Colinde si Meniu de Craciun 2008.

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Bratu Monica spune:

Nicoleta multumesc pentru ideea cu saculetii!!!!!!
Mi-a placut la nebunie si am sa aplic anul asta.In ceea ce priveste retetele se vede de departe ca esti MAESTRA in ale culinaritului ceea ce nu pot spune si despre mine
Multumesc si pentru retete si astept cu sufletul la gura toate retetele voastre .
Sper macar anula sta cand sunt mai multe zile libere sa reusesc sa ma apuc si eu de treaba.Anii trecuti munceam pana-n ultimul moment si .....pauza bucatareala.
Va pup pe toate!!!!!!1

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns matiz spune:

ae am o intrebare pt claudia_a:tu cum faci slanina fiarta inn zeama de varza?as vrea daca poti sa o postezi sa vad si o alta varianta.eu pun in ea si putina boia , piper boabe si foi de dafin.merci!

Iza,mami lui Mati
http://b4.lilypie.com/yUOBp3.png
http://s508.photobucket.com/albums/s329/matizojo

pozele noastre

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nicolle6792 spune:

Buna, dragele mele.
Ciorba de mazare este une dintre cele mai usoare ciorbe datorita faptului ca radacinoasele, adica morcovii si pastarnacul si patrunjelul si gulie, daca aveti, se dau pe razatoare si se pun la fiert in apa rece oadta cu carnea. Deci nu se calesc in grasime. Cand carnea este fiarta, se adauga mazarea fiarta deja (din conserva sau la pungi congelate,ca cea congelata fierbe repede), se taie doi graunti de usturoi, felii mai maricele si se adauga in ciorba, se lasa pe foc pana ne place cat e de moale mazarea. Apoi adaugam sare si marar verde. Se serveste si cu smantana la cine ii place. Se poate face cu ce carne va place, fie ea vita, pui sau porc, ciorbita este delicioasa. Sper din suflet sa va placa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudia_a spune:

Citat:
citat din mesajul lui matiz

ae am o intrebare pt claudia_a:tu cum faci slanina fiarta inn zeama de varza?as vrea daca poti sa o postezi sa vad si o alta varianta.eu pun in ea si putina boia , piper boabe si foi de dafin.merci!


Slaninutza mea e de doua feluri: sunca cu soric groasa cam de 2 degete si o bucata de poala de porc (cam cum e kaiser-ul, o imbinare de straturi de carne cu grasime...)
Pun pe foc la fiert zeama de varza proaspata, abia scoasa din bidon, si sunca/kaiser-ul - atat cat sa fie sunca acoperita... se pune un capac si se lasa la fiert cam juma de ora dupa ce incepe sa clocoteasca! Dupa juma de ora se scurge zeama si se arunca, punandu-se din nou sunca si acoperita iar cu zeama de varza proaspata si se lasa la fiert pana cand intra furculita foarte bine in sunca. Se scoate sunca si asa fierbinte se unge cu urmatorul amestec: boia iute, usturoi pisat bine, delikat sau putina sare! Se aseaza intr-o tava si se da pe balcon la racit.
Acum sa explic putin de ce schimb zeama: prima zeama se va umple de grasime; scopul suncii fierte este sa ramana doar fibra si nu grasimea, nu pot sa zic cat este de delicioasa; la fiert nu se mai pune sare, e de ajuns cat are zeama de varza! Mie nu imi place aroma de frunza de dafin si nici altceva la fiert... asa ca singurele condimente sunt cele cu care ungi sunca dupa ce fierbe!
Pofta buna si spor la treaba... nu o sa iti para rau... si apoi ce e facut in casa, e natural!

Mami si Ioana nasturica
Niciodata nu trebuie sa plāngi dupa ceva care nu poate plānge dupa tine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Slaninutza mea e de doua feluri: sunca cu soric groasa cam de 2 degete si o bucata de poala de porc (cam cum e kaiser-ul, o imbinare de straturi de carne cu grasime...)
Pun pe foc la fiert zeama de varza proaspata, abia scoasa din bidon, si sunca/kaiser-ul - atat cat sa fie sunca acoperita... se pune un capac si se lasa la fiert cam juma de ora dupa ce incepe sa clocoteasca! Dupa juma de ora se scurge zeama si se arunca, punandu-se din nou sunca si acoperita iar cu zeama de varza proaspata si se lasa la fiert pana cand intra furculita foarte bine in sunca. Se scoate sunca si asa fierbinte se unge cu urmatorul amestec: boia iute, usturoi pisat bine, delikat sau putina sare! Se aseaza intr-o tava si se da pe balcon la racit.
Acum sa explic putin de ce schimb zeama: prima zeama se va umple de grasime; scopul suncii fierte este sa ramana doar fibra si nu grasimea, nu pot sa zic cat este de delicioasa; la fiert nu se mai pune sare, e de ajuns cat are zeama de varza! Mie nu imi place aroma de frunza de dafin si nici altceva la fiert... asa ca singurele condimente sunt cele cu care ungi sunca dupa ce fierbe!
Pofta buna si spor la treaba... nu o sa iti para rau... si apoi ce e facut in casa, e natural!

Mami si Ioana nasturica
Niciodata nu trebuie sa plāngi dupa ceva care nu poate plānge dupa tine.

[/quote]

sigur o sa fac sunca de-asta! Multumesc de idee!
Ce vroiam sa te intreb: cum o pastrezi? In frigider? In congelator?
Ca sa stiu cam cat de aproape de Craciun sa o fac.
Mersi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Morgano spune:

Wow, tare de tot reteta de slanina in zeama de varza. Am sa o preiau garantat.

Nu e afumata slanina/carnea anterior fierberii??

Eu fac de cativa ani fara exceptie: piftii (racituri) de porc, sarmale cu varza acra, friptura de cotlet de porc la tava si vreo 3 feluri de aperitive. Pe masa avem caltabosi, eventual sangerete, racituri, ceapa rosie salata, salata de boeuf, ceva salata mai usoara, apoi friptura cotlet cu cartofi si muraturi, si sarmalele cu smantana.

La racituri folosesc urechi, picioruse (si vreo 2-3 afumate, eventual), le fierb de le ia mama soarelui, apoi le scot pe o tava la racit, in solutia ramasa pun usturoi pisat, sare. Apoi scot de pe oase carnea si grasimutele si le fac bucatele mici, le asez in vase termorezistente, strecor zeama si o torn peste ele. In maximum 2 ore sunt beton de tari, si iau cu cutitul grasimea care se depune deasupra, le intorc pe platouri si le ornez cu castraveti si gogosari murati.

Sarmalele le fac asa: carne de porc cu putina grasime ca altfel nu au gust, tocata, amestecata cu sare, piper, boia, marar din belsug. Separat tai cateva cepe albe marunt, le cales in ulei si la final calesc putin si orezul. Amestec toate intr-un vas mare de inox, si apoi umplu foile de varza taiate sa iasa sarmaua de max. 5 cm lungime. Eu cumpar varza murata si am mare genrozitate cu foile, dc sunt mai tari le arunc, sa nu ma chinui cu orele sa invart sarmalele.

Asez sarmalele in straturi, intre ele pun carnea de pe 2 ciolane afumate (dc e cazul le desarez in prealabil) si eventual putin bulion deasupra.

Ripley, mami de Ana(10.11.2005) si Iris(10.10.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudia_a spune:

Tisina o pastrez in frigider (intr-o punguta stransa bine la gura - ca lasa miros de usturoi) si o prepar cam cu 2-3 zile inainte de craciun...insa avem pana la revelion si nu se intampla nimic!

Ripley sunca si carnita cu grasime sunt proaspete, din piata, de la porc abia taiat...

Repet: sunca sa nu fie groasa, aprox 2 degete grosime!

Mami si Ioana nasturica
Niciodata nu trebuie sa plāngi dupa ceva care nu poate plānge dupa tine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ivanoiuadela9 spune:

Anul acesta de Craciun soacra mea ne-a invitat la ea in Italia .
Dar oricum voi pregati si ceva pt parintii mei acasa - salata de vinete , icre , sarmalute , piftii de pasare ( fetita mea e innebunita dupa ele ), fripturica de purcel, iar ca desert - bombite cu visine , foi pe dosul tavii cu crema de lamaie si tort buturuga ... deja salivez de acum cand ma gandesc .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Morgano spune:

Mersi mult Claudia, mai ca-mi vine sa trag o tura in piata sa testez retata ca prea bine suna. Acum mi-a spus o amica de carnatii de casa proaspeti sau afumati dar inca cruzi fierti si apoi prajiti in moare de varza. (zeama = moare in ardeal)

Ripley, mami de Ana(10.11.2005) si Iris(10.10.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Eu de regula pregatesc cam asa: carnati (creatie proprie, de care sunt foarte mandra), piftie, sarmalute (care se pun la cuptor MUSAI in dimineata de ajun, inainte de impodobitul bradului), salata beof, chec cu cacao (anul asta ii voi pune pe deasupra si niste seminte de pin), ciorba de perisoare si o friptura de pui la cuptor (pai dupa atatea "porcarii"...). Anul asta voi face si sunca dupa reteta Claudiei, precum si prajiturele cu seminte de pin.
Abia astept Craciunul!

Mergi la inceput