Plata in postnatal
Buna,
Am nevoie de ajutorul vostru.
Sunt in postnatal de o luna de zile.
Firma la care am lucrat pana sa nasc a ales sa imi calculeze postanatalul folosind ca baza de calcul salariul brut din contractul de munca, fara bonusuri. (motivatia lor e ca eu nu am trecut in contract ca primesc si comision din vanzari, deci nu se ia in calcul).
Insa, cat timp am lucrat la ei, peste salariul net am primit bonusuri lunare - comison din vanzari, prime etc - sincer nici nu stiu cum erau incadrate exact, cert e ca valoarea lor era destul de mare
).
Tot ceea ce am primit aparea pe fluturasul de salariu, nu erau "la negru" - eu m-as fi asteptat sa conteze la calculul de bani in postnatal, ca nu mi-au dat prime fiindca stateam degeaba..
Intrebare e - au calculat corect ei (macar sa stiu sa nu ma mai enervez de pomana)? Conteaza doar brutul prevazut in contractul de munca sau cat am luat real pe fluturasul de salariu?
E undeva vreo lege - explicatie scrisa care prevede clar acest lucru sau fiecare firma hotaraste cum ii place?
Multumesc mult,
Mama lui Nic cel Mic
"Omnia mea mecum porto"
Nic cel Mic
Raspunsuri
mihailescu teodora spune:
CAPITOLUL IV
Concediul si indemnizatia de maternitate
Art. 23. -
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină si lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiază si femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situatiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitătii de asigurat. Faptul că pierderea calitătii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeste cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilatii acestora.
(3) În situatiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitătii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24. -
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de nastere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după nastere.
(2) Concediile pentru sarcină si lăuzie se pot compensa între ele, în functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, în asa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situatia copilului născut mort sau în situatia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizatia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Art. 25. -
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
(2) Indemnizatia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului national unic de asigurări sociale de sănătate.
OG 158/2005
Teodora ,cea mai fericita
de
Mihnea Andrei(17.10.2007)
Mihnea
www.flickr.com/photos/21367727@N02/" target="_blank">Papanashul meu iubit
Mihnea in actiune
Povestea nasterii
mihailescu teodora spune:
Magda,
ia-te la hartza cu ele!Nu e normal ce ti-au facut.Asa am avut si eu,pe langa salariul de baza(tarifar),aveam ore suplimentare,bonusuri.Atata timp cat sunt trecute pe fluturas si ti se vireaza in contul de salariu se iau in considerare.
DAR,pb este ca nu tb sa depaseasca 4680 RON/luna.Tb sa fie in limita a 12 salarii mineme economie/luna!
Adica 390*12=4680RON/luna
Teodora ,cea mai fericita
de
Mihnea Andrei(17.10.2007)
Mihnea
www.flickr.com/photos/21367727@N02/" target="_blank">Papanashul meu iubit
Mihnea in actiune
Povestea nasterii
silvana_salajan spune:
Ma lupt si eu cu morile de vand. Contabile mai ... nu am vazut. Nu stiu ce lege or citit acu 100 de ani da nu mai pot. Pana la urma cred ca le dau in judecata. Nici macat compensarea pe 6 saptamani de la 85% la 100% nu vor sa o dea. Parca o dau din banii lor. Despre ore suplimentare nici vorba....