Reclamatie pentru meniu in gradinita

Reclamatie pentru meniu in gradinita | Autor: onitza

Link direct la acest mesaj

Dragi mamici,

Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat, o parere: am avut in acesta seara sedinta cu parintii la grupa pregatitoare la baietelul meu de 3 ani si 10 luni. Noi parintii, fiind nemultumiti de meniul copiilor (stiti ca se scrie pe listuta sa vada parintii ce mananca copilasii in fiecare zi) am ridicat problema in cadrul sedintei; am aflat lucruri absolut incredibile pentru care sunt revoltata, mie constiinta de parinte imi spune sa iau masuri si inca f repede: le da copiilor margarina dim in fiecare zi, pe meniu scrie tartina cu cascaval, dar de fapt e margarina pe paine cu cascaval ras, sau tartina cu salam, la fel ca si sandvisul cu cascaval....incredibil!!! Asta nu e tot: ciorba nu are niciodata carne, desi pe meniu citim "ciorba de pui cu fidea, pe care o da la fe, aproape in ficare zi!!!! Doar felul II are carne, dar si aici sunt probleme: au mancare de masline cu piept de pui, brrrr, adica masline fierte parca-s porci asa le da de mancare, nu ii pasa directoarei deloc...iar desertul de la pranz consta in ....ciocolata amaruie ...care ii agita pe copilasi! Paul acuza dureri de burtica de cateva zile, offffff...
As vrea sa merg la directoare si sa pun problema in cel mai serios mod posibil...nu merge doar verbal, cainii latra, ursul merge..as vrea sa merg cu o reclamatie scrisa ceva....de unde iau un model...cum trebuie sa arate acest gen de reclamatie??? Daca e, merg si mai departe de ea, daca nu intelege....voi ce ati face???? Va rog mult un raspuns urgent, tb sa pun piciorul in prag....

Multumesc anticipat!

Oana si Paul Constantin (28.11.2004)

PUIUTUL MEU, PAUL
Varsta Paul

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Oana,
referitor la calitatea meniului ai dreptate ca trebuie sa faci reclamatie, dar ridici de fapt mai multe probleme:
1. neconcordanta intre informatiile pe care le primesc parintii si meniul real - lucru foarte grav, ar trebui sa-i sugerezi soft directoarei ca este de ilegal ce face ("doamna, nu cred ca ne dati inforamtii false intentionat, pentru ca o persoana in pozitia Dvs stie cat de grav este acest lucru, cu siguranta, banuiesc ca este o scapare a celor care fac informarile pentru parinti de care nu aveti cunostiinta, altfel sigur ati fi luat masuri urgent!)
2. Produse nesanaotase sau neindicate pentru varsta copiilor: magarina, mancare de masline (maslinele sunt un aliment sanatos, depinde cum sunt gatite, mai ales ca multor copii nu le plac), ciocolata - poti intreba clar cine a aprobat aceste meniuri si sa cereti modificarea lor
3. lipsa carnii - nu m-ar ingrijora, meniul copiilor trebuie sa fie variat si complet, nu numai carnea ii ajuta sa creasca sanatos, dimpotriva as spune, copii trebuie sa invete sa manance fructe si legume, lactate, oua, cereale, etc. Problema e ca probabil voi platiti carnea si ea ajunge in alta parte, de aceea ar trebui sa propuneti sa vedeti modul in care a fost gandit meniul atat din punct de vedere nutritional cat si al costului.

AR trebui, tot soft sa-i sugerezi directoarei ca astepti sa ia masuri, altfel vei fi obligata sa sesizezi ministerul invatamantului. Asta mai ales daca iti baga placa ca au meniuri aprobate si totul e in regula (probabil aprobate sunt cele pe care le primit voi scrise, nu ce mananca copii efectiv).

Alte sfaturi n-am.
Iti recomand sa porti discutia pe un ton constructiv, incercand sa nu o pui pe ea din start intr-o pozitie defensiva, esti o mama preocupata, care se duce la un profesionist sa-i explice cum anume a fost gandit programul nutritional al copilului. Daca dicutia devine aprinsa iti sugerez sa incerci sa o inchei rapid, fara sa devii la randul tau agresiva si sa faci rapid o sesizare scrisa.

Un telefon mobil pe care sa inregistrezi dicutia n-ar fi o idee rea in situatia in care vei participa singura la discutie. Ideal ar fi sa fiti un grup de 2-3 parinti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns onitza spune:

RAMIRIS, iti multumesc pentru timpul acordat!! Ai dreptate, voi incerca sa rezolv totul diplomatic, interesul este sa reusesc sa o conving sa schimbe copiilor meniul. NU am vrut sa par tzatza ca ma duc cu scandal la ea, eram f suparata, tocmai venisem de la sedinta, sper sa rezolv maine, ma doare sufletul de Paul, chiar incerc sa fiu atenta ce baga in gurita. Multumesc inca o data, maine voi merge sa vorbesc cu ea.
Doamne ajuta!

PUIUTUL MEU, PAUL
Varsta Paul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bumbacel spune:

Citat:
citat din mesajul lui onitza

Dragi mamici,

... am aflat lucruri absolut incredibile pentru care sunt revoltata, mie constiinta de parinte imi spune sa iau masuri si inca f repede: le da copiilor margarina dim in fiecare zi, pe meniu scrie tartina cu cascaval, dar de fapt e margarina pe paine cu cascaval ras, sau tartina cu salam, la fel ca si sandvisul cu cascaval....incredibil!!! Asta nu e tot: ciorba nu are niciodata carne, desi pe meniu citim "ciorba de pui cu fidea, pe care o da la fe, aproape in ficare zi!!!! Doar felul II are carne, dar si aici sunt probleme: au mancare de masline cu piept de pui, brrrr, adica masline fierte parca-s porci asa le da de mancare, nu ii pasa directoarei deloc...iar desertul de la pranz consta in ....ciocolata amaruie ...

Onitza, de unde ai aflat toate aceste lucruri? Ai vazut vreodata mancarea copiilor sau cum se desfasoara masa la gradinita? Ai urmarit mai multe zile la rand ce au primit copilasii in farfurie? Sau cum ai descoperit neconcordantele dintre meniul scris si ce primesc ei de fapt?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cris-cris spune:

Citat:
Onitza, de unde ai aflat toate aceste lucruri? Ai vazut vreodata mancarea copiilor sau cum se desfasoara masa la gradinita? Ai urmarit mai multe zile la rand ce au primit copilasii in farfurie? Sau cum ai descoperit neconcordantele dintre meniul scris si ce primesc ei de fapt?

Si eu as fi curioasa de acelesi lucruri, pt.ca la gradi la Stefan dupa ce lasi copiii de dimineata nu mai ai voi sa intri.Iar la ora 12.30 cand se aduce masa usa e incuiata,iar parintii nu au voie in gradinita pana la 13.30 cand se termina masa.Deci trebuie sa cam crezi ce scrie pe meniul de la intrare dimineata.Sincer, nici nu am incercat sa vorbesc cu cineva sa vad exact daca mi-ar da drumul in timpul mesei,dar ma cam indoiesc...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

La noi la gradinita se gatea cam asa:
- carnea era fiarta intr-o oala mare
- din zeama se facea o ciorbita/supa
- carnea se scotea si se facea felul 2 (se punea la cuptor si devenea friptura cu sos, se amesteca cu mazare, varza, etc.).

Sunt sigura ca foloseau amelioratori de gust (gen Delicat) dar foarte multe mamici folosesc chestia asta acasa (ii zice mai nou "baza pentru mancaruri") asa ca ce poti sa zici?

La desert se dadeau uneori fructe (struguri, mere) dar de multe ori mini-pateuri, jeleuri, Magura, etc.

La gustare erau fructe uneori dar cel mai des pachetoi de biscuiti cu crema roz sau maro pe care eu il puneam direct la cos.

Vlad a mers 1 an si la 2 gradinite particulare si acolo aveau mancare de la catering. Zilnic o supa/ciorbita si o bucata de carne cu cartofi (prajiti, natur sau piure). Consider ca era o alimentatie plictisitoare si exagerat de bogata in proteine si carbohidrati. La gradinita de stat le mai dadeau si o mancare de varza, mazare, fasolica verde, etc. si incet-incet a inceput sa manace si el.

Una peste alta, la gradinitele de stat, unde au bucatarie proprie si bucatarese calificate, situatia cu mancarea este mult mai buna fata de gradinitele particulare care folosesc catering. Nu va speriati prea tare de mancare, daca reusiti sa schimbati ceva pe ici pe colo, bine dar sa stiti ca IN MARE este OK.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Citat:
citat din mesajul lui onitza

RAMIRIS, iti multumesc pentru timpul acordat!! Ai dreptate, voi incerca sa rezolv totul diplomatic, interesul este sa reusesc sa o conving sa schimbe copiilor meniul. NU am vrut sa par tzatza ca ma duc cu scandal la ea, eram f suparata, tocmai venisem de la sedinta, sper sa rezolv maine, ma doare sufletul de Paul, chiar incerc sa fiu atenta ce baga in gurita. Multumesc inca o data, maine voi merge sa vorbesc cu ea.
Doamne ajuta!

PUIUTUL MEU, PAUL
Varsta Paul

Nu vroiam sa insinuez in vreun fel ca mi-ai parut tzatza, stiu cum degenereaza de regula discutiile astea, si nu din cauza parintilor. Este normal sa fii ingrijorata :).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eleni spune:

Oana,
eu sunt in comitetul de parinti la noi la gradinita.
Nu stiu cat platiti voi zilnic la gradinita (si noi tot la gradi de stat suntem), dar pe noi ne-au convocat atunci cand au vazut ca nu mai fac fata cheltuielilor si au cerut sa acceptam marirea contributiei de la 7 Ron pe zi la cat vrem noi. S-a ajuns la 9 Ron pe zi. Si s-a vazut in meniu.
Sigur ca nu primesc mancare ca acasa, in egala masura cei mai multi din copii ar manca doar cartofi prajiti cu snitel de exemplu, ceea ce evident nu se intampla. Mai mult, la gradinita noastra ei sunt obligati sa respecte un anumit protocol de vitamine/nutrienti/etc pe zi. Si la noi a fost o perioada in care aveau multe mancaruri de legume si cand am intrebat ne-au convocat la sedinta si ne-au explicat.
Nu e nevoie sa fii tzatza cum zici tu, dar nici nu trebuie sa te bazezi pe ce auzi. Daca ai vazut mai multe zile la rand, daca ai confirmarea de la cineva, atunci da, du-te si solicita. Asa, sincer la cum prezinti tu... mi-e greu sa cred ca au avut ciocolata amaruie zilnic... si mai mult de atat daca au primit sigur primesc o tableta-doua... avem si noi zile in care nu ne place meniul, dar asta e, trebuie obisnuit sa guste din toate si daca unul copil ii place sau nu-i place, nu trebuie generalizat la nivel de gradinita.
Spune-ne te rog de unde ai aceste informatii? Daca le poti dovedi sau sustine cu argumente si martori, atunci solicita o audienta la directoare. Oamenii sunt deschisi discutiilor, nu stiu de ce biroul directoarei e privit ca fortareata dragonului de cele mai multe ori.
Si NU, nu lucrez in gradinita, nu lucrez in educatie, nu lucrez la stat. Sunt doar multumita.

Succes.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Meniul imi suna extrem de cunoscut, e vorba cumva de gradinita 64, Floare de Colt?

Mickyyy si cele 2 fete cucuiete: Malina Ioana (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34545" target="_blank">31.03.2004) Daria Maria (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58164" target="_blank">22.06.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nona_denis spune:

Meniul este conceput astfel incat sa se incadreze intr-o suma de bani. Daca contributia pentru hrana este mica, meniul va lasa si el de dorit.
La noi s-a votat cresterea contributiei pentru hrana de la 9 lei la 10 lei pe zi. Directoarea ne-a prezentat meniul. El trebuie sa se incadreze in niste norme stabilite de statul roman, in ceea ce priveste vitaminele, nutrientii, varietatea, etc. Ni s-a explicat ca daca vom mentine aceiasi contributie se va umbla la calitatea mancarii. Exemplu: in loc de cascaval "X" vom lua unul de o calitate inferioara sau la gustare in loc de cutare, probabil ca vom cumpara biscuiti vrac.
Problema cu contributia pentru hrana este ca toti parintii ar trebui sa fie de acord cu suma, ea nu poate fi impusa de gradinita.
Acum mai depinde si de copil si de gusturile fiecaruia. Fimiu de exemplu nu vrea sa manance ciorba. O buna perioada de timp imi zicea ca le da numai supa, asa ca intrasem si eu la idei. Dar cum il stiu mincinos am inceput sa il intreb daca avea cartof, carne si avea.... deci....

Mami de Denisache

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ceela spune:

La noi de dimineata scria la meniu Pateu. Si copilul meu are doi ani jumate. Sper sa nu-i fi placut , sa nu-l manance. Daca apare rar, sa zic odata pe luna un aliment care ma deranjeaza, mai trec cu vederea. Dar daca o sa se repete cu acest Pateu pe paine, o sa propun o condica langa afisajul de meniu, in care sa scire parintii ce alimente sa nu le mai dea. Poate nu sunt singura. Noi dam 10 ron pe zi.
Edit. Pana la urma nu le-au mai dat pateu, era trecut doar in lista cu meniu planificat. La meniu realizat era altceva.

Mergi la inceput