Taxa la Biserica

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui mariamunteanu

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Citat:

Salariile clericilor sunt una, iar cheltuielile bisericilor sunt ceva mai mult. Nu e vorba numai de salariile personalului clerical, cat si de salariile personalului neclerical (ingrijitori etc) si cheltuielile pt. intretinerea, administrarea, reparatiile, eventual renovarile bisericilor.

Acestea din urma fie sunt uitate, fie sunt in mod intentionat trecute sub tacere de cei care vor sa scoata in evidenta numai partile rele.

Maria

Vezi in urma cu vreo 2 pagini unde spune Irina ca din banii PERSONALI pe care ii are Biserica,se platesc (zice ea) renovarile si alte cele.

Deci din veniturile personale ale bisericii.De aceia zic de dividende.

De unde are biserica bani "personali" daca nu din donatii si taxe ? Confunzi - dividendele sunt o notiune economica (=beneficiile obtinute prin activitatea unei societati comerciale si care urmeaza a fi impartite intre asociati dupa ce au fost deduse cheltuielile si cotele destinate fondului de rezerva si amortizare), nu e cazul aici.

Maria

Draga Maria, stiu ce-s dividendele,multumesc pentru binevointa.

Nu ma face sa caut acum pe net sa-ti arat ca biserica are AFACERI,chiar nu am timp.In ce regim,intreaba-i pe ei.

Nu vorbesc de donatiile enoriasilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

LadyJ, nu e cam mult spus ca "biserica face afaceri" ? ca unii clerici fac afaceri sau ca sunt incorecti e una, dar sa generalizezi asa e cam exagerat.

Ariel, povestile colegei tale sunt asa ceva, cazuri individuale, vorbe din popor. N-am vazut in nici un text bisericesc ca nemurirea sufletului se cumpara cu bani.

Repet: nu mai dati bani fara chitanta ! Luati atitudine fata de preot cand vi se face o nedreptate la biserica ! Alta solutie nu vad.

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns natynic spune:

Pai nu, mariamunteanu, ca daca denunta popii corupti sare Patriarhia...daca denunta medicii care cer spaga sare Colegiul Medicilor. Nuuuu, nici un asemenea caz dintre cele relatate nu se poate denunta ca nu rezolvi nimic...
Nu, banii la popa ii dai in continuare, indiferent ca-ti place mutra lui sau nu; ca asa e obiceiul, asa face toata lumea; banii la doctor (inainte sau dupa) ii dai in continuare, ca asa face toata lumea. Iar de vrei sa fii curajos ca Mihai Viteazul, vii si strigi pe forum indignarea. Si gata, se rezolva

Naty
mamica Iuliei Elena-esenta tare in sticluta mica (30.01.2008)
DA-I DOAMNE MINUNII MELE SANATATE, MINTE SI NOROC!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Stanescu spune:

Maria, cum am zis, pe mine ma deranjeaza mai putin. Eu platesc un serviciu si punct. Fara spovedanii, molifte si alte chestii.
Dar...de ce totusi catolicii (ne-am nimerit sa fim nasi si la o cununie catolica) dau chitante? Sa fie oare din cauza ca nu au "famelie grea, renumeratie dupa buget mica" si ca nu se plimba cu ultimul tip de Volvo?
Io am prea putine tangente cu biserica si prea putin respect pentru ea, deci nu imi fac iluzii.
Chiar ma gandesc cand vine sa dea cu "somoiogu" sa il primesc - cre ca o sa aiba un soc - si sa ii cer chitanta - probabil ca asta imi va sigura cativa ani de liniste

Mergi la inceput

´´BOR, ca si toate celelalte culte din Romania, va plati impozit de 16% pentru profiturile din activitati economice, altele decit cele de natura caritabila. Prevederea este inclusa intr-un proiect de hotarire de guvern postat pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor. Mai precis, proiectul legislativ abroga una dintre prevederile incluse in Hotarirea de Guvern nr. 44/2004 privind normele de aplicare a Codului fiscal. Punctul cu pricina spunea ca "sint exceptate de la plata impozitului pe profit cultele religioase pentru profitul impozabil corespunzator veniturilor obtinute din activitati economice".

Ramin neimpozitate veniturile obtinute de Biserica din producerea si distribuirea obiectelor de cult (luminari, calendare, icoane). BOR obtine insa venituri si din alte tipuri de activitati economice. "Mentionam faptul ca activitatile economice care nu privesc producerea si distribuirea obiectelor de cult constau de regula in exploatarea terenurilor agricole si forestiere retrocedate dupa 1990 sau in activitati aflate in strinsa legatura cu asistenta sociala (de exemplu, brutarii)", spun reprezentantii Patriarhiei.

Potrivit unei analize a cotidianului economic "Business Standard", terenurile aflate in proprietatea Bisericii au o suprafata totala de aproximativ 80.000 de hectare, impartite in mod egal in paduri si terenuri agricole si evaluate in total la peste 400 de milioane de euro. Mai mult, in urmatorii ani BOR ar urma sa primeasca inca aproximativ 200.000 de hectare de padure, prin retrocedari.

Potrivit "Business Standard", veniturile anuale ale Bisericii se ridica la peste 90 de milioane de euro, majoritatea obtinute din producerea si distribuirea obiectelor de cult. Totusi, aproximativ 30% din aceasta suma (circa 30 de milioane de euro) este obtinuta din alte surse, fiind, potrivit noilor prevederi, supuse impozitarii cu cota unica de 16%. Potentialul de crestere a acestei valori este insa destul de mare in conditiile in care Biserica are de primit cele 200.000 de hectare de padure care, asa cum se intimpla si acum, vor fi exploatate in vederea obtinerii unor venituri. ´´

sursa:Cotodianul.

Maria, scrie aolo venituri economice sau nu?
Au fost scutiti de impozitul pe venit,de acum il vor plati.
Este vorba de dividende sau nu?Sau spune simplu PROFIT PERSONAL BOR nu profit preotul X.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariel_7000 spune:

mdea, se putea??? aratati-mi cazuri care au rezolvat ceva ca au denuntat, atat la patriarhie cat si la colegiul medicilor.
nu vorbesc de - 10% din salariu pe 3 luni, ca-mi vine sa vomit!!! eu vreau sa vad medicii ucigasi sau vatamatori care au ajuns la zdup!! abia astept sa le vad mutrele! sau preotii care au luat bani si au fost acuzati. nuuuuuu. pe aia ii vad la tv, cand ii pupa mana lui "GIGI - cel pur si merele de aur"!
bine macar ca nu am tv!!! ma mai interesctez cu el fara sa vreau pe unde ma duc si vad cum a mai dat gigi ceva pt "sufletel"...
chiar, voi, bisericoasele, aveti tv? la ce va uitati? pun pariu ca min. 50 % aruncati un ochi la "tanar si nelinistit" ...

si, ca sa nu fiu offtopic si ca sa raspund la "rugaminte": EU NU DAU BANI LA PREOTI!!! imi cumpar lumanarile, iconita, acatistul, da...de la chioscul bisericii...imi platesc taxa de botez, da, cu chitanta...dar "spaga", "bacsis"...NU!
sincer, nici nu am stiut ca se da la molifta, la spovedit, impartasit...nici nu am dat...sper sa nu ma fi "criticat" prea tare popa, ca i-am zis doar multumesc...

mami de alexutza (10.04.2003)si Teodor Mihai (10.04.2008)

Save the Earth /Is the only planet with chocolate!

Mergi la inceput

Ariel, f bine faci - corect !

LadyJ, deci "Mentionam faptul ca activitatile economice care nu privesc producerea si distribuirea obiectelor de cult constau de regula in exploatarea terenurilor agricole si forestiere retrocedate dupa 1990 sau in activitati aflate in strinsa legatura cu asistenta sociala (de exemplu, brutarii)".

Am crezut ca te referi la cine stie ce activitati banoase, dar daca tu consideri culturile agricole afaceri banoase, n-am ce zice. Ca sa obtii ceva din agricultura, trebuie sa investesti si sa muncesti si sa te mai si ajute clima.

Stanescu, asa - cere chitanta.

Ba eu cred ca se pot schimba lucrurile macar putin, doar obiceiurile cu spaga tot de oameni au fost inventate si perpetuate. Am vazut destui care dau spaga la doctori fara sa li se ceara, doar asa ca sa nu fie mai prejos.

Maria

Mergi la inceput

Citat:

Ariel, f bine faci - corect !

LadyJ, deci "Mentionam faptul ca activitatile economice care nu privesc producerea si distribuirea obiectelor de cult constau de regula in exploatarea terenurilor agricole si forestiere retrocedate dupa 1990 sau in activitati aflate in strinsa legatura cu asistenta sociala (de exemplu, brutarii)".

Am crezut ca te referi la cine stie ce activitati banoase, dar daca tu consideri culturile agricole afaceri banoase, n-am ce zice. Ca sa obtii ceva din agricultura, trebuie sa investesti si sa muncesti si sa te mai si ajute clima.

Stanescu, asa - cere chitanta.

Ba eu cred ca se pot schimba lucrurile macar putin, doar obiceiurile cu spaga tot de oameni au fost inventate si perpetuate. Am vazut destui care dau spaga la doctori fara sa li se ceara, doar asa ca sa nu fie mai prejos.

Maria

Acuma,fiecare cum considera, dar cei 30 de milioane anual(adica din activitati econimice) mie imi suna a benet banet..daca tie iti suna a maruntis...asta e

Mergi la inceput

30 milioane euro din care scazi cheltuielile iar ce ramane imparti la numarul de parohii din Romania ... nu ramane mare lucru.

Maria

Mergi la inceput

Citat:

30 milioane euro din care scazi cheltuielile iar ce ramane imparti la numarul de parohii din Romania ... nu ramane mare lucru.

Maria

Eu vroiam doar sa-ti arat ca biserica face afaceri asa pe bune.
Unele din ele sunt impozitatabile.
Ok,din alea impozitate,se scad cheltuieli etc.Ramane ce ramane.

Insa VENITURILE sunt de inca 60 milioane euro pe an(pe langa alea 30 impozitabile) .

E vorba simplu,de afacerile bisericii,care e problema?Acum cum se invart si sucesc ei e alta treaba.

Tu spuneai ca ti se pare exagerat sa zic ´´afacerile bisericii´´
Uite ca nu e exagerat deloc...ele exista,la fel ca orice societate care are activitate economica.

Mergi la inceput