Patologia batranetii
Raspunsuri - Pagina 4
![](images/user_woman.png)
andira spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ladyJ
Legat de munca...nu despre asta e vorba,nu inteleg legatura..a muncit probabil mai mult decat alte doamne de generatia ei,asta asa ca o paranteza. De ce crezi tu,Andira, ca daca ar fi avut copii,doamna E(sa-i spunem) i-ar fi facut sa sufere?La ce te referi? |
Nu ma refer la munca profesionala, ci la acel succes in relatiile interumane pe care unii il obtin mai usor - au farmec, carisma, lipici, cum vrei sa-i spui - si altii mai greu. Ea nu a trebuit sa faca un efort pentru asta cand era tinara, dar acum este cu totul altceva. Fie si numai efortul de a arata bine este unul la 20 de ani, cand poti sau nu sa te machiezi, si tot esti proaspata ca o floare, cu totul diferit fata de a arata bine la 55 de ani, cand esti mult mai atenta cu ridurile din obraji, de pe frunte, buze subtiate de varsta, gatul care iti tradeaza toti anii care au trecut peste tine etc.
Spun ca si-ar fi facut copii sa sufere pentru ca imi pare genul de persoana obisnuita sa primeasca afectiune si atentie, ca pe ceva de la sine inteles si care i se cuvin, fara a intoarce in schimb sentimentele fata de ceilalti.
Pentru copii ar fi trebuit sa renunte la ego-ul ei, ca sa-i faca fericiti ar fi trebuit sa fie ei in primul plan, nu ea. Ceea ce inteleg ca nu poate accepta. Ar fi fost genul de mama despre care mai citeam in postarile anterioare, gen "ce riduri ai", "daca eram grasa ca tine nu mancam nimic o luna intreaga" - al doilea citat il am din familie, spus de mama fiicei ei.
Cam asta am vrut sa spun.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
denizel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andira Adresarea cu "mamaie" / "tataie" tine de educatia si cei 7 de ani de acasa ai fiecaruia. Aa, ca mi s-a intamplat sa spun unei batrane de 80 si de ani asa, e cu totul altceva. |
????
Ce anume te-a facut sa te adresezi unei femei de 80 de ani cu 'mamaie'??
Mi se pare un mod de adresare ireverentios.
O femeie de 80 de ani este (la fel ca o femeie de 55) "doamna", in nici un caz "mamaie" (A, daca ea te roaga sa ii spui 'mamaie' e cu totul altceva).
La fel cum si eu sunt 'doamna', nicidecum "cat sa fie, draguta?"
![](bibe.gif)
![](icon_smile_big.gif)
In rest, s-ar putea sa ai dreptate. Uitasem ca doamna in cauza nu suporta femeile tinere.
Totusi, s-ar putea sa nu le suporte fiindca multe dintre ele sunt cu nasul pe sus
![](icon_smile_big.gif)
ladyJ spune:
citat din mesajul lui denizel
Probabil ca doamna E. nu e chiar o rasfatata, o egocentrica sau o persoana care vrea totul sau nimic. Probabil ca e o persoana foarte sensibila. Eu o compatimesc pentru ca, in general, nu suntem obisnuiti sa respectam nici macar formal persoanele in varsta (nu ca 55 de ani ar fi cine stie ce varsta). De obicei, unei persoane trecute de o anumita varsta, oamenii i se adreseaza cu "mamaie", "tataie", "mami" si altele ![]() Iar asta nu-i nimic pe langa altele... Credem noi acuma ca nu vom fi afectati, ca frumusete interioara, ca asa si pe dincolo ![]() ![]() Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietel. |
Da, e muult prea sensibila doamna E.
Spune ca nu suporta femeile tinere,insa eu nu o cred,pentru ca, cu mine se poarta civilizat.Ma acuza ea ca ´´nu stii tu,nu poti intelege´´ dar nu ma omoara din priviri
![](icon_smile_big.gif)
Are o companie maricica,are angajate intre 20-30 de ani.Ma gandesc ca daca chiar ajungea sa urasca pe bune femeile tinere,angaja doar barbati
![](icon_smile_big.gif)
Are uneori niste iesiri agresive,cand,exact cum spuneai tu Denizel, este tratata ca o baba.De exemplu,o domnisorica de vreo 22 de ani o intreaba intr-o zi´´la varsta dvs nu aveti copii?´´Ei,asta cu varsta a terminat-o.
In asemenea situatii devine chiar insensibila,ironica si nesimtita.
´´lupta inegala´´ de care vorbea ea,referitor la cele tinere venise in contextul acordarii atentiei sociale.´´valurile´´ pe care le face o femeie frumoasa tanara ea nu le mai poate face...
Cu siguranta are nevoie de ajutor psihologic,nu pentru ca ´´uraste femeile tinere´´ ci pentru ca femeia asta chiar sufera,are o mare problema.Problema,cauza,fiind tratata,efectul de ´´a ura femeile tinere´´ va disparea.
Mai ca mi-e ciuda ca nu am vreo 60 de ani sa vad, eu cum m-as uita la alea de20? Cu blandeteeee?
![](radtare.gif)
Eu de exemplu nu suport persoanele rautacioase, ´´vizionare´´ si care cred ´´ca le stiu pe toate´´(paranteza off topic)
![](icon_smile_big.gif)
andira spune:
citat din mesajul lui denizel
???? Ce anume te-a facut sa te adresezi unei femei de 80 de ani cu 'mamaie'?? Mi se pare un mod de adresare ireverentios. O femeie de 80 de ani este (la fel ca o femeie de 55) "doamna", in nici un caz "mamaie" (A, daca ea te roaga sa ii spui 'mamaie' e cu totul altceva). |
Cand ii dau unei batranici 10 mii sau 50 mii ca cerseste printre masini, sau cand sta cu mana intinsa la iesirea din magazin, mi-e cam greu sa-i spun "poftiti, doamna". Prefer sa-i spun "mamaie", mai scade din situatia umilitoare in care e pusa, si denota in ton o urma de afectiune.
La asta ma gandeam cand ziceam ca ii spun unei batrane de 80 si de ani - "mamaie".
andira spune:
LadyJ - la faza cu "nu aveti copii la varsta dvs" o inteleg, inseamna sa vorbesti de funie in casa spanzuratului, si e mai ales o lipsa de tact din partea tinerei in cauza. Cu siguranta e un punct sensibil pentru ea - confirmat si de reactia avuta, pentru ca orice ar spune oricine, eu cred ca o femeie fara copii mai devreme sau mai tarziuse va simti neimplinita in viata. La 30-40 ani poate nu a realizat, dar cu siguranta la 55 ani acel gol in viata ei se simte cu certitudine.
Daca mie mi-ar spune cineva "vai ce grasa esti, nu faci nimic ca sa slabesti?" in conditiile in care eu chiar ma chinui, cred ca as deveni si eu foarte sarcastica.
simali spune:
citat din mesajul lui ladyJ Exact despre asta e vorba. Despre schimbarile sociale si psihice care apar dupa o anumita varsta.La unii se manifesta legat de frumusetea pierduta,la altii de puterea pe care nu o mai au,altii se confrunta cu imposibilitatea integrarii in clubul de varsta a treia,etc. 55 de ani...nu inseamna batrana! |
Mie mi se pare ca problema asta cu ce-am fost si ce-m ajuns apare mai pregnant la barbatii in varsta. Noi femeile mai gestionam situatia cat de cat, dar barbatii par pur si simplu daramati.
In special cei care au avut diferite functii de conducere, au fost cineva, ies la pensie si trebuie sa faca si ei o piata, sa ia un ziar, etc. Si li se pare sub demnitatea lor. Apoi se retrag in casa iar cand ies zici ca-s nebuni de legat. Mi s-a intamplat ca un pensionar bine sa-mi dea in roata de la masina cu tricicleta nepotului pentru ca nu am oprit sa traverseze el prin loc nepermis, altul care m-a injurat pentru ca a intrat in el, din greseala copilul (copilul pe jos, nu cu role sau altceva - cica nu-l educ), etc.
Batranetea este o etapa a vietii pentru care trebuie sa te pregatesti psihologic din timp. Este foarte greu si dureros sa nu mai fi ce-ai fost. Dar poti deveni altceva. Numai de noi depinde.
alice
b.nica spune:
Eu consider problema d-nei despre care se face vorbire o problema de caracter.
Eu nu mi-am facut probleme despre aspectul meu decat in legatura cu parul pe care mi l-am dorit ondulat.
Nici prin cap nu mi-a trecut vreodata sa invidiez o femeie pt. fizicul ei;desigur sper ca la batranete sa nu ma prostesc dar nu vad de ce.
In familia mea toate femeile au fost frumoase indiferent de varsta(nu exagerez si sunt asa de mandra pt. asta incat pot sa suport orice critica fata de lipsa de modestie).
Astfel am avut ocazia sa vad la 80 de ani un ten fara cusur si un corp impecabil cu o piele precum sideful.Ei bine doamna respectiva,sora bunicii mele,care datorita asemanarii era alintata cu numele unei actrite in voga la vremea respectiva, nu facea mari eforturi ca sa-si intretina corpul si nici prin cap nu-i trecea sa se compare cu alte femei,era constienta de aspectul ei ,se respecta pe ea de asa maniera incat considera ca singura ei preocupare era sa fie aranjata conform situatiei in care se afla in acel moment.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monixy/monixy.jpg)
monixy spune:
Poate atitudinea asta agresiva fata de tineretea altora ar putea fi cauzata si de regretele legate de neimplinirea unor vise posibile in acea perioada a vietii , dragoste ,copii , alta cariera sau alta familie ....
Din exterior , ca situatie sociala e implinita , dar in sufletul ei cine stie ce si-o fi dorit si n-a avut , si acum si speranta de a mai avea asa ceva vreodata e pe cale sa o paraseasca.....
Sau poate e doar reversul medaliei in cazul egoismului si narcisismului ...
Asta imi aminteste de o poveste in care o femeie tanara si frumoasa a capatat promisiunea de la ingerul mortii ca nu o va lua pe neasteptate ci o va anunta cand va veni timpul , si totusi dupa o vreme femeia l-a vazut asteptand-o in pragul usii.
La intrebarea de ce acesta nu si-a respectat promisiunea , raspunsul a fost ca dimpotriva , i-a trimis toate semnele pt a o pregati :ridurile , incaruntirea parului , vederea slabita , oboseala din oase .
Cred ca doamna E ar fi mai linistita daca si-ar valorifica potentialul actualei varste, si sa echilibreze viziunea asupra vietii privind si spre final , nu doar spre inceput.
coltofeanu spune:
citat din mesajul lui monixy Poate atitudinea asta agresiva fata de tineretea altora ar putea fi cauzata si de regretele legate de neimplinirea unor vise posibile in acea perioada a vietii , dragoste ,copii , alta cariera sau alta familie .... Din exterior , ca situatie sociala e implinita , dar in sufletul ei cine stie ce si-o fi dorit si n-a avut , si acum si speranta de a mai avea asa ceva vreodata e pe cale sa o paraseasca..... Sau poate e doar reversul medaliei in cazul egoismului si narcisismului ... Asta imi aminteste de o poveste in care o femeie tanara si frumoasa a capatat promisiunea de la ingerul mortii ca nu o va lua pe neasteptate ci o va anunta cand va veni timpul , si totusi dupa o vreme femeia l-a vazut asteptand-o in pragul usii. La intrebarea de ce acesta nu si-a respectat promisiunea , raspunsul a fost ca dimpotriva , i-a trimis toate semnele pt a o pregati :ridurile , incaruntirea parului , vederea slabita , oboseala din oase . Cred ca doamna E ar fi mai linistita daca si-ar valorifica potentialul actualei varste, si sa echilibreze viziunea asupra vietii privind si spre final , nu doar spre inceput. |
![](floare.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/kariguld/kariguld.jpg)
kariguld spune:
daca in suflet e GOL, ce ar fi de asteptat sa iasa pe afara....???
doar ce e acolo...adika, nimik! pe masura ce trec anii, acel gol se mareste, se labarteaza si nu mai poate fi umplut decat cu invidie, rautate, egoism...
umplerea sufletului, incepe in frageda copilarie si trebuie sa continue toata viata, picatura cu picatura....
Kari
Si iata secretul meu, unul foarte simplu:numai cu inima poti vedea ce este drept, pentruca esentialul este ascuns privirii!