate....eu nu stiu nimic nimic, dar din diferite discutii am inteles ca Jetix e mai ok decat Cartoon
va mai zic ceva...daca vreti jucarii din alea pe care sa le impinga copii...sunt super..pe Ana chiar a ajutat-o...cum altfel sa umble singura la 10 luni si 10 zile...
victo, important e ca voi sunteti bine !nu mai conteaza soacrele...
mariussimiuc, crede-ma...o sa treaca ....asa era si fratele meu ...si acum lucreaza(23 ani)

mami de Ana-Sofia(15.11.2007)
http://picasaweb.google.ro/popbiancaflavia/AnaSofia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns popbianca spune:

tot nu am ajuns la zi...dar chiar tre sa plec...la niste prieteni...trebuia sa fiu la 21 la ei....
acum am vaz cat eceasul

mami de Ana-Sofia(15.11.2007)
http://picasaweb.google.ro/popbiancaflavia/AnaSofia

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Roxxy80
Nu stiu daca voua v-a fost dor de noi, dar noua ne-a fost tare dor de voi.

Bineinteles ca ne-a fost dor!
Felicitari pentru toate progresele si ai grija cum faci planificarile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adinag spune:

Bianca, ce mai face fata? Nu am citit din urma si nu sunt la curent
Roxxy, felicitari pentru decizia cu bb2! Wow!!!
Alina, si mie imi place Bobby-Car-ul, e asa... chic!
Cami, multam pentru sugestii! Sa stii ca dupa vizionari am ajuns si eu la ideea unui garaj din ala, am vazut unul de la Fisher Price care mi se pare fain (de la Little People, tot au mereu chestii suplimentare, cum ziceai si tu!)

Sunt suparata, Floris a facut azi brusc febra, eu tocmai credeam ca i-a trecut. Si nu stiu, o fi tot acelasi lucru, sau ceva nou? Urmarim pana maine si in caz ca nu e bine, mergem la pediatra :-(( Inainte de culcare avea 39,1 - stiu ca nu e asa muuult ptr un bb, dar nici de trecut cu vederea nu e!

Noapte buna!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ellis spune:

Am intrat repede sa fac o urare:

LA MULTI ANI, TUSTE MICI, ANA SI ELENA! SA FITI SANATOASE SI SA AVETI IN VIATA TOT CE VA DORITI!

fug ca fii-mea nu vrea sa doarma!

Ellis,de ALESSIA MARIA (20.11.2007)
POVESTEA NOASTRA[http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=117356&whichpage=1]

Mergi la inceput