Taxa la Biserica
Raspunsuri - Pagina 20
ariel_7000 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui natynic Doamne ajuta lui Teo sa iasa bine! Ariel, pentru ironiile de ieri imi cer scuze, mai ales ca nu prea aveau chiar o legatura cu subiectul. Oricum, in nici un caz nu am vrut sa zic pe bune ca esti saraca, ferit-a Sfantul; doar ca atunci cand incepi, in majoritatea postarilor tale, lungi sau scurte, cu "eu n-am tv, eu n-am masina, eu nu mananc carne, eu nu iau antibiotice, etc, etc", toate spuse nu ca o plangere ci cu mandrie, imi amintesti de celebra replica a lui Iliescu cel "sarac dar cinstit", care pana in ziua de azi ma irita. Asta e, o fi mintea mea prea intunecata de cate pacate am, dar...nu ma mira ca ai fost intrebata daca esti sectanta cata vreme te bati cu pumnul in piept pentru aceste lucruri. Cred ca poti fi "altfel" fara sa fii ostentativ...Repet insa, nu era cazul sa intervin doar pt ca m-a iritat pe mine; si in nici un caz nu te-am facut saraca si in nici un caz (daca ar fi fost asa) asta nu e o chestie de care sa-mi bat joc. Niciodata! Eu una cred ca s-a zis cam tot pe aceasta tema. Ca si in cazul altor teme, ceva mai multa toleranta n-ar strica nimanui. Dar, astia suntem cu totii...Domnul sa ne judece si sa ne ierte Naty mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008) DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC! |
naty si mirela, multumesc pt urari! sa dea Domnul sa ii iasa bine rezultatul...abia marti aflu, pana atunci iar stau si plang si tremur...dar asta inseamna sa fii mama:) stiti si voi la fel de bine ca si mine...macar pt puii nostri trebuie sa ramanem unite si sa ne sfatuim de bine unele pe altele, chiar daca nu reusim sa cadem de acord in toate situatiile:) asta este chiar imposibil in viata si poate ca d-asta e viata asa frumoasa...altfel ar fi o plictisealaaaaa. oricum eu va pup si va multumesc pt gandurile bune.
naty, ca sa-ti raspund la mesaj, off topic, on topic nici eu nu mai stiu:), da, sunt mandra, in sensul bun ca am reusit sa ma "rup" de unele chestii nocive, cum ar fi TV-ul, care mie imi face greata, in schimb ador, iubesc computerul, internetul si mai ales DC-ul:)), masina am sau am avut...nu stiu cum sa zic...adica e pe numele meu, dar am dat-o altcuiva sa o foloseasca, caci am recunoscut eu sunt un pericol REAL la volan!, iar sotul meu nu vrea sa conduca...a fost o decizie luata impreuna..., nu mananc carne ca...nu pot. imi vine sa vars! de la sarcina mi se trage...sotul meu e vegetarian, din motive alese de el, e treaba lui si dorinta lui...eu i-o respect. alexutza e "carnivora" inraita si mie-mi pare rau...caci prea mult strica...ea va hotara mai tarziu ce va face...nu iau antibiotice...cand nu e cazul (ca medic stii si tu ca sunt inutile in viroze) si combat cu vehementa ideea de a da antibiotice aiurea, pt ca se creeaza rezistente...daca am nevoie, Doamne fereste, iau...ca nu am de ales...
am fost intrebata de catre prieteni care ne vizitau si nu intelegeau de ce nu se poate fuma in casa noastra, de ce nu avem Tv...ma rog...o prostie.
cand vad atata saracie in jurul meu...eu chiar ii multumesc lui Dumnezeu pt ce am...mult, putin...imi ajunge sa traiesc decent!sincer, mi-e si teama de bogatie....mai multe avutii, mai multe batai de cap. si daca as fi fost saraca, nu mi-ar fi fost rusine daca eram onesta...
eu cred ca se mai pot spune multe la acest subiect, poate ca nu din partea noastra...poate ca sunt altii ca vor vrea sa o faca...euuna, sincer, nu mai am ce zice:)...
gata! send, ca iar iese lung! mirela, cat de scurt trebuie sa fie mesajul? sau ce inseamna lung?
pup. ma duc la "gura mare"
mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)
Save the Earth /Is the only planet with chocolate!
mariamunteanu spune:
citat din mesajul lui denizel mariamnuteanu, tu esti ortodoxa? Presupun ca da. Nu inteleg, ce e grav in faptul ca BOR e bogata? Tu ai vrea sa fie saraca si vai de capul ei? Foarte bine ca e bogata! In loc sa va bucurati ca e bogata, va tot scuipati atata in san, ca vaaai, ce bogatii draga?, BOR nu e bogata. Ba e bogata si nu se sfieste sa arate ca e bogata si asta e modelul bisericilor mari: sunt bogate si influente. |
Ai inteles gresit, eu nu as vrea sa fie saraca, altii ar vrea - cei care au impresia ca BOR e plina de bani, ignorand faptul ca o institutie are si cheltuieli mari.
Nu eu stau sa tot caut ca uite, ce de bani are BOR si tot cere taxe - lacoma de biserica. In Austria si catolicii si protestantii platesc taxe pt. servicii la biserica, dupa ce ca platesc o taxa anuala.
Si apoi treaba cu bogatia e relativa... Unora li se pare ca esti bogat daca ai 2.000 euro si te pot ura pt. asta.
Maria
natynic spune:
citat din mesajul lui mariamunteanu Si apoi treaba cu bogatia e relativa... Unora li se pare ca esti bogat daca ai 2.000 euro si te pot ura pt. asta. |
Naty
mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008)
DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC!
ladyJ spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mariamunteanu
Ai inteles gresit, eu nu as vrea sa fie saraca, altii ar vrea - cei care au impresia ca BOR e plina de bani, ignorand faptul ca o institutie are si cheltuieli mari. Nu eu stau sa tot caut ca uite, ce de bani are BOR si tot cere taxe - lacoma de biserica. In Austria si catolicii si protestantii platesc taxe pt. servicii la biserica, dupa ce ca platesc o taxa anuala. Si apoi treaba cu bogatia e relativa... Unora li se pare ca esti bogat daca ai 2.000 euro si te pot ura pt. asta. Maria |
Nu cauti tu Marina, ca n-ai chef sa cauti da te lansezi in discutii si sustii sus si tare ca nu-i alba,e neagra.
Astfel incat sunt altii care cauta sa-ti arate ce nu ´´gasesti´´ tu.
Si da, BOR e plina de bani.Relativ,cum zici tu asa e, depinde acum daca te cheama Patriciu,Becali sau altii de peste ocean.Corect.
Mi-as permite sa sustin ca institutia BOR are cheltuieli mari cand DOAR din banii proprii isi vor plati preotii si renovarile si ce mai e.
Insa cum preotii sunt platiti de stat, iar donatii catre biserica se fac, am eu asa o parere cum ca cheltuielile se....mai scad.
Evident acum ca vei ramane la parerea ta eu nu incerc sa ti-.o schimb,dialogam doar.
Nu a spus nimeni ca biserica(ca instititie) e lacoma.
Tu esti cea care nu stiai(?) ca exista afaceri in cadrul BOR.Uite acum stii. Si stii si ca, se plateste impozit pe unele din profituri.
natynic spune:
LadyJ...nu vreau sa ma cert cu tine, sincer iti apreciez mult toate postarile...poate ca e adevarat 100% ce spui...dar daca pe mine (de ex)nu ma intereseaza cum isi cheltuie biserica banii?Daca nu vreau sa stiu?
Pentru ca ai participat si la topicul despre Mos Craciun, poate vei intelege mai bine ce vreau sa spun...
Naty
mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008)
DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC!
ladyJ spune:
citat din mesajul lui natynic LadyJ...nu vreau sa ma cert cu tine, sincer iti apreciez mult toate postarile...poate ca e adevarat 100% ce spui...dar daca pe mine (de ex)nu ma intereseaza cum isi cheltuie biserica banii?Daca nu vreau sa stiu? Pentru ca ai participat si la topicul despre Mos Craciun, poate vei intelege mai bine ce vreau sa spun... Naty mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008) DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC! |
Naty dar nici eu nu ma cert
S-a spus ca e exagerat sa spunem ca BOR are afaceri.
Cum puteam eu mai bine sa confirm ca BOR are afaceri,daca nu citind si facand un copy-paste?(dintr-un cotidian)
Apoi s-a spus ca banii aia(venitul) nu e asa mare deoarece sunt cheltuieli.
Si am spus,pai da,sunt,insa nu sunt toate suportate de BOR.
Si da, venit mare sau nu e raltiv.BOOOn.
daca tu pui un text,asa simplu pentru a confirma ce ai spus, si se ia textul si se transeaza si interpreteaza,nu recurgi si tu la intepretari?
Despre asta a fost vorba,atat doar.
Are sau nu biserica afaceri? da are si cu asta basta.
Nici pe mine nu ma intereseaza direct ce face BOR cu banii,insa daca se incearca minimalizarea unui fapt sau ignorarea lui,nu pot asa sa tac
Nu e vorba ca ma intereseaza si ma oftica averea BOR ca nu sunt institutie crestina de alta orientare ca sa am competitie cu ei.
E vorba doar de de faptul ca se scot chestii dintr-un context real si clar si apar interpretari de toate partile.
Plus felul in care comunicam..e destul de greu sa exprimi in scris exact ce crezi in acel moment.
mariamunteanu spune:
Da, LadyJ, mi-ai aratat ca BOR castiga din anumite afaceri - am inteles. Chiar nu stiam, acum stiu.
Ca BOR se imbogateste sau nu din aceste afaceri, nu stiu si nici tu nu poti sti pt ca nu avem habar ce cheltuieli are. Problema era de ce se platesc taxe la biserica ? Eu consider ca e normal sa se plateasca, cu conditia ca: 1. sa se dea chitanta pt. taxe si pt. donatii si 2. sa se tina cont de cazurile sociale (adica oamenii extrem de saraci care nu pot plati taxele).
BOR are nevoie de bani - in fond e o institutie care trebuie sa functioneze si ar fi normal sa fie administrata cu simtul raspunderii.
Eu stiu asa: ai nevoie de un serviciu, platesti. De ex nu conteaza ca sunt contribuabil, vreau un act - platesc o taxa in schimb, merg la tribunal - taxa, merg la pasapoarte - taxa, parchez pe strada - taxa etc.
Si ce, daca apelez la avocatul X, trebuie sa-mi faca mie reducere numai pt. ca eu il consider bogat ? Nu.
Maria
ladyJ spune:
citat din mesajul lui mariamunteanu Da, LadyJ, mi-ai aratat ca BOR castiga din anumite afaceri - am inteles. Chiar nu stiam, acum stiu. Ca BOR se imbogateste sau nu din aceste afaceri, nu stiu si nici tu nu poti sti pt ca nu avem habar ce cheltuieli are. Problema era de ce se platesc taxe la biserica ? Eu consider ca e normal sa se plateasca, cu conditia ca: 1. sa se dea chitanta pt. taxe si pt. donatii si 2. sa se tina cont de cazurile sociale (adica oamenii extrem de saraci care nu pot plati taxele). BOR are nevoie de bani - in fond e o institutie care trebuie sa functioneze si ar fi normal sa fie administrata cu simtul raspunderii. Eu stiu asa: ai nevoie de un serviciu, platesti. De ex nu conteaza ca sunt contribuabil, vreau un act - platesc o taxa in schimb, merg la tribunal - taxa, merg la pasapoarte - taxa, parchez pe strada - taxa etc. Si ce, daca apelez la avocatul X, trebuie sa-mi faca mie reducere numai pt. ca eu il consider bogat ? Nu. Maria |
Maria,chiar nu am vrut sa supar pe nimeni zau asa.
Ok,nu ai stiut initial si am inceput apoi sa ne spunem punctele de vedere pe acel text..
Titlul este,intr-adevar ´´taxa la biserica´´ insa ce ma derajeaza pe mine in mod evident(si ce s-a discutat in mare parte) erau cazurile in care preotul cere bani pentru o inmormantare,ca daca nu-i dai nu iti ingroapa mortul
Consider ca e trist....foarte trist!
Stii,eu le spun ´´mafia popeasca´´ care pe langa faptul ca nu respecta traditia ortodoxa,fura bani de la insasi BOR cu aceasta atitudine.Si lumea nu zice nimic..
S-a facut apoi comparatie cu medicii,care iar nu era ok(din punctul meu de vedere).Nu mai detaliez.
Despre asta era vorba initial,apoi s-a trecut la taxele legale,la salarii,la averi si asa mai departe.
Iar referitor la taxele legale,anuale sau cum or fi,e alegerea fiecaruia daca le plateste sau nu.Am inteles ca ,daca cotizam impozit la stat,o particica merge la salariul preotilor,deci participam ca sa zic asa la sustinerea institutiei.Felul in care isi administreaza BOR veniturile,iar e treaba ei,doar ca victimizarea mie nu mi-a placut niciodata,indiferent de cine apeleaza la ea.
Ca sa inchei.. ma zgarie pe creier cand vad ca cei care ar trebui sa fie parinti spirutuali prin puterea unei dogme,se folosesc de credinta bietului om ca sa-si umple buzunarele.
mariamunteanu spune:
LadyJ, eu nu m-am suparat pe tine - aici ne spunem parerile, nu atacam persoanele.
Parerea mea este, pe de o parte, ca taxele pt. serviciile bisericesti sunt normale (in conditiile pe care le-am expus in postarea mea anterioara) si, pe de alta parte, ca clerul ar trebui sa fie cinstit.
Nu sunt toleranta cu cei incorecti, dar nici n-as vrea ca BOR sa fie tarata in noroi pt. ca unii dintre membrii ei sunt necinstiti. Eu am nevoie sa cred in rolul pozitiv al BOR in societatea romaneasca si as vrea s-o stiu solida atat financiar, cat si moral. Cred ca toti avem nevoie de asta.
Daca vrem sa ajutam la asta, am putea macar sa incercam fiecare sa sanctionam si sa descurajam necinstea cand o intalnim la preoti, dar fara sa minimalizam biserica si tot ce inseamna ea.
Maria
andacos spune:
Stiu ca s-au scris 20 de pagini dar poate ca autoarea subiectului ar face bine sa modifice titlul subiectuluica de fapt in cele 20 de pagininimeni nu a fost contra taxei bisericesti ci a altor "taxe"practicate de unii preotzi!
Mariamunteanu,eu am spus intr-o alta postare ca a deveni preot in ziua de astazi nu se mai face datorita harului ci unor cistiguri care sunt de multe ori necontrolabile!
Si da mai spunea cineva aici am constata si eu ca in ziua de astazi a devenit un fel de ...afacere de familie preotzia,se transmite asa din tata-n fiu indiferent de "esti sau nu facut sa devii preot"!
Dana