Comori de nov-dec 2004 (185)
Raspunsuri - Pagina 16
onitza spune:
Buna fetelor,
SI eu sunt ok cu mancare de la catering, dar totusi depinde cum nimeresti...nu toate firmele de caterig ofera mancare buna...eu am mancat de catering, de la doua firme, de prima am fost foaaare incantata, am si invatat de la ei cum sa prepar o pasta de branza care se pune pe ardei, dar la a doua firma am renuntat repede, toate mancarurile erau imbibate in sos, brrrr.
SUnt f obosita, azi am tras tare, dar si rezolvat mai multe!
Va pup dulce.
Oana si Paul Constantin (28.11.2004)
PUIUTUL MEU, PAUL
Varsta Paul
aime spune:
Eveline esti haioasa tare cum povestesti de Bia. E o simpatica si cred ca si o sugubeata. Sunt sigura ca in scurt timp o sa va conversati in doo limbi ceea ce nu e rau deloc.Pupici. Cum e in casa noua?
Try si noi mai luam de mancare la servici de la o firma de catering si evident ca fiecareia i s-a pus stampila de cei ce consuma. Nu e vb peste tot de calitate, e vb de ceea ce ne lipseste unora dintre noi, educatia sau constiinta ca sa ma exprim altfel. Daca tot e frumos ambalata si adusa la "botu' calului" nu e musai sa fie si de calitate, la noi. Iar cand e vb de copii asta e si mai grav. deci cei de acolo ori nu-si fac treaba, ori cei ce administreaza gradinita sunt indiferenti. Nu stiu. Am preferat ca mancarea sa se faca la gradi, ptr ca asta inseamna, o bucatarie pe care o pot vizita, o "tanti cu palarie" (asa le zice Vladut la bucatarese) pe care s-o pot intreba cate ceva, o asistenta care supravegheaza masa copiilor si acel mic "restaurant" pe care-l pot vedea oricand si la care Vladi se duce incantat. Variaza f mult menu-ul si stiu ca aici se straduiesc.
Ce nu-mi place din ce-am vazut acolo...nu-mi plac jucariile uzate moral, cartile rufoase, scaunelele de pe care lacul a sarit, dar pot trece peste asta, daca, lenjeria e curata, copilul imi povesteste zilnic ca au facut ceva nou, daca vad ceva schimbat in bine in comportamentul lui...o sa ducem din jucariile ce stau degeaba acsa, o sa luam carti, important e ca ei sa se simta bine, in siguranta si sa nu simtim ca ii lasam acolo ca la kids parking.
Roxana, mey mamica de scolarita (prima dintre noi, nu?) cum e la scoala?????
Otiliav spune:
Wow ce de impresii despre gradinita.
Si Ana a trecut la grupa mijlocie dar nu observ schimbari in programul ei. Voi vorbiti in Romania de educatie care aici se face de abia la scoala. www.sandnes.kommune.no/index.asp?topExpand=1000097&subExpand=1000096&menuid=1000795&strurl=1009612i&context=0" target="_blank">Aici spun ei ce face grupa Anei anul acesta. Invata sa numere pana la trei in diverse limbi si invata sa se exprime cat mai bine in norvegiana, cam asta vor face anul acesta. O zi pe saptamana sunt la plimbare. In rest joaca multa.
Cat despre personal, e clar de ce am o parere proasta, scrie clar ca au la grupa ei 7 adulti la 18 copii, iar cand Ana si-a rupt piciorul nu era nici o eduucatoare cu ei, ba mai mult cand a inceput sa urle prima persoana care a ajuns la ea a fost o mamica venita sa-si ia copilul, ele nu stiu unde erau.
Locatie, cea veche era veche de aceea o si renoveaza, cea noua nu e gata asa cum au zis, s-ar putea in ianuarie dar ei se misca precum melcul. Pana atunci orele se tin intr-un camin cultural care este tot al primariei. Si desi este in spatele gradinitei, la 50m este blocat accesul masinilor, trebuie sa fac un ocol de 3 km ca sa ajung pe alta parte acolo, mai ales acum cu gipsul. Problema mea este ca am nevoie de mai mult timp ca sa ajung, plus ca la ora de varf cand se iau copii de la gradinita este tare nasol sa ai o asa distanta in plus.
Mancare, e jale, nimic gatit iar sandwicurile cu toate prostiile.
Poate va intrebati de ce nu incerc sa o mut. Pentru ca este foarte greu sa prinzi un loc si pentru ca toate gradinitele de stat/particulare sunt la fel.
Andra, nici Ana nu imi spune mereu ce mananca. Ieri mi-a aratat la magazin ce a mancat ea la gradinita, paine cu o pasta de sunca de porc care se gaseste la tub , pai normal ca nu stia sa-mi explice ca nu am avut curiozitatea sa descopar ce se afla in tot felul de tuburi prin magazinele cu mancare. La fel mi-a spus si ca a mancat caviar, noroc ca este acelasi cuvant si este vorba tot de o pasta la tub. Chiar sunt curioasa cum sunt facute pastele acestea din tuburi, de sunca de porc, de peste, caviar. Alta faza de ras, imi tot spunea Ana ca le da crenvurst cu ketchup si Cula si nu stiam eu ce este, pana m-am prins ca ei spun la Coca-Cola asa, pentru ca il citesc u pe o. Sau le da Saft care este un concentrat, chimicala curata.
Unde am lucrat in Ro veneau firme de cattering cu mancare si era foarte buna, eu nu am auzit sa aibe renume prost catteringul in Ro.
Dana, nu stiu de ce dar ma asteptam sa fii nemultumita de ceva. Stiu ca anul trecut descriai cum iti doresti o gradinita si ti-am spus ca va fi foarte greu sa gasesti ceva sa fii multumita. Pentru ca stiu ca te implici foarte mult in educatia ei si stii ce vrei pentru ea si m-am gandit eu ca este cam imposibil ca viziunea ta despre ce ar trebui ea sa invete sa fie identica cu ce hotarasc ei la gradinita ca trebuie sa invete copii. Tu vrei sa stii ce anume face ea la gradinita, alti parinti isi dau copii la gradinita ca sa nu isi mai puna aceasta problema a educatiei. (Tatal meu de exemplu nu a stiut niciodata la ce clasa sunt, ce note am, stia ca merg bine cu scoala si nu s-a deranjat nicodata sa mearga la o sedinta cu parintii.)
Plus ca standardul vostru de viata este ridicat. Alti copii sunt obisnuiti de acasa cu margarina si parizerul. Tu alegi din magazin produse cat mai naturiste, mai fara E-uri, coloranti, alti parinti se uita la bani sau la un gust anume ca pana la urma asta-i scopul colorantilor si aditivilor alimentari sa fie gustul mai bun si sa arate mai bine. Ceaiul rosu putea fi si natural, de macese sau la fel de bine putea sa fie un colorant. Eu am cules macese in Norvegia, le-am uscat si fac ceai din ele, la fel am cules soc, sunatoare, coada soricelului, tei am din Romania.
Ideea era ca noi incercam sa mancam sanatos dar nu putem sa impunem gradinitei meniul. Eu am mai discutat cu ele aici despre mancare si atata vreme cat majoritatea copiilor mananca cu drag si spor toate semipreparatele lor si beau sucurile lor de 2 lei ei sunt multumiti, prea putin conteaza parerea unui parinte daca majoritatea cu asta isi servesc copii acasa.
Eu acum incerc sa ii schimb programul la gradinita, sa o iau la pranz acasa pentru a manca ceva gatit si sa doarma. Sa vad daca reusesc ca am descoperit ca in regulament scrie ca trebuie sa-i anunti cu 2 luni inainte daca renunti la gradinita, despre schimbari in program nu scrie nimic si nu stiu daca se mai poate acum ca a inceput noul an.
Ele, deci ai scapat de stres. Mai bine asa ca nu erai pregatita, plus antibioticul.
Mami de www.dropshots.com/otiliav" target="_blank">Ana nazdravana (18.12.2004) si Minunea din burtica 28+
Pozele noastre
Otiliav spune:
Am mai citit din urma ca erau prea multe detalii.
Eveline, dupa cum vezi si aici tot despre numarat pana la 3 se vorbeste la varsta lor, grupa ei este 4-5 ani.
Ma uimesti cu ce stie sa faca Bia la calculator. Ana stie sa scrie in Notepad dar i-l deschid eu. Si a mai descoperit ea comenzi pentru filme, da X sa-l inchida, Z pentru zoom si i se pare distractiv. Ca sa nu ma mai incurce pe mine la laptopul meu, i-am adus de la servici un laptop vechi, vechi pe care i-am pus filemele ei Disney si pe acest laptop se joaca ea. Cred ca si tu va trebui in curand sa-i iei Biei ceva mai ales ca se descurca asa bine.
Andra, parca tu intrebai de ce le punem ca gustare. Eu ii pun gem cu unt, cascaval, pateu sau branzica Philadelphia cu rosii din acelea micute, cherry sau cu masline verzi cu gogosar. Cam astea ii plac acum, mai ales daca ii pun paine pentru copii, un fel de clatita pufoasa si usor de rontait. A avut o perioada cand ii placea sa aibe sandwich cu peste cu rosii, pasam pestele cat sa fie o pasta si ii intindeam pe paine.
In general la ora de care spui tu ea isi mananca iaurtul, ori micut, ori are 2 compartimente, unul cu iaurt si unul cu cereale pentru pus in iaurt si este mai mare si mai consistent daca este cu cereale.
Mami de www.dropshots.com/otiliav" target="_blank">Ana nazdravana (18.12.2004) si Minunea din burtica 28+
Pozele noastre
monica-elizabet spune:
desi nu fac comparatii intre astia mici(ai mei) cititnd ce scrieti voi le-am facut
Alex la 2 ani jumatate stia sa scrie/recunoasca toate literele de tipar si spunea eventual si cateva cuvinte care incep cu litera "cutare" la fel si cifrele...apoi a stagnat si-a pierdut la un mom dat interesul...scria cuvinte scurte, numele meu, al lui al celor din fam...dar nu sa scrie cursiv sau sa citeasca cursiv inainte de scoala
ruxi nici acum nu stie decat 5 litere maxim sa le recunoasca si scrie...
si ea isi scrie numele pe taste la calculator...
chiar imparte pe silae dar din joaca fiindca l-a vazut pe alex cum isi punea mana la barbie cand isi facea temele
alex stia la varsta ei sa numere corect pana la 100 ea numara dar mai pe sarite asa si numai pana la 15(aici e diferit ca in engleza pana la 12)...mai bine numara in portugheza decat in ro
la fel si cu vocabularul...unele cuvinte care i se par mai usoare in portugheza...le zicein portugheza ce i se pare usor in ro...zice in ro...
si cand am intrebat-o spre ex...de ce zici mami "MIOCA" in loc de rama in ro...pentru ca in ro are R(zicea ea L) si eu nu pot sa-l zic ca sunt mica ce sa-i mai zic...are dreptate...nu?
Alex desena, picta f frumos ea mai putin...
in schimb...fac pian cu amandoi de vreo 2 luni sa zic...si ruxi stie teoria mai bine ca alex...si-i place sa-mi exlice cu cuvintele ei si pe intelesul ei tot ce a inteles...si-l mai aud pe alex cum o intreaba...ia zii ruxi cum ziceai ca e asta?
alex retine ma repede melodiile fiindca le retine vizual...pe clape...ea stie ce note sunt dar mai greu pune manutele la locul lor pe clape
cred ca fiecare se dezvolta diferit eu nu-mi fac probleme...amandoi sunt in limite...iar eu sunt multumita de amandoi...si-au insusit din mers o limba pe care eu ma straduiesc sa o invat din carti
monica
Prajituri si papa bun
Papa de post
danette spune:
Off.. cred ca par asa o carcotasa...
Bine ca nu reusesc sa merg prea des pe-acolo ca cine stie cate alte chestii mi-ar mai sari in ochi.
Nici eu nu am pretentia sa invete sa scrie sau sa fac socoteli la gradinitza, dar vreau totusi niste educatoare mai implicate decat ce a avut anul trecut...chiar daca era grupa mica, zic eu ca putea sa faca ceva cu copilasii, nu chiar sa-i lase exclusiv la joaca.
In fine, aici am inteles ca fac modelaj, pictura, desen, au miniexpozitii de lucrari, jocuri interactive...dans, poezii, cantecele...
Mi-ar fi placut insa sa fie si un spatiu mai modern, mai dotat si personalul auxiliar (bucatarese, ingrijitoare, femei de servici) sa fie mai constiincios si MULT mai constient.
Daaa Oti, probabil ca ar numai daca mi-as face gradinitza mea as fi multumita. sau cine stie.. daca m-as muta din tzara asta... Ma deranjeaza cumplit chestia asta romaneasca gen "Las'o mai ca merge si-asa"...
Ma mira ca scrii ca si in Norvegia se practica.. adica daca copii sunt multumiti cu semipreparate si suc de 2 bani. asta le dam... nu credeam ca la nivelul lor de civilizatie gandesc in stilul asta.
In fond e vorba de generatiile urmatoare..de sanatatea lor...
Aici in Ro e clara gandirea asta ca mie sa-mi fie bine si nu ma intereseaza nici ce 5 m in spatele meu ce se intampla.. darmite la cativa ani mai incolo, la generatiile viitoare.
Otiliav spune:
Chiar ieri citeam la subiectul despre Sistemul de invatamant ideal.
Dana, eu zic ca numai in tara ta iti poti deschide o gradinita asa cum iti doresti tu. In alta tara pot fi alte valori si traditii care te pot incurca. Scopul gradinitei in Norvegia este sa plece copilul acasa cu zambetul pe buze, sa se joace cat mai frumos.
Aici nu se pune deloc accent pe competitie, pe note, se invata foarte incet (pana si scoala care la noi este 8 ani in Norvegia este 10 ani). Daca citesti la subiectul de care ziceam, in Norvegia se aplica foarte mult din ce povesteste fata din Suedia. Am inteles ca de abia de anul acesta vor face niste schimbari pentru ca rezultatele lor la invatamant sunt foarte slabe de cand profesorii nu mai au voie nici sa-i atraga atentia unui elev ca face prea multa galagie ca si-au luat-o in cap.
Plus ca multi tineri nu merg la scoala sau la gradinita pentru ca se castiga bine si ca sofer de autobuz, faptul ca ai o facultate te ajuta sa ai un salariu cu putin peste medie, nu este o diferenta mare ca in Romania. Si atunci nu-i de mirare ca vezi tinere de 18 ani cu cate 2-3 copii, chiar azi am vazut la spital o mamica cu 3 copii si ea sigur avea sub 20 de ani. Crezi ca ii creste dupa carti pe copii? Pe mine m-a socat ca baietii mai mari deja aveau cercel in ureche , dar nah si ea era plina.
In fine nu vreau sa ii judec, au alte principii despre cum se creste un copil.
Eu sunt inca sub socul accidentului ei. Am citit si despre altele si mai nasoale, chiar si copii morti la gradinita.
Asa ca deja ce mananca acolo a trecut pentru mine pe planul trei, cel mai important este sa o iau acasa sanatoasa, dupa aceea as vrea sa si invete ceva si dupa aceea mancarea (apropo bucatareasa nu au de aceea se mananca paine multa cu diverse).
Grija pentru sanatatea lor se reduce la a consuma o lingurita de ulei de peste zilnic . In rest rafturile goale din magazine la crenvursti de exemplu cand este oferta sau la pizza vorbesc de la sine. Sunt multi care fac sport regulat dar si multi obezi. In general ei nu se streseaza, sunt foarte relaxati chiar si cand tara arde.
Monica, pana la 100 la 4 ani, ce geniu ai tu acolo, bravo Alex.
Mami de www.dropshots.com/otiliav" target="_blank">Ana nazdravana (18.12.2004) si Minunea din burtica 28+
Pozele noastre
gazzella spune:
buna fetelor, va citesc, citesc despre voi, pruncuti si gradinita
as intra mai des, dar nu prea am cum, doar va citesc mai mult
danette, te-am citit cu drag, mesajul despre gradinita si te inteleg
pe Felix l-am dat anul trecut la gradinita, m-am lasat dusa de val
in Italia cam 99% din copii incep gradinita la trei ani
si a fost un adevarat dezastru, dupa primele zile de plans, revolta, resemnare parea ca s-a acomodat ca intr-un final sa clacheze pe linie fizica
adica el, care nu se imbolnavea niciodata, chiar umbland si iarna descult prin parcuri, numai intr-o raceala a tinut-o
dar urata si-a incheiat c-o conjuctivita urata, s-a trezit intr-o dimineata si avea ochii care-i inotau in puroi
atunci mi-am zis ca el si-a terminat gradinita
in fine, nu aspectul asta tineam sa ti-l redau
am vazut ca te preocupai de educatia lui Iris
si si pe mine tot acelasi aspect ma macina
acum din ce va citesc pe voi si din ce stiu ca se desfasoara in Italia programele educationale din gradinite sunt diverse
adica vad germana, despartire in silabe...se merge mult pe partea rationala
in schimb, in Italia cauta sa-i stimuleze punctand pe emotii
si chiar si asa, mi-e frica sa nu-i fi furat ceva pe linie educationala, strict a informatiei
si am reusit sa-i fac o curricula, adica sa reusesc sa inteleg ce anume sa cultiv cu el acasa, urmarind si interesele, inclinatiile sale
dar e tare greu uneori, imi mananca o mare parte din timp si gandirea activitatilor si implicarea in activitati
si deci facem asa: desen cu acuarele, desen cu creioane colorate, decupaj, manipularea plastilinei, auditii muzicale, spectacole (le incropim noi- asuma diverse roluri si a implicat-o si pe Bendis in jucul lui-, iar acum intentionez sa-i duc saptamanal la teatru de papusi pe amandoi ca am dat peste un teatru bun la vreo 4 km de casa), lectura (mai putin povesti, Felix abia acum incepe sa le guste, in rest dinosauri, planete, nave spatiale, mari batalii, ape, camioane, roboti, etc. dar pornind de la argumentele care-i plac lui extind). in plus 2 ore inot pe saptamana, iar sambata are prima ora de propedeutica in ale baletului
si intre toate astea mult abandon, adica mergem in parc fara un scop precis si ne jucam, ii las sa ma conduca in jocul lor, observam frunzele, furnicile, culorile toamnei, ne dam in leagane
si-l simt cum creste interior, cum se lasa fascinat de culori, de o adiere a vantului si mi-e tare drag sa-l stiu asa
si partea buna e ca felix ura desenul de cand cu gradinita, acum a inceput sa deseneze cu placere
nu ma intereseaza sa fie bun ci doar sa-i placa sa gaseasca placere in desen
edit:
si era sa uit, de doua ori pe saptamana ii mai duc la biblioteca comunala unde se simt tare bine
fug inspre sala de lectura, li se permite sa deschida orice carte, le citesc, daca nu le citesc eu o alta persoana o face
dana, in Italia, adevarata educatie o au doar cei foarte bogati sau cei determinati
per ansamblu e un sistem foarte bun, o gradinita publica de aici fiind chiar foarte buna pentru mamele care sunt constranse sa lase undeva copilul (mancare bio ofereau la gradinita lui Felix, curti mari, sali aerisite si cam toate au aceleasi standarde)
atat doar ca discursul care-mi era facut era acesta: "nu putem sa-l lasam sa faca ce vrea el pentru ca-i pune pe altii in pericol sau deranjeaza clasa"
sunt convisa ca a clacat mult pentru acest aspect
nu-i placea sa fie pus la masuta sa deseneze cand afara era soare si ar fi stat la joaca si multe aspecte de aceasta factura
Felix (3 ani si 9 luni) Bendis (1 an si 9 luni)
gazzella spune:
monica-elizabet,
cum ai procedat cu pianul? cum i-ai introdus? e cineva din familie care canta la pian?
ma tenteaza, dar nu stiu mai nimic despre cum sa ma comport vis-a-vis de argument
Felix (3 ani si 9 luni) Bendis (1 an si 9 luni)
monica-elizabet spune:
gazella, eu sunt profesoara de pian, acasa in ro avem pianina in casa si multi dintre elevii mei veneau acasa sa le predau asa ca alex si ruxi zdranganeau in nestire de la varste mici
pana cand un prieten de-al lui alex(mihnea...bietelul violetei69...andreap il stie) a venit sa cante si el la noi la pian...in momentul ala alex a vrut si el sa invete sa cante...nu doar sa zdrangane si am facut comanda si pentru aici de un pian electric.
A inceput si la scoala sa faca flaut invata notele si acolo...
iar in competitie cu el a intrat si d-ra ruxi
cam asta-i istorioara noastra cu pianul...
Da oti...stia sa numere pana la 100 in schimb cred ca pana la 5 ani nu reusea sa zica culorile cum trebuie desi desena si picta fff frumos eu niciodata nu l-am stresat pe o chestie anume...
dr nostru avea o vorba...cand eu ma "vaitam" la el ca nu merge la varsta la care merg altii, ca nu mananca, etc)
D-na toti merg, toti mananca, la toti le ies dintii, toti invata...in ritmul lor...
monica
Prajituri si papa bun
Papa de post