Topic - cadastru, asociatii, teren, proprietati
Raspunsuri - Pagina 13
M&M spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Mediajust
Nu. Daca este vorba despre consolidare (zici de fundatie) au nevoie si de autorizatie de constructie, pentru care oricum e nevoie de acordul vecinilor. "Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc). |
Bunicii mei nu au semnat nimic ...dar vecinii tot insunueaza ca deja faimosul primar al sectorului 1 le- dat autorizatia..
Pot angaja un avocat sau un notar?? CUi trebuie sa "ceara" ajutorul??
Cristina, 6+ si mamica de Mihaita
Bazar pentru Bogdan
Bazar pentru Sebi
Bazar pentru Mihaita
Bazar pentru Ema
Mediajust spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui cristina_26
Bunicii mei nu au semnat nimic ...dar vecinii tot insunueaza ca deja faimosul primar al sectorului 1 le- dat autorizatia.. Pot angaja un avocat sau un notar?? CUi trebuie sa "ceara" ajutorul?? Cristina, 6+ si mamica de Mihaita Bazar pentru Bogdan Bazar pentru Sebi Bazar pentru Mihaita Bazar pentru Ema |
Nu notar, eventual avocat. Pana una-alta, ar trebui intrebata primaria daca a eliberat cu adevarat autorizatia, si abia apoi trebuie contestata (daca e eliberata cu adevarat, atunci e in conditii ilegale, fiind vorba de reconstructie). Tehnica este sa pretinda ca de fapt face o reparatie la fatada, "carpeala" pentru care nu are nevoie de autorizatie.
Alta sugestie este o reclamatie directa la Inspectia in constructii de pe langa primarie. In acelasi timp, daca incearca sa-i intre in curte, sa cheme politia.
adialex spune:
am si eu o problema, pe care o sa incerc sa o descriu, in speranta ca ma puteti ajuta cu un sfat: avem un teren de 1850mp, pe care am facut acte de vanzare -cumparare cu o matusa(care intre timp a decedat) dar problema e ca in acte apar doar 1400mp, pt ca la momentul la care am facut actele nu era obligatoriu cadastru, asa ca notarita respectiva , nu stiu cum, a trecut in acte doar 1400mp; acum, cand am facut cadastru, ne-au iesit 1800 de metri; din cate am inteles, actele nu se mai pot schimba, pt ca matusa a murit; ce putem face? am dori sa vindem, dar pierdem aproape 500 de metri...chiar nu se mai poate afce nimik?
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui adialex am si eu o problema, pe care o sa incerc sa o descriu, in speranta ca ma puteti ajuta cu un sfat: avem un teren de 1850mp, pe care am facut acte de vanzare -cumparare cu o matusa(care intre timp a decedat) dar problema e ca in acte apar doar 1400mp, pt ca la momentul la care am facut actele nu era obligatoriu cadastru, asa ca notarita respectiva , nu stiu cum, a trecut in acte doar 1400mp; acum, cand am facut cadastru, ne-au iesit 1800 de metri; din cate am inteles, actele nu se mai pot schimba, pt ca matusa a murit; ce putem face? am dori sa vindem, dar pierdem aproape 500 de metri...chiar nu se mai poate afce nimik? |
Cum ai intabulat dreptul de proprietate, pe ce suprafata?
Actele nu se pot schimba, insa se pot rectifica.
Daca nu ai intabulat, mergi intai Oficiul de Cadastru cu documentatia, si cere sa-ti intabuleze real, conform Ordinului 134/2009. Ti se va explica ce este de facut - se completeaza o anexa, un proces-verbal de vecinatate etc. Fiind o diferenta atat de mare insa, este posibil sa refuze intabularea - si atunci ai la dispozitie actiunea in instanta, unde se va constata dreptul real pe 1800 m.
adialex spune:
multumesc pt raspuns; asa vom face, mergem in instanta, pt ca nu avem intabulare, incercam sa facem acum, dar nu cred ca avem prea multe sanse;
o zi buna!
blondi_m17 spune:
am si eu o mare, mare rugaminte pentru un raspuns cat mai rapid.
situatia este urmatoarea: am primit ca donatie din partea mamei o parte din proprietate, respectandu-se masa succesorala pentru ceilalti viitori mostenitori (tata e decedat si mama e singura mostenitoare). mai tarziu am aflat ca o astfel de proprietate nu poate fi pusa garantie la banca (ipoteca). intre timp mama a mai castigat prin sentinta (cu uzucapiune) o bucata de teren pe care mi-o da tot mie. Intrebarea e in vederea unui viitor posibil imprumut bancar: daca imi face act de vanzare -cump pe aceasta bucata (unde trebuie sa il treaca si pe sot, nu?) pot face alipirea cu celalalt teren obtinut prin donatie? (eu sunt singura proprietara acolo) . ce alta varianta exista pt a-l putea folosi la credit? (e si locuinta pe terenul donat)
sau o alta pb: daca imi face tot donatie si pe cel obtinut prin sentinta, fac alipirea dintre cele 2 proprietati, iar impreuna cu sotul construim o noua casa, acesta ar putea fi pusa la ipoteca in viitor??
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui blondi_m17 am si eu o mare, mare rugaminte pentru un raspuns cat mai rapid. situatia este urmatoarea: am primit ca donatie din partea mamei o parte din proprietate, respectandu-se masa succesorala pentru ceilalti viitori mostenitori (tata e decedat si mama e singura mostenitoare). mai tarziu am aflat ca o astfel de proprietate nu poate fi pusa garantie la banca (ipoteca). intre timp mama a mai castigat prin sentinta (cu uzucapiune) o bucata de teren pe care mi-o da tot mie. Intrebarea e in vederea unui viitor posibil imprumut bancar: daca imi face act de vanzare -cump pe aceasta bucata (unde trebuie sa il treaca si pe sot, nu?) pot face alipirea cu celalalt teren obtinut prin donatie? (eu sunt singura proprietara acolo) . ce alta varianta exista pt a-l putea folosi la credit? (e si locuinta pe terenul donat) sau o alta pb: daca imi face tot donatie si pe cel obtinut prin sentinta, fac alipirea dintre cele 2 proprietati, iar impreuna cu sotul construim o noua casa, acesta ar putea fi pusa la ipoteca in viitor?? |
Presupun ca s-a respectat rezerva succesorala, nu masa.
Atat donatia, cat si contractul de vanzare/cumparare, mostenirea si uzucapiunea sunt titluri de proprietate cu egala valoare juridica.
Stiu ca exista mari rezerve din partea bancilor atunci cand este vorba despre donatii (probabil din cauza caracterului ei revocabil, se tem ca raman fara gaj), dar si vanzarea/cumpararea intre parinti/copii poate fi anulata ca donatie simulata - asa ca nu stiu in ce masura ar prezenta mai multa credibilitate in fata bancii.
Da, bunul cumparat in timpul casatoriei este bun comun (nici nu e nevoie sa fie "trecut" sotul acolo, oricum intra in masa partajabila la un eventual divort - cu exceptia situatiei in care poti dovedi ca ai cumparat cu bani proprii, proveniti din vreo mostenire a ta, donatie de bani de la parinti etc).
Altfel - poti face ce vrei cu proprietatile tale (sa le cumulezi, sa le dezmembrezi etc). Da, poti ipoteca apoi constructia, nu vad de ce n-ar accepta banca.
marius spune:
Olga Stan
am o bunica care este foarte batrana si ca orice batran ajuns la o varsta inaintata are unele dorinte, rugaminti pe finalul vietii. deci bunica doreste sa isi vada cu ochii titlul de proprietate pe pamantul pe care il detine in comuna care locuieste.
am stat de vorba cu dansa incercand sa aflu ce acte are in acest sens. dansa nu are absolut nimic, nici macar proces de punere in posesie, nimic.
acum eu as dori sa stiu care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pentru a obtine acest titlu de proprietate sau orice act care sa ateste drepturile dansei, sau ce trebuie sa fac eu ca sa incep demersuriele necesare pentru a obtine un document la mana ca sa arate ce drepturi are.
mentionez ca bunica nu mai locuieste la tara deoarece este bolnava si trebuie sa fie ingrijita la oras.
va multumesc!
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Olga Stan am o bunica care este foarte batrana si ca orice batran ajuns la o varsta inaintata are unele dorinte, rugaminti pe finalul vietii. deci bunica doreste sa isi vada cu ochii titlul de proprietate pe pamantul pe care il detine in comuna care locuieste. am stat de vorba cu dansa incercand sa aflu ce acte are in acest sens. dansa nu are absolut nimic, nici macar proces de punere in posesie, nimic. acum eu as dori sa stiu care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pentru a obtine acest titlu de proprietate sau orice act care sa ateste drepturile dansei, sau ce trebuie sa fac eu ca sa incep demersuriele necesare pentru a obtine un document la mana ca sa arate ce drepturi are. mentionez ca bunica nu mai locuieste la tara deoarece este bolnava si trebuie sa fie ingrijita la oras. va multumesc! Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video Pagina legislativa |
Daca nu are un titlu valabil, de unde stie unde se afla?
De cand il detine? (Si ce inseamna "detine", adica il lucreaza? plateste impozit?)
Cum l-a dobandit? prin mostenire, prin vanzare-cumparare, prin reconstituirea dreptului de propietate?
Daca este aceasta ultima situatie, este unic proprietar? (daca retrocedarea s-a facut pentru mai multe persoane indreptatite - frati, surori etc - este posibil ca titlul sa fie la unul dintre ei.)
Daca a fost retrocedat, in baza carei legi a proprietatii? (18/1991, 1/2000, 247/2005 etc). Sau macar, cand?
Altfel, iti dai seama ca nu poti primi niciun sfat. Titlurile de proprietate sunt o multime, nu stim ce cautam.