Ce facem cu "doamnele" care vorbesc urat cu copiii
Raspunsuri - Pagina 2
mina spune:
Si eu sunt de parere ca se impune o reclamatie, sau macar o discutie calma cu directoarea si cu respectiva educatoare. Eventual (fie iertata minciuna) poti sa pretinzi ca a venit copilul si te-a facut nesimtita ca asa a auzit el la Doamna.
In paralel, fara a fi foarte evidenta chestia asta, e util sa inveti copilul cum sa reactioneze. Acuma trebuie prudenta, sa nu se apuce sa raspunda obraznic cand chiar a facut o gresala, chiar daca Doamna il apostrofeaza ca e nesimtit.
Eu am patit-o cand a venit Matei acasa si mi-a zis sa nu mai repet dupa el ca un papagal. Unde auzise? La Doamna! I-am explicat ce e ala papagal, si sa ii spuna Doamnei cand il mai face papagal ca asta e o pasare care repeta ce aude la oameni si sa o intrebe de ce e rau sa fii comparat cu un papagal. Recunosc ca nu am mai urmarit cazul sa vad ce i-a raspuns doamna (intre timp l-am si mutat de la gradinita aceea fiindca se cam adunasera astfel de amanunte, nu fiecare grav dar luate laolalta....).
Nu as avea nimic impotriva impunerii autoritatii, dar trebuie luat in calcul si efectul multiplicativ pe care=l are un asemnea comportament asupra copiilor.
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
nona_denis spune:
Am avut si eu o neplacere de acest gen. Fimiu a venit intr-o zi si mi-a zis ca educatoarea i-a zis: " Nu mai alerga , disperatule!" Erau afara la locul de joaca. Si mi-a mai zis ca doamna " cutare" tipa mereu la ei.
Nu am siut cum sa procedez. Nu e educatoarea lui, decat i-a tinut locul vreo trei-patru zile. O data a fost lasat sa stea singur in clasa, lucru care nu mi se pare normal, deoarece sunt acolo ca sa fie supraveghiati.
Educatoarele lui sunt doua bombonici. Dar ele sunt tinere si cu rabdare. Asa ca in general nu avem probleme. Mai greu cu cele trecute de vreo 40 de ani...
Mami de Denisache
geniest spune:
Nona_denis educatoarea de care vorbesc are pana in 30 de ani....Si eu credeam ca cele tinere sunt altfel...cred pe zi ce trece ca m-am inselat.
Din pacate, cred ca a fi educatoare este un post caldut spre cald...spre care tind dudui intretinute de altii, iar ele au doar asa o preocupare, sa nu se cheme ca stau acasa. Chemare spre meseria asta...ioc...
Am facut o reclamatie la inspectorat.
Daca si directoarea e la fel ca ele...ce rost are sa pierd timpul si sa mi le pun in cap pe toate ?
www.andreialmeu.piczo.com
dalina2x2 spune:
esti sigura ca de la inspectorat nu "respira" numele tau?... Sa ai grija, si eu am facut acum ceva timp o reclamatie si, cu toate ca am specificat pe ea ca solicit confidentialitate, mi s-a ras in nas de catre "reclamata" ca totul a fost foarte "confidential"... (iar eu chiar n-aveam de suferit ulterior, indiferent de rezultat).
Noa spune:
Sa-ti spun si parerea mea!Daca nu-ti convine, muta-ti copilul la o alta gradinita!De schimbat nu vei reusi s-o schimbi tu niciodata si chiar daca o reclamatie la directoare sau la inspectorat ar"imblanzi-o" aparent, ea nu va mai tipa la ei dar se va razbuna si iti va persecuta copilul in alte moduri(de la a-l ignora in timpul activitatilor, pana la a-l scoate tap ispasitor in orice situatie etc.)Fii sigura ca o sa afle ca tu ai fost cea cu reclamatia!
Am trecut si noi prin asta si stiu ce vorbesc.Daca "doamna"e trecuta de 40 de ani si a mai lucrat in invatamant si pe vremea lui Ceausescu ,cand nu numai ca se putea tipa la copii, dar ii puteai si altoi zdravan fara sa fii tras la raspundere de nimeni,e greu s-o mai schimbe cineva.Desi si unele educatoare tinere sunt destul de irascibile, mai ales daca au anumite frustrari( salariu mic,lipsa unei locuinte, probleme sentimentale sau daca postul de educatoare reprezinta doar o "statie" in care asteapta un alt "tren").Daca nu e titulara, mai mult ca sigur, n-are de gand sa ramana in invatamant!.
Prima educatoare a Ioanei nu stiu daca tipa la ei, dar era atat de glaciala si de distanta femeia aia, incat dimineata,copiii se agatau efectiv de parinti si nu vroiau sa intre in clasa atunci cand o vedeau. Va imaginati cu ce inima plecau bietii parinti la servici dupa ce cu rugaminti si promisiuni reuseau sa-i bage inauntru. Si toti cerusera cu un an inainte schimbarea ei!(noi am venit abia la grupa mijlocie).Li s-a raspuns frumos ca nu se poate, ca este titulara si o educatoare "foarte buna".
Cand fetita mea a inceput sa faca pipi in pat la pranz(lucru care acasa nu se intampla niciodata),am inteles imediat ca trebuie s-o mut.De la educatoare n-am reusit sa scot nimic( o intrebam daca fetita mea se duce inainte de culcare la toaleta).Raspunsul era invariabil:"Noi ii trimitem pe toti, dar nu stam sa-i pazim".Cand am vazut ca nici cealalta educatoare nu e dispusa sa ma lamureasca(" Eu cand vin ii gasesc in pat, nu stiu ce fac inainte" etc. etc.)si ce era mai grav nici de la copilul meu, pe care-l certam ca o proasta de fiecare data, am luat-o de mana si m-am dus cu ea la directoare unde am cerut sa mi-o mute la alta grupa. Bineinteles ca m-a intrebat de ce si i-am raspuns simplu:"Lipsa de comunicare".Ce rost avea sa-i spun mai mult? Oricum o mutam.Am avut noroc ca directoarea a fost de acord si ca s-a gasit un loc liber la o alta grupa. Dar chiar daca nu ar fi fost de acord sa mi-o mute,o duceam la alta gradinita si acolo tot n-o mai lasam.Am avut sansa imensa sa dam la aceasta grupa de doua educatoare minunate unde fetita mea e intampinata mereu cu un zambet si o vorba buna, unde e alintata, iubita si unde merge cu o placere imensa.N-am cuvinte sa spun cat le apreciez!(si culmea sunt trecute de mult de 40de ani!).
Dupa multa vreme,am aflat ( banuiam oricum)ca Ioana facea pipi in pat de frica.Intr-o dimineata, cand mergeam la gradi mi-a spus:" Mami, iti multumesc ca m-ai mutat de la grupa cealalta.Acolo, cand ne bagam in pat ne spunea ca nu mai avem voie sa ne miscam si sa cerem nimic.Si mi-era frica de d-na educatoare sa cer la baie. De-aia faceam pe mine!" Si de ce nu mi-ai spus atunci?" " Mi-a fost frica sa nu-i spui si sa ma certe".Fara comentarii!
Nicolae Iorga a spus un lucru mare: " Un dascal bun e un NOROC in viata".Si cum norocul nu-l intalnesti la tot pasul...
POZE , www.onetruemedia.com/my_shared?z=2ea770fc03cbe39a34ff7d&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Ioana, minunea mea...
M-am facut mare!
ariel_7000 spune:
vaiiiii! cum de am ratat subiectul asta atata timp??? gabriella, ce-ai pazit??? de ce nu mi-ai zis??? ca apaream eu rapid !!! (daca iar ma certzi ca ma apuca justitzia la ora asta...!)
geniest, bravo pt ca ai facut plangere!!! acum nu trebuie decat sa urmaresti daca se si face ceva in acest sens. inca un sfat, pt viitor! nu te voi invata "cine zice, ala e!", caci fiind un copil, printre scorpii...e riscant! l-ar manca de viu pe "obraznic"! invata-l sa-ti spuna, sa nu-i fie teama, sa-ti zica mereu orice forma de abuz:verbal, fizic!!! asupra lui sau a altui copil! invata-l, in caz ca exista acolo vreo persoana matura, in care poate sa aiba incredere, sa denuntze imdediat "fapta"...nimeni, in lumea asta nu are voie sa-ti bata copilul, sa ti-l agreseza fizic sau verbal!NIMENI! iar pt tine, ai incredere in copilul tau si asculta mereu ce-ti spune! asculta si cerceteaza, vezi daca e asa cum zice, nu mai merge pe premiza ca e mic si exagereaza, ca asa-s copiii! gresesti! copiii se asteapta ca parintii sa-i ajute! parintii pt el sunt refugiul in cazul unei nedreptati, unui abuz! daca tu nu-l vei lua in seama, pe ideea ca exagereaza, cu timpul el nu-ti va mai spune, se va ascunde in el, va crede ca asa e normal si relatia voastra de incredere reciproca va avea de suferit! daca vei constata ca se va transforma intr-un mic paracios, explica-i care este diferenta, spune-i ce sa-ti semnaleze si ce nu!
spre exemplu, aveam 4-5 ani si eram la gradi de langa casa, inca de la 3 ani. am avut educatoare tinere, frumoase, le iubeam si ma iubeau...adoram sa merg la gradi, mai ales ca eram colega cu prietenii de la bloc...pana intr-o zi! cand in viata mea a aparut...scorpia!!! o educatoare severa, plictisita, convinsa ca pedeapsa ei in viata este reprezentata de plozii aia galagiosi! si, eu care eram tare mofturoasa la mancare si faceam fitze, o scoteam rau de tot din pepeni! nu voiam rosii!!! m-a obligat sa mananc cojile de la bucatarie! cele pe care le scosesera bucataresele de la rosiile din ciorbita! nu-mi placeau chiftelele cu sos! mi-a turnat sosul in poala! nu-mi placea spanacul! mi l-a turnat pe mine!! are rost sa-ti spun ce mancaruri detest eu acum???? nu! nu voiam sa dorm la pranz, vorbeam cu cei din patuturile alaturate! ne lipea leocoplast pe gura si pe ochi! sau ne inchidea in dulap, pe intuneric! pana la 10 ani am dormit cu lumina aprinsa! si acum, inainte de culcare verific usa de la dulap sa fie inchisa! a murit prietenul meu cel mai bun, mariusica, s-a inecat saracul...ne-a incolonat a 2 a zi si ne-a obligat sa mergem, toata grupa la inmormantare. eu nu am vrut si am facut scandal. m-a pocnit si m-a speriat ca daca nu merg, mariusica, va veni noaptea la mine! nu am mers, pt ca am facut crize urate de tot. imi era frica rau de morti!...1 an am facut de atunci pipi noaptea in pat si saream din pat cam la 1 m distanta de frica ca ma prinde mariusica de picior si ma trage in groapa....
...logic, imi era frica sa o spun....caci ea era "tovarasa educatoare", iar eu eram 15 kg de omuletz!! plangeam zilnic, ma tarau ai mei sa ma duca si nu stiau de ce...am tacut, imi era frica...si mie, si altora!! intelegi ce impact a avut asupra mintii si sufletului meu de copil???
acun 2 ani, dupa 25 de ani de la povestea horror, m-am dus sa inscriu puiul la gradi si am zis sa o duc acolo, ca era langa casa....am intrat si ma miram cat s-a schimbat! am intrat la directoare in birou sa vb despre gradi, nu era...am asteptat, netezeam celofanul florilor si...a aparut EA , mai batrana, mai aranjata, femeie respectabila!!! am sarit in picioare si am fugit!!! ea striga dupa mine "Doamna!!! unde fugiti???" nu m-am mai intors, cu toate ca ar fi trebuit
...mi-am inscris fetitza la o alta gradi, la 1/2 de ora departare de casa, mers cu tramvaiul 5 statii, apoi pe jos, greu iarna
, insa e iubita si iubeste sa mearg aacolo, e fericita!!! si-mi spune TOT ce face, cat de mult o iubeste pe irina, educatoarea...o sg data a venit plangand...am intrebat de ce??? si mi-a zis ca de luni intra in vacantza si nu mai merge la gradi??? ce se face ea?
acum, ea va merge de la 1 oct., asa s-a hotarat la gradi, ca mai intai vor merge cei "mai neadaptati" , plangaciosi, apoi la 1 vor veni si cei care sunt curajosi....sa va zic ce m-a intrebat ieri la telefon cand am vb cu ea (e la bunici, la valeni): "ai vb cu irina?", "da" , "ma mai vrea la ea in grupa???"....
prietena mea, cu care am fost colega de gradi:)) si-a inscris fetita acolo,la horror:)). eu m-am luat de ea:"esti nebuna???", la care ea:"e, nu-mi place acolo, da' ce sa fac, sa tarai copilul prin orash dimineata? daca ii da o palma, asta e! ce sa-i fac daca nu e cuminte! sa asculte!" acum d-na directoare nu mai bate copiii, ca nu mai e pe vremea lui ..., dar, educatoarele ei, tot ii mai pun la coltz, in genunchi cu mainile sus...o urechiala, o scatoalca mai scap...dar din dragoste:))...sa va zic cum bazaie fetitza prietenei mele in fiecare dimineata...si vecinul de la 5? si cel de la 1?
mami de alexutza (10.04.2003)
si
Teodor Mihai (10.04.2008)
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=5207ed359c8adf213e5f23" target="_blank">alexutza 2003-2004,www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=5221eb237d9db27ce0b939" target="_blank">alexutza2005,www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=522454e8697e14d6ce6966" target="_blank">alexutza2006,www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=52253cfdd7ccfda00914d4" target="_blank">alexutza2007