Topic - cadastru, asociatii, teren, proprietati
Raspunsuri - Pagina 12
Adriana1979 spune:
Buna ziua! Va rog si eu sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema (sper sa fiu cat mai explicita).
Tatal mamei mele a decedat in urma cu 3 ani si dupa el nu s-a facut succesiunea (erau in viata sotia si cei 2 copii ai lor). Anul acesta intai a murit fratele mamei mele iar bunica a facut un testament lasand mostenire casa si o parte din terenuri unor rude mai indepartate, despre restul terenurilor nepomenind nimic. La putin timp a decedat si bunica. Intrebarea mea este : putea bunica sa lase mostenire ceva ce practic nu-i apartinea, daca nu a fost facuta succesiunea dupa bunicul? Pot sa atac in instanta testamentul? Si daca da, puteti sa-mi spuneti si cam cat dureaza un astfel de proces si cam la ce suma s-ar ajunge (asta ca sa nu cheltui prin proces mai mult decat as lua pe casa daca as vinde-o).
Multumesc frumos pentru raspuns!
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Adriana1979 Buna ziua! Va rog si eu sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema (sper sa fiu cat mai explicita). Tatal mamei mele a decedat in urma cu 3 ani si dupa el nu s-a facut succesiunea (erau in viata sotia si cei 2 copii ai lor). Anul acesta intai a murit fratele mamei mele iar bunica a facut un testament lasand mostenire casa si o parte din terenuri unor rude mai indepartate, despre restul terenurilor nepomenind nimic. La putin timp a decedat si bunica. Intrebarea mea este : putea bunica sa lase mostenire ceva ce practic nu-i apartinea, daca nu a fost facuta succesiunea dupa bunicul? Pot sa atac in instanta testamentul? Si daca da, puteti sa-mi spuneti si cam cat dureaza un astfel de proces si cam la ce suma s-ar ajunge (asta ca sa nu cheltui prin proces mai mult decat as lua pe casa daca as vinde-o). Multumesc frumos pentru raspuns! |
Cui au apartinut casa si terenurile? Cum au fost dobandite de bunici? Mama traieste? Daca da, de ce mama nu a deschis succesiunea?
Adriana1979 spune:
Casa si terenurile i-au apartinut bunicului (mostenire de la parintii lui). Mama mea traieste. Succesiunea nu s-a facut dupa moartea bunicului pentru ca nu au vrut nici bunica si nici fratele mamei (din n motive...). In urma cu o luna a murit fratele mamei, imediat apoi bunica a facut testamentul respectiv, iar acum o saptamana a decedat si ea. Si acum mama ar vrea sa deschida succesiunea, dar nu stie cum sa procedeze cu testamentul respectiv.
Fratele mamei are 3 copii (era divortat) asa ca trebuie sa se prezinte si ei la succesiune, nu?
Multumesc frumos pentru raspuns!
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Adriana1979 Casa si terenurile i-au apartinut bunicului (mostenire de la parintii lui). Mama mea traieste. Succesiunea nu s-a facut dupa moartea bunicului pentru ca nu au vrut nici bunica si nici fratele mamei (din n motive...). In urma cu o luna a murit fratele mamei, imediat apoi bunica a facut testamentul respectiv, iar acum o saptamana a decedat si ea. Si acum mama ar vrea sa deschida succesiunea, dar nu stie cum sa procedeze cu testamentul respectiv. Fratele mamei are 3 copii (era divortat) asa ca trebuie sa se prezinte si ei la succesiune, nu? Multumesc frumos pentru raspuns! |
Orice mostenitor poate incepe procedura succesorala, indiferent daca ceilalti vor sau nu.
Din ce spui, lucrurile stau in felul urmator:
Dupa moartea bunicului, bunica ta a mostenit 1/4 din avere (asta daca toata averea era bun propriu al bunicului, si impreuna n-au facut nimic).
Pe restul de 3/4 trebuiau sa vina la succesiune cei doi copii.
Problema este insa ca nici unul dintre cei doi frati nu a acceptat succesiunea de la bunicul in termenul prevazut de 6 luni, deci au devenit straini de mostenire, iar bunica probabil ca s-a prevalat de acceptare tacita, a devenit unica unica mostenitoare, si a testat in favoarea cui a vrut.
Chiar daca asa au stat lucrurile, si la peste 6 luni de la moartea bunicului a devenit unica mostenitoare, nu putea lasa prin testament decat 1/3 din avere, restul de 2/3 fiind rezerva succesorala a mamei tale si a nepotilor. Pentru aceasta parte, mama ta ar putea ataca testamentul, cu o singura conditie: ca restul din masa succesorala (terenuri si ce-o mai fi) sa fie sub 2/3 din avere. Daca ce a ramas este 2/3 din avere, atunci inseamna ca s-a respectat rezerva succesorala. Din pacate, vor trebui facute evaluari, care costa si timp, si bani.
Sfatul meu este urmatorul: deschideti procedura succesorala, pe intreaga masa succesorala. Aici va aparea si testamentul, si veti vedea exact ce prevede, si ce titlu legal a avut bunica in momentul acela. Apoi hotarati asupra conduitei - ori suspendati procedura si mergeti in instanta pentru obtinerea rezervei succesorale, ori va multumiti cu ce ramane.
Despre cat dureaza - este greu de spus, in conditiile in care vezi ca de o luna nu se judeca nimic. Oricum se intindea spre un an, acum insa cred ca totul se va lungi dupa "pauza" asta. Cat priveste costurile - si aici e greu de estimat, depinde de onorariul avocatului pe care il veti gasi (si care, dupa parerea mea, este obligatoriu), altfel taxele de timbru nu sunt de nesuportat (depinde de valoare pretentiilor).
Adriana1979 spune:
Multumesc mult de tot pentru sfaturi! Multumesc si pentru promptitudinea raspunsului!
Multa sanatate!
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Maadi Mediajust - Unchiul meu a facut la notariat un certificat de legatar, prin care, mie si varului meu, "ne revine nuda proprietate a unui drept indiviz de 1/2 din bunurile mobile si imobile incluse in masa succesorala". Masa succesorala este compusa din: - bunuri mobile - certificat de actionar si autoturism - bunuri imobile - cele 2 garsoniere (in Ploieti) si boxele aferente si locurile de veci. Garsonierele sunt complet mobilate, exista foarte multe carti si maruntisuri care au apartinut unchiului/matusei mele. Nu am deschis procedura succesorala si nu am certificat de mostenitor. De fapt eu nu am niciun act (nici chei de la garsoniere), nimic, doar certificatul de legatar in original. Multumesc din suflet pentru raspuns . Madalina |
Te rog sa-mi confirmi daca ai primit mail-ul.
Maadi spune:
Mediajust - Am primit mail-ul (o singura data). Multumesc din suflet pentru lamuriri. Acum am inteles cum este cu impartirea. Totusi voi reveni cu cateva intrebari.
Mii de multumiri pentru rabdare si promptitudinea raspunsurilor.
Madalina
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Maadi Mediajust - Am primit mail-ul (o singura data). Multumesc din suflet pentru lamuriri. Acum am inteles cum este cu impartirea. Totusi voi reveni cu cateva intrebari. Mii de multumiri pentru rabdare si promptitudinea raspunsurilor. Madalina |
Ma bucur ca ti-am putut fi de folos, astept.
M&M spune:
Sper ca problema mea, ma rig a bunicilor mei, se incadreaza la acest topic..
Pe scurt:
bunicii mei si-au construit o casa in Bucuresti acu 50 si ceva de ani...Toate bune , pana au aparut niste vecini care si-au facut casa exact pe linia de hotar. deci, practic in curtea bunicilor mei exista un perete al casei vecinilor ( a propos ) care si-au lasat si geam la wc care se deschide la bunici in curte. Acum o saptamana au venit vecinii cu constructorul dupa ei la bunicii mei sa ii lase sa isi cu polistiren si sa isi tencuiasca acel perete . Cu ce drept au vecinii sa aduca muncitori in curtea bunicilor mei si sa mai pretinda ca vor sa puna si polistiren plus fundatie plus ce mai au ei in plan ??? Vor lua si din terenul bunicilor prin fundatia pe care vor s ao faca si prin izolatiile propuse... AU venit si au inceput sa ii ameninte cu tot felul de tampenii pe bunici...AU acest drept de a intra in curtea bunicilor si sa faca ce vor ???
Multumesc frumos...
Cristina, 6+ si mamica de Mihaita
Bazar pentru Bogdan
Bazar pentru Sebi
Bazar pentru Mihaita
Bazar pentru Ema
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cristina_26 Sper ca problema mea, ma rig a bunicilor mei, se incadreaza la acest topic.. Pe scurt: bunicii mei si-au construit o casa in Bucuresti acu 50 si ceva de ani...Toate bune , pana au aparut niste vecini care si-au facut casa exact pe linia de hotar. deci, practic in curtea bunicilor mei exista un perete al casei vecinilor ( a propos ) care si-au lasat si geam la wc care se deschide la bunici in curte. Acum o saptamana au venit vecinii cu constructorul dupa ei la bunicii mei sa ii lase sa isi cu polistiren si sa isi tencuiasca acel perete . Cu ce drept au vecinii sa aduca muncitori in curtea bunicilor mei si sa mai pretinda ca vor sa puna si polistiren plus fundatie plus ce mai au ei in plan ??? Vor lua si din terenul bunicilor prin fundatia pe care vor s ao faca si prin izolatiile propuse... AU venit si au inceput sa ii ameninte cu tot felul de tampenii pe bunici...AU acest drept de a intra in curtea bunicilor si sa faca ce vor ??? Multumesc frumos... Cristina, 6+ si mamica de Mihaita Bazar pentru Bogdan Bazar pentru Sebi Bazar pentru Mihaita Bazar pentru Ema |
Nu.
Daca este vorba despre consolidare (zici de fundatie) au nevoie si de autorizatie de constructie, pentru care oricum e nevoie de acordul vecinilor.