LHC - numa' miine nu-i poimiine :)

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Nu am scris critic ci cu prietenie, nu multe iubesc mai mult decat romanul acela.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AkaManah spune:

Eu am citit undeva ca rezultatele acestor experimente vor avea aplicatii in medicina, procese industriale etc dar, nu mi-a fost clar deloc...cum anume? Daca "particula lui Dumnezeu" , daca bine am inteles, este materia neagra, cum poate fi folosita fara riscuri mult prea mari? Daca e un experiment fizic la o scara mai mare imi e dificil sa inteleg cheltuielie enorme. Daca se vrea si altceva decat stiinta pura...oare ce ar fi sa justifice 4 miliarde de lire? Un fizician vorbitor de fizica in romana ...help.

Celor care m-au catalogat.
Fariseul se ruga asa: "Doamne, īti multumesc ca nu sunt ca ceilalti oameni,Dumnezeule, rapitori, nedrepti, adulteri, sau ca si acest vames. Postesc de doua ori pe saptamana, dau zeciuiala din toate, nu sunt ca acest vames". (Lc. 18, 14-14).

Cred ca acolo unde singura alegere este intre lasitate si violenta, eu as sugera violenta.

Prea des ne bucuram de confortul unei opinii fara disconfortul cugetarii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

AkaManah, eu nu sint fizician, chiar deloc :), insa, pina vin (daca se intimpla minunea si vin :)) fizicienii DC, ti-as putea tine de urit :).

Daca rasfoiesti topicul, vei gasi trimiteri catre tot soiul de materiale de prezentare ptr publicul nespecialist. De exemplu, asta.
Nu trebuie ratat www.youtube.com/watch?v=j50ZssEojtM" target="_blank">cintecelul!

In principiu, LHC se ocupa de ciocnitul particulelor, deci de stiinta pura. Daca-i scump sau nu... e discutabil. Si relativ. Eu cred ca nu este. Doar asa ne explicam lumea, nu?

Aplicatiile colaterale ce decurg dintr-un experiment de asemenea amploare (si care au inceput sa apara inca din faza de pregatire a lui) vin cumva de la sine (vezi www, la finalul articolului).
(Cei de la NASA, cind au inventat teflonul si "ariciul" (banda velcro), evident ca nu la mine se gindeau, sa nu mi se prinda ochiurile de tigaie si sa nu se incurce fiu-miu in facut fundite la sireturile de la incaltari , si uite...)

Tre' retinut ca nu e primul accelerator din lume, "jucarii" din astea exista pretutindeni, chiar si noi avem unul la Magurele. E, insa, cel care dezvolta cele mai mari viteze. Azi. Ca, probabil, unul si mai tare ca el e, in acest moment, deja in pregatire....



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

... nu e primul accelerator din lume, "jucarii" din astea exista pretutindeni,... si se ocupa de tot soiul de www.stiintaazi.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=5167:veste-istorica-noua-stare-de-agregare-a-materiei-sau-cum-arata-universul-la-doar-o-milionime-de-secunda-dup-big-bang&catid=52:fizica&Itemid=74" target="_blank">nastrusnicii :).


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Citat:
citat din mesajul lui AkaManah
.... Daca se vrea si altceva decat stiinta pura...oare ce ar fi sa justifice 4 miliarde de lire? Un fizician vorbitor de fizica in romana ...help.



Ei Aka,este la mintea cocosului ca nu dau ei banutii aia multi numai pt. cercetare pura!
Aplicatiile musai sa ofere ceva care sa compenseze costul....interesului stiintific al investitorilor.
Btw, noi nu suntem printre cei interesati,sau nu am fost intrebati,sau nu contam,.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Pe langa interesul de natura fundamentala pe care il prezinta studiile facute la CERN (sau Fermilab, Super-Kamiokande, DESI, Brookhaven etc) prin care avem o sansa sa intelegem un pic mai mult despre univers si constituentii de baza a tot ceea ce ne inconjoara, exista "aplicatii" posibile in surse alternative de energie, comunicatii si medicina.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Beren,chiar daca energia si restul sunt prioritare(pt. unii)tot nu se justifica "efortul financiar" in numele stiintei,dar mie imi bazaie in cap ca este ceva in plus si care nu prea se cade sa fie mentionat aici la stiinte "ezacte",.
Ia sa te vad, te incumeti in jungla Net-ului si sa vii cu ceva ipoteze cu aparenta plauzibila,aruncate pe ici,pe colo,dar care categoric sa justifice banii investiti in proiect?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Ignoranta nu este justificata de nici o circumstanta, iar respectul pentru stiinta care a permis avansurile tehnologice de care se bucura orice utilizator de internet, celular, autoturism, aparate medicale, retea de electricitate si multe altele este de asteptat indiferent de nivelul (oricat de redus) de educatie stiintifica a acelui utilizator.

Atunci cand Y. Nambu a propus in 1962 o explicatie pentru unele interactiuni fundamentale prin analogie cu mecanismul superconductivitatii, ipoteza lui a fost luata in considerare numai de un numar mic de specialisti. Cativa ani mai tarziu, J. Goldstone a publicat teorema care-i poarta numele, unde (cu exceptia unei mici omisiuni) au fost formulate bazele moderne ale descrierii unificate a interactiunilor tare, slaba si electromagnetica. Ipoteza sugereaza ca regularitatea de numere cuantice observata in experimente este explicata prin reprezentarea tuturor particulelor cunoscute printr-un numar mic (minimal) de particule fundamentale. Totusi, teorema Goldstone nu oferea un mecanism prin care particulele sa aiba masa, ci sugera (aparent) ca toate ar avea masa nula, precum fotonul.

Peter Higgs a observat omisiunea din teorema si a descoperit modalitatea prin care mecanismul bazat pe simetrie sugerat de Goldstone poate sa fie compatibil cu faptul ca particulele observate au mase ne-nule. Contributia lui Higgs presupune existenta unei particule noi, cunoscuta azi drept "Higgs boson", unde clasificarea de boson (in cinstea fizicianului indian Bose) se refera la statistica cuantica care descrie aceste particule si la tipul (vectorial, aici de spin 1) de reprezentare a grupului de rotatii in 3 dimensiuni corespunzator acestor particule. Prin contrast, reprezentarile de spin semi-intreg corespund statisticii Fermi-Dirac si grupului unitar in 2 dimensiuni complexe, care da o "acoperire universala" grupului rotatiilor.

Bosonul Higgs nu are o masa cunoscuta, nici macar un domeniu precis. Stim doar ca are o masa mai mare decat o anumita limita inferioara. Cu cat mai mare masa, cu atat mai scurt timpul de viata a particulei pana la descompunerea in diferite canale de reactie, si cu atat mai mare energia necesara obtinerii particulei. Asta explica complexul tehnologic care este LHC si consumul imens de energie electrica. Este foarte posibil ca masa bosonului Higgs sa fie atat de mare incat sa nu poate fi descoperit in circumstantele actuale.

Confirmarea predictiei lui Higgs este legata de validarea modelului actual al universului (aspectul interactiunilor citate) cunoscut sub numele de Modelul Standard (Weinberg, Glashow si Salam, premiul Nobel 1979). Intelegerea noastra detaliata a acestor aspecte este la fel de importanta (sau si mai importanta) ca si studiile asupra fisiunii nucleare facute intre 1938 si 1942, sau fuziunii nucleare (incepand cu 1945). Accesarea si manipularea energiilor la nivel nuclear sau sub-nuclear ar permite folosirea de surse de energie incomparabil mai eficiente si puternice decat tot ce avem acum (inclusiv centralele nucleare), cu consecinte evidente. Verificarea altor ipoteze, precum posibilitatea de a manipula structura spatiu-timpului prin procese foarte energetice ca cele de la CERN (ipoteza privita cu scepticism de multi oameni de stiinta) ar permite o revolutie in telecomunicatii sau transport material la distanta, cu viteza foarte mare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Beren,esti "tinerel" pe DC, crezi ca IQ-ul tau te protejeaza pe DC?
Ai participat la un Kombat pe DC,nu ai tras niste concluzii?
Ceva care sa-ti atraga atentia ca nu tot ceeace se spune este si ceeace se gandeste?
Sau ca sa o iau invers, chiar asa de dusi cu pluta ne crezi?Ca sa nu zic prosti!

Edit. ca sa-i dau motiv lui Xeno sa intervina!

Beren,ar trebui sa intelegi ca aici pe DC,ca sa te faci respectat trebuie sa ai ceva experienta si sa intelegi stilul nostru,categoric original DC.
Xeno este rasfatatul nostru,singurul pe care il toleram asa de mult,cu toate ca este uneori imposibil.
Daca o sa afli de ce, ai sa ne surclasezi.
Noi nu ne cunoastem personal dar ne intelegem si ne-am facut o impresie despre fiecare in timp prin postarile expuse in momente mai bune sau mai rele.Per ansamblu, am avut posibilitatea sa ne facem anumite impresii si de aceea, eu cel putin, ma consider ca fiind in familia DC cu familiarismele pe care mi le permit, stiind ca nu voi fi judecata prea aspru.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Hai sa-l lasam si pe beren sa se joace cu noi zic, e adevarat nu-i de-al nostru din popor dar e totusi si el baiat de familie buna.

Mergi la inceput