Incuie gradinita la 8.30......
Raspunsuri - Pagina 6
Cristina_C spune:
Ar trebui lasati totusi copiii inauntru. Daca nu in grupa, ca sa nu deranjeze activitatile deja incepute, macar in hol, pana la prima pauza.
Si la noi obisnuiau sa incuie usa principala dar tot ii primeau pe cei care ajungeau mai tarziu- bateau parintii la geam la grupa, fiecare grupa avand o usa care dadea direct in curte. Intre timp vad ca nu mai incuie usa deloc, se pare ca au protestat destui parinti.
Sigur ca trebuie sa te straduiesti a respecti un program si ca nu se cade sa-ti faci un obicei din a intarzia - dar e gradinita, nu scoala si cred ca se exagereaza cu incuiatul usii. Si, sa fim seriosi, cine intarzie, intarzie cu cateva minute, de exemplu ajunge la 8,33 sau 35 sau , sa zicem, 40.
anacami spune:
Marina,usa de intrare a copiilor si parintilor este separata de cea a drectoarei si cadrelor didactice; doar cea pt. parinti se inchide
Cu aproximatie,programul nostru este asa:
pana la 8:30 sosirea prichindeilor
de la 8:30 la 9:00 masa (consider ca este si o perioada de acomodare a copiilor,nu cred ca in minutul urmator dupa ce intra in clasa sunt gata ochi si urechi pentru lectie,nu mai au o perioada in care sa se certe sau sa se pupe intre ei dupa ce nu s-au vazut o seara si o noapte intreaga)
de la 9:00 la 12:30 cel tarziu diverse activitati:cu dna educatoare, activitatile optionale gen engleza,gimnastica-dans si calculator, plus scosul afara in curte
intre 12:30-13:00 masa (la 13 plecarea copiilor de la program scurt)
13:00-15:00 somn
15:00-16:00 trezirea din somn (unora le ia mai mult...),imbracat,gustare si pregatirea de plecare
_
Daca tu intre 9:30-12:00 intarzii,ce activitati mai faci? Doamna incepe o poveste,o poezie si este intrerupta de -sa zicem- 10 parinti intarziati (va amintesc ca sunt 30-35 in grupa...), acorda fiecarui intrerupere 3 minute (da,nu pot sa ignore sosirea niciunuia,trebuie sa stie ca a venit si sa se asigure ca macar este intreg- o data ce copilul intra pe usa raspunde pentru el!,deci nu poate face altfel..); dupa fiecare intrerupere ii mai ia cateva zeci de secunde-un minut,doua sa revina la problema..
Ce credeti,nu se alege praful de activitatea ei? si nici mie ca parinte nu imi place sa nu faca decat pe bona/supraveghetoarea, am dus copilul acolo tocmai pentru ca este o educatoare calificata si respecta o programa..
Grupele de stat fac totul in aceeasi clasa- lectii obligatorii,optionale (si daca nu platesc copii engleza care este optionala,tot nu ii scot afara sa ii separe de ceilalti...),masa,somn. La fiecare deschidere a usii toti ochisorii sunt indreptati spre ea; in cel mai bun caz se uita la cine vine, dar pot sa desfasoare si lupte intre ei cat doamna preia intarziatul si se asigura ca a ocupat si el o pozitie in spatiu
Apoi ii scot in curte (de anul acesta cica obligatoriu zilnic,cu exceptia vremii complet nefavorabile);stai si cauta sa vezi pe unde este grupa ta,cere ajutorul ingrijitoarelor si a paznicului...
Si mi se pare normal sa respecti si munca educatoarei,este o persoana care a facut o scoala speciala,da in permanenta examene si participa la tot felul de cursuri de perfectionare.Nu este bona sau doar supraveghetoare, trebuie sa urmeze activitatile impuse de minister.
In plus,fiecare parinte doreste sa i se acorde atentie copilului macar cateva minute (sa zicem pentru verificarea cunostintelor); faceti un calcul de cat timp are nevoie pentru 30 copii
Si da,nu imi convine sa stiu ca sunt cateva sute de parinti care cutreiera nestingheriti prin gradinita cand vor (mai ales cand cei mici sunt in curte)
_
Va mai dau un ex.: usa se inchide
si inainte de plecarea copiilor. Aproape zilnic vad cateva doamne (ca atunci vin bunicile sau bonele sa ii ia) care trag incontinuu de usa si il bombane pe portar ca nu le las sa isi ia copii cu 10-15 minute inainte.
Li s-a explicat clar ca este ora la care copii se trezesc,mananca si se pregatesc de plecare,doamna si ingrijitoarea se lupta cu fiecare sa vada daca s-au schimbat,sunt ok,etc.
Dupa prima deschidere a usii, prichindeii stau cu ochii pe ea si spera ca la urmatoarea deschidere sa vina parintele sa il ia.Sa vezi tragedie anul trecut,cand era mai mic si in perioada de acomodare,daca nu eram printre primii..Deja se simtea parasit..
La 5-10 copii mai merge,dar cand raspunzi de 35 de copii, zic ca nu este asa usor; stiu ca al fiecaruia este cel mai important,dar totusi...
_
Donia,gradinitele de stat functioneaza conform unor legi si regulamente ministeriale; nu pot sa angajeze cate educatoare vor pentru o grupa.La fel si cu asistenta, la asemenea unitati, cu atatea sute de sufletele, sunt obligatorii.
In rest,comparam mere cu pere si nu cred ca are rost sa discutam discutii...
_
Marina,ce sa zic..eu cunosc doau categorii de copii care merg la gradinitele de stat:cei a caror parinti nu isi permit altceva (bona,particulara,etc) sau cei a caror parinti au incredere in cele de stat tocmai pentru ca educatoarea (calificata) desfasoara anumite activitati conform programei scolare.
Cei care fac parte din prima categorie sunt tocmai din acest motiv punctuali (si nu cred ca au un program asa lejer sau de director), a doua categorie respecta programul tocmai pentru ca altfel ar pierde copii activitatile si in caz contrar nu mai are niciun farmec sa ii duca aici (si ca sa ii duci sa fie doar supravegheati intr-o clasa cu 30 de copii nu cred ca vrei daca iti permiti conditii mai bune..).
In plus,la sfarsitul anului cand tragi linie constati ca al tau copil nu stie nici macar o poezie,in conditiile in care doamna nu poate repeta tot pentru fiecare intarziat.E ca si cum tu ai avea o sedinta, si din cinci in cinci minute dupa ce s-a inceput mai intra cate unul si trebuie sa faci cate un rezumat al celor discutate pana atunci pentru fiecare.
Dar,banuiesc ca majoritatea parintilor siderati de inchiderea usii la anumita ora aveti copii la gradinite particulare- unde sunt cativa zeci de copii pe unitate (portarul ii cunoaste pe toti), si 10 copii pe grupa (sau mai putini) astfel incat educatoarele (da,aici pot fi si mai multe) au timp sa acorde mai multa atentie fiecaruia,iar un intarziat-doi pot trece neobservati
mami de Sebastian
si Stefania 
" Life is a journey! Enjoy the trip!"
ipearina spune:
Nu cred ca se poate face comparatie intre a intarzia un copil, doi si a intarzia educatoarea. Daca intarzie un copil, ceilalti sint deja in activitate, copilul poate fi introdus in clasa de o ingrijitoare, de exemplu. In schimb, daca intarzie educatoarea, toata grupa este data peste cap!
La scoala: daca intarzie elevul e una si daca intarzie profesorul e alta, adica HAOS.
szivarvany spune:
Eu nu inteleg o chestie, precum Marina: poi ce naiba, zici ca la gradi se studiaza fizica si se fac experimente cu material inflamabil ... de nu poti intrerupe ... extraordinar !
Si la noi sunt 21 de elevi ... prezenti cate 10-15 maxim ! Prin rotatie cu bolile ... insa nimeni nu se oftica daca cineva ajunge mai tarziu, poate chiar s-a intamplat ceva de a intarziat parintele/insotitorul si copilul ...
Ref la cele 2 intrebari: cand educatoarea intarzie, se mai intampla - atunci sta ingrijitoarea cu copiii sau se merge la alta grupa si gata problema, dar atunci 5 saptamani isi cere scuze doamna pt incident desi niciun parinte nu ar spune nimic.
Daca la servici s-ar incuia usa ... hmmm ... pierderea lor pe ziua respectiva
Niciun om normal la cap nu inchide o usa pe care intra oameni care, intr-un mod sau altul, aduc bani ...
ps: suntem la cea mai mica si simpla gradi de stat din toata zona de vest ... 
Daria &
GIULIA(2004 08 16)
martie spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui mamagiuliei Eu nu inteleg o chestie, precum Marina: poi ce naiba, zici ca la gradi se studiaza fizica si se fac experimente cu material inflamabil ... de nu poti intrerupe ... extraordinar ! |
Exact!
Culmea culmilor, sunt parinti care sunt de acord cu invartitul cheii in usa. Cum bine zicea Carmen, sa-i invatam pe parinti buna cuviinta, ce mai conteaza interesul copilului de 3 ani.
Noi de ex. la gradinita trebuie sa prindem microbuzul, nu l-am prins... sanatate! Daca vrei, duci copilul tu la gradinita, adica iti pierzi cateva ore prin trafic, asa ca nu-ti da mana sa intarzii. Dar daca ajung la gradinita mai tarziu, ca am pierdut microbuzul, nu e zavorata usa, hai ca asta ar fi culmea.
Vai, copilul Dvs. a pierdut primele explicatii cu privire la ecuatiile de gradul 15, azi sa-l tineti acasa!

martie spune:
Revin, ca sa nu se inteleaga ca sunt de acord cu un sistem in care fiecare vine cand vrea si fiecare pleaca cum vrea.
Dar chestia cu inchisul usii "in nas", mi se pare un abuz. Cred ca trebuie gasita o solutie, pt. fiecare caz in parte. In cazul gradinitelor de stat, cu ff. multi copii in grupa, ar trebui, cum bine zicea cineva aici, un fel de amenda.
Intarzii, foarte bine, dar platesti 500 de mii / intarziere, ca tot avem nevoie de fonduri. Sa vad atunci daca iti permiti 4 intarzieri pe luna, de exemplu. Daca ti le permiti, foarte bine, ca si gradinita are nevoie de material educational.
Dar nu refuzi accesul copilului la gradinita. Ok, are un parinte iresponsabil, nesimtit, betiv etc. etc., dar copilul ce vina are? Cu ce drept, i se refuza accesul in institutie? Mi se pare un abuz.
anacami spune:
Normal,traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!
Este o solutie urata sa inchizi usa, dar puteti sa o luati ca pe o solutie disperata; normal ca mai poti intarzia intr-o zi-doua, 5-10 minute, dar cand intarzii zilnic, o ora-doua, ti se spune non-stop ca nu mai pot face fata la asemenea program (si poate spui "las' ca le trece...), ce solutie sa mai gaseasca?
Martie,vorbim de o GRADINITA de STAT,nu pot lua taxe cum vor ei; si apoi,sigur s-ar gasi parinti nemultumiti,care sa considere solutia abuziva.Sa stea pe hol pana la urmatoarea activitate? sigur,cineva supravegheaza non-stop holurile pe unde bantuie parintii (si fac parte din toate categoriile,unii sunt mai "curiosi" si vor sa afle cum arata un birou,un de depozit,ceva...
Iar tie ti-ar conveni sa mai stai jumatate de ora-o ora cu copilul pe hol? inafara ca pierzi timpul, ti-ar place cum s-ar simti copilul tau in aceasta ipostaza?
respect pentru ceilalti? ce ma intereseaza munca educatoarei (si ca poate nu rezista la un frecus non-stop), timpul celorlalti copii? mare chestie,ca doar nu fac experimente nucleare! iti reamintesc ca gradinita nu este obligatorie (si nu este nici cresa,nici daycare),daca nu te intereseaza activitatile il poti lasa cu vecina,cu o bona sau il poti da la o gradinita particulara neacreditata,cu educatoare necalificate care poate sa le dea un creion si o foaie de hartie sa-si omoare timpul..Sau la una particulare buna,care are putini copii,mai multe educatoare si pot acorda timp berechet fiecarui copil
dar ce vorbesc eu despre a respecta munca fiecaruia? deduc ca fiecare poate intarzia la serviciu cate 2-3 ore fara nicio problema; sigur,si muncitorii care fac drumurile stau zi lumina ori sa sprijine lopata ori dormind pe trotuar! ce le pasa ca soferii fac 2 ore pe 5 km- ca doar nu se scufunda maine lumea!au timp 5 -6 ani sa termine un drum care ar trebui foinalizat in 6 luni..
Daca ti se spune clar ca au un regulament de ordine interioara ce te intereseaza? ca si tu iti parchezi Jeep-anul pe trotuar desi este interzis,iar populatia poate sa mearga pe carosabil sau sa treaca printr-o balta!pot sa il parchez chiar si pe locul rezervat handicapatilor fara nicio problema,nu imi sparge nimeni cauciucurile! ce ma intereseaza ca maturatorii tocmai au maturat o alee? arunc hartii,seminte, ca doar asta le este treaba si pot matura non-stop!a primit cineva vreo amenda? doar nu oi fi eu primul!
Si ne mai miram ca la scoala primara nu se mai face nimic (dar lasa ca vom cauta cele mai bune scoli,chiar daca sunt in celalalt capat al orasului,le vom pune meditatori..),la gimnaziala profesorii se bat parte in parte cu elevii,etc,etc
Si lista ar putea continua...
Nu pot sa va urez decat multe "succesuri",atat voua cat si copiilor vostri!
mami de Sebastian
si Stefania 
" Life is a journey! Enjoy the trip!"
Carmen_So spune:
Donia, Marina, Martie, Mamagiuliei, asta e si parerea mea. Incuierea usii (la orice ora) e o aberatie. Pentru ca nu ai cum riposta, chiar daca intarzii 2 min, chiar daca intarzii 1 ora, rezolvarea gradinitei e aceeasi. Tu, ca parinte, nu ai nimic de facut, decat sa-ti iei frumusel copilul acasa.
Anacami, asa e, la noi la gradi sunt putini copii si se poate. Eu (sunt incapatanata, am idei putine si fixe
) insa continui sa cred ca se poate si altfel, nu incuind usa. Daca ar fi la stat si ar face asa ceva, as face tot posibilul sa schimb aceasta practica.
Tocmai asta era ideea subiectului, daca e OK sa inchida gradinita, nu daca e OK sa intarzie, asa cum au inteles unele mamici, care s-au si grabit sa arunce piatra...
szivarvany spune:
Anacami, 
poi daca am intarzie 2-3 ore am merge degeaba, k la 12 se pleaca acasa ![]()
So, fara suparare, da ? 
Nimeni nu zice ca nu se respecta educatoarea sau munca ei, eu personal iubesc toate aducatoarele de aici de la gradi a noastra, sunt niste super-femei dupa parerea mea ! 
Daria &
GIULIA(2004 08 16)