Topic - alocatii si alte drepturi similare

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns GianiD spune:

Buna ziua tuturor

Am o intrebare. Sunt in CIC pentru primul copil pana in aprilie 2010 si sunt insarcinata in 19 saptamani. Urmeaza sa nasc in februarie 2010, moment in care voi fi inca in primul CIC. In cazul acesta, avand in vedere ca contractul meu de munca este suspendat, urmeaza sa beneficiez de un salariu minim pe unitate conform CCM 2007-2010 de la firma angajatoare? In caz negativ, sotul meu va avea dreptul la un salariu mediu pe unitate?
utor
Unde pot gasi legea care specifica modul de calcul al unui salariu mediu pe unitate? Am auzit mai multe versiuni: salariu brut ca si ajutor...salariu net ca un al 13-lea salariu...

Multumesc anticipat

Gianina

Giani, fericita mamica de BB Alex Mihai

http://bd.lilypie.com/NmHEp2.png

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui GianiD

Buna ziua tuturor

Am o intrebare. Sunt in CIC pentru primul copil pana in aprilie 2010 si sunt insarcinata in 19 saptamani. Urmeaza sa nasc in februarie 2010, moment in care voi fi inca in primul CIC. In cazul acesta, avand in vedere ca contractul meu de munca este suspendat, urmeaza sa beneficiez de un salariu minim pe unitate conform CCM 2007-2010 de la firma angajatoare? In caz negativ, sotul meu va avea dreptul la un salariu mediu pe unitate?
utor
Unde pot gasi legea care specifica modul de calcul al unui salariu mediu pe unitate? Am auzit mai multe versiuni: salariu brut ca si ajutor...salariu net ca un al 13-lea salariu...

Multumesc anticipat

Gianina

Tu da (daca iti este aplicabil CCMN), sotul nu.
Nu exista lege pentru calculul salariului mediu, ci se aplica regula generala oricarei medii: valoarea totala a salariilor impartita la nr. de salariati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GianiD spune:

Multumesc mult de raspuns

Dar...cum ar trebui calculat salariul mediu? Ca un salariu brut, care nu se impoziteaza, pentru ca e considerat ajutor sau ca un salariu net? La prima nastere am primit clar un salariu net, iar diferenta dintre net si brut e cam in jur de 30%, nu?

Multumesc

Gianina

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui GianiD

Multumesc mult de raspuns

Dar...cum ar trebui calculat salariul mediu? Ca un salariu brut, care nu se impoziteaza, pentru ca e considerat ajutor sau ca un salariu net? La prima nastere am primit clar un salariu net, iar diferenta dintre net si brut e cam in jur de 30%, nu?

Multumesc

Gianina

Legea nu distinge, deci ramane la latitudinea angajatorului.

Iti spun cum s-au petrecut lucrurile intr-un caz concret: angajata a primit un salariu mediu net. A dat in judecata firma pentru ca a considerat ca i se cuvenea media bruta, dar si pentru ca in acest calcul nu era inclusa leafa managerilor (deci suma scadea considerabil). In instanta, firma a aratat ca directorii nu au salariu, ci indemnizatie (pe contract de management), deci nu intra in socoteala, iar pe contractele de munca ale angajatilor este negociat si inscris salariul net, deci acesta intra in calcul. A castigat firma (e adevarat ca au avut un avocat convingator).
Este un caz punctual, nu face regula, dar este un exemplu de cum s-a judecat o astfel de situatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonette spune:

Buna ziua tuturor!!!

Rugaminte!!!

Am si eu nevoie de o informatie....cine poate, cine stie si cine vrea!
Noi suntem in Belgia de 1 an si5 luni si inca nu ne-am invrednicit sa luam alocatie ptr cei mici desi avem dreptul! De curand am fost si noi la mutualitatea de care apartinem ca sa ne interesam si ne-au cerut dovada ca nu primesc alocatie in Ro! Am rugat pe cineva din Ro sa mearga in sect 2 de care apartinem pe Hambarului si acolo au cerut copiile actelor noastre si ale copiilor de identitate si cereri in care sa se specifice perioada din care vreau sa ateste ca nu au mai primit alocatie! Ideea e ca Luca (cel mare) nu si-a mai primit alocatia din momentul plecarii, iar Iannis (cel mic) inca primeste in contul din Ro, indemnizatia pana la 2 ani! Faza e ca nu stiu daca trebuie cereri tip (sau daca exista) ptr asa ceva sau trebuie sa formulez eu......si in cazul asta nu stiu sa formulez Stiu ca cer cam mult dar poate,poate se indura cineva de mine!!!!!

Multumesc anticipat si numai bine!!!

mami de Luca(02-02-2006) si de Yannis-Cristian (13-02-2008)si acum in
27+ cu Nicholas!
www.flickr.com/photos/12117325@N08/" target="_blank">Poze cu baietii mei!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui simonette

Buna ziua tuturor!!!

Rugaminte!!!

Am si eu nevoie de o informatie....cine poate, cine stie si cine vrea!
Noi suntem in Belgia de 1 an si5 luni si inca nu ne-am invrednicit sa luam alocatie ptr cei mici desi avem dreptul! De curand am fost si noi la mutualitatea de care apartinem ca sa ne interesam si ne-au cerut dovada ca nu primesc alocatie in Ro! Am rugat pe cineva din Ro sa mearga in sect 2 de care apartinem pe Hambarului si acolo au cerut copiile actelor noastre si ale copiilor de identitate si cereri in care sa se specifice perioada din care vreau sa ateste ca nu au mai primit alocatie! Ideea e ca Luca (cel mare) nu si-a mai primit alocatia din momentul plecarii, iar Iannis (cel mic) inca primeste in contul din Ro, indemnizatia pana la 2 ani! Faza e ca nu stiu daca trebuie cereri tip (sau daca exista) ptr asa ceva sau trebuie sa formulez eu......si in cazul asta nu stiu sa formulez Stiu ca cer cam mult dar poate,poate se indura cineva de mine!!!!!

Multumesc anticipat si numai bine!!!

27+ cu Nicholas!

E o cerere de eliberare a unei adeverinte (in cazul tau, negatie), deci nu exista cerere-tip.

Subsemnata......, domiciliata......., in calitate de parinte al minorului......., nascut la data de......, CNP ........., va rog sa-mi eliberati o adeverinta din care sa reiasa ca plata alocatiei minorului..........a fost sistata incepand cu data de......., prin decizia nr........
Adeverinta imi este necesara la ........

In mod normal, plata alocatiei se sisteaza prin decizie, deci ar fi trebuit sa-ti fi trimis actul. Daca nu-l ai, renunti la fraza aia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simonette spune:

Mediajust multumesc mult!!! Alocatia nu s-a sistat.......doar ca noi am plecat din tara si nu am mai intrat in posesia ei!

27+ cu Nicholas!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui simonette

Mediajust multumesc mult!!! Alocatia nu s-a sistat.......doar ca noi am plecat din tara si nu am mai intrat in posesia ei!

27+ cu Nicholas!

Nu, chiar s-a sistat (s-a suspendat), dupa trei mandate neridicate si returnate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lbelciug spune:

Imi cer scuze daca s-a mai raspuns, insa nu am timp sa citesc 17 pagini asa ca intreb acum:
Vreau ca alocatia copiilor mei>2 ani sa vina pe card, nu cu posta ca pana acum. Ce acte trebuie sa prezint in str Hambarului; care sunt bancile agreate? Titularul contului poate fi si sotul sau e musai sa fiu eu, mama? Cat dureaza implementarea acestei schimbare?
Multumesc.

Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
Vara 2009

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ioana13 spune:

Liv, exista la anumite banci depozite kid acount, (eu stiu de BT si brd) care au niste dobinzi convenabile pt aceste conturi deschise pt copii, iar suma minima de depunere pe luna e cit e valoarea alocatiei. Sau 10 euor daca preferi euro, numai ca atunci trebuie sa ii depui tu, nu se pot vira direct de la Agentia de prestatii sociale.

Acolo ar tebui sa accepte orice banca din RO. cred ca e suficient sa depui o cerere in care sa specifici conturile pt fiecare copil si foaia de la banca in care e scris contul(in original).

EdIt: la conturile astea de care ti-am spus mai sus sint titulari copiii.

Ioana mama de Patrick Alexandru (01.06.2007)

Mergi la inceput